^

Здраве

Синдром на отока

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синдром оток - излишък натрупване на течност в телесните тъкани и серозни кухини, придружен от увеличаване или намаляване на обема на тъкан серозни кухини с промяна на физичните свойства (тургор и еластичност) и функцията на тъкани и органи.

Диференцирането на едем, причинено от системни патологични състояния, от тези, които се основават на локални нарушения, може да варира в сложност от проста и ясна клинична задача до много труден и сложен диагностичен проблем. Отокът може да се дължи на повишена капилярна пропускливост, пречка за потока на венозна кръв или лимфа; течността може да се натрупва в тъканите в резултат на намаляване на онкотичното налягане в кръвната плазма.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Какво причинява едемния синдром?

Очен синдром е важен симптом на много заболявания на органи и система за регулиране и в своя вид често служи за диференциална диагностика на заболявания, които причиняват едематозен синдром. Разлика е локално (местно) оточна синдром, свързан с течност дисбаланс в ограничена област на тялото или орган, синдром оток и цялостното като проява на положителен водния баланс в организма. Болестта, която е причинила развитието на оток, отличава: сърдечен, бъбречен, портален (асцит), лимфостатичен, ангиоедем и др.

Като отделна форма изолиран белодробен оток, оток и оток на мозъка, на ларинкса оток, хидроторакс, hydropericardium и сътр., Животозастрашаващи или усложнения, като лесно преминават подуване infitsirovavaniyu.

Първичната локализация и естеството на отока имат особености при различните заболявания, които се използват за диференциалната им диагноза.

 1. Сърдечна болест
 2. Болести на бъбреците
 3. Болести на черния дроб
 4. Гипопротеинемия
 5. Венозен оток
 6. Лимфен оток
 7. травматичен
 8. ендокринен
  • Микседема.
  • Мастен едематозен синдром.
 9. Неврогенен едематозен синдром
  • Идиопатичен едематозен синдром (болест на Parkhon).
  • Хипоталамичен едематозен синдром.
  • Трофедемовата граница.
  • Комплексна регионална болка (рефлекторна симпатикова дистрофия).
 10. Ярогенен (медицински)
  • Хормони (коргакостероиди, женски полови хормони).
  • Хипотензивни лекарства (алкалоидни равулопии, апресин, метилдофа, бета адреноблогенни средства, клонидин, блокери на калциевите канали).
  • Противовъзпалителни средства (бутадион, напроксен, ибупрофен, индометацин).
  • Други лекарства (МАО инхибитори, мидантан).

Сърдечна болест

При сърдечен оток, обикновено в историята, има индикации за сърдечни заболявания или сърдечни симптоми: диспнея, ортопения, сърцебиене, болка в гърдите. Отокът при сърдечна недостатъчност се развива постепенно, обикновено след предишната диспнея. Едновременно с подуване, подуване на цервикалните вени и стагнация на разширението на черния дроб са признаци на дефект на дясната камера. Сърдечният оток се локализира симетрично, главно на глезените и краката при ходещите пациенти и в тъканите на лумбалните и сакралните области - при пациенти с легнало положение. При тежки случаи се наблюдава асцит и хидроторакс. Често има ноктурия.

Болести на бъбреците

Този тип на набъбване се характеризира с постепенно (нефроза) или бързо (гломерулонефрит) развитието на едем често на фона на хроничен гломерулонефрит, диабет, амилоидоза, лупус еритематозус, нефропатия бременна, сифилис, тромбоза бъбречна вена, някои отравяне. Локализиран оток, не само по лицето, особено на клепачите (оток на лицето е по-изразено сутрин), но и на краката, гърба, гениталиите, предната коремна стена. Често се развива асцит. Диспнея обикновено не се случва. В остър гломерулонефрит характеризира с повишено кръвно налягане и белодробен оток може да се развие. Има промени в анализа на урината. Когато дълго съществуваща бъбречна недостатъчност може да се наблюдава кръвоизлив или ексудати в дъното на стомаха. При томографията, ултразвуковото изследване се открива промяна в размера на бъбреците. Проучването на бъбречната функция

Болести на черния дроб

Заболяване на черния дроб, което води до оток обикновено е в напреднал стадий на цироза и postnecrotic портал. Те са предимно асцит, което често е по-изразено в сравнение с оток на краката. Изследването разкрива клинични и лабораторни признаци на основното заболяване. Най-често се случва преди алкохолизъм, жълтеница или хепатит, и хронични симптоми чернодробна недостатъчност: артериална паякообразни хемангиоми ( "колело"), чернодробна палмово (еритема), и се развива гинекомастия венозни колатерали на предната коремна стена. Характерните признаци са асцит и спленомегалия.

trusted-source[10], [11], [12], [13]

Гипопротеинемия

Оток, свързани с недохранване развива при обща глад (кахектични оток) или внезапно липсата на хранителни протеини, както и заболявания, включващи загуба на протеин през червата, тежки бери-бери (бери-бери) и при алкохолици. Обикновено, има и други симптоми на недохранване: cheilosis, червен език, загуба на тегло. Когато оток, причинен от заболяване на червата, история понякога има индикации за болка в червата, или форма на диария. Отокът обикновено са малки, локализирани основно в краката и стъпалата, често се срещат подпухнало лице.

Как се проявява едематозният синдром?

Клинично общ синдром оток става видима, когато забавянето в организма повече от 2-4 литра вода, синдром на локален оток се открива при по-ниска натрупване на течности. Синдром Периферни отоци се придружава с увеличаване на обема на крайник или част от тялото, подуване на кожата и подкожната тъкан, намаляване на тяхната еластичност. На палпация определя тестен текстура на кожата, когато се натисне с пръст остава ямички, която бързо изчезва, което ги прави различни от фалшива оток, като микседем, той притисна силно, фовеята се провежда от няколко минути до няколко часа, а през склеродермия, локализирано затлъстяване ямички обикновено не се формира. Цианотични или бледа кожа може да се счупи на изтичане през пукнатини набъбва серозни язви течност или лимфни с формации на фон микседем на.

Венозен отоменен синдром

В зависимост от причината венозният оток може да бъде остър или хроничен. При остра дълбока венозна тромбоза болката и болезнеността са типични за палпацията на засегнатата вена. Когато обикновено се наблюдава тромбоза на по-големи вени и укрепване на повърхностния венозен модел. Ако хронична венозна недостатъчност, причинена от разширени вени или недостатъчност (postflebiticheskoy) дълбоките вени, от ортостатична оток добавя към симптомите на хронична венозна стаза: застойна пигментация и трофични язви.

Синдром на лимфния едем

Този тип оток се отнася до локален оток; те обикновено са болезнени, склонни към прогресия и са придружени от симптоми на хронична венозна стазия. Палпиране оток гъста област, сгъсти кожата ( "свинска кожа" или портокалова кора "), когато се качват крайник подуване намалява по-бавно, отколкото при венозни отоци. Разграничаване идиопатични възпалителни и форми на оток (най-честата причина за последния - кел) и обструктивно (в резултат на операцията, белези, радиационно увреждане или неопластични процеси в лимфните възли), което води до limfostazom. Продължителното лимфната оток води до акумулиране на протеина в тъканите, последвано от пролиферация на колагенови влакна и деформация на тялото - елефантиазис.

Травматичен подуване синдром

Запушването след механична травма също се отнася до локален оток; те са придружени от болка и болка при палпиране и се наблюдават в областта на предаваната травма (натъртване, фрактура и т.н.)

Ендокринен оточен синдром

 1. Недостигът на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), в допълнение към други симптоми, се проявява чрез микседем, генерализирано подуване на кожата. Кожата бледа, понякога с жълтеникав оттенък, суха, люспеста, гъста. Изразен лигавичен оток на подкожната тъкан, особено на лицето, раменете и краката. При натискане на гнездата върху кожата не остава (псевдопункция). Има свързаните симптоми на хипотиреоидизъм (намаляване на всички видове обмен, брадикардия, депресия, намаляване на вниманието, хиперсомния, приглушен глас и т.н.), и намаляване на съдържанието на хормони на щитовидната жлеза в кръвта.
 2. Мастни отоци. Този вид подуване се появява при жени и проявява забележимо симетрично затлъстяване на краката. Обичайната жалба, която се представя на лекаря, е "подуване на краката", което всъщност се случва и се увеличава в ортостатичното положение. Те обикновено се увеличават преди менструация, когато се къпят в топла вода, с продължително седене или неконтролирано използване на сол. Областта на отока е лека, с депресия има задълбочаване, няма симптоми на хроничен венозен застой; продължителното съществуване на тези отоци позволява изключването на дълбока венозна тромбоза. При пациент с мастен оток краката и пръстите не се променят, докато при други видове отоци на долните крайници те набъбват. Диагностични затруднения възникват при съпътстващи варикозни вени, но симетрията на лезията и типичното местоположение на мастните депозити, както и нормалната форма на краката и пръстите, трябва да помогнат за установяване на правилната диагноза.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Неврогенен едематозен синдром

 1. идиопатичен Синдром на оток (Constantin Ion Parhon болест) - клиничен симптом се наблюдава предимно при жени на възраст между 30-60 години и се характеризира с намаляване на количеството на урината, липса на жажда и появата на оток несвързан с болест на сърцето, черния дроб и бъбреците. Понякога има симптоми на органичен мозъка и светлина хипоталамуса недостатъчност: склонност към затлъстяване, емоционални (демонстративен) и вегетативно-съдови разстройства, неврологични остатъчни меки знаци. Провокиращият фактор често е травма. Отокът се увеличава при продължително пребиваване на краката. В допълнение към отока на долните крайници, пациентите могат да отбележат увеличение на корема и млечната жлеза. Пациентите често се оплакват от подуване на лицето и ръцете сутрин, което намалява с движение. Изследването на хормоналния профил може да открие повишено съдържание на алдостерон, дисбаланс на половите хормони, промяна в активността на ренин.
 2. Хипоталамуса подуване може да се развие в зацепване (не непременно пряка и непосредствена) хипоталамуса в определена патологичен процес (инфаркт, тумор, кръвоизлив, менингит, травма) и да предизвика симптоми на неподходяща секреция на антидиуретичен хормон (обикновено преходно) с хипонатремия и задържане на вода.

Симптомите на водна интоксикация със задържане на течности също така се характеризира с болестта на Шварц-Бартер на причинени от повишено освобождаване на антидиуретичен хормон като вещество с бронхогенни карциноми и други не ендокринни тумори. Съдържанието на ADH в задния лоб на хипофизната жлеза е нормално.

 1. Trofedema Meza (оток Meza) - много рядко заболяване с неизвестна етиология, проявена от ограничен подуване на кожата, което увеличава бързо и продължава от няколко часа до няколко дни и след това изчезва, но не е напълно обратимо, оставяйки остатъчен подуване. В бъдеще има рецидиви на оток на едно и също място. Едем дебел; Натискът не оставя депресия в пръста. Уплътненията на кожата след рецидив стават все по-изразени. Отокът постепенно се организира. Засегнатата част от кожата губи нормалната си нормална форма. Незадължителни симптоми: треска по време на подуване, студени тръпки, главоболие, объркване.

Едновременно с едем по лицето или крайниците, понякога може да има оток на белите дробове или ларинкса на езика. Също така има оток на стомашно-чревния тракт, лабиринта, оптичния нерв. Такъв оток е също част от симптомите Melkerson-Rosenthal.

 1. Комплексната регионална болка (рефлекторна симпатикова дистрофия) на определен етап от неговото развитие може да бъде придружена от оток на болезнената част на крайника. Основното оплакване на пациента е изгаряне на вегетативна болка. Травмата и продължителната обездвижване са сред основните рискови фактори за едематозния синдром. Типична алодиния и трофични разстройства (включително костна тъкан).

Ятогенен едематозен синдром

Сред лекарствата, които могат да доведат до оток, най-често маркирани хормони (кортикостероиди и женски хормони), антихипертензивни (алкалоиди Rauwolfia apressin, метилдопа, бета-блокери, klofellin, блокери на калциеви канали), противовъзпалителни агенти (фенилбутазон, напроксен, ибупрофен , индометацин), инхибитори на МАО, midantan (последният лекарството понякога води до ексудат в плевралната кухина).

Сърдечен едематозен синдром

Разработен постепенно с левокамерна недостатъчност, след предхождаща диспнея, разположена на глезените и долните крака, симетрична, при леглото и на гърба. Кожата е доста еластична, бледа или цианозна, отокът лесно се избутва, но при продължително подуване кожата може да стане груба. Когато дясната сърдечна недостатъчност, която се определя от едновременното увеличаване на черния дроб, както и подуване на вените на врата, заедно с подуване на краката, може да се образува асцит, хидроторакс (обикновено в дясно), по-рядко hydropericardium. Възможно е да има белодробен оток с предишна диспнея.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Нефритен едематозен синдром

Той се развива в най-ранните стадии на остър гломерулонефрит. Отокът е локализиран главно на лицето, горните и долните крайници. Кожата е бледа, гъста, нормална температура. Рядко се развиват хидроторгакс, хидроперикард, може да има белодробен оток, но без предишна диспнея.

Нефротичен едематозен синдром

Разработва в подостър хроничен гломерулонефрит, бъбречна амилоидоза, нефропатия бременна, някои отравяния, особено алкохол, лупус еритематозус, сифилис, бъбречна венозна тромбоза.

Подуване главно по лицето, повече в клепачите и под очите, увеличаване на сутринта, в допълнение, може да бъде на краката, гениталиите, долната част на гърба, предната коремна стена. Кожа сухо, мека, бледа, понякога блестяща. Отокът е свободен, лесно се избутва и се премества, когато мястото на тялото се промени. Често има асцит, може да има хидроторакс, но те са с малък обем и не се изразяват, няма диспнея.

Синдром на кахектичния оток

Разработва време продължително гладуване или недостатъчен прием на протеини в организма, както и заболявания, свързани с голяма загуба на протеин (гастроентерит, язвен колит, чревни фистули, алкохолизъм и т.н.).

Очен синдром обикновено е малък, локализиран на краката и краката, лицето има характерна подпухналост, въпреки че самите пациенти са изчерпани. Кожата с тестова консистенция, суха.

trusted-source[34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43]

Синдром на бременността

Тъй като проява на токсикоза възниква след 25-30 седмица от бременността, в по-ранно време се проявяват сърдечна недостатъчност или се развиват поради изостряне на патологията на бъбреците. В началото отокът се локализира на краката, след това се разширява върху гениталните органи, предната стена на корема, долната част на гърба, лицето. Кожата е мека, влажна. Отокът е лесно натиснат. Асцитите и хидротораксът се срещат много рядко.

Идиопатичен едематозен синдром

Развиват се при жени с предразположеност към затлъстяване, вегетативни разстройства; в началния период на менопаузата. Няма обаче други системни заболявания и метаболитни нарушения. Отокът се появява сутрин, на лицето, повече под очите под формата на блистери, на пръстите. Отокът е мек, бързо изчезва след обикновен светлинен масаж.

В горещо време, когато ортостатична недостатъчност (продължително стоене прав, седнал) синдром оток може да се прояви като подуване на краката, кожата в същото време все по-цианоза, еластична, за да го пазят, често свръхчувствителност.

Особеностите са оток на алергичен и неалергичен едеммен синдром на Куинке, когато това е наследствено заболяване.

Характеризира се с внезапното развитие на общ или локален оток на подкожната тъкан и лигавиците на ларинкса; главата и гръбначния мозък, коремните органи. Настъпването на синдрома се развива много бързо, пациентът се чувства разрушаващ, но сърбежът не е характерен. Ларингеалният оток може да предизвика асфиксия.

Имайки предвид, че синдрома на оток е проява на провала на основното тяло или система, участващи в хомеостаза при идентифицирането общ оток на пациента трябва да бъде консултиран или изпратени до специалист, съответстваща, профил. Друго нещо е локализираният оток, който най-често е проява на хирургична патология, травма. Тези въпроси лекарите разглеждат във всеки случай нозологията или в комбинация с други заболявания.

Специално място се заема от едематичен синдром с газови гангрена. Характерно е голямо количество (на ден ексудат оставя 2-4 литра течност), бърз растеж и разпространение в проксималната посока, което води до свиване на венозни и артериални стволове. Такъв бързо прогресиращ едематозен синдром е патогномоничен за анаеробна клостридиална инфекция. Открива се при приемането на нишка, завързана около сегмента на крайниците, която се врязва в кожата за 20-30 минути. Тази техника е описана от древните лекари, но няма авторско име. Сама по себе си, приемането е невалидна, като същото може да бъде причинено от подуване и други видове инфекции, особено когато възпалението се проявява под формата на целулит, травма, особено съдови лезии. Характерна особеност е специфичният външен вид на кожата на подутият крайник под формата на пейзажни форми с необичаен цвят: бронз, синьо, зеленикаво. Невростридиалният анаеробен оток не дава такава конкретна картина. Но и в двата случая, пациентите трябва да бъдат спешно хоспитализирани или прехвърлени специализиран отдел на интензивно отделение гноен-септичен, с възможност за хипербарна терапия кислород с кислород под високо налягане (2-3 излишък атмосфера - като хипербарни камери, "Енисей").

Нефротичен синдром

Нефротичен синдром при деца

Към кого да се свържете?

Как да разпознаем едемния синдром?

Електрофореза на серумните протеини, функционални чернодробни тестове, за да се определи съдържанието на Т4 Itz серум радиоимунологични TSH серумните нива, ЕКГ, рентгенография на гръдния кош, ехокардиография, компютърна томография на гръдния кош, радионуклид ангиография на сърцето, доплеров ултразвуков вена венография на, томография на бъбреците, КТ на органите на коремната кухина, лимфангиография, консултация с терапевта, ендокринолог.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.