^

Здраве

Панкреактомия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Панкреактомия - отстраняване на панкреаса (изцяло или частично от органа) с раков тумор или остър панкреатит (с тъканна некроза). Когато туморът засяга съседни органи (далак, жлъчен мехур, част от тънките черва или стомаха, лимфни възли), се изисква и отстраняването на тези засегнати области.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Индикация и методология на панкреактомията

В повечето случаи операцията се предписва в злокачествени образувания на панкреаса, понякога при остър панкреатит (възпаление на панкреаса) се изисква отстраняване на тялото.

При отрязване на коремната кухина, хирургът води до пълно или частично отстраняване на органа, в допълнение към панкреаса, ако туморът докосне съседните органи, те могат да бъдат отстранени. Тогава мястото на рязането се ушива или фиксира със специални скоби.

Ако е необходимо, дренажните тръби се поставят в коремната кухина, по време на която се натрупва течността на работното място на хирурга. Понякога специалист изважда друга тръба от червата за хранене на сондата.

Ако искате да премахнете само част от панкреаса, хирургът може да използва лапароскопия метод - чрез малки дупки хирургът вкарва специален инструмент с камера и малки хирургически инструменти, чрез които се проведе резекция.

Прогноза на панкреатектомия

С отстраняването на част от тялото прогнозите са по-благоприятни, отколкото при пълно отстраняване на панкреаса, тъй като останалата част от жлезата поема цялата работа. При отстраняване на целия панкреас в храносмилателната система се наблюдава значителна неизправност и е необходима постоянна заместваща терапия (хранене, ензими, инсулин).

В повечето случаи панкреактомията се извършва, за да се спаси човешкия живот. При раковите тумори, дори при значителни лезии, хирургията е единственият начин да се подобри качеството на живот на пациента.

Усложнения на панкреатектомията

След отстраняване на панкреаса може да бъде някои усложнения - кървене, инфекция, свързваща реакция на анестетици (ниско налягане, замаяност и други подобни), премахване на част от орган панкреатични ензими може да изтече в коремната кухина, увреждане на съседни органи.

Рискът от усложнения се увеличава с прекомерно тегло, в напреднала възраст, с лошо хранене, сърдечни заболявания и органи.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Грижа и възстановяване след панкреатектомия

След операцията в болницата в продължение на няколко дни, лекарят ще следи състоянието на пациента и ще бъдат предписани болкоуспокояващи и гадене. Ако са монтирани дренажни тръби, лекарят ще ги премахне, след като тялото започне да се възстановява.

След изписването от пациента се изисква да следва специална диета, тъй като панкреатичните ензими може да не са достатъчни, за да се хранят храната. Също така, в зависимост от количеството на отстранения орган, могат да се предписват ензимни препарати, инсулин (за регулиране нивото на кръвната захар).

След операцията е необходимо да се спазва спестена схема, да не се повишава тежестта, да не се прекалява (средно 1,5 до 2 месеца).

Възстановяването след операцията може да отнеме няколко месеца. Повечето пациенти отбелязват трудността при изпълнение на нова диета или приемане на нови лекарства.

На някои пациенти се препоръчва да участват в специални групи за подкрепа, които помагат за подобряване на психологическото състояние.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.