^

Здраве

A
A
A

Остър бактериален простатит

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Остър простатит е остро остро възпаление на простатата, което се характеризира с определен симптомен комплекс (болка, хипертермия, дисурия, септично състояние). Спектърът на патогени на остър простатит е представен от същите патогени, както при други остри инфекции на пикочните пътища.

По-голямата част - не-отрицателни анаеробни бактерии: Ешерихия коли възлиза на 80% Serratia Pseudomonas, Klebsiella Pseudomonas, Proteus Pseudomonas - 10-15%; не-позитивен: Enterococcus 5-10%, Staphilococcus aureus причинява развитието на остър простатит с удължен дренаж на пикочния мехур от уретралния катетър. Други грам-положителни бактерии причиняват развитието на болестта, поради по-ниски индекси имунитет (дълго септичен състояние, синдром на придобита имунна недостатъчност, туберкулоза и други условия).

Кодове на ICD-10

 • N41.0. Остър простатит.
 • N41.8. Други възпалителни заболявания на простатата.
 • N41.9. Възпалително заболяване на простатата, неуточнено.

Епидемиология на остър простатит

Бактериалният остър простатит в структурата на възпалителните заболявания на простатата е 5-10%. Болестта се проявява основно в репродуктивната възраст (35-50 години).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Какво причинява остър простатит?

Предразполагащите фактори за развитие на остър простатит включват ситуации, които допринасят за проникването на бактериална инфекция и колонизация на тъканите на простатата:

 • безразборни сексуални отношения, наличие на хронични възпалителни заболявания в партньора (бактериална вагиноза, хроничен салпингоофирит и др.);
 • интрапростатичен рефлукс на урината (с функционални нарушения на сфинктера на пикочния мехур);
 • камъни в простата (поради продължително задръстване или като усложнение на хроничен простатит);
 • fimoz;
 • уретрални катетри;
 • инструментални интервенции на уретрата.

Развитието на остър възпалителен процес се улеснява от:

 • венозна задръствания (стазис) на тазовите органи, дължащи се на хемороиди, парапроктити, затлъстяване и хиподинамия;
 • съпътстващи заболявания (захарен диабет, синдром на придобита имунна недостатъчност, алкохолизъм).

Специално място се заема от бактериален остър простатит, който е разработен на фон уросепсис характеристика клинична картина, която е фулминантен разбира се с разработването на специфични усложнения (простатата абсцес, тазова абсцес).

Пътищата на инфекция в простатата са различни.

Най-честите начини за проникване на инфекцията в простатата са:

 • канализационна пътека - от задната част на уретрата през отделителните канали на простатата;
 • лимфогенна пътека - с остър уретрит, "катетърна уретрална треска";
 • хематогенна пътека - с бактериемия.

Патогенеза на остър простатит

Морфологични промени в простатата могат да бъдат проследени в хода на типичен остър възпалителен процес. При катаралния остър простатит, размерът на простатата се увеличава вследствие на разширяването на акините и на струйния оток на интерстициалната тъкан. Допълнителни възпалителни промени бързо се развиват в отделителните канали и простатните лобули. Техният лумен е значително стеснен или запълнен поради оток на целия орган.

При възпалителния процес са включени директно само екскреционните канали на простатната жлеза, които се отварят в задната част на уретрата. Възпалителният процес не се простира по-дълбоко от лигавичните и субмукозните слоеве. Нарушаването на контрактилитета на екскреторните канали и тяхното относително свиване или пълно блокиране водят до нарушаване на секрецията на жлезата в задната част на уретрата. Те забелязват стазията на секрецията на простатата, луменът на каналите и жлезите се напълва с дефлиран епител, левкоцити, мукозни дегенериращи тела. В лигавичната и субмукозна - левкоцитна инфилтрация. Хемодинамичното нарушение увеличава отока на органа. Катарният остър простатит често се развива в резултат на инфекция от задната част на уретрата. Секрецията на възпалително-променена тайна в задната част на уретрата подкрепя задния уретрит.

Фоликуларният простатит е следващият етап в развитието на остър простатит. Възпалителният процес, разпространяващ, засяга простатната жлеза на отделните лобули или цялата простата. Стабилната секреция на жлезите под формата на гной се отделя в уретрата или образува изолирани пустули. Жлезистата тъкан е инфилтрирана, нейните клетъчни елементи претърпяват различни степени на разрушителни промени. Хемо- и лимфодинамичните смущения се увеличават. При запушване на отделителните канали, отделните минуси се увеличават рязко. Простатата се разширява.

Преходът на възпалителния процес към интерстициалната тъкан на простатата показва паренхимен остър простатит. Трябва да се отбележи, че при контакт (след пункция или следоперативно) и хематогенни пътища на инфекция, етапът на паренхима се развива независимо. Инфекцията, удряйки интерстициума, лесно преодолява слабите интербууларни септа и процесът получава дифузно-гноен характер. Левкоцитната инфилтрация улавя стромалните структури на органа, води до уплътняване и подуване на органа.

Процесът може да улови съотношението на жлезата или цялата жлеза. Паренхимният стадий се развива първо като дифузно-фокален етап, при който се формират отделни огнища на гнойно възпаление. След това, инфилтрацията на левкоцитите и огнищата на гноен синтез се сливат с образуването на абсцес на простатата. На този фон, тъканта на жлезата може да се стопи с образуването на абсцес на простатата. Ако възпалението задържа фиброзната капсула на простатата или обгражда целулозата, говорете за двойката простатит. Флебитът на парапростатичния венозен плексус е сериозно усложнение при остър паренхиматозен простатит и може да причини сепсис. Абсцесът на жлезата понякога се отваря спонтанно в пикочния мехур, задната част на уретрата е ректума, рядко в коремната кухина. Неговото отваряне в заобикалящата тазова мастна тъкан е придружено от нейното заглъхване. В фоликуларен и паренхимни остър простатит обикновено се развива възпаление на реактивен вече в задната част на уретрата и шийката на пикочния мехур, който дава клиничната картина допълнителните функции.

Симптоми на остър простатит

Симптомите на остро възпаление на простатата започва остро, придружени сърцебиене, затруднено и болезнено уриниране на малки порции, болки в перинеума, в ануса и подстомашна смисъл налягане в ректума, дискомфорт в областта на гениталиите. Обединяване на симптоми на интоксикация: хипертермия достигне 39 ° C или повече, има тахикардия, тахипнея, гадене, втрисане, до развитието на септични състояния. Присъединяването към студени тръпки е очевиден признак за сериозно заболяване. В рамките на 20-30 минути студът преминава, но се появява обща слабост, потене, умора.

Интензитет на оплаквания и степен на клинични прояви в не различните пациенти еднакви и зависи от формата на стъпки или остър простатит, както и анатомично и топографски подреждане възпалително фокуса на простатата в сравнение с уретрата, шийката на пикочния мехур и дебелото черво. Захарният диабет, хроничният алкохолизъм, наркоманията може да скрие истинската тежест на заболяването, което води до подценяване на състоянието на пациента. Оплаквания от болки в остър простатит имат право да отсъстват или са ограничени от болезнена дефекация, чувство на натиск в ректума, в слабините, когато седнал.

При дигиталното ректално изследване простатата е значително уголемена, едематологична, рязко болезнена, взаимодействието не е диференцирано, огнищата на флуктуациите показват развитието на простатен абсцес. При изразена пиурия, урината е мътна, има лек мирис.

Изразът оток на възпалената простатна и парапростатична тъкан води до компресиране на гърба на уретрата, повишена трудност при уриниране, до развитие на остри задържания на уриниране. В редица случаи това служи за основа на лечението на пациента за спешна медицинска помощ.

Симптомите на остър простатит могат да бъдат много оскъдни, така че болестта не се диагностицира навреме. Остър простатит може да се появи под "маската" на често срещаните инфекциозни заболявания.

Следователно, трябва да се помни, че всяко внезапно повишаване на температурата. При мъжете с недостиг на други клинични прояви се изисква дигитален ректален преглед на простатата.

Когато катарален остър простатит или простатата не се променя или леко се увеличава, палпация отбележи своята средна болка, докато фоликуларен простатит на фона на умерено повишаване на разделно сонда успява драстично болезнени лезии tugoelasticheskoy плътност на възпалени сегменти. При пациенти с паренхимен остър простатит простатата е рязко напрегната и болезнена при най-малкото докосване до нея. Плътността му е плътна и равномерна, като абсцесирането на фокусите е омекотено.

В размножаване на възпаление на простатата на околните тъкани остри симптоми простатит варират. Когато процесът улавя paravesical влакна и стената на пикочния мехур, клинични симптоми, подобни на остър цистит остър често уриниране и призовава за уриниране болезнено (тенезъм). В прехода на възпалителния процес в стената на проявите adrectal тъкан на заболяването ректума или приличат на проктит и абсцес с болезнено дефекация, секреция на слуз от ректума, силна болка в перинеума, болезнен спазъм на анален сфинктер, предотвратяване на въвеждането на цифрова ректално изследване.

Това проучване трябва да се извърши с изключително внимание, първо, защото на болката, и второ, поради опасността да се предизвика рязко увеличение на резорбция на възпалителен ексудат, и дори директно "пробив" в кръвта на микробната флора и бактериални токсини. Последното може не само да подобри общата интоксикация, но и да причини бактериален шок. По същите причини категорично забраненият масаж на простатата през периода на острото му възпаление, включително с диагностична цел. В същото време, всеки цифров изследователски жлеза трябва да бъде използвано за диагностични цели, и по този начин да се пристъпи към това, е необходимо да се подготви предварително необходимите епруветките за извършване trohstakannoy проба trohportsionnogo урина и бактериологично изследване.

Класификация на остър простатит

Остър простатит се разделя на:

 • катарална;
 • фоликуларен;
 • паренхимни.

Усложнения при остър простатит:

 • абсцес на простатата;
 • paraprostatit,
 • флебит на парапростатичния венозен плекс.

Според преобладаването на процеса, се разграничава дифузен и фокален остър простатит. Класификацията на остър простатит е относителна, тъй като често всички форми са представени едновременно в възпалителния процес или са последователни етапи на развитие на остро възпаление.

Остър простатит последователно преминава от катархала в фоликулата и след това в паренхимна форма. Времето за развитие на всеки етап няма строг срок и зависи от патогенността на микроорганизма, състоянието на организма, придружаващите патологични процеси.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Усложнения при остър простатит

Често усложнение на остър простатит - остър задръжка на уриниране или затруднено уриниране с появата на остатъчна урина от 100 ml или повече, което изисква незабавно получаване на урина. Предпочитание се дава на трокарската цистостомия. Създаване на отводняване с диаметър от 12-18 SN, продължителността на дренажа е 7-14 дни.

Прогресирането на възпалението може да доведе до зачервяване на простатната тъкан с образуването на абсцес.

Абсцесът на простатата - гнойно сливане на простатния паренхим с образуването около фокуса на пиогенната капсула обикновено е следствие или резултат от остър простатит. Значително по-рядко диагностициран идиопатичен първичен абсцес на простатата, в резултат на метастази на гнойна инфекция по време на септикопипемия, свързана с други пиозащитни заболявания. В този случай има анамнеза за гноен фокус (пиодермия, фурункулоза, тонзилит, максиларен синузит). При разглеждане можете да намерите тези гнойни фокуси.

Простатна абсцес може да има съмнение по време на растежа на клиничната картина и тежестта на остър простатит на пациента или на бързото развитие на болестта с влошаване на кръвни изследвания, събиране признаци на интоксикация. Простатата абсцес, от своя страна, може да се усложнява от развитието на ендотоксичен шок (спадане на кръвното налягане, хипотермия до 35,5 ° С, за намаляване на кръвните клетки под 4,5h10 9 / л) и paraprostaticheskoy флегмон.

Все пак трябва да се има предвид и фактът, че ограничаването на гноен фокус (образуването на абсцес в простатата) може да възникне на фона на субективно подобрение в състоянието на пациента.

Диагнозата се установява чрез палпиране в ректума, когато се открива асиметрия на разширената и болезнена жлеза, гласуване или колебания при натискане върху нея в подозрителна област. Рядко е възможно да се проследи пулсацията на тазовите съдове, която се предава през кухината, намираща се в дълбочината на простатата (симптом, наречен ректален пулс на Poion). За откриването на гнойна кухина в жлезата се позволява ултразвукът на органа с помощта на ректален сензор.

Без хирургично лечение абсцесът може спонтанно да се отвори в задната част на уретрата или в пикочния мехур, което е клинично придружено от видимо самолечение. Отварянето на абсцеса в ректума, перинеума, в парапростатичното и peribuzyrnuyu влакно се придружава от образуването на purulent фистула, флегмон, също изисква хирургично лечение.

Откритият абсцес на простатата се отваря незабавно, кухината на абсцеса се източва. Простатата дренаж абсцес в момента се произвеждат под трансректален ехографски контрол или достъп transperinialnym метод да изберете, зависи от оборудването на болници и уролог предпочитания, обаче, най-добрият подход за простатата абсцес счита достъп transperineal. При локална анестезия се извършва пробиване на абсцеса. В кухината е монтиран дренаж с диаметър от 6-8 SN. Продължителността на оттичането е 5-7 дни.

При липса на ултразвуков контрол на простатата абсцес аутопсия извършва под контрола на показалеца на лявата си ръка, сложи в ануса, което изпитвам към мястото на най-големите колебания. След това пациентът се поставя на гърба с крака, огънати в ставите и коленните стави. Операцията се извършва при обща или епидурална аналгезия. 2-3 см предната до ануса надясно или наляво на медианата, съответно чатала шев местоположението на абсцес в един или двата листа произвеждат пункция абсцес дълга игла с спринцовка. След пункция в получаването на спринцовката и гной изпълнява стратифицирана разрез по протежение на иглата, абсцес отвори изпразни го проверяват кухините простират инсулт форцепс и изцедени дренажна тръба, като в ултразвук изскачащата на.

Ако абсцесът се намира директно в стената на ректума, той може да се отвори трансректуално. Позицията на пациента и анестезията са еднакви. Под контрола на показалеца на лявата ръка през ректума пробива кухината на абсцеса. Пълното изпразване на абсцеса не следва, тъй като това може да затрудни отварянето му. Без отстраняване на иглата от мястото на пробиване ректалното огледало се инжектира в ректума и под контрола на зрението абсцесната стена се отваря за 1-2 см. Гнойът се отстранява чрез изсмукване. Пръстът се използва за проверка на абсцесната кухина и изтичане с дренажна тръба.

В постоперативния период могат да се предписват наркотични аналгетици, които забавят изпразването на червата в продължение на 4-7 дни.

Отварянето на абсцеса може да бъде придружено от повишена интоксикация и в редки случаи дори от развитието на бактериален шок, който изисква в постоперативния период масивна антибактериална терапия и постоянен мониторинг на медицинския персонал.

В случаите, когато гнойно възпаление надхвърля капсулата на простатата, има парапростатичен флегмон. Обикновено се развива в retrovesical пространство образувана от предната стена на пикочния мехур, зад Denonvile апоневрозно и перитонеума отгоре, отстрани zadnepuzyrnoe пространство е ограничено семенните мехурчета и простатата. Парапростатичният флегмон е сравнително рядко усложнение на абсцеса на простатата. В клиничната картина преобладават симптомите на обща интоксикация и бактериемия.

В зависимост от състоянието на имунната система на пациента и съпътстващите заболявания, по-специално диабета, парапростатичният флегмон може да се превърне в панфлегмон на таза или в ограничени гнойни фокуси. Пурпурно сливане от постропъбното пространство лесно се разпространява до париетната тъкан на малкия таз, предизвиквайки дразнене на коремната стена с развитието на симптоми на перитонит. Гниглата може да се разпространи около простатната жлеза. Разпространявайки се по вътрешните пространства на таза, абсцесата улавя ректалната чревна тъкан и се отваря в перинеума. Така че има парапроктит с параректални пулсиращи фистули. Само навременното оперативно и антибактериално лечение дава надежда за успех. В този случай начините за разпространение на парапротичен флегмон определят методите за източване на малкия таз.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Диагностика на остър простатит

Диагнозата на остър простатит често може да бъде установена въз основа на историята и физическия преглед. Лабораторните изследвания и данните от ултразвуковото изследване като правило потвърждават диагнозата на остър простатит. Когато диференциалната диагноза трябва да обръща внимание на възможно хронично възпаление на тазовите органи (хроничен простатит, парапроктит, фистули на уретрата и пикочния мехур).

При диагностициране на остър простатит е необходимо да се посочат неговите усложнения, които могат да бъдат разделени на местни и общи. Местните усложнения включват развитие на остро задържане на уриниране, абсцес на простатата, флегмон на малък таз. За обща - бактериемия, уросепсия, до бактериотоксичен шок. Местните усложнения изискват спешна операция. Остър простатит може също да доведе до развитие на остър епидидимит, или хемоидидимит.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Лабораторна диагностика на остър простатит

Лабораторната диагноза на остър простатит е важен компонент при определянето на тактиката на лечението. Общият кръвен тест разкрива левкоцитоза, промяна на болката, увеличен ESR, което дава основание да се прецени степента на възпаление и гнойни възпалителни интоксикации. Едно изследване на урината може да не разкрива промени, но многократните проучвания често откриват пиурия и бактериурия. Особено важно е за тази цел да се изследва първата част от урината, която излива гной от задната част на уретрата или променената тайна от отворите на простатната жлеза. Тъй като изследването на секреция на простатата, получен след ректално масаж, това е невъзможно, е необходимо да се ограничи chetyrohstakannoy проба, в която пиурия и бактериурия открити в последната част на урина.

Бактериологичното изследване на урина разкрива типична уропатогенна флора. Резултатите от бактериологичните тестове на урината (антибиотикограма) позволяват да се коригира антибактериалната терапия. Също така трябва да се има предвид, че дренажът на възпалените части на простатата може да бъде нарушен и само периодично възстановен, а след това тайната на простатата с добавка на гной влиза в задната част на уретрата. Повторните бактериологични тестове на урина увеличават вероятността за получаване на точна информация.

При повишаване на общата интоксикация, трескава температура с втрисане, трябва да се помни за възможността за развитие на септично състояние и многократно да се извърши преглед на кръвта (засяване) на кръвта, което позволява да се идентифицира причинителят на сепсиса при пациента.

Като се има предвид голямата роля на неутрофилите в реакцията на организма към възпалението. През последните години, все по-нарастващо клинично приложение, са получени имунологични отговори при изследването на тяхната популация. Тези тестове, заедно с други имунологични критерии, позволяват на клиницистите да преценят естеството и динамиката на възпалителния процес и най-важното - опасността от прехода на възпалителния процес към супурацията и развитието на сепсис.

Инструментална диагностика на остър простатит

Понастоящем в урологичната практика нарастващото място се заема от пробивната биопсия на простатата при диагностицирането на различни заболявания. Усложненията под формата на остър простатит представляват 1-2% от случаите. Също така такива усложнения рядко се диагностицират след ТУР на простатата, което по правило се случва на фона на избухване на нозокомиална инфекция в медицинска институция.

Ендоурелните методи за ендоскопско изследване (уретроскопия, цистоскопия) с остър простатит са противопоказани

Малко информация е на разположение на отделителната урография с низходящ cystogram преди и след уриниране. На cystogram понякога успяват да идентифицират дефекта запълване на долен контур на пикочния мехур поради уголемена простата и семенните везикули разширени на urethrogram даунлинк - променя обратно на уретрата и туберкула семена (удължение простатната уретра, увеличението на пълнене дефект, причинен от тумор на семената). При цистограмата след уриниране наличието и количеството остатъчна урина може да се определи индиректно.

Поради разпространението си, най-значимият и достъпен метод за диагностициране на остър простатит е ултразвукът, простатата на TRUSI е по-информативна, но има същите противопоказания като простатен масаж,

При описване данни простатата ултразвукови привличат вниманието на размера на тялото в три равнини, обем, echostructure (плътност), разширяване на венозна speleteniya, интрапростатна държавни служби на семенните мехурчета, наличието на остатъчна урина в пикочния мехур. Хипоечните области в простатния паренхим са признак на възникващ абсцес.

При идентифициране на остатъчна урина на фона на остър простатит е необходимо да се реши въпросът в полза на спешно отделяне на урина - цистостомия.

Какво трябва да проучим?

Как да проучим?

Към кого да се свържете?

Лечение на остър простатит

Пациентите, диагностицирани с остър простатит, трябва да бъдат хоспитализирани за предпочитане в специализиран урологичен отдел.

При неусложнения остър простатит антибактериалното лечение на остър простатит обикновено е ефективно и се извършва постепенно. При тежка интоксикация се прилагат интравенозно, с нормализиране на температурата и облекчаване на симптомите на остър простатит, е възможно да се премине към перорално приложение на лекарства. Общата продължителност на фармакотерапията е най-малко 4 седмици.

С увеличаване на телесната температура до 37,5 ° С, ниско левкоцитоза, липса на неблагоприятни фактори (повтаря остро възпаление, диабет, старост) третиране се извършва 10 дни, флуорохинолони могат да бъдат прилагани на амбулаторна основа.

При остър простатит, избраните лекарства са:

 • фторхинолоны (левофлоксацин, норфлоксацин, офлоксацин, пефлоксацин, ципрофлоксацин);
 • защитени полусинтетични пеницилини (ампицилин + сулбактам, амоксицилин + клавуланова киселина);
 • цефалоспорини от второ и трето поколение (цефураксим, цефотаксим, цефаклор, цефиксима, цефтибутен), понякога в комбинация с аминогликозиди.

Алтернативни лекарства:

 • макролиди (азитромицин, кларитромицин, рокситромицин, еритромицин);
 • доксициклин.

Най-често предписваните лекарства са:

 • Левофлоксацин интравенозно на 500 mg веднъж дневно в продължение на 3-4 дни, след това в доза от 500 mg веднъж дневно до 4 седмици;
 • офлоксацин интравенозно на 400 mg 2 пъти на ден 3-4 дни след това в рамките на 400 mg два пъти дневно в продължение на 4 седмици;
 • пефлоксацин интравенозно 400 mg 2 пъти на ден 3-4 дни след това в рамките на 400 mg 2 пъти на ден 4 седмици;
 • ципрофлоксацин интравенозно на 500 mg 2 пъти дневно в продължение на 3-4 дни, след това вътре в 500 mg два пъти дневно до 4 седмици.

Алтернативните лекарства с остър простатит се предписват по-рядко:

 • азитромицин навътре 0,25-0,5 g веднъж дневно 4-6 седмици;
 • доксициклин перорално в 100 mg два пъти дневно в продължение на 4-6 седмици;
 • еритромицин интравенозно върху 0,5-1,0 g 4 пъти дневно, след това навътре с 0,5 g 4 пъти дневно, само 4-6 седмици.

При употреба на високи дози от препарати е необходимо да се назначи едновременно витаминна терапия (аскорбинова киселина, витамини от група В), за да се наблюдава достатъчно приемане и разпределение на течността.

Като противовъзпалително и обезболяващо средства, полезни ацетилсалицилова киселина и други НСПВС (пироксикам, диклофенак, последният може да бъде зададена като мускулно инжектиране, орално или под формата на ректални супозитории и други форми). С непоносими болезнени болки е разрешено да се използват наркотични вещества с беладона, включително ректални супозитории.

Пациенти с фоликуларен катарален и остра простатит, без тенденция към развитието на възпалителния процес за ускоряване на резорбцията на възпалителни инфилтрати в жлеза, стимулират резолюция възпаление препоръчва физиотерапия, топли бани на половината тяло, горещи microclysters от лайка отвара.

Опитът показва, че в края на диагноза или недиагностицирани остър простатит, като правило, катарален (по-малко фоликуларен) форма успешно податлив всяка антибактериално, противовъзпалително лечение даден на друг случай (когато hyperdiagnosis грип, остри респираторни заболявания и др.).

По-нататъшно управление

Допълнителната задача на лекаря е постигането на дългосрочна ремисия и предотвратяването на усложнения и възможни пристъпи на възпалителен процес в простатата.

Повече информация за лечението

Как да се предпазим от остър простатит?

Предотвратяването на остър простатит включва:

 • спазване на личната хигиена;
 • спазването на сексуалната хигиена;
 • своевременно саниране на огнища на хронична гнойна инфекция, особено в рискови групи.

Тъй като честотата на катетеризацията на пикочния мехур в хирургическите и терапевтичните болници е 10-30%, а в урологичните много по-често превантивните мерки, които предотвратяват острия простатит, са особено важни.

Прогноза на остър простатит

Прогноза остър простатит с навременно и адекватно лечение като цяло е положително, обаче, за да се постигне абсолютна лечение не винаги е възможно, поради образуването на джобове на "спящ" инфекция в простатата, която предразполага към сложността на неговата структура на жлезите. Катарният остър простатит с целева терапия може да бъде напълно излекуван. След лечението на фоликуларен простатит, като правило остават заличените канали на отделни жлези или техните групи.

Те могат да съдържат инфекциозен агент и, поради лошо изпразване на тайната, формират простатни камъни. Тези огнища на увредена морфология и микроциркулация винаги се считат за мястото на евентуално начало на рецидив на възпалителния процес и на основата на хроничен простатит. Паренхимният простатит често се превръща в хронична форма на болестта. Продължителността на временната неработоспособност е 20-40 дни. Опасността от прехода на остър простатит към хроничната форма на заболяването изисква диспансерно наблюдение на тези пациенти.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.