^

Здраве

Перинатология

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Перинатолог - лекар, който изучава периода на бременност от 28 седмици до раждането и здравето на майката и детето в рамките на 7 дни след раждането.

Кой е перинататолог?

Доктор, който наблюдава края на живота на бременността и разкрива вродена патология. Той, в допълнение към медицинското знание, трябва да има определен набор от лични качества: способността да слуша, чувствителност, разбиране, милост, такт.

Перинататорът разказва на жената как да яде правилно, как да се подготви за раждане, да се отърве от страха, от психологията на новороденото и от характеристиките на кърменето. Сега раждането в присъствието на съпруга й и у дома стана възможно. Перантолог или перинаталният психолог е особено необходим, ако жена избере да не е майчинство, но иска да ражда у дома или във водата. Перинатологът може да работи с роднини на бременна жена. Перинатологът организира за детето правилната грижа, формира правилното поведение на майката.

Кога трябва да отида при перинататолог?

Перинаталният пациент трябва да се лекува във всички случаи на асфиксия на новородени, с травма на раждане, белодробни проблеми и инфекции.

Също така е необходима перинатална консултация за многоплодна бременност, бременност след 40 години, обичайни спонтанни аборти и дефекти в развитието, установени при ултразвук. Ако е необходимо, могат да бъдат предписани инвазивни изследвания на амниотична течност.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при перинататолог?

Общ кръвен тест, кръвна група и Rh факторен анализ, общ билирубин, вирус на херпес симплекс и други тестове по препоръка на перинататолога.

Какви диагностични методи използва перинататологът?

Електрокардиограма, рядко - рентгеново и ултразвуково.

Какво прави перинататологът?

Перинатологът се занимава с откриването на вродени патологии и разстройства в детето, произтичащи от раждането.

Какви заболявания се лекуват от перинататолог?

Това, преди всичко, асфиксия на новородени, родилна травма на централната нервна система, остеоартритна система, коремна кухина и вътрематочна инфекция.

Съвети на перинататолога

  • Дишането на едно сънно бебе е преплетено с продължителна фаза на издишване. Има дефицит на кислород. Налице е рефлексна дрънкане.
  • 50 - 60% от времето, което спящото дете прекарва в движение. Не пречи на двигателната активност на бебето, не го обвивайте здраво.
  • По време на къпане, пазете бебето на повърхността. Има специални центрове за преподаване на плуване на бебета. Това е много полезно за тяхното развитие.
  • Насърчаване на свободното развитие на способностите на детето и насърчаване на неговата моторна дейност.

Перинатологът помага на жената да оцелее при бременност и раждане, формира физическото здраве на бебето и психически здрав човек.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.