^

Здраве

Болка в панкреаса

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ако имате панкреас, е необходимо да се характеризира интензивността, природата и локализирането на болката. Всички тези данни ще помогнат за определяне на правилната диагноза и назначаването на адекватно и ефективно лечение.

Панкреасът е орган на лъчевата структура, която се намира зад стомаха. Основната функция на панкреаса е прякото участие в храносмилането на протеини, мазнини и въглехидрати.

Болката в панкреаса може да бъде от различни типове: най-често се локализира в горната част на корема и в близост до пъпната област (около пъпа); херпес зостер природата на болката - типично свойство на болката при поражение на панкреаса; остра болка, която е по-лоша след приемане на мастни или пикантни храни, пиене на алкохол, лежаща на гърба.

Облекчаване на болката в панкреаса може да бъде отхвърлянето на мазна и пикантна храна, докато гладът за няколко дни, ледени компреси върху корема в ляво, приемането на позицията на коляното лакът, медикаменти.

Важно е да се вземе предвид интензивността на болката в панкреаса, която зависи от тежестта на възпалителния процес в панкреаса. Така че при остър панкреатит, болката в панкреаса е толкова силна, че понякога може да доведе до смърт поради болка в шок. Често болката се локализира около пъпа, изрязва се, излъчва се назад и левия хипохондриум.

При хроничен панкреатит, интензивността на болката в панкреаса е слаба и е болезнена и скучна, локализирана в горната част на корема и около пъпа.

Продължителността на болката при хроничен панкреатит може да бъде няколко дни, понякога до няколко седмици. При хроничен хроничен панкреатит (повече от 10 години), интензивността и честотата на болката в панкреаса намалява и се проявява главно като дискомфорт.

Често болката в панкреаса, придружено с други симптоми: чувство на тежест в стомаха, киселини в стомаха, гадене, повръщане, което не донесе облекчение, оригване, лош дъх, подуване на корема (метеоризъм), диария, която е по-лошо след хранене.

Когато могат да настъпят усложнения или обостряне на патологичен процес в панкреаса: некроза на тъканта да образуват кухини (псевдокисти), които са изпълнени с сок, остатъци панкреатични тъкан; жълтеница (поради трудности при изтичане на жлъчката поради компресиране на жлъчните пътища с възпалена жлъчна жлеза); асцит.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Какво причинява панкреаса?

Остър и хроничен панкреатит не е единствената причина за болка в панкреаса. Често болките в панкреаса причиняват други заболявания, които не са свързани със самата жлеза:

 • Прекомерна употреба на алкохол (70% от всички случаи);
 • тютюнопушенето;
 • Пържени, мастни, пикантни храни;
 • Възрастови промени в панкреаса;
 • Автоимунни заболявания, които водят до образуването на автоантитела;
 • Болести на жлъчния мехур и жлъчните пътища,
 • Заболяване на жлъчните камъни;
 • Приемане на хормонални лекарства (кортикостероиди, естрогени) и някои антибиотици (тетрациклини);
 • Метаболитни нарушения (хиперлипидемия, затлъстяване, хиперпаратиреоидна криза);
 • Нарушаване на изтичането на панкреатичен сок, дължащо се на тумори, наранявания, необичаен растеж на белези в панкреаса или в близките тъкани;
 • Бременност.

Ако имате панкреас, спешно трябва да се консултирате с гастроентеролог, който ще предпише необходимите изследвания, за да определи точната диагноза за причиняването на болка в панкреаса.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.