^

Здраве

Принципът на действие на различните видове глюкомери

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Глюкометърът е устройство, предназначено да измерва нивото на глюкозата в кръвта. Той се използва и за диагностициране на метаболизма на въглехидратите при хора, страдащи от захарен диабет.

Благодарение на него нивото на глюкозата в кръвта се определя въз основа на получените данни.

Принцип на глюкомера

Основният принцип на глюкомера е да се определи количеството "захар" в кръвта. Има две варианти на това действие. Първият вариант е фотометричното определяне, а вторият е електромеханичен.

Съвременните глюкомери ни позволяват да покажем точното съдържание на човешка захар. По този начин фотометричният принцип на работа се основава на определянето на глюкозата чрез промяна на сянката на реагента. Електрохимичната форма показва нивото на захарта чрез измерване на тока, който се появява по време на процеса.

Устройствата от съвременни типове за измерване на гликемията се състоят от система с регулируемо изхвърляне на лопатки за пробиване на кожата, електронно устройство, което е оборудвано с течнокристален дисплей и тест ленти.

Първоначално нищо не е особено ясно, устройството изглежда странно и изобщо не е ясно как да го използваме. Всъщност няма нищо лошо в това. Модерните инструменти ви позволяват бързо да ги използвате. В края на краищата, това устройство трябва да бъде в къщата на всеки човек, страдащ от диабет.

Как работи глюкомера?

Много хора се интересуват от начина на работа на глюкомера и как да измерват нивото на глюкозата. Така, както споменахме по-горе, има два принципа за действие. Един от тях се нарича фотометричен, а вторият - електромеханичен.

Така че, първият вариант работи по следния начин. При взаимодействието на кръвната глюкоза и специален реагент, който се прилага върху тест лентата, последният се оцветява в синьо. Така че интензитетът на сянката зависи от концентрацията на глюкозата. Оптичната система на устройството извършва цветен анализ и от тези данни определя нивото на захарта. Истината е, че това устройство има своите недостатъци. Твърде крехка и изисква специални грижи и получените резултати имат голяма грешка.

Следващото устройство е електромеханично. В този случай глюкозата взаимодейства с тест лентата, което води до малък електрически ток. Устройството, от своя страна, определя тази стойност и определя нивото на захарта. В този случай резултатите могат да се считат за по-точни.

Точен глюкомер

Какви са изискванията на точния глюкомер? На първо място, това определение се разбира като истинността на получения резултат. Когато купувате устройство, продавачът трябва да покаже доколко точното е устройството.

За да извършите това изпитване, трябва да измерите нивото на глюкозата директно в магазина. И за точността на резултата си струва да направите това 3 пъти. Получените данни не трябва да се различават помежду си с повече от 5-10%. В противен случай не можете да извикате устройството точно.

Можете да направите анализа в лабораторията и с резултата да отидете да тествате инструментите. Допустимата грешка на измервателния уред може да бъде не повече от 0,8 mmol / l. В противен случай си заслужава да се откаже от придобиването на определен модел. Допустимото отклонение може да бъде само в 20% и не повече.

С думи много устройства са точни, но наистина ли са? Следователно е трудно да се отделят супер прецизни устройства. Трябва да ги изпробвате сами. В този случай ще можете да си купите наистина добро устройство.

trusted-source[1], [2], [3]

Точност на глюкомери

Каква е точността на глюкомера и как да го проверите сами? По този критерий имаме предвид истинността на резултата по време на определянето на нивото на глюкозата в кръвта.

За да проверите точността на устройството, си струва да прибягвате до използването на определени правила. Трябва да започнете да тествате устройството точно в магазина. За да направите това, кръвта трябва да се вземе поне 3 пъти и след това да се сравнят резултатите един с друг. Максималното отклонение не трябва да надвишава 5-10%.

Препоръчително е да направите анализ на съдържанието на захар в лабораторията и да отидете с получените данни за тестване на устройството. Като цяло резултатите не трябва да се различават с 20%.

Точността на глюкомера е много важен критерий. В крайна сметка, ако резултатът е ненадежден, тогава човек може да пропусне времето, когато трябва да инжектира инсулин. Това може да доведе до редица усложнения. Затова вицове с този индикатор са лоши. При избора на устройство си струва да се уверите, че неговата точност не се отклонява с повече от 20%.

trusted-source[4], [5], [6]

Проверка на глюкомери

Как се проверява глюкомера? Този процес се извършва директно в магазина. Трябва да вземете устройството и да проверите нивото на глюкозата. Изпитването се извършва около 3 пъти и получените данни се сравняват помежду си.

Ако грешката не надвишава 5-10%, тогава можете да изберете такова устройство безопасно. Той ще покаже надежден резултат и няма да ви остави в трудна ситуация. Тази процедура се нарича проверка за точност. Може би това е единственият начин да тествате устройството.

Естествено, трябва да погледнете външното представяне на устройството. Незабавно в магазина си струва да се опитате да изберете основните функции, да зададете час, дата и да видите как устройството прави всичко. Ако има някои закъснения или недостатъци, значи си струва да отидете на друго устройство. В крайна сметка, това очевидно не е добре, и в бъдеще може да не реагира на рязко увеличение или намаляване на нивото на захарта.

Обърнете внимание на аксесоарите. Тестовите ленти не трябва да бъдат просрочени. Освен това те се съхраняват изключително в определени опаковки. Този факт също е на стойност. Ако всичко е нормално, устройството може безопасно да бъде купено.

trusted-source[7], [8]

Глюкометър за възрастни хора

Надеждни и лесни за употреба, това е, което трябва да бъде глюкомера за възрастни хора. Първото нещо е да погледнем самия орган. Не трябва да има твърде много бутони и други трикове. Работата с устройството е лесна и удобна, всичко е необходимо.

Освен това е добре да обърнете внимание на липсата на кодиране. Пациентите в напреднала възраст не е толкова лесно да се справят с всички нововъведения. Човек просто се нуждае от незабавен резултат без много действия. Важно е екранът да е голям и с автоматично фоново осветление. Тъй като числата не винаги са лесни за разбиране.

Минималните функции, лесната употреба и точния резултат, трябва да бъде устройството. Под това описание Contour TC идеално се вписва. Може би това е едно от устройствата, в които няма кодиране. Лесно е да се използва. Необходимо е да донесете пръст на устройството и той ще вземе нужното количество кръв. Резултатът ще бъде наличен само за 7 секунди. Подобно действие има и Ascensia Entrust. Той също така дава бърз резултат и има всички необходими функции. Устройството трябва да бъде лесна за работа и да извършва точно теста.

Глюкометър за деца

Изборът на глюкомер за деца не е толкова труден. Важно е, че те са лесни за използване и резултатът е точен. Естествено, по-добре е да се даде предимство на компактните модели с функция за съхранение на най-новите резултати.

Има устройства, в които можете да зададете 4 режима на звукови сигнали. Това не само ще избегне резкия спад или увеличение на захарта, но и ще предупреди детето, че е време да направи теста. Това е много удобно и подходящо.

Отлично устройство е Байер Диджест. Тя отговаря на всички обявени функции. Устройството помни най-новите резултати, което ви позволява да изчислявате средната стойност на кръвната захар в продължение на 14 дни.

Устройството има голям дисплей, без допълнителни бутони и други неща. Това е идеалният модел за дете. Най-интересното е не само устройство за измерване нивата на глюкозата, но и цяла игрална конзола. Ето защо бебето ще се радва на това много по-интересно. Да, и вземи с тях. Тъй като не е ясно, че това е устройство за измерване на глюкоза, обикновена играчка и нищо повече.

Глюкометър за животни

Има дори специален глюкомер за животни. В края на краищата малките братя също страдат от диабет. Всичко се случва с тях точно като човек. Винаги е необходимо да се наблюдава нивото на захарта в кръвта. За да не носите животното във ветеринарната клиника, е достатъчно да проведете теста у дома.

Gluco Calea е устройство, специално проектирано за нашите по-малки братя. Да се използва устройството е много проста, не се различава от човека. Заслужава си да пробиете кожата на животното и на всяко място и да донесете капка кръв на тест лентата. След 5 секунди резултатът ще бъде налице.

Характеристиките са стандартни. Тя ви позволява да получите средно 2 седмици. Точността е на високо ниво. Устройството е напълно автоматизирано, независимо е изключено и конфигурирано. Възможно е да запазите последните данни.

Сега животните ще могат да "следват" нивото на глюкозата, разбира се, с помощта на своя домакин. Можете да си купите такова устройство както в магазина за медицинско оборудване, така и в интернет.

Глюкометър за слепите

Специално развитие е глюкомера за слепи. В края на краищата не всички хора могат да контролират това, което правят. В такива случаи са разработени устройства с гласов контрол.

Да ги използваш е много проста. Самият апарат ви казва какво да правите и слуша командите на потребителя. След процедурата устройството издава резултата. Най-добрият модел е Clover Chek TD-4227A.

Това устройство е специално предназначено за хора с лошо зрение. За мен е удоволствие да работя с такова устройство. Самият той казва какво да прави и веднага съобщава за резултата. Това не изисква използването на тест ленти. По-точно, те вече са вградени в устройството, което прави по-лесно работата с него няколко пъти.

Устройството е точно, затова не си заслужава да се съмнявате в получените данни. Освен това има функция за съхраняване на най-новите резултати и може лесно да ги изрази. Той може да изчисли средната стойност на глюкозата в продължение на две седмици. По принцип устройството няма недостатъци.

Ремонт на глюкомери

Ремонтът на глюкомери се извършва изключително в сервизните центрове. Направи нещо, което не можете. Макар че не, възможно е устройството да се захранва от батерии и те изведнъж седнаха. В този случай е достатъчно просто да купите нови и да ги поставите в устройството. Сега тя е готова да работи с пълна сила.

Но какво ще стане, ако щетата е сериозна? Не е възможно да поставите тест ленти или да изчезнат изображението на дисплея? В такива случаи се занимават само сервизите. И всички те трябва да бъдат прикрепени към магазина, където е направена покупката.

По принцип тези устройства рядко се провалят. Но за да не се натъкнете на неприятности, си струва да проверите устройството незабавно, по време на покупката. Необходимо е да се види как определя нивото на глюкозата. Проверете неговата точност и функционирането на всички функции. Това може да спести много проблеми в бъдеще. Ето защо не се мързеляйте и проверявайте устройството, без да се отклонявате от бюрото за билети. В крайна сметка в някои случаи е по-лесно да купите нов глюкомер, отколкото да го поправите.

Измерване на захарта чрез глюкомер

Как се измерва захарта с глюкомер? Това е много прост процес, особено за онези хора, които разбират устройството на това устройство. Като цяло всичко става лесно. Достатъчно е просто да пробиете пръста си (предмишница или рамо) и да приложите кръв към тест лентата.

Буквално 5-20 секунди и резултатът ще се покаже на устройството. Получените цифри са нивото на глюкозата в кръвта. Ако цифрата надвишава допустимата стойност или обратно, устройството издава звуков сигнал и на дисплея се показват данни за този проблем. Естествено, човек трябва да знае каква е нормата на захарта за него. Защото ситуациите са различни.

Няма нищо невероятно за това. Научете се да определите нивото на захарта е много проста. Първо, на дисплея има специални обозначения и второ, устройството ще разбере дали нещо не е наред. Следователно, не може да има основания за преживяване. Всичко се прави просто. Във всеки случай устройството ще съобщава за проблеми и ще ви подканя, когато трябва да въведете инсулин.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.