^

Здраве

Neurotraumatology

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Neurotraumatology е специалист, който се занимава пациенти остри наранявания на мозъка и увреждане на гръбначния мозък, нервна система, и елиминира последствията от такива наранявания (хематом, натъртвания, мозъчни абсцеси, слабо разположени костни фрагменти на черепа деформация и така нататък.). Освен нараняванията, лекарят третира междуведомствени хернии, мозъчни тумори и др.

В допълнение към лечението, специалистът провежда назначаването и мониторинга на рехабилитационните дейности след различни наранявания.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Кой е невротраматолог?

Невротрамутологът е лекар, чиято помощ е необходима за нараняване на черепа, гръбначен мозък, гръбначен мозък. Също така, специалистът разглежда последиците от тези наранявания (хематоми, деформации, абсцеси и др.).

Невротрауматологията първоначално е била част от неврохирургията. Но в момента той се е превърнал в отделна наука и решава въпроси, свързани с травматични наранявания на нервната система.

Кога трябва да отида при невротраматолог?

Невротрануматолог може да се нуждае от лезии, свързани с гръбначния стълб. В случай на увреждане човек чувства много силна болка, мобилността е рязко ограничена и човекът е принуден да заеме неестествена позиция. Всеки опит за движение или поемане на различна поза води до засилване на болезнените усещания. При проверка на мястото на увреждане може да видите подуване или кръвоизлив.

Нараняванията на гръбначния мозък причиняват силна болка в областта на врата, гърба, главата. В този случай може да се усети изтръпване или изтръпване в крайниците, човек може напълно или частично да загуби контрол върху част от тялото, координиране на движенията, ходене, затруднения в дишането, натиск в областта на гръдния кош. В областта на главата или шията може да се появи оток.

За помощ, невротраматологът се лекува след падане, натъртвания, различни наранявания на черепа, гръбначния стълб. Също така, ако се открият неоплазми в гръбначния мозък или мозъка (или други патологични процеси), пациентът се препраща за преглед към невротраматолог.

Какви диагностични методи използва невротрамутологът?

Невротрамутологията след първоначалния преглед по правило се изпраща до общия анализ на кръвта и урината, което по принцип е стандартната процедура за позоваване на лекари от всяка специализация.

Също така, ако е необходимо, специалистът може да предпише хормонални, биохимични, имунологични тестове, които ще помогнат да се определи състоянието на патологията.

Невротрамутолог използва такива диагностични методи:

  • лумбална пункция (пункция субарахноидален пространство lyubmalnaya пункция, лумбална пункция) - се извършва, за да се диагностицира или лечение. Това позволява да се установи диагнозата кръвоизлив в субарахноидалното пространство, интензивността, вида на инсулт (исхемичен, хеморагичен) определяне на възпалителния процес в менингите и цереброспиналната течност и други промени в много заболявания на централната нервна система;
  • Ултразвук (ултразвук) на лумбалната област, междузвездни дискове ви позволява да проверите дисковете на гръбначния стълб, гръбначния канал и нервите на всички части на гръбначния стълб. Този метод е предписан за тумори, херния, остеохондроза и различни ненормални състояния.
  • Spondylography (рентгенови лъчи) е задължителен метод за разследване на различни наранявания на гръбначния стълб. Рентгеновите лъчи на гръбнака са направени на три издатини, което прави възможно да се установят промени в оста на гръбнака, изместване и изместване на гръбначните дискове, костна деформация и други подобни.
  • изчислената томография (СТ) сканиране на гръбначния стълб ви позволява да оценявате състоянието на костната структура, меките тъкани, кръвоносните съдове. Изображението в CT се получава в различни равнини и можете също така да направите триизмерен образ. CT на мозъка, черепа, меките тъкани и съдовете на главата помага на лекаря да установи различни наранявания и заболявания на черепа и мозъка. Също така този метод позволява по-ефективно планиране на лечението на пациента. Този метод на изследване предоставя на специалиста по-подробна информация за заболяването, краниоцеребрална травма, инсулт, различни образувания в мозъка и т.н.
  • Миелографията е специален метод на изследване, който се състои в въвеждане на специална субстанция в субарахноидното пространство, което заобикаля гръбначния мозък и корените на нервите, след което се прави картина на увредената област. Обикновено този метод се предписва за предаване на гръбначния мозък или нервните корени, с междуведомствена херния, със стеноза на гръбначния канал;
  • Магнитното резонансно изображение (магнитно резонансно изображение) позволява на лекаря да изследва анатомичната структура на гръбначните и междупрешленните дискове, гръбначния мозък, пространството между прешлените. Този метод на изследване помага при диагностицирането на заболявания и ефективното лечение на различни заболявания;
  • електромиография - позволява провеждането на изследване на електрическата активност на мускулите. Като правило тази диагноза обикновено се назначава във връзка с електроневрография. Електромиографията се използва за диагностициране на нервната трансмисия, травма, патология на нервните корени и други нервни и мускулни заболявания.

Какво прави невротрамутологът?

Neurotraumatology на практика му осигурява диагностика и лечение на травматично увреждане на мозъка, различни патологии, и увреждания на гръбначния мозък, гръбначния стълб, премахване на ефекта от тези нарушения (натъртвания, дефекти, костни фрагменти, абсцеси и така нататък.).

Краикосебелерните наранявания най-често се причиняват от механично увреждане на черепа и вътрешните образувания (съдове, нерви, церебрални мембрани, мозък). Обикновено такива наранявания се случват при пътнотранспортни произшествия, падания, производство, както и спортни или домашни наранявания на черепа.

Не по-малко опасност за живота е и увреждането на гръбначния стълб. Когато вертебралните фрактури често настъпват наранявания и междузвездни дискове, гръбначен мозък, съседни мускули, нервни корени. Последствията от такива наранявания могат да бъдат много различни, всичко зависи от вида на фрактурата. Например, при нестабилен междупрешлен диск винаги се наблюдава болка в гръбнака, това състояние може да доведе до нарушаване на функциите на гръбначния мозък, блокиране на нервните импулси, което ще ограничи мобилността. В този случай пациентът не може да се движи без помощ. При такива условия консултирането с невротраматолог е задължително. Лекарят ще помогне да се установи причината за заболяването и ще предпише ефективно лечение.

Какви заболявания се лекуват от невротраматолог?

Neurotraumatology включени пациенти с увреждания на гръбначния мозък (на гръбначния мозък), череп, мозъка, както и с различни тумори на гръбначния мозък или мозъка, с херния дискове и др. Също така е специалист елиминира ефектите, причинени от увреждането (отстраняване на хематом, контузия огнища на костна отломки което оказва натиск върху мозъка, гръбначния стълб стабилизиране и т.н.).

Болестите, с които специалистът се занимава, са причинени главно от различни механични наранявания (удари, падания и т.н.), които могат да причинят доста сериозни последици за човека, до завършване на имобилизирането.

Травми на черепа, фрактури на шийните прешлени, гръбначния стълб - всички тези наранявания водят до тежки състояния, водят до увреждане на съседни съдове, нервни окончания, органи и др.

В допълнение към всички видове наранявания, невротраматологът третира различни тумори в гръбначния мозък, мозъка, междувертебралните хернии и т.н., които също разстройват нервната система.

Това обаче не е пълен списък на заболяванията, лекувани от специалист, като цяло, че лекарят се занимава с лечението на такива състояния, които са довели до травма на човешката нервна система, както и елиминирането на последствията от такива увреждания.

Съвет на невротраматолог

Гърбът е не само основа за скелета, но и вид защита на гръбначния мозък. Поради тази причина гръбначната травма се смята за най-тежката и опасна за човешкото здраве и живот.

Гърби, увреждания на гръбначния мозък могат да деформират скелета, да парализират крайниците, да нарушават функциите на тазовите органи.

Ако има травма на гръбначния стълб, трябва да осигурите максимална неподвижност на увредената област. Жертвата трябва да бъде изключително внимателно поставена върху носилка (може да бъде заменена с дъски, дървен щит и т.н.), в никакъв случай не трябва да позволяваме гръбначната гъвкавост.

Увреждането на гръбначния стълб включва фрактури, изместване, изместване на прешлените. Тези видове наранявания са опасни, защото гръбначният стълб преминава през гръбначния стълб, който може да бъде притиснат от изместени фрагменти от кости. Ако гръбначният мозък е повреден (е имало счупване), тогава лицето напълно изчезва чувствителността и възниква парализа на долната част на багажника.

При гръбначните фрактури в цервикалния участък обвийте гърлото с дебел слой памучна вата и свържете превръзка отгоре. Полето на жертвата трябва да бъде преместено на носилка, а възглавницата (или навитите дрехи, одеяла и т.н.) трябва да се поставят под главата. Хоспитализацията в болница с фрактури на врата или гръбначни наранявания е задължителна.

Стомахът е най-уязвимото място. Стените на перитонеума се образуват от съединителната тъкан и мускулите и много жизнени органи не са защитени от костите. Предвид това, коремните наранявания могат да имат различна степен на тежест. В случай на стомашни наранявания, инфекция може да бъде въведена в кръвния поток, което може да доведе до инфекция на кръвта и смърт. Някои коремни наранявания водят до тежко кървене, което в повечето случаи се спира само с хирургически методи. В случай на нараняване на коремната кухина, жертвата трябва да бъде напълно потънала и покрита със стерилна превръзка (за да се намали загубата на кръв). Ако при травма от перитонеума вътрешните органи (оментиум, чревни бримки) са изчезнали, те трябва да бъдат затворени с превръзка, импрегнирана с вазелиново масло. Не можете да дадете на човек с наранявания на коремната кухина да пие или да яде, също и преди прегледът от лекаря да не дава на жертвата болкоуспокояващи.

Целият скелет лежи върху тазовата кост, освен това има много важни органи, разположени там. Фрактури на тазовите кости могат да причинят увреждане на вътрешните органи, разположени там (пикочния мехур, ректума, гениталните органи и т.н.), нервите, съдовете. Следователно, травмата на тазовите кости е сред най-сериозните видове увреждания. Ако повредата на таза на жертвата, за да бъдат подредени един върху твърдата носилка, краката леко свити (поставят възглавница под коленете си или дрехите гънка на мозъка, одеяла и т.н.) и да изчакат пристигането на линейка.

trusted-source[7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.