^

Здраве

Почистване на зъбите с помощта на системата Air Flow

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Всеки мечтае за здрава снежна бяла усмивка, като филмова звезда. Но с нашия жизнен цикъл, особено в градовете, е много трудно да се намери време, за да се обърне внимание на неговото здраве. И каква снимка виждаме най-често? Мъжете и жените, които се усмихват малко или се смеят с ръце, покриват устата си поради смущението си. Естетичната стоматология вече се е преместила много далеч, и след въвеждането на иновативни устройства, грижата за устната кухина е станала много по-лесно и по-бързо. Сега не е нужно да издържите дълго зъбни трикове, за да премахнете зъбен камък. Този проблем може да бъде решен само за половин час и напълно безболезнен! За какво говорим? В тази статия ще ви разкажем за един отличен начин да се отървете от миризмата на "пушача" и малките втвърдени отлагания, а именно почистването на зъбите с помощта на системата Air Flow.

Индикации за използването на метод за почистване на зъбите Air Flow

Неправилната или неадекватна грижа за устната кухина води до образуването на мека плака, която след много кратко време се втвърдява и се превръща в зъбен камък. В допълнение, яденето на продукти за оцветяване като чай, кафе, плодов сок оставя тъмно покритие върху зъбите ви, което не се отстранява от конвенционалната четка за зъби, дори и с употребата на избелващи пасти за зъби. Пушенето на зъбите потъмнява два пъти по-бързо от непушачите. Ето защо, професионално почистване на зъбите от плаката те се нуждаят много по-често.

Почистване на зъбите с помощта на системата Air Flow

В такива ситуации зъболекарите препоръчват използването на специален метод за почистване на зъбите с помощта на системата Air Flow. Каква е тази техника? Въздушен поток, от английски буквално се превежда като "въздушен поток" - е достатъчно силна струя от смес от въздух, вода и натриев бикарбонат (обикновена сода) се подава през специален фин накрайник и по този начин "помита" мека плака, тъмно твърдо вещество плака и малки депозити зъбен камък. Някои зъболекарски клиники предлагат калциев прах като абразив, който е по-благоприятен за повърхността на зъбите. Поради принципа на действие методът за почистване на зъбите на въздушния поток се нарича пясъкоструйна. Естествено, в състава на почистващата смес няма пясък. Как протича процедурата за почистване на зъбите с системата Air Flow? Преди извършване на зъболекар разглежда устната кухина на пациента за наличието на заболяване на венците, дълбоки кариес, зъбния емайл лезии, зъбен камък. Ако състоянието на устната кухина позволява процедурата да бъде извършена, тогава тя започва да се изпълнява. Има ситуации, когато дебелината на зъбен камък силно притежава голямо или да бъде твърда субгингивалната плака, докато преди метод за почистване на въздушния поток произвежда ултразвукови отстраняване на зъбен камък. Друг много често лекари, стоматолози предлагат тази процедура опция паста за зъби, преди химическата избелване на зъбния емайл или лечение на кариеси. След процедури миене на зъбите с помощта на система Flow Air повечето клиники предлагат флуор прилага защитен лак, който дава възможност на зъбите "поглъщат" един хранителни вещества и премахване на прекомерната емайла чувствителност. Както желаете, можете да поискате да се прилага специален избелващ гел за изсветляване на цвета на емайла на друг тон.

Предимства при почистване на зъбите с помощта на метода Air Flow

Методът за почистване на зъбите на Air Flow има огромен брой предимства. На първо място, почти всички зъболекарски клиники и кабинети могат да предложат тази процедура. На второ място, тя не изисква скъпо оборудване, така че цената на метода Air Flow е доста демократична. На трето място - продължителността на почистване на зъбите е от 15 до 40 минути (в зависимост от броя и дебелината на плаката), което е много удобно. Четвърто, струята отстранява дори най-сложните замърсители в интерденталните пространства, където е почти невъзможно да се почисти нищо. Също така, огромното предимство на това почистване е избелването на зъбите до собствения си сянка. Понякога пациентите след изглаждане на зъбите, използващи метода Air Flow, отказват да изберат агресивен химичен метод, като същевременно останат напълно доволни от резултата. Сместа за премахване на плаката има бактерициден ефект, който освен всичко друго предотвратява развитието на заболявания на устната кухина и кариес. Също така, почистването на зъбите с метода на въздушния поток балансира киселинно-базовия баланс в устата, предотвратява образуването на твърди отлагания върху зъбите и допринася за изчезването на лошия дъх. И все пак - това е почти единственият начин за професионално почистване на зъбите на разположение на пациенти със системи за скоба. Но за тях е много важно да наблюдават чистотата на устната кухина.

trusted-source[1]

Недостатъци при почистването на зъбите с помощта на системата Air Flow

Дори, изглежда, най-универсалната техника винаги има своите недостатъци. Почистването на зъбите с помощта на метода Air Flow не е изключение. Разбира се, тези недостатъци са абсолютно нищо в сравнение с видимите предимства, но въпреки това искаме да ги споменем. За съжаление, тази процедура не може да премахне дебелия и подгингвиалния зъбен камък. Ето защо, ако това е необходимо, преди почистване, премахнете тартара с ултразвуков метод. Каквито и да са микрочастиците, не са прах, но все пак е абразивен метод. По време на процедурата, защитният слой се отстранява от емайла, така че не пренебрегвайте процедурата за нанасяне на защитен лак. В редки случаи, с някои характеристики на структурата на зъбния емайл, може би след напукване след процедурата. Някои пациенти отбелязват болезнеността и кървенето на венците след четкане на зъбите, като използват метода Air Flow, който се наблюдава от два до три дни.

trusted-source[2], [3]

Противопоказания за почистване на зъбите по метода на Air Flow

Както при всички други методи за отстраняване на плака метод Air Flow не се препоръчва за бременни жени, както и деца и юноши на възраст под осемнадесет (както е било преди да навършат формира дебелината на зъбния емайл). От категорични противопоказания могат да бъдат идентифицирани:

  • остри възпалителни процеси в устната кухина;
  • тежка форма на захарен диабет;
  • наличието на епилептични и астматични атаки;
  • вирусни заболявания (СПИН, хепатит);
  • открита форма на туберкулоза;
  • зачервяване на носа или запушен носов дишане.

trusted-source[4], [5], [6]

Разходите за процедурата за почистване на зъбите по метода на Air Flow

Цената на процедурата за пясъкоструене зъби в Киев може да бъде от 250 до 600 UAH. В други градове на Украйна разходите са малко по-ниски - от 150 до 500 UAH. Цената е най-често почистване на зъбите по метода на Air Flow +, покриващ повърхността на зъбите с защитен лак, съдържащ флуор. Ако искате да спестите пари, то много често на специални сайтове можете да си купите отстъпка за почистване на зъбите до 90%.

Отзиви за изглаждане на зъбите по метода на Air Flow

Като цяло, миенето на зъби с метода Air Flow оставя само положителни емоции. Някои пациенти с чувствителни венци отбелязват наличието на болка и умерено-умерено кървене на венците, което изчезва в продължение на два до три дни. Ако се сблъскате с чувствителността на венците, а след това за да облекчите болката и да предотвратите възпаление, изплакнете добре устата с лайка или разтвор на хлорхексадин. Преди процедурата за почистване на зъбите се препоръчва да смазвате ъглите на устните с хигиенично червило, за да избегнете напукване и след края не се препоръчва да ядете храна за два до три часа. Много пациенти отбелязват "вкусния" приятен аромат на абразивната смес. Повече от 90% от пациентите са удовлетворени от резултата от изглаждане на зъбите им чрез метода Air Flow.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.