^

Здраве

Санитарен лекар за хигиена на деца и юноши

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Медицински специалист, който наблюдава подходящите условия, в които живеят и се отглеждат деца, е лекар по линейка за хигиена на деца и юноши.

Такъв лекар отговаря за спазването на санитарни и превантивни мерки, които осигуряват най-удобните условия за здравословно развитие на детето.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Кой е санитарен лекар за хигиена на деца и юноши?

Позицията на санитарен лекар за детска хигиена предполага контрол върху спазването на нормите и условията на пребиваване, образование, развитие и образование в детството и юношеството. Такъв специалист обикновено работи в санитарно-епидемиологична станция.

Лекарят определя възможността за нежелани ефекти на външните фактори върху развитието на детето, определя степента на необходимите хигиенни стандарти на данни на деца, взема под внимание всички недостатъци, които могат да попречат на пълно психическо и физическо растежа на детето.

Санитарният лекар трябва ясно да знае всички разпоредби на действащото законодателство във връзка с нормите на детската среда. За да се контролира спазването на тези норми, има определен набор от правила, предвидени в специално разработени инструкции и техники.

Специалистът от този профил има пълно висше медицинско образование и може да работи във всяка санитарна и епидемиологична институция, включително държавни.

Кога трябва да отида на здравен лекар за хигиена на деца и юноши?

Обжалването пред лекар може да се дължи на следните причини:

 • необходимостта от оценка на здравния статус на детските територии и институции;
 • наличните случаи на негативно въздействие на околната среда и условията на живот върху здравето на децата;
 • необходимостта от мерки за подобряване на здравето на детското население;
 • необходимостта от предоставяне на статистически данни за честотата на децата;

Санитарен лекар за хигиена на деца и юноши

 • организиране на превантивни мерки;
 • провеждане на санитарни проучвания на институциите;
 • оценка на резултатите от бактериологичния и лабораторния анализ;
 • изготвяне на акт или протокол за нарушаване на санитарните норми.

Санитарният лекар за хигиена на деца и юноши трябва да помогне с всички сили и възможности за подобряване на условията за учене и отдих на децата, да насърчава образователни и информационни разговори за необходимостта от спазване на правилата за лична и обществена хигиена.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при здравен лекар за хигиена на деца и юноши?

Посещението на специалист по хигиенизиране не изисква представянето на конкретни анализи. Ако е необходимо, потвърдете или отхвърлите наличието на патологичен инфекциозен фокус, специалистът ще проведе независимо необходимите проучвания въз основа на епидемиологични изисквания.

Какви диагностични методи се използват от санитарния лекар за хигиена на деца и юноши?

Методите за диагностициране на санитарните норми са както следва:

 • бактериологичен метод - изисква разпределение на чиста култура от специфичен тип патоген с последваща идентификация. Това проучване се провежда на няколко етапа и продължава до 2 дни. Засадете избрания материал върху гъста хранителна среда, изследвайте размножени колонии от бактерии, идентифицирайте патогена с тест за чувствителност към антибактериални лекарства;
 • метод за изследване на метрологичните характеристики.

Какво прави лекар на линейка за деца и юноши?

Специалистът за спазване на санитарните норми и разпоредби трябва:

 • осигуряват адекватни санитарни стандарти в помещенията и на територията на предучилищното и училищното образование на децата;
 • да наблюдава наличието и хигиенното състояние на детските площи, игралните и спортни площадки, помещенията за класове;
 • предотвратяване и борба с възникващите проблеми на околната среда;
 • обръщат внимание на спазването на мерките за сигурност в периода на обучение, масови детски събития, свободно време за децата;
 • предприемат спешни мерки, които предотвратяват развитието и разпространението на масова инфекция на инфекциозни и неинфекциозни заболявания в институции, където се намират децата.

Санитарният лекар трябва да има достъп до санитарно-хигиенната лаборатория и да провежда определени терапевтични, превантивни и масови здравни мерки сред децата и да следи тяхното изпълнение.

Заключението на медицински преглед, издаден от такъв специалист, трябва да бъде причина за действия, насочени към подобряване на условията за по-големи деца и деца в предучилищна възраст.

Какви заболявания се лекуват с хигиена на линейката при деца и юноши?

Санитарният лекар обаче има медицинско образование, но не се занимава с лечение на специфични заболявания: неговата компетентност включва преди всичко предотвратяването на възможни заболявания. Такъв специалист не трябва да позволява разпространението на огнището сред децата на една институция, а напротив, да насърчава пълното развитие и активност на децата.

Работата на лекар предполага по-голяма сериозност и отговорност. Борбата с разпространението на инфекциозни болести, наблюдението на спазването на стандартите и стандартите за хигиенни правила и насърчаването на превенцията на патологиите са пряката отговорност на този специалист, благодарение на което можем да бъдем спокойни за здравето на нашите деца.

Специалистът по санитарните норми трябва да е наясно с хигиената, физиологията, да извършва необходимите изследвания и да оценява всички показатели за състоянието на детето. Той също така следи за спазването на нормите за физическа активност, влиянието на природните и химичните фактори върху дейността на децата.

Съвети на санитарен лекар за хигиена на деца и юноши

Хигиенните въпроси са изключително важни за възпитанието на детето. Участието на училището и родителите в решаването на този проблем е неоспоримо.

За пълноценното развитие на детето той трябва да внушава необходимите умения от детството:

 • спазване на режима на деня, разпределение на времето за обучение, почивка, отдих, сън;
 • разработването на полезни навици като сутрешно измиване, миене на зъби, измиване на ръцете преди хранене и след като отидете в тоалетната и т.н .;
 • укрепване на здравето на детето с помощта на ежедневни утринни упражнения, посещаване на спортни събития, секции, активни развлекателни дейности;
 • Насърчаване на рационално извънкласни игри (четене на научна и когнитивна литература, посещение на развлекателни дейности, лекции по хигиена);
 • нуждата от лятна почивка, плуване във вода, слънчеви бани, пълноценно хранене на витамини.

Детето трябва да се обясни, че чистата кожа, приятната миризма на тялото и чистите дрехи са норма, която трябва да се спазва за собственото си здраве и привлекателност. Тези обяснения задължително трябва да бъдат потвърдени от личен пример на родители и възпитатели.

Санитарният лекар за хигиена на деца и юноши не е много силна професия, но значението на това е често подценявано. В компетенцията на този специалист - здравето и пълното бъдеще на нашите деца.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.