^

Здраве

Отстраняване на брадавици с азот

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Няма значение коя част от тялото на брадавицата е нараснала, причинява само едно желание - да се отървем от него възможно най-скоро. Сред леченията са премахването на брадавици от азот, който се използва за всеки тип брадавици. Този метод на експозиция е подходящ дори за деца.

Новородено на кожата (по-често доброкачествено) се нарича брадавица, което се дължи на вирусни процеси в тялото (вирус на папилома). Брадавиците са прости, млади (плоски), плантарни.

За обикновени носещи плътни, сухи структури, безболезнени неоплазми, които имат неравна повърхност. Размерът варира от няколко милиметра до големината на голям грах. Обикновените брадавици, свързващи се един с друг, могат да образуват огромни плаки. Често такива брадавици засягат ръцете.

Плантарните брадавици са нещо обичайно, намерено в местата на контакт с обувки, възниква при прекомерно изпотяване на краката. Характеризира се с болезненост, която затруднява свободното движение.

Младите брадавици се появяват при деца или в юношеска възраст. Закръглени, неправилно оформени възли покриват задната повърхност на ръцете, кожата на лицето. Такива неоплазми могат да се появят в резултат на механични увреждания на кожата - драскотини, натъртвания, разфасовки и др.

Трябва да се свържете с болницата, ако: 

 • брадавицата е променила формата, цвета, размера си или се наблюдава едновременното появяване на тези процеси; 
 • е установено, страдание, кървене формация; 
 • тежка болезненост на засегнатия район; 
 • хетерогенност на цвета на брадавици; 
 • в областта на усещане за парене на брадавици, болка, сърбеж; 
 • има увеличение на броя на брадавици; 
 • брадавици се разпространяват на места, където могат да бъдат ранени.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Отстраняване на брадавици с течен азот

Технологията на криоразрушаването или отстраняването на брадавици с течен азот означава да се отървете от брадавици при ниски температури. Методът на локално замразяване води до тъканна смърт.

Отстраняването на брадавици с азот се извършва с дълъг (до 30 см) дървен прът, в края на който се поставя памучен тампон. Апликаторът за подаване на течен азот може да бъде под формата на резервоар с метален връх с различни форми.

Ефектът върху нормалните брадавици е 10 до 30 секунди. Апликаторът е перпендикулярен, може леко да се притисне към повърхността на формата. Действието на азота кондензира структурата на брадавицата, което я прави бледа. След минута има оток и зачервяване на лекуваната област и след няколко часа има епидермален пикочен мехур, който намалява след пет до седем дни. Мястото на брадавицата се превръща в гъста кора, която в десет до четиринадесет дни е напълно отхвърлена. За една неприятна неоплазия припомня само бледо розово петно.

Отстраняването на брадавици чрез течен азот чрез метода на щамповане (апликаторът е разположен успоредно на зоната на действие и се обработва с кръгови движения) е приложим за подрастващи неоплазми. Три или четири пъти цикъл на лечение, всеки от които продължава не повече от две минути, постига леко палиатиране на кожата. Ексфолиацията на брадавиците се извършва приблизително една седмица. Единствената грижа за замразената кожа е триене на областта с 2% салицилов алкохол.

Студеното лечение влияе благоприятно върху процеса на регулиране на метаболизма в тялото, води до образуването на нови необходими хормони, нормализира общото състояние. При прилагане на метода на контакт с кръвта не се наблюдава, което елиминира вторичната инфекция на тъканите.

Отстраняването на брадавици с азот има противопоказания: 

 • индивидуална непоносимост към азота; 
 • хипертонично заболяване; 
 • епилептични състояния; 
 • angiospasmes.

Премахване на плантарни брадавици с азот

Брадавиците по ходилата могат да причинят болезнени усещания при ходене, което е особено често при деца и не може да се разкрие по никакъв начин. Често се появяват образувания на крака, петата, в основата на пръстите или на подложките.

Премахването на плантарни брадавици с азот на краката се характеризира с най-неприятните усещания, изисква от пациента специално внимание и търпение в процеса на опрощаване. Понякога подутият мехур не позволява дори да стои изправен.

Премахването на плантационните брадавици с азот изисква по-продължително излагане на засегнатата област. Криодиструкцията се повтаря до 5 пъти с почивка от три до пет дни. Има случаи на лечение на брадавици по ходила с продължителност до шест месеца. Специалистът трябва да третира района така, че студът да докосне тялото на брадавиците и краката му, а здравата кожа около формата да остане недокосната. Важно е да се установи дълбочината на ефекта, така че след кридоструктурата да няма остатъци от кожата.

Трябва да се помни, че плантарната брадавица се отнася до вирусно заболяване, което може да се предава чрез домакински предмети. Някои неоплазми на ходилата могат да се превърнат в злокачествен тумор, така че когато се намери брадавица, консултирайте се с лекар.

Премахването на брадавици с азот е ефективна техника в ръцете на компетентен дерматолог, а младшият медицински персонал не може да изпълнява тази процедура. Технологията на лечение е широко използвана в козметичните и дерматологичните институции, се характеризира с простота и достъпност.

Отстраняването на брадавици с течен азот стана популярно сред пациентите поради сравнителната безболезненост на метода, поради високата терапевтична ефективност и отсъствието на тъканни белези.

Каква е цената за премахване на брадавици с азот?

Премахването на брадавици с азот е ефективен, безопасен и практически безболезнен метод. От квалификацията на специалист зависи от естетичния външен вид на кожата след процедурата, тъй като дълбоко дълбоко охлаждане може да остави белег върху тъканите.

Отстраняване на брадавици с азот, цената се формира в зависимост от площта на лезията на един елемент и общия брой на формациите. Например, да се отървем от брадавици до 2 мм ще струва средно 30-40 UAH, и за обработка на 6-милиметрова неоплазма, цената ще бъде 90-100 UAH. Колкото по-голяма е засегнатата площ, толкова по-високи са разходите за нейното замразяване.

Какви са отзивите на пациентите за отстраняването на брадавици?

За да изтриете брадавиците, коментарите на пациентите са смесени. Индивидуалната заболеваемост в зоната на замразяване се отбелязва след процедурата до два дни. Според експерти това се дължи на прага на болката на конкретно лице. Естествено, децата cryodistruction със сълзи. Но ефективността на техниката беше оценена от всички, които са претърпели лечението. В някои случаи са необходими няколко цикъла процедури, за да се постигне максимален ефект. Това важи за брадавици по стъпалата на краката, както и в случаи на недостатъчно въздействие върху отделните корени, които възобновяват растежа си.

Премахването на брадавици с азот води до временен дискомфорт, дължащ се на подут пикочен мехур, който в никакъв случай не може да бъде пробит и не е желателно изобщо да го докосвате. Радва се, че за два дни блистерът намалява. Някои пациенти, успоредно с предписаните имуностимуланти, витамини.

Самите пациенти не препоръчват да се прибягва до алтернативни средства под формата на сол от фъстъче, смес от брашно и оцет. Такива рецепти корозират кожата, оставяйки върху нея непривлекателен белег.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.