^

Здраве

Премахване на Hygroma

, Медицински редактор
Последно прегледани: 28.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Понастоящем само премахването на хигрома е най-ефективният метод на лечение, като се получават минимум рецидиви.

Доброкачествен тип, като киста, закръгленият тумор е хигром (ганглий). Размерът на заседналата формация варира от малък грах до топка с диаметър повече от 10 см. Любимо място за локализиране на неоплазмата е гърба на ръката, но се намира на дланта и пръстите. Hygromes също са диагностицирани на крака, китката и китката, в областта на шията.

С малки хигроми, хората живеят през целия си живот, защото, освен естетическо недоволство, неоплазмите не предизвикват дискомфорт. Растежът на тумора води до редица проблеми - компресиране на нервно-мускулните връзки и сухожилия, нарушаване на нормалното функциониране на ставата, синдром на силна болка. Наличието на неприятни симптоми поставя въпроса за методите на лечение отворени. Консервативната терапия, дори и в комбинация с алтернативна медицина, за съжаление не води до очаквания резултат, особено при пренебрегвани случаи. 

Извършването на пробиване (малка пункция, която прави възможно изтеглянето на съдържанието на тумора навън) помага само за известно време, докато освободената капсула отново се напълни. Преди това е практикуван методът за раздробяване на хигрома, който разпространява туморната течност през тъканите. Такава манипулация като минимум доведе до възобновяване на един или няколко гигамона, а като най-голяма - застраши възпалителния процес.

Повечето лекари са съгласни, че премахването на ганглията е единственият радикален начин да се отървем от неоплазмата. Индикация за хирургично лечение ще бъде бърз растеж на тумора, синдром на болката, скованост на ставите, загуба на чувствителност.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Към кого да се свържете?

Операцията за премахване на хигрома

За да се установи точна диагноза или подробно изследване на тумора, се предписва допълнителен преглед. Пациентът дава редица тестове, често от тумора, който взема пробив за изследване на съдържанието на течност. Препарирането е метод за диференциране на хигрома от други туморни образувания - липоми (аномалия на мастната тъкан) и атерома (доброкачествен тумор на доброкачествен тип на доброкачествен тип).

При подозрение за хигромна става, се препоръчва да се подлагат на рогентография, за да се изключи остеоартикуларна патология. Ултразвукът може да извърши структурна оценка на ганглията, разкривайки се в капсулната стена на кръвоносните съдове. ЯМР дава заключение за наличието на възлови структури, структурата на стените на капсулата и естеството на течното съдържание. Всеки от описаните методи помага на специалиста да определи правилното консервативно лечение или да изпрати пациента на операцията.

В момента операцията за премахване на хигрома се извършва по три начина: 

 • изрязване - лекарят изрязва ганглията напълно с капсулата; 
 • нагряване с лазерен лъч - продължава до унищожаването на хигрома, без да се засягат здравите клетки; 
 • ендоскопски - чрез малък разрез с помощта на специално оборудване.

Хирургическата интервенция трябва да бъде последвана от задължително обездвижване на ставата с твърда превръзка, за да се избегнат рецидиви и се препоръчва лекарствена терапия. В много случаи се появява гипс longus до 3-5 седмици, предотвратявайки движението на ставата.

Операцията за премахване на хигромата продължава до половин час. След изрязване на капсулата, кухината се промива с асептичен разтвор и се зашива, ако е необходимо, дренажът се поставя в раната за период до 2 дни.

Лазерно отстраняване на хигрома

Съвременната медицина предлага отстраняване на тумори чрез лазерна терапия и ендоскопия. Тези техники са практически безкръвни, се характеризират със скоростта на манипулацията, чист постоперативен шев и минимален период на рехабилитация.

Отстраняването на хигрома от лазера е по същество същата операция с разрязването и експозицията на тумора. Резултатът от лечението, както в случая на хирургическа намеса, ще зависи от опита и квалификацията на оперативния лекар.

Преди началото на лечението с лазер, трябва да преминете към допълнителна диагностика - рентгенография или магнитен резонанс. Тези методи на изследване ще помогнат на хирурга да установи възможността за използване на лазер, както и ефективността на ефекта.

В повечето случаи се използва лазерно устройство с въглероден диоксид с коагулиращи и дезинфекционни свойства. Температурата на високоенергийния лъч е 800 градуса. Операцията се извършва при локална анестезия. След дисекция на кожата над тумора, хирургът действа върху капсулата с топлина, което осигурява отстраняването на хигрома. Процедурата се завършва чрез обработка на кухината чрез обшиване отвътре и отвън, като се използва имобилизиращ гипс или превръзка за подложка.

Отстраняването на лазерното образуване в допълнение към очевидните предимства - продължителността на изгарянето на не повече от 15 минути, възможността за работа на деца на възраст над седем години - също има своите недостатъци. Основният недостатък на съвременната технология е високата вероятност за релапс, което се обяснява с факта, че устата на капсулата не е подадена, както при обичайното изрязване със скалпел.

Техника за премахване на хигроми

Болезнена операция за облъчване на ганглиите изисква хирургът да бъде висококвалифициран и умел. Това се дължи отчасти на местоположението на тумора, при което едно погрешно движение предизвиква непоправимо усложнение. Местоположението на хигрома в областта на предмишницата, а именно: повърхността на дланта на издатината на китката, се счита за най-травматична поради близостта до радиалната артерия. Недостатъчната точност на лекаря може да увреди артерията. От друга страна, ако хирургът остави поне малка част от туморната капсула, хигромната цялост се възстановява с времето и образуването се напълва отново с течност.

Премахването на хигрома не винаги е оправдано при локална анестезия, тъй като дълбоките тъкани запазват чувствителността си. Адекватният ганглий е възможен само при обща анестезия или регионална анестезия, когато разтворът се доставя директно до нервните снопове, като изключва усещанията за болка на целия крайник / зона.

Последователността и техниката за отстраняване на хигрома: 

 • се прави минимален разрез над тумора, чийто размер зависи от размера на самата формация; 
 • вътрешният флуид се евакуира (понякога туморът се изрязва заедно със съдържанието); 
 • около ганглион тъкани, добре разделени, и ексцизия на тумора се извършва. Особено внимание се обръща на основата на хигрома, за да не се оставят патологични клетки, предизвикващи повтарящ се растеж на образованието; 
 • обработка и подаване на кухината; 
 • зашиване и фиксиране с ортоза.

В постоперативния период превръзките се извършват с лечение на рани. Конците се отстраняват след 7-14 дни. Някои случаи изискват пълна неподвижност на крака или ръце в продължение на една седмица, за да се изключи възможността за рецидив.

Премахване на хигрома на четката

Образуването на тумори на ръцете е едно от професионалните заболявания, свързани с често повтарящи се движения на ръцете от спортисти, музиканти, програмисти, секретари и др.

Хигромът на четката е локализиран в областта на метакарпалогалагеалната или радиокарпалната връзка, в зоната на мускулите на флексора на пръстите. Ако неоплазмата, в допълнение към външната враждебност, причини синдром на болката и наруши мобилността на крайниците, е необходимо да се пристъпи към хирургична интервенция. Преместената подкожна топка се третира чрез пълно изрязване, лазерно лъчение или ендоскопия.

Хирургичното отстраняване на хигрома на ръцете е най-честата процедура, която позволява да се изреже целият патологичен фокус възможно най-много и да се предотврати повторното нарастване на неоплазмата. Съществува и консервативно лечение на хигрома, в която се отваря туморна капсула, синовиалната течност се евакуира и освободеното пространство се запълва с лекарствени препарати.

Премахването на хигрома на ръката чрез лазерното и ендоскопското оборудване е по-малко травматични техники, които гарантират бърз период на възстановяване.

След операцията по който и да е от методите, на китката се налага фиксираща превръзка (ортоза) за период от 7-14 дни.

Отстраняване на хигрома на китката

Синовиалният тумор на китката под дланта често съществува от няколко години, без да се нарушава носителят й. Повишената неоплазма, болката, сковаността на пръстите на ръцете с подчертано изтръпване показват необходимостта от хирургическа намеса.

Хигромата на китката често съвпада с радиалната артерия, която изисква хирургът да има специална точност при изрязването й, в противен случай кръвообращението може да бъде нарушено.

Отстраняването на хигрома на китката се извършва под местна или обща анестезия. Някои лекари препоръчват обща анестезия, тъй като по време на операцията дълбоката тъкан е надраскана, за да се отделят напълно части от капсулата. Преди операцията трябва да преминете към допълнителна диагноза (ултразвук, MRI), както и да преминете поредица от тестове (често пункция от самата хигрома).

Премахването на хигрома има няколко важни етапа: 

 • отделяне на тумора от здрави тъкани; 
 • изрязване на ганглията; 
 • точното подгъване на кухината, за да се предотврати изтичането на течност от съединението; 
 • зашиване на раната отвън; 
 • фиксиране на крайника със специална ортеза или превръзка под налягане.

Отстраняване на хигрома на китката

Хигромът на китката се формира на външната повърхност на ръчната става. Растежът на неоплазмата води до неприятни последици под формата на: болка в болки, ограничаване на двигателната активност на четката, невъзможност за вдигане на тежестта, бърза умора на мускулите,

Изброената симптоматика е причината за изследването, което включва визуално изследване от палпация, радиография и хистологичен преглед. Рентгеновите изследвания ви позволяват да разграничите хигрома от липома и други туморни образувания. Тези диагностични методи са много важни преди крайната посока за отстраняване на хигрома на китката, тъй като те образуват пълна картина на заболяването и дават представа за особеностите на вътрешната структура на хигрома.

При отстраняването на китката се извършва изрязване или изгаряне с лазерен лъч. При двата метода е от голямо значение да се отстранят всички части на капсулата, така че кухината да не се запълва отново със синовиалната течност. Много зависи от уменията на работещия лекар, който трябва да шие отвора. От пациента се изисква да поддържа режим на потискане и в някои случаи да осигури пълна неподвижност на четката.

Отстраняване на хигрома на крака

На краката на любимите места за локализация gigrom е спирка (включително пръстите), област на коляното или бедрото. Освен това, местоположението на тумора е възможно както в близост до ставата, така и в сухожилия. Максималният дискомфорт се дължи на нарастващите гниене на гърлото, предотвратяващи свободното движение. Постоянното триене на тумора причинява болка. Можете да се опитате да се отървете от хигрома с различни мехлеми, лосиони или инжекции, но истинският резултат се получава само чрез хирургическа интервенция.

Отстраняването на хигрома върху крака, образувано върху сухожилието, също е най-ефективният метод. Шайонният ганглий с малък размер не представлява опасност и няма симптоми. Увеличаването на туморната неоплазма води до натиск върху сухожилието, в резултат на което походката на пациента става тромава, причинявайки значително страдание. Стартираният процес на растеж на хигрома на сухожилия освен силни болки заплашва с невъзможност за движение.

Един надежден метод за лечение на хигрома на крака е хирургия или лазерно изгаряне. Процедурите дават минимално количество рецидиви, като напълно унищожават капсулата с течно съдържание.

Отстраняване на хигрома на краката

Внушителните размери на хигрома на крака предотвратяват да живеят пълноценен живот, което води до естетическо недоволство и силна болка. Пациентите с тумори на краката понякога не могат да носят обувки поради дискомфорт и евентуално нараняване на неоплазмата. Неволното отваряне на капсулата на ганглията е изпълнено с възпаление и последващо гадене, което усложнява терапията многократно. Поради тази причина е необходимо хигромът на крака да се отстрани своевременно чрез хирургически средства, като се използва лазерно или ендоскопско оборудване.

Лечебните тактики се избират от лекаря въз основа на симптоматиката, размера на неоплазмата, допълнителното изследване (ултразвук, рентгенова снимка, ЯМР), данни от хистологичен преглед. Премахването на хигрома на крака е деликатна, трудоемка работа, която може да се направи от опитен хирург. Не се разрешавайте за хирургическа намеса, без да преминавате през рентгеновите лъчи и да вземате теста. Минималното събиране на информация за вътрешната структура на тумора (наличие на кръвоносни съдове, нодуларни форми и др.) Ще позволи на лекаря да действа възможно най-точно и уверено.

Отстраняване на хигрома при детето

За щастие хигромите рядко се появяват в детството. Туморът по-често се образува по време на вътрематочното развитие с прекомерна фетална активност или обратно. Провокативните туморни тумори в близост до глезена често се превръщат в натоварване или нараняване, получени в спортни секции и танцови ателиета.

Началото на всяко лечение започва с преглед на ортопедичния хирург, извършването на тестове и необходимите изследвания (рентгеново изследване, ултразвук). Лекарят избира оптимално решение на проблема консервативно или хирургично.

Посоката за отстраняване на хигрома при детето се дава в следните случаи: 

 • бърз растеж на неоплазмата; 
 • болезнен синдром на болка, постоянен характер, не само при движение, но и в покой; 
 • ограничаване на мобилността, усещане за изтръпване, скованост на крайника; 
 • невъзможността да се води обичаен начин на живот (детето не иска да носи обувки и т.н.); 
 • липса на положителен резултат от консервативната терапия.

Бебета под 10 години под обща анестезия, на възраст над 10 години - при индивидуални индикации под местна или обща анестезия. Операцията е същата както при възрастните. След приключване на процедурата се прилага стегнат превръзка, ортезия, еластичен удължител за ограничаване на мобилността на крайниците до 14 дни.

Премахването на хигрома в детето чрез ендоскопа и лазера се счита за по-нежни методи. Предимствата на лечението са минимални наранявания (околните тъкани не са повредени), малък разрез и кратък период на възстановяване.

Усложнения след отстраняване на хигрома

Следоперативните проблеми са подуване, поглъщане, изпускане на течност от лечебната рана. Всичко това свидетелства за лошо качество на обработката на кухината след изрязване на хигромната капсула, неспазването на режима на превръзка и препоръките на лекаря за осигуряване на почивка на крайниците за посочения период.

Най-честите усложнения след отстраняването на хигрома са възстановяването на целостта на ганглионната кухина и нейното запълване със синовиалната течност. Релапсът е възможен в следните случаи: 

 • непълно изолиране на капсулната торбичка (след операцията остава малък фрагмент или клетка); 
 • не носейки подгъвката на кухината отвътре; 
 • липса на фиксираща превръзка (гипс дълго, ортеза и т.н.).

Премахването на доброкачествен тумор от неквалифициран, неопитен хирург може да доведе до увреждане на нервно-мускулните връзки, загуба на чувствителност и дори мобилност на крайниците. Ето защо е важно да се подложите на рентгеново изследване и ултразвуково изследване преди началото на операцията.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Рехабилитация след отстраняване на хигрома

След хирургично лечение, което отнема около половин час, пациентът напуска медицинското заведение на същия ден. Изгарянето на хигрома лазера трае до 20 минути. Следващите дни пациентът дойде на превръзка и лечение на рани дневно. Конците се отстраняват (ако не са биорезорбируеми) след 7-14 дни, в зависимост от конкретния ход на лечебния процес.

Рехабилитация след отстраняване hygroma включва: носенето имобилайзер гума гипс популярен breysovoy ортеза или превръзка за прилагане, което е фиксиране крайник да се ускори белези и свеждане до минимум случаите на повторно образуване на hygroma на.

Терминът на завръщане на пациента към обичайния начин на живот е индивидуален във всеки конкретен случай и зависи от сложността на операцията, локализирането на тумора и спазването на всички препоръки на лекуващия лекар.

Цената за премахване на хигрома

Ценоразписът за медицински услуги в Киев варира в зависимост от собствеността на институцията върху публичната или частната структура. Защо повечето пациенти, въпреки надценената ценова политика, избират частни клиники? Отговорът се крие в липсата на опашки и по-голяма отзивчивост на медицинския персонал.

Цената за премахване на хигрома се състои от сумата: 

 • първична консултация с хирурга. Приблизително - това е 150-600 UAH. Нареждането на цената зависи не само от статута на институцията, но и от този, който искате да преминете на изпит - от обикновен хирург или професор; 
 • снимки на тумора (рентген, ултразвук, ЯМР) за предвидената употреба - от 200 UAH на обект. Цената на томограма може да достигне 800 UAH; 
 • необходимите тестове (кръв, хистология на съдържанието на ганглиите и т.н.) - приблизително 1000-1500 UAH; 
 • изрязване на самата хигрома - на площ от 2500 UAH; 
 • анестезия, монтаж на капкомери, инжекции, шевни материали, препарати и др. - около 3000 UAH; 
 • следоперативна манипулация (превръзка, лечение на рани) - от 100 UAH.

Като цяло, сумата, необходима за премахване на хигрома, може да достигне 7000 UAH. Въпреки че всичко зависи от клиниката, метода на ексцизия и сложността на самия случай.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.