^

Здраве

Реч терапевт

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

За много хора думата "реч терапевт" е свързана с имиджа на героя Ролан Байков в комичната сцена от филма "По семейни причини". Изображението на реч терапевт, с характерните "измислици на измислици", може да се каже, се превърна в карта на речта на речта на терапевтите. Но всичко това е смешно, когато не засяга проблемите на речта.

Хората не се раждат с вече формираната реч. Образуването на речта става постепенно. Първо, детето научава правилното и точното произношение на звуците, постепенно ги свързва в думи, които след това се опитва да изрази и след това се научава да изразява мислите си последователно и конструктивно. Не винаги развитието на речта се случва едновременно с умственото развитие на човека. Често се случва, че развитието на речта се случва с някои функции, които ще помогнат за коригирането на специалиста - реч терапевт. Като цяло, реч терапевт е специалист с педагогическо образование, който коригира и елиминира разстройствата на говора при възрастни и деца. Основната задача на терапевта е да изучава причините, механизмите, симптомите, структурата на речевите смущения и системата за коригиране на тези нарушения. Когато работите с деца, задачите на речта терапевт са значително разширени. А именно, е необходимо да се развие вниманието при децата, концентрацията на зрителната и слуховата дейност, общото мислене на детето, двигателните умения на малките и общите. Систематичният подход в образователния процес на детето позволява постигането на високи резултати. Задачите на речта нямат специфична рамка, защото заедно с корекцията на речта се обогатява речникът, се развива последователна реч и се повишава нивото на грамотност. Затова специализацията на терапевта е доста широка и включва също основите на психопатологията, невропатологията, патологията на слуха и речевите органи.

Речната терапия е разделение на дефектологията - науката за речевите смущения и методите за тяхното предотвратяване, по-нататъшна диагностика и елиминиране. Предметът на изучаване на речевата терапия е симптомите, механизма, структурата и хода на различни нарушения на говора и система за коригиране на тези нарушения.

Професията на реч терапевт е сравнително нова и няма голямо значение и признание преди началото на ХХ век. Проблемите с речта сами преминаха с възрастта. Липсата на знания в областта на речевата терапия допринесе за факта, че проблемите с речта от дълго време се смятат за физически дефект и са били третирани като обикновени заболявания. И едва през 50-те години на миналия век се установява психологическата основа на проблема с нарушаването на речта.

Всеки има социална същност и се нуждае от постоянна комуникация с други хора. Комуникацията е важен аспект в живота на хората. Проблемите с говора, дефектите в дикцията могат да бъдат сериозна причина за развитието на комплекса за малоценност. Много социалистически и обществени лица не биха имали възможността да бъдат така, ако речта терапевт не е похарчил времето си. Несъмнено ролята на речта в обществото е неоценима, защото тяхната дейност може да промени съдбите на хората.

В момента речният терапевт е доста разпространена професия, предвид значителния мащаб на речния проблем в съвременните деца. Ефективността на работата на речта на терапевта зависи само частично от самия специалист. Успешният резултат от корекцията на речта може да бъде възпрепятстван от различни дефекти в устата и челюстите, чието премахване не винаги е възможно.

trusted-source[1]

Кой е терапевт на речта?

Кой е терапевт и какви са неговите цели и цели? Това вече разбрахме. Специалистът по говорни разстройства при възрастни и деца всъщност се нарича логопед. Като правило говорещият терапевт е учител, който коригира, идентифицира и премахва нарушенията на говора. Мнозина вярват, че речта терапевт коригира проблемите на възпроизвеждането на звука. Всъщност, проблеми логопедични имат много по-широк кръг от дейности, включително структурата на срички съвършенство думи, формирането на синтез на звук и умения за анализ, съвършенство компетентен и последователна реч, четене и писане, коригиране на четене и писане на нарушения. Очевидно е, че професионалната дейност на логопедична терапия е мултидисциплинарен и изисква задълбочени познания по педагогика и логопедия, психология, неврология фондации, анатомия, физиология на човека.

С оглед на факта, че той принадлежи към най-високи умствени функции на хората, речева дейност е насочена към развиващите се умствени процеси на детето, а именно, концентрация, възприятие, както за слушане и гледане, развитието на мислене, моторика и памет. Осигуряване на квалифицирана помощ на детето става невъзможно, ако терапевтът не притежава достатъчно познания за основите на физиологията на слуха, говора и зрението, неврология, анатомия на човека. В края на краищата само един системен подход към проблема с нарушаването на речта може да гарантира ефективна корекция и успешен резултат. Затова категорично - кой е терапевт на речта, можете да комбинирате всички тези умения и специалности само в една обща концепция.

Кога трябва да се свържа с реч терапевт?

Често родителите на деца задават въпрос - кога трябва да отида при терапевт на речта? Не отлагайте посещението при терапевта в случай, че комуникирате с детето и забележите грешно произношение на звуци, заекване, липса на разбиране на речта, изоставане в развитието на речта на детето.

Заекването се характеризира с мускулни крампи в лицето, езика, устните и дихателните апарати на детето. По вид, конвулсиите могат да бъдат тонични, клонични и смесени. Клонични гърчове се характеризират с повторението на звук или сричка, като "по-по-по-помощ" за конвулсии характеризират с трудности в началото на речта, когато детето сякаш идват една дума. В особено тежки случаи има смесени конвулсии, комбиниращи характеристиките на двата вида припадъци.

В допълнение към характерните гърчове е възможно да се забележат характерните моторни трикове - когато детето се ангажира предварително или ръчно, например, потупвайки челото, носа, ушната лъжица. Заекването е съпроводено с гласови трикове, когато детето преди началото на звук реч произнася продължителни или повтарящи се много пъти една дума, като "и-и-и-и-и", "Да ... Да ... Да ... Да ...".

Очевидни промени в поведението на детето, също предизвикват неотложно посещение на речта терапевт. Когато детето се притеснява от заекването си, се оттегля, тя избягва комуникацията дори с родителите си. Като цяло, в бъдеще заекването значително усложнява развитието на личността на детето, може би развитието на ниско самочувствие. Не винаги се притеснявайте за заекване, сериозността на заекването е адекватна. Много справедливо сред речта на терапевтите има мнение, че замайването засяга преди всичко личността и едва след това на речта.

Експертите наричат логофобията важен знак за заекването. Настъпването на необясним страх и страх от ситуации, при които може да се случи заекване, например, отговори в клас в училище, адресиране на непознати в необичайни ситуации.

Въпросът кога да се свържете с логопед не може да бъде оставен без специфичност по отношение на възрастта на пациентите. Задължителни посещения на специалистите по терапевтична реч, идентифицирани в няколко периода. Така че, помощта на квалифициран реч терапевт е необходима в случаите, когато:

 • едно дете на възраст от два или три месеца не възпроизвежда звуците на ходене;
 • едно дете на възраст шест или седем месеца не бръмчи;
 • едно дете на възраст една година не издава звуци;
 • едно малко дете на две години не говори думите;
 • всички деца на възраст от три години се нуждаят от реч терапевт;
 • едно дете на петгодишна възраст е трудно да изрази мислите си, да подготви предложения, разказва истории и разкази.

В ситуация, в която човек трябва да се обърне към говорещ терапевт, родителите трябва да формулират цели и задачи, които изискват пряко участие на квалифициран специалист. Такава формулировка може да се състои от такива въпроси:

 • изучаване на правилното произношение на звуците;
 • изучаването на уменията за правене на истории, преразказване на приказки;
 • грамотност и писане;
 • премахване на проблемите на нарушенията на писането и четенето;
 • изучаване на уменията на сложната структура на думата;
 • разтягане на хиоида френума, който пречи на правилното произношение на звуци-н- и -р-;
 • реч терапия масажи.

Какви тестове трябва да преминете на реч терапевт?

Много родители попитат специалист преди посещение при специалист какви тестове трябва да се вземат, когато се обръщат към реч терапевт? Важността на първото посещение в речта на терапевта е значимо, но въпреки това няма нужда от никакви анализи или лабораторни изследвания. Като правило всичко се случва в офиса на речта на терапевта. Необходимо е да се съобщи на терапевта в детайли за възникващите нарушения на говора или отклоненията, на които обръщате внимание. Подробностите и подробностите от историята ви ще помогнат на речта да избере техника за диагностициране и допълнително коригиране на нарушенията на говора на детето.

Всяко диагностициране на говорни смущения започва с изследване на родителите относно състава на семейството, езиковата комуникация на детето, наследствеността. В отговор на въпросите на логопед, родителите трябва да бъдат изключително точни в отговорите си, защото те са за тяхното дете. Важно е информацията за ранното детство на бебето, хода на бременността, появата на детето, физическото развитие на бебето, когато той каза първата дума и изречение.

Както показва практиката, първото посещение на терапевта е встъпително, изследването се провежда на следващите срещи с оглед на възможната срамежливост или срамежливост на детето. Възможно е детето да не отговаря на въпросите на говорещия терапевт и особено да участва в игри и тренировки. Такива ситуации са абсолютно нормални. Непознатите ситуации и условия, срещащи се с непознати, допринасят за предпазливото отношение на детето. Квалифицираният специалист знае как да установи личен контакт с детето.

Много родители се страхуват от диагнозите на реч терапевт, например, дизартрия, дисплазия. Но тези логопедични находки не са медицинска диагноза и съдържат препоръки за премахване на нарушенията на говора. Необходимо е да се обърне внимание на факта, че коригирането на нарушенията на говора зависи също и от участието на родителите на детето в този процес. Продължителността на процеса на корекция директно зависи от сериозното отношение към речта за терапия на детето и родителите му. В някои случаи присъствието на родителите е задължително. Успешен резултат от коригирането на дефектите в речта е възможно с усилията на всички участници в този процес, а именно детето и неговите родители и логопед.

Консултацията с говорещия терапевт е много важна и всякаква загриженост по въпроса за речевите смущения е оправдана. Ако се нуждаете от помощ от логопед навреме, ще допринесете за успешното разрешаване на проблемите, ако има такива.

Какви методи на диагностика използва реч терапевт? Нека да разгледаме по-отблизо какви диагностични методи използва речта на терапевта в своята практика. За да се открият речеви дефекти, на първо място се извършва реч и физически преглед на детето. Речният терапевт се нуждае от задълбочена оценка на нивото на развитие на говора на детето. За да направите това, трябва да разберете правилното произношение на звуците, нивото на неговия речник и способността да го използвате в комуникацията, правилността на формирането на фрази. Нивото на говорната комуникация, като се вземе предвид възрастта на детето. Детето на училищна възраст допълнително оценява нивото на грамотното писане и четене, степента на развитие на фигуративното мислене, способността да се ориентира в космоса, уменията за рисуване и дизайна. Много е важно да оценявате логическото мислене и способността последователно да излагате мислите си. Реч терапевт е важно да се знае предпочитанията на детето в игрите, неговия интерес към игрите. Образуването на способността на компетентната реч на детето се осъществява, когато емоционалното развитие на детето и неговите нужди за комуникация с хората са налице. Оценяването на нивото на емоционалното развитие е много важно, когато се разглежда детето като реч терапевт.

При констатиране на нарушения в развитието на речта на детето, логопедична терапия задача е да се идентифицират причините и механизмите на това заболяване и да се определят стратегии за отстраняване образование или лечение с терапевтични и коригиращи мерки.

В момента родителите вземат детето си възможно най-много с музика, спорт, учене на чужди езици, игнорирайки факта, че детето говори на родния си език не достатъчно добре. Това със сигурност е въпрос на родителите, но детето не трябва да бъде претоварено с информация, защото границите на човешките способности не са неограничени, всичко трябва да бъде умерено и своевременно.

Навременността на лечението на специалист всъщност определя какви диагностични методи използва речта терапевт.

Какво прави реч терапевт?

Педагогическата специализация определя какво прави терапевтът на речта. Основната задача на речта е да оцени развитието на речта на детето. Чрез определяне на нивото на развитие на детето, например, правилното произношение на звуковете, адекватно снабдяване с думи, фрази, чертожни умения, умения за вербална комуникация, речта е обща картина на развитието на речта на детето и определя своите приоритети.

Дете в училищна възраст се оценява грамотност и умения за четене. По правило по-големите деца оценяват несловесните способности, степента на развитие на фигуративното мислене, способността за навигация в пространството, уменията за рисуване, дизайна, логическото и конструктивното мислене, уменията за последователно представяне на мислите. Освен това е важно да знаете предпочитанията за игра на детето, какво му харесва, разнообразието от игри, които го интересуват, както и степента на интерес към определена игра. Дейността на логопед не се ограничава само до корекция на говоримите звуци. На първо място, речта терапевт развива вниманието на детето, възприемането му на слухови и визуални, развива разпознаването и дискриминацията на субектите на ситуации в детето, развитието на паметта и логическото мислене. Това допринася за успешен образователен процес за обогатяване на речника на детето, за развитието на грамотно говорене.

Ако детето открие отклонения в развитието на говора от деца на неговата възраст, речта трябва да разбере основните причини и механизъм на такива отклонения. За определяне на приоритетните направления за корекция на отклоненията в говора, методите за тяхното коригиране, участниците в процеса на приспособяване, ако е необходимо, други терапевтични и възстановителни методи. Определяйте точно това, което речта терапевт прави е трудно, с оглед на многопрофила на тази професия. Във всеки случай се определя индивидуален метод за коригиране на нарушенията на говора.

Като цяло практиката на логиката включва корекция на такива аномалии на говора:

 • дефекти в произношението на звуците, дизартрия, ринолалия, dyslalia;
 • нарушение на темпото и ритъма на речта, брадилия, стряскане, тахилалия;
 • гласови нарушения, афония, дисфония;
 • недостатъчно развитие на речта, загуба на реч, афазия, алалия;
 • нарушение на писмената реч, дислексия, дисгресия;

Всички тези нарушения на говора се комбинират в такива групи:

 • Нарушения в произношението на звука или фонетичното недоразвитие на речта (съкратено съкращение FNR);
 • нарушения на произношението на звуците, комбинирани с развитието на фонемичен слух или способността за разграничаване на звуците (FFNR);
 • нарушения на произношението на звуците, проблеми с лексика, граматика, свързана реч и други езикови структури или общо неразвито говорене (OHR).

Какви заболявания лекува терапевтът на речта?

Нека да разгледаме по-отблизо каква болест лекува терапевта. Така че вече разбрахме, че логопедичната специализация има мултидисциплинарен характер. Този факт причинява много заболявания в профила на терапевта на речта. Те включват заекването на различни степени, хрущял, лисф, назален, липса на способност да се произнасят думи в определен ред, липса на способност да се правят логически предложения, лечение на дислексия в различни степени. Дефектите в речта могат да бъдат причинени от вродени малформации, например ухапване на устните или речеви дефекти.

Не е необичайно за възрастни да се обърнат към услугите на реч терапевт или фонопед.

Това, като правило, се свързва с нарушение на говорното устройство, причинено от инцидент или трансферирана болест.

Логопеди практикувани пациенти на лечение, дължащи се на рак се отстранява ларинкса, пациенти с увреждания на мозъка, склеротични явления, предизвикани или мозъчни тумори, пациенти с нарушена цялост ларинкса и други заболявания, като последица от което счупен реч функция. В такива случаи, техниката на лечение се определя индивидуално и зависи от причината за нарушенията на говора.

Дететолозите практикуват в своите методи за лечение на нарушенията на говора при децата използването на всякакви игри, опитвайки се да създадат най-благоприятната среда за свободното изразяване на детето.

Методите на лечение са доста различни. Например, опитите за гасене на свещ или надуване на сапунени мехурчета допринасят за развитието на способността да се даде на устните определена позиция и развива способността да се контролира дишането. Като оставя езика си пред огледалото или показва терапевта си, детето научава за възможни движения на езика. Такива упражнения допринасят за обучението на мускулите, които активно участват в произношението на звуците. Речният терапевт учи пациента за правилното дишане и едва тогава започва да развива правилния глас. След това започва тренировъчно обучение.

От голямо значение са постоянното постоянно обучение на ставните апарати, които са възможни в резултат на диалога между детето и възрастния човек. Особено обучение на ставния апарат възниква при дъвчене на твърди ябълки или моркови. Като правило, децата се опитват да повтарят звуците, които речта терапевт им казва. Много често достатъчно логопедични упражнения за детето да се отърве от езика, свързан с езика. Разработването на игри, гледането на всички видове картини допринася за правилното формиране на речта, за обучение в правилния състав на думите и изреченията и за развитието на изразителна и съгласувана реч.

И все пак, каква болест терапевтът лекува. На първо място, това е нарушение на аудио произношението или дизартрия и dyslalia, нарушения в говора темпото или заекването, гласови нарушения, свързани с нарушения на слуха, загуба на говор, говор или alalia изостаналост и афазия, дефектна захапка.

Докторски съвет за терапевт на речта

Съветите на лекар по теоретична терапия няма да бъдат излишни и ще бъдат полезни за родители на деца от различни възрасти, особено след като речевите проблеми сега са доста чести.

Специалисти-речни терапевти отбелязват този модел - при децата, които имат проблеми с речта, липсва апетит. Яденето на ябълка или моркови става цял проблем. Това е така, защото челюстните мускули на такива деца са недоразвити, което всъщност възпрепятства развитието на артикулационния апарат. За да се развият челюстните мускули и артикулиращите апарати, е необходимо да се свикне детето да дъвче кора от сух хляб, можете дори да бисквити, цели плодове и зеленчуци, малки парчета месо. За да развиете мускулите на езика и бузите, можете да научите детето да надуе бузите и да свие въздуха от бузата до бузата.

Важно е да развиете фини двигателни умения, детето трябва да движи пръстите си колкото е възможно повече, например да натискате клавишите на телефона, да закопчавате копчета, да обучавате обувки. Това обучение на пръстите трябва да се извършва редовно. Тъй като развитието на подвижността на пръстите, речта на детето се формира и става по-ясно.

Развитието на подвижността се улеснява от моделирането. Но е необходимо да се гарантира, че бебето не взема глина в устата си.

Много родители не дават на детето чифт ножици. В продажба има специална ножица за деца, с изключение на възможността за нараняване. Рязането с такива ножици ще бъде отлично обучение, което развива моторните умения на детските пръсти.

Малцина знаят, че звуците на речта се образуват от въздушен поток, който оставя белите им дробове в ларинкса, през фаринкса и устата.

Възможно е нормално образуване на звук поради правилното дишане на говор, което създава условие за нормалната силна реч, запазване на гладкото говорене, изразителност и интонация. Нарушеното речещо дишане може да бъде резултат от общо отслабване на аденоидната дилатация, всички видове заболявания на сърдечно-съдовата система. Недостатъчното внимание на възрастните към развитието на речта на детето провокира такива нарушения на говорното дишане, нерационалното използване на издишването, непълното обновяване на въздушните резерви. Детето с слабо издишване-вдишване проявява трудности със силата на говора, произношението на фразите.

Нерационалното потребление на въздух нарушава гладкостта на речта, предвид факта, че детето трябва да си поеме дъх в средата на присъдата. Много често детето с такива проблеми могат да задържиш думи и фрази в края отида до шепот, или довършителни едно дълго изречение, детето се казва, докато вдишвате, като по този начин тя ще бъде конвулсивно, размита, с наводнения. Краткото издишване не дава на детето логична пауза в речта и той говори бързо.

Развивайки дишането на речта на детето, първо трябва да се формира правилната, достатъчна сила, гладко издуване на устата. Това издишване трябва да бъде постепенно. Детето трябва да обясни необходимостта от постепенно издишване и икономично потребление на въздух.

Много е важно да се развие способността на детето да насочва въздушните потоци в определена посока. Това може да се практикува по време на игри с детето. По този начин трябва постоянно да наблюдавате правилността на дишането на детето.

Правният устно дишане се предхожда от правилната инхалация. Издишването се извършва чрез комплект от пълен гръден кош през носа. Издишането се нуждае от въздух без главоболие. При издишване устните трябва да се сгъват с тръба, без да се стичат или надуват бузите. Издишването е необходимо през устата, като не диша въздух през носа. На детето се усещаше, че въздухът излиза през устата, задържа кратко ноздрите му. Издишането трябва да бъде завършено, докато въздухът напълно изчезне. Уверете се, че по време на разговор или пеене детето не получава въздух с чести кратки вдишвания.

Извършвайки игри, развиващи дишането на детето, имайте предвид възможното замайване в детето. Ето защо е необходимо да се ограничи продължителността на тези игри или редуването с други развиващи се упражнения.

Разбира се, ролята на родителите и близките в развитието на речта на детето е значителна. В някои случаи е достатъчно да се съсредоточи вниманието на бебето върху правилното произношение на звуците и той щастливо повтаря тези звуци. С възникващите трудности при произнасянето на звуци е необходимо по-нататъшното развитие на артикулаторните мускули с помощта на специална гимнастика. Ако изтичането на месеца, прекарано в уроците по уроците, не се подобри, имате нужда от реч терапевт. Други непрофесионални изследвания с детето могат да допринесат за развитието на неправилно произношение или дори за нежеланието на детето да направи нещо.

Родителите на бебето трябва да следят речта си, защото те са ролеви модели и първите думи, които детето чува от родителите.

Родителите трябва да комуникират с детето като равни. Изключва се изкривяването на звуковото възпроизвеждане от вида "syzyukaniya", "babbling" интонации, имитация на речта на детето. Речта на родителите трябва да е ясна, умерена.

Когато общувате с дете, не използвайте трудноразбираеми изрази и фрази и думи, които трудно могат да бъдат произнесени. Речта ви трябва да бъде възможно най-проста за възприятието на детето.

Значението на непознатите думи и изрази трябва да бъде обяснено на детето в достъпна и разбираема форма за него. Без имитация или раздразнение на речта на детето, не наказвайте детето за грешки в речта.

Голяма полза от четенето на детските стихове, подходящи за неговата възраст. Развитието на слуховото внимание, мобилността на артикулиращата апаратура, фините двигателни умения на ръцете със сигурност допринасят за правилното развитие на речта.

Като правило комуникацията с връстници, при условие, че това е нормална езикова среда, е възможно да има положително въздействие върху развитието на речта на детето. Но не винаги детето е в състояние самостоятелно да решава проблемите на речта. Много възрастни имат речеви дефекти - това е доказателство за това. Ето защо е много важно, ако детето има нарушения на говора, е необходимо да се консултирате с реч терапевт. Успешното коригиране на речта зависи повече от своевременното започване на корекция на тези нарушения. Идентифицирането на проблем в развитието на словото в ранните етапи гарантира в повечето случаи постигането на успешен резултат. Родителите трябва да помнят, че ефективната корекция на речта на детето зависи от комуникацията и игрите у дома и консолидирането на знанията, получени в класната стая с реч терапевт.

Децата с очевидни дефекти по речта се нуждаят от квалифицирана помощ от терапевт и не забравяйте за адекватна помощ от родителите. Основният съвет на реч терапевт, преди всичко, е внимателната комуникация с детето и навременния достъп до специализирани услуги, когато се откриват нарушения на говора.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.