^

Здраве

Химическият метод за отстраняване на зъбен камък

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Почти всеки от нас се сблъска поне веднъж с проблема за разрастването на твърда плака върху емайла на зъбите. Някои не се притесняват особено за това, което е напълно погрешна позиция. Зъбният камък може да доведе до отрицателни и понякога дори ужасни последици. От незначителни проблеми в присъствието на зъбен камък може да се отбележи като неестетичен вид зъби и неприятна миризма от устата. По-сериозни последици могат да бъдат кървене на венците и треперене на зъбите. Това е така, защото зъбният зъб измества гингивалната тъкан, като по този начин излага корена на зъба. Е, най-тъжният резултат от продължителното наличие на излекувана плака може да бъде загуба на напълно здрави зъби. И затова решихте да отидете на зъболекар за консултация и той предложи химически метод за отстраняване на зъбен камък. Трябва ли да се съглася? Този метод ли е опасен? Скъпо ли е? Сега ще ви разкажем подробно за тази техника.

Индикации за използването на химичния метод за отстраняване на зъбен камък

Химическият метод за отстраняване на зъбен камък не е независима процедура. Обикновено се използва заедно с други техники, като например отстраняването на ултразвукови твърди плаки и метода Air Flow. Вие ще си зададете въпроса: "Ако химическият метод сам по себе си не може да се справи с почистването на зъбите, защо да го приложим?". При ултразвуково отстраняване на твърд депозит, понякога е много трудно да се разрушат дебели области от зъбен камък, а след това химикалите се използват за омекотяване и изтъняване. Все още има случаи, когато е невъзможно да се използва друг начин за почистване на зъбите ви, с изключение на химикала. Например, този метод се използва с голяма треперене на зъбите, наличието на голям брой уплътнения, коронки, импланти и други проблеми. Как действа процедурата за химичния метод за отстраняване на зъбен камък? За начало, зъболекарят изследва устната кухина за различни проблеми (стоматит, големи кариесни кухини, бичен емайл). След това той говори за възможността за процедурата. Ако получите "добро", тогава лекарят поставя специална защита на устните и венците, за да не ги нарани с химикали. След това се прилага действителното химично вещество. За почистване на зъбите от втвърдена мека плака се прилагат разтвори на алкали и киселини. Най-честите от тях са Решение за отстраняване и Detartrol ultra. Тези химикали съдържат концентрирана солна киселина, хлороформ и йод (за обеззаразяване и оцветяване на зъбен камък). Съществува и специален гел, омекотяващ зъбен камък, на основата на естествен полизахарид - Belagel-R. Тези средства се нанасят върху повърхността на твърда плака за кратко време от 30 до 60 секунди. По време изтичане неутрализиране на разтвора или се промива с чиста вода, след почистване на зъбите с помощта на ултразвуков метод, метод на въздушен поток специални кръгли четки (ако други процедури, за да е възможно). След края на процедурата се прилага специално покритие върху зъбите, което предпазва зъбите от влиянието на агресивните вещества и предотвратява неприятните усещания за чувствителност на зъбите.

Предимства при използването на химичния метод за отстраняване на зъбен камък

Предимства при прилагане на химически метод за почистване на зъбите всъщност много. Първо, тази процедура е напълно безболезнена. Процесът не създава никакви плашещи звуци, не чувствате никакъв натиск върху венците, а зъбният камък омекчава и леко се закъснява зад зъба. На второ място, процедурата отнема най-малко време, поради което тази опция е подходяща за хора, които категорично не търпят зъболекарски кабинети. На трето място, киселина атаки на зъбния емайл, той избелване до 2-3 тона, а ако имате пушач плака или кафе любовник, химически метод за мащабиране перфектно за да се отърве от този проблем. Е, на четвърто място - това е ниска цена на този метод. Изглежда, от горното, можем да заключим, че вероятно химическият метод за почистване на зъбите от втвърдена мека плака - това е идеалният метод. Но във всеки барел мед, за съжаление, има една муха в мехлемата, която ще обсъдим по-долу.

trusted-source[1], [2], [3]

Недостатъци на химичния метод за отстраняване на зъбен камък

Недостатъкът на химичния метод за отстраняване на зъбен камък е само един, но е много важен. Факт е, че киселините реагират много агресивно на зъбния емайл, измиват калциевите и флуорните йони, като напълно унищожават защитния слой на повърхността на зъба. Екипът на зъбите става чувствителен и порьозен, а всички агресивни вещества като топла и студена вода, сладки и солени храни могат да причинят силна болка. Поради това прилагането на химикали изисква голямо внимание и стриктно спазване на времето на действие. Химическият метод за почистване на зъбите не може да се използва за отстраняване на мека плака в междузъбните пространства, тъй като не пречи на ефекта на киселините върху емайла.

trusted-source[4]

Противопоказания за използването на химичния метод за отстраняване на зъбен камък

Има някои противопоказания, в които химичната отстраняване на зъбен камък е нежелателно, а именно на възпалителни процеси на венците, както и деца и лица на възраст под 18 години (защото е преди на зъбния емайл постига своята максимална дебелина).

Пълно противопоказание на химичния метод за почистване на зъбите от изсъхнала мека плака може да се дължи на:

  • алергична реакция към един от компонентите на веществото за отстраняване на закалената плака;
  • бременност и кърмене (лекарствата съдържат вещества, които могат да навредят на здравето на детето);
  • наличието на ортопедични структури и скоби (те могат да се окисляват по време на прилагането на лекарството);
  • чувствителен тънък емайл на зъбите (приложението на химикали може само да влоши ситуацията);
  • тежка форма на епилепсия или астматична атака;
  • наличието на остри респираторни заболявания;
  • нарушение на дишането през носа.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Разходите за процедурата за химическо отстраняване на зъбен камък

Отстраняването на твърдите отлагания по химичен метод не се използва самостоятелно, така че е трудно да се говори за специфичните разходи. Обикновено тази процедура се комбинира с ултразвуково почистване или отстраняване на твърда плака, използвайки метода Air Flow. Комплексът от такива процедури в Киев стоматологични клиники може да варира от 500 UAH до 800 UAH. В зъболекарските служби на други градове, тази процедура "дърпа" за по-малко пари, а именно в 300-500 UAH.

Отзиви за химическото отстраняване на зъбен камък

Първо: след прилагане на химически метод за отстраняване на плака трябва да се въздържат от храна в продължение на няколко дни, които могат да се оцветяват зъбния емайл (цвекло, плодови сокове, кафе, чай и т.н.), както и да се откажат от тютюнопушенето. Второ, след препоръчва процедурата, която се прилага към повърхността на зъбите специално защитно лак флуор-съдържащ които ще се избегне допълнително напукване на емайла и насищане своите полезни вещества. На трето място: този метод се препоръчва да се използва само в екстремни случаи, когато други методи са недостъпни или невъзможни по някаква причина.

Напоследък зъболекарите започнаха да изоставят химическия метод за отстраняване на закалената мека плака, тъй като увреждането е непропорционално по-голямо от очевидната полезност на процедурата.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.