^

Здраве

A
A
A

Синдром на облеклото

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Синдромът на Dressler е известен също в медицината като синдром след остеопороза. Това състояние е автоимунно усложнение след трансфера на миокарден инфаркт. Проявява се обикновено след две до шест седмици след началото на остър период на миокарден инфаркт.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Епидемиология

Преди това лекарите смятали, че само 4% от пациентите страдат от синдром на Dressler след инфаркт на миокарда. Но ако вземем под внимание всички ниско-симптомни и атипични форми, можем да кажем, че се развива в 23% от случаите. Някои експерти дори посочват по-висока степен на разпространение от 30%. През последните няколко години честотата на постинфаркционния синдром е намаляла. Това може да се обясни с широкото използване от страна на пациентите на нестероидни противовъзпалителни средства и реперфузионен метод на инфарктна терапия, които помагат да се намали нивото на миокардно увреждане.

Една от причините за намаляването на броя на пациентите с това заболяване е използването на различни съвременни лекарства, които са част от сложната терапия (статини, алдостеронови антагонисти, инхибитори на някои ензими).

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Причини синдромът Dressler

Най-важната причина, поради която се развива този синдром, е некроза или увреждане на клетките в мускулните влакна на сърцето, които се появяват при пациенти след сърдечен удар. Продуктите от гниене (миокардни и перикардни антигени) по този начин влизат в кръвния поток, пациентът развива автосенсибилизация към протеини от разрушените клетки, т.е. Развива се автоимунна агресия.

Имунните клетки (сърдечни реактивни антитела), които разпознават чуждо тяло, или така наречените антигени поради идентичност в структура, започват да атакува протеините, които се намират в структурите на мембранни собствените си органи (бели дробове, сърце, стави). Тоест тялото счита собствените си клетки за чужди и започва да се бори с тях. Съвместното обвивка значително възпаление, но без участието на патогенни бактерии или вируси (т.нар асептична възпаление). Това причинява доста силна болка.

Синдромът на Dressler се появява не само след трансмурмални или големи фокални сърдечни пристъпи, но и след сърдечна операция. Ако пациентът вече има автоимунно заболяване, рискът от усложнения се увеличава.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17]

Патогенеза

В редки случаи този синдром може да се развие след някои травматични увреждания на сърдечната област (сътресение, рани, силен удар в областта на гръдния кош).

Към днешна дата специалистите считат, че синдромът на Dressler е автоимунно заболяване, причинено от перикардни и миокардни антигени и автосенсибилизация. Отделя се голямо значение на антигенните характеристики на кръвта, попадаща в перикарда. При пациенти с този синдром се открива повишено ниво на фрагмента C3d. Това може да доведе до увреждане на тъканите, предизвикано от комплемент.

Пациентите също така проявяват някои промени в клетъчния имунитет. Според последните данни, при синдрома на Dressler, нивото на Т-клетките се увеличава.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Симптоми синдромът Dressler

Първите симптоми могат да се появят от две седмици до един месец след епизода на миокарден инфаркт. Основните признаци на това заболяване са:

 1. Пациентът изпитва постоянна умора и слабост.
 2. Пациентът повишава телесната температура (до 39 градуса), което може да намалее леко между атаките.
 3. Често срещан симптом на синдрома на Dressler е перикарден. В областта на гърдите има натискане и остри болки, които могат да се засилят по време на вдъхновение или кашляне. Болезнени усещания могат да излъчват до рамото и врата.
 4. Болки в белите дробове (пневмонит), които могат да бъдат придружени от суха кашлица, недостиг на въздух, появата на кръв по време на кашлица.
 5. Болезнени усещания главно от лявата страна на гръдния кош (плеврит), придружени със суха кашлица.
 6. Сърдечно-съдов синдром - изтръпване на лявата ръка, усещане за "гъски" в областта на четката, мрамора и бледа кожа.
 7. Дразнене на кожата - обриви, които външно приличат на алергични.
 8. Районът на ключицата и гръдната кост от лявата страна набъбва и може да нарани.

Ранният синдром на Dresser

Той се развива в период до две седмици от началото на инфаркта на миокарда и се характеризира с развитие на сух перикардит, който в 70% от случаите е асимптомен.

Само малък процент пациенти (15%) след спирането на първия епизод на инфаркт на миокарда, може да има тъпа и продължителна болка в областта на сърцето, която има нарастващ характер.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Къде боли?

Етапи

Има няколко форми на синдрома на Dressler:

 1. Разширена или типична форма - обикновено се характеризира с такива нарушения: плеврит, перикард, полиартрит.
 2. Атипична форма - се различава следните симптоми: сърдечно-съдов синдром, астматоиден и перитонеален синдром, кожно дразнене, артрит.
 3. Malosymptomnaya или асимптоматична форма - промяна в състава на кръвта, треска, артралгия.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35]

Усложнения и последствия

Пациентите с постинфаркционен синдром могат да развият бъбречни патологии, включително автоимунен гломерулонефрит. Също така могат да бъдат засегнати съдовете с развитие на хеморагичен васкулит.

Ако не извършвате лечение с хормонални лекарства, тогава перикардният излив може да стигне до адхезивния перикардит. Това може да доведе до развитие на ограничаваща сърдечна недостатъчност.

trusted-source[36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Диагностика синдромът Dressler

Специализираният кардиолог може да направи диагноза въз основа на оплаквания, получени от пациенти с общи симптоми, които се проявяват през първите два месеца след епизод на миокарден инфаркт. За потвърждаване на диагнозата се прави проверка - аускултация на областта на гръдния кош, за да се чуе възможният шум от триенето на перикарда с плеврата. Може да се появи и мокри хрипове в белите дробове. За да се изясни диагнозата, могат да се използват и следните методи:

 1. Провеждане на задълбочен кръвен тест.
 2. Извършване на имунологични изследвания, биохимичен анализ на кръв и ревматологични тестове. С постинфаркционен синдром ще се наблюдава повишаване на нивото на С-реактивен протеин, част от тропонини и креатин фосфокиназа.
 3. Ехокардиография - помага да се установи удебеляване на перикарда, течността в кухината и влошаване на нейната мобилност.
 4. Х-лъчи на гръдния район - можете да диагностицирате плеврата и пневмонита.
 5. В някои случаи се предписва ЯМР на гръдния отдел.

trusted-source[43], [44]

Анализи

При извършване на кръвен тест пациентът ще преживее следните промени:

 1. Левкоцитоза.
 2. Често увеличаване на ESR.
 3. Eozinofiliya.
 4. Рязко увеличение на С-реактивния протеин.

Синдромът на Dressler трябва да бъде диференциран със следните заболявания:

 • Повтарящ се или повтарящ се миокарден инфаркт;
 • Пневмония на инфекциозна етиология;
 • белодробна емболия;
 • перикардит и плеврит.

trusted-source[45], [46], [47], [48]

Какво трябва да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение синдромът Dressler

За лечението на синдрома на Dressler, който произхожда за първи път, е необходимо лечение в болница. Когато възникнат рецидиви, можете да лекувате извънболнично, ако състоянието на пациента не е тежко.

Най-често се използват нестероидни противовъзпалителни средства. Ако лечението с нестероидни противовъзпалителни средства не даде положителен резултат, кардиологът може да препоръча средните дози на някои хормонални лекарства. Лечението с антикоагуланти не се извършва, но ако има нужда от тяхното назначаване, се използват ниски дози.

Медицина

Глюкокортикостероидни хормони:

 1. Дексаметазон се предлага под формата на инжекционен разтвор. Препаратът съдържа активното вещество дексаметазон натриев фосфат. Той се различава при антиалергичен, противовъзпалителен, имуносупресивен ефект. Дозировката и продължителността на курса се предписват от лекуващия лекар. Лекарството се забранени за използване при пациенти с стомашно-чревни заболявания, вирусни и инфекциозни заболявания, имунна недостатъчност, сърдечносъдови заболявания, системен остеопороза, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Също така, не използвайте за лечение на бременни жени. Когато лечението дексаметазон, следните симптоми: повръщане, хирзутизъм, стероиден диабет, главоболие, еуфория, халюцинации, хипокалцемия, петехии, алергии.
 2. Преднизолон - се предлага под формата на таблетки и инжекционни разтвори. Препаратът съдържа активното вещество преднизолон натриев фосфат. Той се отличава с антиалергичен, противовъзпалителен и имуносупресивен ефект. Дозирането се определя в съответствие с състоянието на пациента, така че е индивидуално. Не приемайте пациенти с вирусни и инфекциозни заболявания, стомашно-чревни заболявания, състояния на имунна недостатъчност, хипоалбуминемия. Също така лекарството е забранено по време на бременност. При поява на следните симптоми може да се появят: аритмия, повръщане, главоболие, хирзутизъм, еуфория, дезориентация, хипернатремия, акне, алергии.

Сред нестероидните противовъзпалителни лекарства, най-ефективните при лечението на синдрома на Dressler са:

 1. Диклофенак - лекарството съдържа активен натриев диклофенак. Той се различава при аналгетичен, противовъзпалителен и антипиретичен ефект. Отнема една или две таблетки веднъж дневно. Продължителността на курса се определя от лекуващия лекар. Пациенти с кървене в стомашно-чревния тракт, гастроинтестинални язви, хемофилия, непоносимост към компонентите, които приемат лекарството, са забранени. Не използвайте по време на бременност. Възможно е при приемане: коремна болка, повръщане, главоболие, тинитус, диплома, алергия, нефротичен синдром.
 2. Индометацин е производно на индолоцетна киселина. Тя се различава при аналгетичен, противовъзпалителен, антипиретичен ефект. Дозата се определя от лекуващия лекар поотделно. Не приемайте индометацин с непоносимост, панкреатит, проктит, хронична сърдечна недостатъчност, хипертония, по време на бременност. При поява на следните симптоми може да се появи гадене, главоболие, тахикардия, анафилактични реакции, алергии, психични разстройства, вагинално кървене.

В някои случаи се използва ацетилсалицилова киселина:

 1. Аспирин - препаратът съдържа активното вещество ацетилсалицилова киселина. Той се различава с антипиретичен, аналгетичен, противовъзпалителен ефект. Дозата е индивидуална и се предписва от лекуващия лекар. Пациенти с стомашно-чревни язви, бронхиална астма, хеморагичен диатеза, непоносимост към компонентите, които приемат лекарството, са забранени. Не използвайте по време на бременност. На рецепцията са възможни: алергични реакции, главоболие, замайване, повръщане, болка в корема.

Предотвратяване

В момента не се разработват ефективни мерки за предотвратяване на този синдром. Леко намалява възможността за развиване на основните симптоми на ранната терапия на синдрома на миокарден инфаркт.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53]

Прогноза

С навременното и правилно лечение прогнозата е благоприятна. Трябва да се разбере, че пациентите с постинфаркционен синдром трябва да водят правилен начин на живот:

 1. Правилно да се яде придържане към препоръката на диетолозите - да ядат пресни плодове и зеленчуци, сокове, плодови напитки, зърнени храни, замени животински мазнини със зеленчуци. Изключете от диетата си мазни храни, кафе, газирани напитки, осолени, пържени, пикантни и пикантни ястия. Използвайте възможно най-малко сол.
 2. Отхвърлете лошите навици.
 3. Участвайте в умерена физическа активност и упражнявате терапия (винаги под наблюдението на лекуващия лекар).

trusted-source[54], [55], [56]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.