^

Здраве

Самоубийство и опит за самоубийство

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

През последните 20 години броят на самооценките сред момичетата на възраст 15-19 години се е увеличил с 250%, а годишната честота на този феномен в тази група от населението в някои региони е повече от 1%. Повечето самоотравяния обикновено не водят до смъртни случаи. Самоотравянето представлява 4,7% от общия прием в общите болници на лица на възраст 12-20 години.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини за опити за самоубийство

Най-често предишното събитие е кавга с близък човек (обикновено момиче с млад мъж).

През последните десетилетия прекъсването на сексуалните отношения стана характерно за още по-млада възраст, т.е. Това е, когато партньорите все още не са придобили опит в преодоляването на такива ситуации - подчертава. С модерното намаляване на семейните връзки сериозната подкрепа, необходима в такъв момент, е влюбена в семействата, е много неадекватна. Друг важен фактор при самоубийството може да бъде отслабването на религиозните чувства. Също така е важно и наличието на наркотици (особено психотропни лекарства - тези лекарства са най-популярни за самоотравяне). Често е и ролята на желанието да се имитират - например, ако се направи опит за самоубийство от тази или онази знаменитост. Това важи особено за Съединените щати и Япония, където сложното самоубийство причинява смъртта на повече от 600 деца годишно. Често причината за самоубийството е забавянето в училище. Свържете го със собственото си гадно настроение, след като безкрайно преодолявате стотици страници от дебели указатели, така че, за Бога, да забиете тези книги и да си позволите да си починете добре.

Има шест етапа (етапи) в опит да се оцелее в подобна ситуация:

 • Оценка на състоянието на жертвата.
 • Установяване на контакт с жертвата и оказване на помощ.
 • Обсъждане със семейството на жертвата, как могат да бъдат преодолени проблемите.
 • Решаването на проблема сам по себе си: улеснява жертвата да разбере затруднението, в което е бил, и да го накара да си спомни как е преодолял подобна ситуация в миналото. Целта на такъв разговор е да помогне за решаването на лични и социални проблеми, както и да съживи по-голямата способност на жертвата да се справи с трудности в бъдеще.
 • Предупреждение: Необходимо е психотерапевтично съдействие, ако е необходимо, пациентът трябва да бъде хоспитализиран в подходяща клиника или да я осигури 24 часа в денонощието с телефонната услуга ("helpline").
 • Последващи действия: последващи действия или със семейството като цяло, или само с жертвата.

Оценка на състоянието на жертвата

Представете си, че сте в тире и пред вас цел, заобиколена от три кръга (пръстени). Вътрешният "пръстен" е обстоятелствата, довели до този опит за самоотравяне. Разберете следното: какво се е случило направо в този ден? Беше ли добре от сутринта? Когато всъщност се появиха събитията и настроенията, довели до идеята за неизбежността на самоотрога? Разберете всичко до най-малките подробности. Какъв беше последният стимул (например бележка във вестник за самоубийство)? Какви са били действията на жертвата след опит за самоотравяне? Как е си представял разгръщането на събитията след опита за самоотрова, който е направил? Средният "пръстен" в кръга на "целта" е дефиницията на фона, на който се развиват тези тъжни събития, т.е., как вървяха нещата през месеците преди събитието? Може би един опит за самоотравяне би могъл да бъде извършен почти по всяко време през последните месеци? Какъв тип взаимоотношения (с тези около засегнатите хора) е най-важното за жертвата по това време? Външният "пръстен" около "целта" е характеристиките на семейството на пациента и анамнезата на жертвата. След като сте преминали всички тези три "пръстени", се озовавате директно на мястото на "цел" - какво намеренията, скрити зад много опит на самоотравяне, какви са чувствата и намеренията на жертвата в момента? Може би този опит е израз на желанието да умре (това е мрачен симптом, който не бива да се пренебрегва)? Или е желанието да информираш някого за инцидента или за желанието по някакъв начин да промениш обстоятелствата в живота по-неприемлив? Попитайте жертвата: "Ако днес бяхте освободени от болницата, как ще се справите с трудностите?"

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

"Договор" с жертвата

 • Лекарят-терапевт обещава да слуша жертвата и да му помогне, ако последният се съгласи да бъде напълно откровен и ще каже на лекаря какви мисли за самоубийство и планове, които ще възникнат от него.
 • Споразумението с пациента, че дискутираните проблеми ще бъдат представени много подробно и ясно.
 • Той установява споразумение с жертвата относно естеството на обмена на информация за постигане на целта.
 • Въпросът се пита кой друг ще участва в лечението на жертвата (например други членове на семейството, приятели, общопрактикуващ лекар, който наблюдава пациента).
 • Времето и мястото на срещите между лекар и пациент са установени.
 • Отговорността на пациента към лекаря е договорена и обещанието да работи ефективно с него и да извърши всякакви "домашни работи".

trusted-source[17], [18], [19]

Лечение с трициклични антидепресанти и сродни съединения

Развълнувани и притегнати от страховете на пациентите трябва да бъдат назначени

 • седативни антидепресанти, например амитриптилин (50 mg на всеки 8-24 часа вътре). Тя трябва да започне с доза от 25-50 mg на нощ; доетин (Dothiepin) (50 mg на всеки 8-24 часа, през устата, като се започва с доза от 50-75 mg на нощ);
 • доксепин (Doxepin) (75 mg на всеки 8-12 часа вътре, започвайки с доза от 10-50 mg на нощ);
 • миансерин (30 mg на всеки 8-24 часа навътре, започвайки с доза от 30 mg на нощ);
 • Тримипрамин (25-50 mg на всеки 8 часа, започвайки с доза от 50 mg 2 часа преди лягане).

По-малко седативни антидепресанти са кломипрамин (50 мг на всеки 8-24 часа навътре от доза от 10 мг / ден, този препарат е особено ефективен в случай на фобии и натрапливите прояви; дезипрамин (25 мг на всеки 8-24 часа вътре, не увеличи дозата бавно повече от 200 мг / ден), имипрамин (10-25 мг на всеки 8-24 часа вътре, повишаване на дозата до 8 таблетки от 25 мг на ден); лофепрамин (лофепрамин) (70 мг на всеки 8-12 часа навътре от доза от 70 мг / ден), нортриптилин (25 мг на всеки 6-24 часа вътре, като се започне от 10 мг на всеки 12 часа), протриптилин (протриптилин) (5-10 мг орално сутрин, обед, и 16.00 за чт Обикновено, за да се избегне безсъние, не повече от 6 таблетки от 10 mg на ден, това лекарство също има стимулиращ ефект).

На възрастните хора се предписват по-малки дози.

Странични ефекти

Гърчове (доза-зависим ефект), аритмия, възможно сърдечен арест (особено при лечението на amitriptili рейтинг, който е противопоказан при няколко седмици след миокарден инфаркт и е особено опасен при предозиране, така че лекарството трябва да се прилага в малки дози и редовно наблюдение на състоянието на пациента, особено за самоубийствени намерения).

Антихолинергични ефекти (сухота в устата, неясно виждане, запек, задържане на урина, сънливост и изпотяване) могат да се появят при получаване на всяко от гореспоменатите трициклични съединения и техни производни, особено когато като нортриптилин, амитриптилин и имипрамин. Всичко това трябва да бъде обяснено на пациента. Кажи му, също така, че с течение на времето, тежестта на тези нежелани реакции се намалява, както и по време на приема на тези лекарства трябва да се въздържат от шофиране и работа с машини. Необходимо е да се контролира вътреочното налягане.

Нежелани реакции от черния дроб и кръвната система също могат да бъдат наблюдавани, особено при приемане на миансерин. Скоро след началото на лечението може да се появи агранулоцитоза, поради което трябва да се извършва месечен клиничен анализ на периферната кръв.

Взаимодействия с други лекарства

Контрацептивните стероиди инхибират действието на трицикличните антидепресанти. Страничните ефекти на антидепресантите могат да се влошат при едновременното приложение на фенотиазини. Действието на някои антихипертензивни средства (например клонидин, но не и бета-блокери) може да бъде отслабено.

Недостатъчна терапевтична ефикасност на антидепресантите

Преди да мисля за това, проверете дали пациентът се приема на лекарството, отредена му с пълната доза и за най-малко един месец. (Въпросът е, че човек не трябва да се очаква, терапевтичен ефект по-рано този термин). След това се уверете, че пациентът правилно извършва поръчки на лекаря, и ако всичко това е така, за пореден път мисля дали диагнозата е вярна. Не се прилага, ако POS (ДЕХ) или малка доза flyupentiksola (флупентиксол) (0,5 1 мг орално сутрин), или триптофан (0,5-2 грама на всеки 8 часа след хранене перорално), или инхибитори на моноамин оксидаза (МАО), но не и с трициклични съединения (те не трябва да се използва в рамките на 21 дни след прилагане на МАО инхибитори)? В такива случаи е възможно да се определи фенелзин (фенелзин) 15 мг на всеки 8 часа вътре. Но в този случай съществува риск от хипертонична криза, предизвикана от някои храни и лекарства, например сирене, кисели херинга, лекарства, дрожди лекарства [ "Marmit» (Marmite)], кашлица и често използваните лекарства, леводопа, трициклични антидепресанти. Хипертонична криза може да се случи дори и след почти две седмици след третиране на МАО-инхибитори. Ето защо, пациентът трябва да носи карта, където и да е написано, че отнема МАО-инхибитори, и изброява храни, които не могат да се хранят. Но, разбира се, това не означава, че тези продукти следва да бъдат изключени напълно от използването на: честотата на хипертонични кризи е само на около 17 случая на 98000 пациенти годишно. В същото време, полезността на инхибиторите на МАО може да бъде много забележим, особено когато пациентът маркирани повишена чувствителност да се охлади съотношение приятели, се забелязва слабо подобрение в настроението, в зависимост от околната среда, булимия, тежка сънливост, умора, склонност към паника, раздразнителност, гняв или хипохондрия.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.