^

Здраве

Болка в сърцето

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Сред болките в сърцето най-голямо практическо значение е болката в ИХД. За да се разбере механизма на усещанията за болка, особеностите на тяхното локализиране и облъчване, е необходимо да се обсъдят накратко анатомичните и физиологичните характеристики на кръвоснабдяването и сърдечната инерция.

Както знаете, кръвоснабдяването на сърцето се извършва за сметка на дясната и лявата коронарна артерия. Правилният, започващ от аортата, преминава по-назад през коронарния сулк и след достигане на задния надлъжен сулкъс се спуска надолу. Лявата коронарна артерия също започва от аортата, разделя се на две разклонения - надолу и плик. Първият отива към предния надлъжен жлеб, вторият лежи под лявото ухо и след това преминава към задната повърхност на сърцето. Основните канали на двата клона преминават повърхностно и само клонове от втория ред проникват в дълбочината на миокарда, като последният се простира перпендикулярно от повърхността. Дясната коронарна артерия доставя най-дясното сърце, задната част на преградата, част от задната стена на лявата камера и медиалния папиларен мускул. Лявата коронарна артерия доставя останалата част от лявата камера, предната част на преградата и малка част от предната повърхност на дясната камера по протежение на преградата.

Инервация на сърцето като се използва 6 плексус - две отпред, две задни, един до предната повърхност на предсърдно синус плексус и Haller. Цялата тази сложна мрежа се състои от клони, които се простират до сърцето от горния, рядко-средните и долните цервикални възли на граничния симпатиковия багажник. В допълнение, сърцето приема нервните влакна от пет до шест гръдни възли на гръбначния нерв. Облъчването на болка в гърба, гърдите, лява ръка поради провежда сензорни импулси чрез звезда възел на цервикални гръбначните нерви (CVI) и гръдни (Thi-ThIV) сегменти. Облъчването на болка в рамото, врата и страничната повърхност към външната повърхност на ръцете се осъществява чрез сензорни влакна, преминаващи през звезда възел допълнително - шийните симпатична багажника, спиналния нерв и на гръбначния нерв клонове свързващи сегменти CV-CVIII съответните цервикални нерви. Когато болка излъчване в долната челюст появява повърхностен болка, съответната зона CIII инервацията на гръбначния нерв и дълбока болка в зъбите в хода на мандибуларната нерв.

По този начин, характеристиките на инервация на сърцето - богатството на симпатична влакна широки нива на сегментна инервация (от CVI да TIV) - са отговорни за редица клинични прояви на "сърцето" на болка, които им позволяват да се прави разлика от друг произход, от болка, но и да се създадат условия за грешка.

Оплаквания на пациента за болка в гърдите, "в сърцето", "сърцето" на една модерна лекар, на първо място, са свързани с коронарна болест на сърцето, въпреки че в действителност noncardiac причини за болка, особено в тези на възраст под 40-45 години, са далеч по-чести. Също толкова нежелана е хипо- и наддиагностиката на ИХД. Последното може да доведе до ненужно и неправилно лечение, безкраен прием на различни антиангинални лекарства; често хоспитализации, умствено травматизиране, увреждане и в резултат на това влошаване на качеството на живот на пациента. Една от причините за свръхдиагностиката на IHD е неадекватното използване на обичайните диагностични възможности на всеки лекар. Основната ценност при диагностицирането на коронарна болест на сърцето все още е собственост чрез изясняване на функциите на болка в гърдите, идентификация и оценка на рискови фактори за заболяването и ЕКГ в покой и по време на тренировка. Това физическо изследване са важни най-вече да се изключат други патологии, като дори и с тежка ангина и сигурно, без усложнения инфаркт на размера на инфаркт на сърцето, данни преслушване могат да бъдат нормални. Диагностична стойност на комбинацията от типични ангина болка и рискови фактори са много високи - не по-малко от използването на велоергометри, коронарна ангиография или миокардна сцинтиграфия. Често обаче характеристиката на болката в сърцето не е достатъчно сигурна, а присъствието на рискови фактори сама по себе си не винаги води до коронарна артериална болест. ЕКГ в покой често е непроменена или не е достатъчно специфична, а резултатите от тестовете за упражнения могат да бъдат фалшиво положителни или фалшиво-отрицателни по различни причини. Коронарната ангиография също не винаги решава диагностичния проблем, тъй като типичната ангина може да бъде с непроменени коронарни артерии и да липсва при наличие на тежка стеноза.

trusted-source[1]

Причини за болка в сърцето

Има 2 вида болка в сърцето, причинени от сърдечни заболявания:

  • ангинална болка, свързана с миокардна исхемия в резултат на коронарна артериална недостатъчност;
  • не-ангиогенна болка или кардиалгия, които се основават на други механизми, освен тези, които причиняват миокардна исхемия.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Диагноза на болка в сърцето

От практическа гледна точка на първо място е важно внимателното характеризиране на гръдните болки, което веднага позволява поставянето на пациента в една от следните категории: с типични ангина атаки във всички параметри; с ясно изразена атипична и нехарактеристична ангина пекторис.

За да се получат тези характеристики, са необходими активни изясняващи въпроси на лекаря за всички обстоятелства на началото, прекратяването и всички признаци на болката, т.е., лекарят никога не трябва да се задоволява само с историята на пациента. За да установите точното местоположение на болката, трябва да помолите пациента да покаже пръст, където боли, и къде е поставена болката.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.