^

Здраве

Продължителност на кървенето (според Duke)

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Продължителността на кървенето (според Duke) е специфична техника за оценка състоянието на кръвоносната система, по-точно - на съдовете. Обикновено, според този метод периодът от началото до спирането на кръвната загуба не трябва да бъде повече от три минути.

Хемостазата е много важна функция - цялостен биологичен комплекс, чиято цел е навременното спиране на кръвта, така че тялото да не го изгуби над физиологичната норма. Чрез механизми за регулиране на хеморагията, хемостазата се разделя на съдово-тромбоцитна или първична и вторична, подходяща коагулация на кръвния поток.

Продължителността на кървенето (според Duke) е оценка на състоянието на тромбоцитите. Ако съдовите стени са повредени, в идеалния случай тромбоцитите трябва да се активират незабавно, за да участват в съсирването - хемокоагулация. Кораби с нормална еластичност spasmodiruyutsya и запушени агрегирани тромбоцити (агрегация - залепване, купчинни клетки). По този начин съдът се затваря от първична много важна формация, наречена "бял тромб".

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Как се извършва изпробването?

Често продължителността на кървенето (според Duke) се извършва със специална игла, нарича се и иглата на Франк. Състои се от кухо тяло със спусък. От една страна, иглата има съединител за пружина, а от друга - малък връх. Иглата на този дизайн е много удобна, тъй като лабораторен техник може да регулира точната дълбочина на пункцията. С помощта на издърпване на спусъка, когато пружината се изправи, се прави много малка пункция. Тестът Duque предвижда ограда от не повече от 1 ml материал, т.е. Кръв. Пункцията се извършва с пръст, най-често в безименната или в ушната лъжица.

Има ли алтернативни начини за определяне на продължителността на кървенето?

Продължителността на кървенето (според Duke) не е единственият метод в съвременния диагностичен комплекс. Често, вместо да изкривяват лобчето на човешкото ухо, лабораторните техници използват по-сложни и чувствителни методи. Изкуствено е предизвикала затруднения при венозен изтичане - стазис (често с помощта на устройство за мониториране на кръвното налягане), след което се извършва пункция в горната зона на предмишницата чрез разрохкващото устройство. Специални капки кръв се капват на всеки 20-30 секунди със специални стерилни кърпички. Обикновено след три минути на последната салфетка, петна стават малки и след още две минути кървенето спира.

Независимо от това, продължителността на кървенето (според дука) като метод, тестван от века, има право да съществува. Освен това, стотици лаборатории продължават да използват този тест, а лекарите се уповават на тази техника, като използват изчисления за изясняване на диагнозата и коригиране на терапевтичните мерки.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16]

С помощта на които се оценяват показателите за първична хемостаза?

Освен това, както е определено от продължителността на кървенето (според Duke), активността на тромбоцитите също се оценява като се използва:

  • Изчисляване на броя на тромбоцитите;
  • Изчисляване на специфична тромбоцитна формула;
  • Оценки на агрегацията на аденозин дифосфат (ADP) и тромбоцити;
  • Оценка на способността на тромбоцитите да се агрегат с колаген;
  • Определяне на възможността тромбоцитите да се агрегират с адреналин;
  • Коефициентите на коагулация са активността на фактора von Willebrand.

Метод за определяне на момента, в който в резултат на запушване на повредени съдове, разработен в американския учен началото на ХХ-ти век, патолог Уилям Дюк. По-рано пробата беше взета от разклонител или тънка игла от ушната лъжица, по-късно - от пръст.

Как се оценява продължителността на кървенето (според Duke)?

Нормалната хемостаза е способна да се справи с загубата на кръв, колкото е по-микроскопична, след 2-3 минути. Ако съсирването се забави съответно и продължителността на кървенето (според Duke) ще бъде по-голяма. Това може да означава фон на други показатели, отклоняващи се от нормата, за чернодробни патологии, хемофилия и други заболявания. Трябва да се отбележи, че периодът, който се измерва, може да зависи от мястото за вземане на кръв - върха на пръста или ухото.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.