^

Здраве

Ортопед

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Ортопедистът буквално означава: "лекар, който учи неподвижност".

Така че, ортопедията е отрасъл на медицината, който изследва профилактиката и лечението на костни и мускулни деформации.

trusted-source[1], [2], [3]

Кой е ортопед?

Ортопед - лекар, който се занимава с лечение на нарушения на мускулно-скелетната система, причинени от малформации или заболявания. Детският ортопед изследва причините за вродени патологии на костите и мускулите, премахва деформациите и възстановява функциите на мускулно-скелетната система. Използва се като консервативно лечение (физическа терапия, физиотерапия, стелки, корсети, гуми, протези, гипсови превръзки, хиропрактика) и хирургия: остеотомия, трансфер сухожилие.

Ортопедът е обучен в резидентно или висше училище на медицински университет. В рамките на курса те изследват хирургията на катастрофи, протези, рехабилитация. Ортопедистите работят в клиники по ендопротези, рехабилитационни центрове, ортопедични санатории, поликлиники. Ортопедията е една от най-сложните и изисквани медицински специалности. Поради заболявания на опорно-двигателния апарат, най-голям брой пациенти стават инвалидизирани.

Изпитите на педиатричния ортопед са задължителни на 1, 3, 9 месеца от живота и преди да влязат в детската градина. Бъдете сигурни, да се позова на детската ортопедия в нарушение на поза ученик, в началото на спортовете, или танц, ако трудно вътрешен трафик, прекъснато координация, тромава дете, ако нарани крака при ходене. Всяко нарушение на поза и ходене е в компетенцията на ортопедичен лекар.

Ортопедистите от Украйна все повече са в пробация в страните от Западна Европа. Съвременните постижения на ортопедията в нашата страна позволяват ефективно да се извърши профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и да се извърши рехабилитация след наранявания. Някои клиники предоставят медицински услуги на ниво европейски клиники. Има обмяна на опит, има стажове и програми за обмен.

Повечето ортопедични пациенти се лекуват в поликлиника. Оперативната намеса не се използва толкова често, колкото изглежда на пръв поглед.

Какви тестове трябва да предприема, когато посещавам ортопед?

Ортопедистите може да се нуждаят от резултатите от общ анализ на кръв, урина, коагулационен тест (преди операцията), протромбиново време и протромбинов индекс. Те са необходими за оценка на общото здравословно състояние и предотвратяване на усложнения по време на операцията.

Какви методи на диагностика използва ортопедията?

Ортопедистът извършва преглед и се ръководи от диагностиката на ултразвук, рентгенова снимка, ядрено-магнитен резонанс и CT.

Какво прави ортопедията?

Ортопед се занимава с лечението на плоски крака, сколиоза, последствията от наранявания, вродени малформации с помощта на тренировъчна терапия, мануална терапия или хирургия. Той лекува кърлежи, тортиколи, патология на ставите, коригира порочната им ситуация. Ортопедистът третира травмите: навяхвания, натъртвания, изкълчвания, фрактури, изгаряния.

Гърбът плаща за способността ни да отидем направо от момента, в който вземем първите стъпки. През целия си живот той преживява огромни натоварвания. Ортопедистът също така се занимава с проблемите на патологията на гръбначния стълб. Най-често срещаният проблем от детството е сколиозата.

Децата и възрастните с ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат могат да напишат производството на индивидуални ортопедични стелки. Също така, той може да предпише курс за лечебно физическо възпитание, да провежда медицински мерки за домашни и спортни травми.

При пренебрегвани случаи пациентът се прехвърля в ръцете на ортопедични хирурзи, специализирани в ендопротези (заместване на ставата с изкуствени стави). Може да е необходимо за заболяване като артроза, когато хрущялът е износен в ставата или в счупвания, например в областта на шийката на тазобедрената става. Също в компетенцията на лекар-ортопед - лечение на деформации на шията и гръдния кош. Детският ортопед помага на децата с усложнения след церебрална парализа и полиомиелит да се изправят заедно с невролог. Важна роля в ортопедичното изследване при профилактиката и лечението на тазобедрена дисплазия и вродена деструкция на тазобедрената става. Ортопедистът също така третира ревматоиден артрит, артроза, бурсит - възпалителни и дегенеративни заболявания на ставите.

Ако имате хора с неврологични заболявания във вашето семейство или ако сте имали травма в миналото, сте имали инцидент, не забравяйте да покажете на ортопед веднъж годишно. Това ще ви спести от усложнения.

Ортопедистът извършва преглед на дивана, оценява обема на движенията в ставата и назначава ултразвук на ставите, рентгеновите лъчи, MRI или CT.

Раните и фрактурите са били третирани от древните инки, те са били в състояние да извършват операции по черепа, да насочват разместванията и да обединяват костите.

С развитието на ортопедията ортопедичната професия става високотехнологична. Ортопедистът трябва да притежава инженерния манталитет, да има златни ръце, да може да прилага практически познания за биомеханиката на тялото. Днес пионер в развитието на ортопедията е Германия. Добрият ортопед е отговорен, притежава уменията на инженер и скулптор, има отлични фини двигателни умения и изразена тенденция да работи с ръцете си. Способността за съпричастност трябва да бъде съчетана с решителност. Ортопедът трябва да може правилно да дешифрира рентгеновите изображения, секции от ЯМР.

Какви заболявания ортопедичното лечение?

Имаме възможност да ходим и да скачаме благодарение на костите и ставите. В младостта ни са много силни и гъвкави. Но постепенно възрастта се усеща. И някои хора имат проблеми със ставите, които са присъщи на природата. Ортопедичните диагнози днес са били няколкостотин.

Кога да се консултирате с ортопед: 

 1. С болка в ръцете, раменете. 
 2. С болка в коляното и бедрото. 
 3. С ниска болка в гърба. 
 4. С болка в крака. 
 5. С проблеми с позата. 
 6. С фрактури, дислокации. 
 7. Ако ставите хлътнат или нарани времето.

С плоски крака, арки на крака падат. Причини за плоска стъпка: вродена слабост на сухожилията, наднормено тегло. Ако вечерта сте много уморени крака, боли долната част на гърба, увеличавате размера на крака, не забавяйте пътуването до клиниката. Лечението на плоските крака е насочено към укрепване на мускулите. Пълното излекуване е невъзможно.

Дисплазията, фрактурите и артрозата най-често водят до необходимостта от замяна на ставите. Ендопротезата е много сложна операция, която се извършва от ортопедичен хирург.

В случай на телесни наранявания и наранявания, ортопедията също може да помогне.

Младите, в съседство с ортопедичната посока на клиничната медицина, са вертебрологията. Гръбнакът се занимава само с гръбначния стълб: дегенеративни заболявания, деформации и фрактури на гръбначните стълбове. Използват се хирургични методи, стречинг, масаж. Сред диагностичните методи са CT, MRI и ултразвук.

Необходимо е да се приемате на вертеброложка в болки в гръбнака, които влияят върху Вашата дейност, деликатеси в крайниците.

Съветът на ортопея

За предотвратяване на болестта по време на движение в училище децата трябва да се придържат към определени правила: 

 1. Изберете бюротите според нарастването на децата. 
 2. Задръжте пет минутни паузи в средата на урока, по време на които децата се навеждат, разклащат ръцете и т.н. 
 3. Дължината на седалката трябва да съответства на дължината на бедрата на детето. 
 4. Когато седите, коляното и бедрото на детето са под прав ъгъл. 
 5. Гърбът на детето трябва да лежи на гърба на стола. 
 6. Раницата на празен студент не трябва да тежи повече от 500 грама, а за едно дете 1-3 години общото тегло на раница с учебници и преносими компютри не трябва да надвишава 2 кг. За ученици от висшите класове - над 3,5 кг. Купувайте ортопедични раници с твърд гръб. Раницата трябва да се носи едновременно и на двете ленти. 
 7. Неврологичните заболявания и ниската физическа активност, наднорменото тегло и неправилно подбраните обувки често водят до разработването на плоски крака в предучилищни, гимназиални и средни училища. Пакетите при ходене на равна повърхност са опънати. Също така, от плоски крака, упражнения с ходене по петите и пръстите на краката са неефективни. По-добре е да ходите боси на камъчета. Обувки за по-млади студенти са по-добре да избират с твърд гръб.

Ортопедът помага да се запази двигателната активност от детството до старостта.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.