^

Здраве

Ултразвук на простатата

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ултразвукът на простатата ви позволява да получите представа за неговия размер, форма, структура, както и особеностите на връзката му с други тазови органи.

Показания за ултразвук на простатата

 • Определяне на размера и откриване на разширението на жлезата.
 • Диагностика на неоплазми и различни заболявания.
 • Разкриване на причините за мъжкото безплодие.
 • Трудно уриниране.

Трябва да се подготви проучване. Пациентът се препоръчва да влезе в удобна и неспираща рокля и да направи почистваща клизма 2-4 часа преди процедурата. Самото SPL отнема около 20 минути. Единственото ограничение на тази диагноза е, че тя не се извършва при пациенти, които са били отстранени от ректума в резултат на хирургическа процедура. Проучването се провежда в реално време, което позволява да се използва за различни минимално инвазивни процедури.

Към кого да се свържете?

Ултразвукови признаци на патология на простатата

Ултразвукът на простатата ви позволява да получите представа за неговия размер, форма, структура, както и особеностите на връзката му с други тазови органи.

Вземете простатата, използвайки ултразвуково изображение може да бъде неинвазивно време на изследването през коремната стена по време на пълнене на пикочния мехур, както и TRUS. Трябва да се отбележи, че трансабдоминалната ехография на простатата често дава само представа за нейната форма и размер. TRUSY се използва за по-подробно изследване на тъканната структура и определянето на характеристиките на кръвния поток при доплерография. Echografically немодифициран простатата при челен сканиране - заоблени симетричен образование, сагитален разрез - овални, с чиста, гладка и контур и диференцируема капсула, отделяне на желязо от vysokoehogennoy paraprostaticheskoy влакна. Простатната тъкан е равномерна, умерено ниска ехомодалност. Обикновено жлезата не влиза в лумена на пикочния мехур.

С фронтално сканиране семенните везикули се визуализират отстрани на простатата, точно зад черепната част. На ехограмата те изглеждат като ехо-отрицателни образувания с удължена форма с диаметър до 1 сантиметър.

Вземете простатата, използвайки ултразвуково изображение може да бъде неинвазивно време на изследването през коремната стена по време на пълнене на пикочния мехур, и трансректална ултразвук. Трябва да се отбележи, че трансабдоминалната ехография на простатата често дава само представа за нейната форма и размер. За по-подробна изследване на структурата на тъканите и определяне на притока на кръв с помощта на Доплер ехография, когато трансректален. Echografically немодифициран простатата при челен сканиране - заоблени симетричен образование, сагитален разрез - овални, с чиста, гладка и контур и диференцируема капсула, отделяне на желязо от vysokoehogennoy paraprostaticheskoy влакна. Простатната тъкан е равномерна, умерено ниска ехомодалност. Обикновено жлезата не влиза в лумена на пикочния мехур.

С фронтално сканиране семенните везикули се визуализират отстрани на простатата, точно зад черепната част. На ехограмата те изглеждат като ехо-отрицателни образувания с удължена форма с диаметър до 1 сантиметър.

Аденом на простатата при сканиране - еднообразна формация, различна по форма и размер, но винаги с ясни, дори контури и добре проследена капсула. Аденоматозната тъкан на жлезата може да се развие неравномерно равномерно и да изглежда асиметрично в челната ехозанамизация. С разпространението на жлезисти елементи Aromy оток поради аденом и присъединяващите възпаление ehogennoa жлеза може да бъде намалена дифузно: в паренхима понякога показват заоблена образуване малък ехо. В случай на хронично възпаление в паренхима се появяват хиперехоични включвания (понякога с акустичен път). По правило, в транзитната зона и по протежение на хода на хирургическата капсула или на границата на централната и периферните зони.

За да се установи причината за запушване на долните пикочни пътища и оценката на структурни промени на уретрата анулира използвани ултразвукова cystourethroscopy (ehourodinamicheskoe изследвания). Същността на метода е трансректален ултразвук на простатата, извършен по време на уриниране. Преминаването на урина през уретрата ви позволява да я видите по време на ехография, което не може да се направи, когато е заспало. На трансректална echograms момент определя при врата пикочния мехур във формата на фуния с чиста и гладка вътрешна контур, на простатата и частично мембранозен уретрата, с дебелина около 5 mm. Ако причината за запушване е аденом на простатата, уретрата на това място се визуализира като тънка анегогенна ивица с ширина по-малка от 5 мм. Отклонението на уретрата от аденоматозна тъкан зависи от формата на растежа й. Миакационната ултразвукова цистоуретроскопия придобива голямо значение при разпознаването на стриктури на уретрата, особено ако пациентът има аденом на простатата. Той ви позволява да определите състоянието на уретрата, близко до мястото на свиване, локализация и, в някои случаи, степента на стриктура. При уриниране, ако увреждането му не е свързано с аденом на простатата. С стриктура, се наблюдава дилатация на уретрата над стенозата (включително простатната секция). При възпалително стесняване, контурът на уретрата е различен, прави, диаметърът на здравата част на уретрата не се променя.

В допълнение към диагностицирането на структурните промени в уретрата. Смесената ултразвукова цистуретроскопия в комбинация с UFM или доплерография на потока на урина ни позволява да откриваме функционални промени в уретрата и пикочния мехур.

IVO в простатния аденом води до структурни и функционални промени в уринарния тракт (например пикочния мехур). Определянето на обема на остатъчната урина чрез ултразвук е важен метод за диагностициране и установяване на стадия на аденом на простатата.

Ракът на простатата се характеризира с ехографски признаци под формата на формиране на хетерогенни хипоекоични възли в периферната зона.

В зависимост от етапа се наблюдава счупване на симетрия, неравен контур и изтъняване на капсулата. При ултразвук при 13% от наблюденията, раковите възли имат по-изразена ехогенност от тъканта на жлезата, а при 9% те са изохежови или изобщо не се откриват.

Ехографските промени в простатита зависят от формата на възпаление и са изключително разнообразни. По този начин при остър простатит се наблюдава увеличаване на размера на жлезата и намаляване на ехомодалността му както в отделните места, така и в цялата жлеза. Отсъствието на органа лесно се диагностицира с трансректален ултразвук. Ехографският модел има характерни черти. Абсцесът изглежда като формиране на закръглена или неправилна форма с значително намалена ехогенност, почти приближаваща се до тази на течна структура (анекогенен характер). Структурата на абсцеса на простатата не е хомогенна поради съдържанието на гнойни некротични маси в нея; често наблюдавани анемогенни (флуидни) включвания. При цветно доплерово картографиране в областта на абсцеса няма циркулация на кръвта, а около него се открива изразена васкулатура.

В хронично възпаление на простатата се влошава промени структурата на преден план на тялото, свързани с склеротични промени, които имат в изглед ехография hyperechoic порции без звуков ефект. Камъните в простатата изглеждат като хиперехоични, често многобройни образувания с ясен акустичен път. Еподолуграфия на простатата ви позволява да изследвате характеристиките на кръвообращението в нея за различни заболявания, което увеличава диагностичната стойност на метода.

Къде да направя узи от простатата?

Къде да направим ултразвук на простатната жлеза и какви са основните индикации за нейното поведение, ще разгледаме тези въпроси. Ултразвуковото сканиране на простатата или ултразвукографията е диагностичен метод, с който можете да идентифицирате редица заболявания и патологии. За изследването се използва трансректуален метод, т.е. Въвеждането на ултразвуков трансдюсер в ректума на пациента.

Киев:

 • ACMD "Медокс" - ст. Петропавловская, 14Д, тел. (044) 393-09-33.
 • Клиника "Медиком" - Проспект Герои на Сталинград, 6Д, тел. (044) 503-77-77.
 • Мултидисциплинарен медицински център "Хармония на здравето" - ст. О. Пчилки, 2, тел. (044) 227-94-32.
 • Мрежата на медицинските клиники "Вива" - ул. Лавручина, 6, тел. (044) 238-20-20.
 • Медико-диагностичен център "Моето семейство" - ст. Voloshskaya, 50/38, тел. (044) 227-73-30.

Москва:

 • Клинична болница № 122. LG Соколова (онкологичен отдел) - Културно авеню, 4, тел. (812) 559-94-41.
 • Поликлиника "Експерт" - ст. Пионерская, 63, тел. (812) 405-81-81.
 • Медицински център "Тейя" - ст. 11-та линия на VO, 40, тел. (812) 325-26-30.
 • Клиника "А-Медия" - Prospekt Prospekt, 33, тел. (812) 313-55-44.
 • Медицински и генетичен център "Живот" - ул. "Коломиашски", 28/2, тел. (812) 643-28-58.

Санкт Петербург:

 • Медицински център МедСуис - ул. 21-годишният Гакилевская, тел. (812) 318-03-03.
 • Клиника "СМ" - ул. "Ударник", 19/1, тел. (812) 424-48-95.
 • ММЦ "Съюзна клиника" - ст. Марата, 69/71, тел. (812) 424-15-83.
 • Клиника "Андромед" - ул. Zvenigorodskaya, 12, ph. (812) 389-23-14.
 • Медико-диагностичен център "Кивах" - линията 26-о VO, 15.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.