^

Здраве

Патологичен наклон на багажника напред

, Медицински редактор
Последно прегледани: 16.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Патологичният наклон на ствола напред (камптодория в широк смисъл) може да бъде постоянен, периодичен, пароксизмален, ритмичен ("лъкове"). То може да причини болка, постурална нестабилност, да причини или да влоши дисбазията, да доведе до падания. Понякога е трудно да се идентифицира нозологичната принадлежност на този постурален синдром, особено когато това е единствената или основна проява на болестта. Наклонът на тялото напред винаги е симптом, а не болест. Следователно, идентифицирането на други симптоми, срещу които се е появило торсът, който се е изкривил, често е ключът към диагнозата. Понякога ситуацията се усложнява от факта, че това явление се развива на фона на не една, а две (и повече) неврологични заболявания. За диагностиката е важно да се прави разлика между постоянния (и прогресивния) наклон на багажника напред и преходни - епизодични склонове.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

I. Постоянно и прогресивно накланяне на торса напред

А. Болести на гръбначния стълб и големи стави.

Б. Постурални разстройства в късните стадии на болестта на Паркинсон и Паркинсон.

В. Прогресивна слабост на разширителните мускули на багажника:

 1. Миопатия.
 2. Амиотрофична латерална склероза.
 3. Прогресивна спинална амиотрофия.
 4. Дерматомиозит и полиомиозит.
 5. Гликогеноза, тип 2.
 6. Недостатъчност на карнитина.

Г. Синдром на наклоненият гръбнак на възрастните хора.

II. Преходни епизодични и повтарящи се наклони на торса напред

А. Спаз на мускулните флексори на багажника:

 1. Дистонията е аксиална.
 2. Пароксизмална дистония.
 3. Аксиални миоклони на багажника.
 4. Епилепсия.
 5. Невролептичен синдром.

Б. Торсата се навежда напред в картината на психичните (психогенни и ендогенни) заболявания:

 1. Cytptocormia е психогенна.
 2. Периодични почитания в картината на конверсионните или компулсивни разстройства.
 3. Стереотип при психични заболявания.
 4. Депресия при ендогенни психични заболявания.

В. Торсата се навежда напред като компенсаторна (произволна) реакция в случай на опасност от падане:

 1. Преходна слабост на краката с преходна недостатъчност на гръбначния цикъл.
 2. Липотимични състояния в картината на ортостатични нарушения на кръвообращението, включително при прогресивна автономна неуспех (ходене в позиция "скейтър").

I. Постоянно и прогресивно накланяне на торса напред

А. Болести на гръбначния стълб и големи стави

Заболявания на гръбначния стълб и големите стави обикновено придружени с болка, и (или) образуване на механична причина торса. Има гръбначен синдром. (Патологична кифоза и деформация на скелета когато спондилит, анкилозиращ spondilartrite, травма, тумори и вродени заболявания на гръбначния стълб, коксартроза, ревматоиден артрит, мускулно-тоник рефлекс синдроми).

Диагнозата се потвърждава от невроторопедични, рентгенови или невроизображения.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Б. Постурални разстройства в напреднали стадии на болестта на Паркинсон и болестта на Паркинсон

Стоейки и ходене "поза флексорният", ускореното темпо на багажника наклонена напред в контекста на други прояви на паркинсонизъм (хипокинезия, тремор в покой, мускулна ригидност, постурални нарушения). Комбинация от двете по-горе причини (ставна и паркинсонизъм) е възможна.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

С. Прогресивна слабост на мускулите на разширителя

Миопатията, включваща мускулите на тазовия пояс и параспиналните мускули, се споменава тук по-скоро произволно, тъй като се придвижва напред не само в багажника, а само в таза. Талията на пациента, поради слабостта на разширителите, се накланя напред и пациентът компенсира поддържането на вертикалната стойка, отклонявайки се назад, образувайки хиперлордоза. Всъщност тук тялото непрекъснато се отклонява назад (над-разширение). При липса на такова обезщетение, тялото ще бъде постоянно наклонено напред.

Други заболявания, придружени от слабост на мускулите на екстензорни на тялото, като амиотрофична латерална склероза (проксимална или редки форми на дебюта на заболяване с екстензорен мускулна слабост обратно); прогресивна спинална амиотрофия; дерматомиозит; гликогеноза (тип 2, болест на Pompe); дефицит на карнитин - по същите причини рядко се придружават от постоянен торс напред. Пациентите имат затруднения при разширяване на багажника (например след накланяне, за да вземат нещо по-нагоре) и да си помогнат с "миопатични техники".

trusted-source[19], [20]

Г. Синдром на наклоненият гръбнак на възрастните хора

Този синдром се наблюдава само при стоене и ходене при лица над 60 години ("силен синдром на гръбначния стълб"). Синдромът трябва да бъде диференциран с гръбначния синдром (кифоза), но пасивното разширение на багажника при тези пациенти е нормално. Някои пациенти имат болка в долната част на гърба, но те са преходни и обикновено преминават спонтанно в хода на заболяването. CT на параспиналните мускули показва хипотония (намалена плътност на мускулната тъкан). Понякога е възможно лесно увеличаване на КК. При ЕМГ неспецифични слабо изразени признаци на миопатия (не при всички пациенти). Болестта се отнася до бавно напредване. Неговото естество и носологична независимост не са напълно установени.

II. Преходни епизодични и повтарящи се наклони на торса напред

trusted-source[21], [22], [23]

А. Спазъм на флексорните мускули на багажника

Аксиалната дистония (торзионен спазъм) понякога проявява постоянен посторен дефект (флексия на багажника) - дистонична кампто-кормория. Този дисторнен синдром често води до големи трудности за диагностицирането му. Важно е търсенето на динамиката на симптоми, което е типично за дистония (усукване спазъм зависимост от промяната в положението на тялото, време на деня, почивка - активност, ефектът на алкохол, ароматизиращи жестове парадоксално кинеза) и изключването на други възможни причини за постурална разстройства.

Склоновете на багажника ("лъкове") в картината на пароксизмална дистония. Пароксизмална дистония (kineziogennaya и nekineziogennaya) много рядко се вижда формата на гърчове, и ако се окаже, тогава Alwaysor контекста на друга, доста характерен с неговите проявления (кратко, обикновено предизвикани от движението на крайниците не distonicheskiepozy придружен от нарушение на съзнанието, с нормално ЕЕГ).

Миоклонусният мускул на флексора на багажника е синдромно изглеждащ по такъв начин, че е трудно да се обърка с всеки друг синдром. Това са къси, бързи, тромави, гъвкави движения на багажника, обикновено с малка амплитуда, стереотипни. Визуално, понякога се наблюдават къси коремни контракции, синхронни с движенията на флексията на горната половина на багажника. Цялостното огъване тук няма време да се развие, има само намек за това. Източникът на миоклонус и неговата природа трябва да бъдат определени във всеки отделен случай (спинален миоклонус, начална реакция и т.н.). Необходимо е да се изключи епилептичната природа на миоклона.

Епилепсията (инфантилни спазми, някои припадъци в случай на допълнителна епилепсия) понякога се проявява чрез бързи флексийни движения или по-бавни постурални (включително флексорен) явления. Трябва постоянна търсене на други клинични признаци на епилепсия и ЕЕГ (дълго и дълбоко хипервентилация, лишаване от сън през нощта, печат регистрация нощен сън, видеозапис изземване).

"Psevdosalaamovy гърчове" в снимката на остри дистонични реакции (невролептичен синдром) разработва остро в отговор на прилагане на невролептици и обикновено придружено от друга дистонични явления (окулогирна кризи, блефароспазъм, тризмус, издатина език, дистонични спазми на крайниците и други подобни, или лекувани понастоящем holinolitikami спонтанно спиране, когато невролептикът бъде отменен).

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28]

Б. Торсата се навежда напред в картината на умствени (психогенни и ендогенни) нарушения

Prosternation психогенна характеризира с типична поза напред наклонена под прав ъгъл към багажника със свободно висящи оръжие ( "човекоподобна поза") и се наблюдава най-често в истерия филмовата polisindromnoy (множествена моторни нарушения, сетивни, автономни, и емоционални и личностни разстройства).

Периодични лъкове до такава в картина или компулсивни разстройства - един вид prosternation характеризират пароксизмални прояви и обикновено се наблюдава в картини ярки демонстративни прояви на наподобяващи psevdopripadok.

Стереотипите при психични заболявания могат да придобият голямо разнообразие от форми под формата на елементарни безсмислени движения, включително стереотипно повтарящи се наклонности на торса. Стеретипиите могат да имат невролептичен произход ("късни стереотипи").

Тежка депресия с ендогенната психично заболяване, характеризиращо се с намалена gipomimiya ефективност, психомоторно забавяне и огъната поза от картинката други емоционални, когнитивни и поведенчески прояви на психично заболяване. Тук не говорим за изразеното огъване на багажника, а по-скоро за огъната (наведена) "омаловажена" поза. Няма такова нещо като camptocorm.

trusted-source[29], [30], [31], [32]

В. Торсата се навежда напред като компенсаторна (произволна) реакция в случай на опасност от падане

Преходна слабост в краката на неуспеха на гръбначния циркулацията на кръвта може да бъде придружено от огъване, не само краката, но тялото и идва в картина "миелогенна накуцване" (преходна слабост в краката, често провокирани от ходене, с тежест и скованост в тях) обикновено се свързва с системното съдово заболяване. Огъване торса тук е произволно или рефлекс реакция насочена към задържане равновесие и стабилност на тялото, за предотвратяване на увреждане от падане.

Lipotimicheskie състояние в картини ортостатични циркулаторни нарушения, особено в прогресивен автономна недостатъчност може да бъде придружен от персистираща хипотония с постоянен golovokruzheniemi реална заплаха ортостатичен синкоп. Наличието на пирамидална, екстрапирамидни и церебрални симптоми (например, картина синдром на Shy-Drager) подобрява постурална нестабилност и може да доведе до характеристика disbazii "представлява скейтър" (напред наклон на главата и торса; ходене широк насочени леко встрани, в етапа).

trusted-source[33]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.