^

Здраве

Разтваряне на жлъчните камъни с лекарства

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Смята се, че разтварянето на камъни в жлъчката, използвайки отстраняване на холестерол, който е част от камъни в жлъчката, чрез прилагане на препарати на жлъчни киселини се осъществява чрез мицеларен разреждане, образуват течна кристална форма или двата процеса едновременно.

Мицеларна разреждане изглежда е основният механизъм на разтваряне на камъни в жлъчката препарати хенодеоксихолева киселина, докато образуването на течна кристална фаза е важно при използване на лекарства урсодеоксихолева киселина.

Скоростта на разтваряне на камъните в жлъчката до голяма степен зависи от съдържанието на жлъчните киселини, съотношението на повърхността към обема на калция (следователно множество малки камъни се разтварят по-бързо) и от движението на жлъчката, т.е. Скоростта на изпразване на жлъчния мехур (кинетичен фактор).

По време на разтварянето, неразтворим материал може постепенно да се натрупва върху повърхността на камъните, което забавя процеса на разтваряне. В тези случаи някои автори смятат, че е целесъобразно да се използва допълнителна литотрипсия.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Разтваряне на камъни в жлъчката с урсодеоксихолова киселина

Към днешна дата, разработена ясна индикация и пациенти критериите за подбор на litholytic терапия с урсодеоксихолева киселина (UDCA, ursosan), спазването на което повишава неговата ефективност с до 80-100%. Трябва да се отбележи, че не повече от 20% от всички пациенти с холелитиаза отговарят на тези критерии. Основните условия за успешно разпадане на жлъчните камъни:

  • Холестерол (рентгеново негативни камъни);
  • размер на камъните не повече от 10 mm;
  • проходимост на екстрахепаталния жлъчен тракт и запазена или слабо променена функция на жлъчния мехур (концентрация и контракти);
  • Жлъчният мехур е напълнен с конкретни не повече от 25% от неговия обем на празен стомах.

Тези условия изискват задължително изясняване с ултразвук:

  • Хомогенна, ниска ехо структура на смятане (при наличие на акустична сянка от предната повърхност на камъка или над неговия център, литолитичната терапия не е показана).
  • Окръжност или овална форма на смятане (пациенти с пирамидална или плоска конфигурация на камъни са изключени).
  • Повърхността на камъка е близка до плоската или под формата на "черница".
  • Неинтензивна, слабо забележима акустична сянка зад камъка,
  • Бавно падане на камъка след промяна на позицията на пациента
  • Размерът на камъка е не повече от 10 мм.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Разтваряне на жлъчните камъни от урсосан

Един от най-ефективните съвременни лекарства за litholytic терапия е ursosan (UDCA). Ето своята схема на приложение: Средната доза на лекарството да се разтвори в жлъчката - 10 мг / кг телесно тегло. Обикновено, дневната доза се приема веднъж вечер, който е свързан с синтеза на холестерол циркадианния ритъм пик през нощта, както и максималния период на почивка функционален жлъчния мехур. Продължителността на приложение на лекарството да се разтвори напълно камъни и най-малко три месеца, за да се предотврати повторение на образуване на камъни. Така общата продължителност на лечението е 6-12 месеца или повече.

Смята се, че липсата на намаляване на размера на камъните в продължение на 6 месеца, както и пълното им разтваряне в продължение на 2 години, е основата за спиране на литолитичната терапия.

Когато успешно предприеме и завършване на лечението трябва да бъде не самодоволство лекар и пациент, тъй като 10% от пациентите по време на първата година има вероятност до рецидив, така че да се избегне повторение на такива пациенти трябва да бъде два пъти годишно, за да се явят на ултразвук. В същото време, е добре известно, че за намаляване на размера и броя на камъни, които се считат за показател за ефективността зависи не само от въздействието на разтворителя на лекарството, но също и от професионалния опит на ултразвук, оценка на ефективността на лечението, вида на устройството, позицията на пациента по време на изследването, и т.н. Въпреки факта, че литолитичната терапия е скъпа, разтварянето на жлъчните камъни с лекарства ви позволява да поддържате функциониращ жлъчен мехур.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.