^

Здраве

Мини аборт

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Мини аборт е процедура, която ви позволява да прекратите бременността в ранна възраст с минимално инвазивен и ниско травматичен метод. Наличието на тази процедура е високо, както и възможните индикации за неговото поведение. Но има някои особености в техниката на извършване и в случаите, в които това е показано, какво трябва да се има предвид преди тази процедура. Преди да извършите някаква операция, дори и да е ниско-травматична процедура, е необходимо да се запознаете с евентуалните усложнения и да знаете степента на риска, с който се движите едновременно.

Основна информация за мини аборт

Тази процедура се извършва само в лечебните заведения, но може да се извършва по желание, а не само по медицински причини. Това значително разширява използването на този метод в ежедневната употреба, което е както добро, така и лошо.

Първата индикация за мини-аборт е желанието на самата жена да прекъсне бременността си. Отношението към абортите не се разглежда в тази статия, защото всеки случай е уникален и индивидуален, така че желанието на жената се счита за индикация за тази процедура. Освен това има други индикации за мини-аборт. Това е преди всичко огромна група случаи на прекъсване на медицинските показания. Ако семейството има патология, която е генетична и е наследена, това може да е индикация за мини-аборт със съгласието на жената. Също така, индикацията може да бъде вродена малформация, диагностицирана при дете по време на бременност. Друга абсолютна индикация за аборт е рубеола при жената по време на бременност.

Друга група индикации е относителна. Тази група включва инфекциозни заболявания на жени в ранните етапи на бременността, които могат да причинят патология при нероденото дете. Такива индикации включват активна остра цитомегаловирусна патология, херпесвирусна патология, токсоплазмоза, сифилис, СПИН. Всички тези заболявания изискват внимателен мониторинг, така че в случай на бременност е необходимо да се обясни на жената възможната вреда и да се предложи прекъсване в ранна дата.

До колко време мога да направя мини-аборт? Този въпрос е много важен, защото с неправилни индикации може да има сериозни усложнения. На първо място, трябва да се каже, че прекратяването на бременността по искане на жена е възможно само до дванадесет седмици, по медицински причини, бременността може да бъде прекратена до двадесет и две седмици. В ранните етапи са възможни неинвазивни методи на аборт - медицински аборт до шест до седем седмици. Този метод се състои от лекарствена стимулация, която завършва с един вид мини-аборт. Провеждат се допълнителни хирургични методи - това е кюретаж на маточната кухина или хирургически аборт до дванадесет седмици. След този период може да се извърши само медицинско прекъсване на бременността. Що се отнася до мини-аборта, оптималният период за тази намеса е пет до шест седмици. Не се препоръчва по-нататъшното извършване на дадена процедура да се изразходва с оглед на възникване на възможни сериозни усложнения.

Противопоказанията за мини-абортите са много широки, които трябва да бъдат взети предвид при планирането на тази патология. Всички противопоказания могат да бъдат разделени на относителни и абсолютни, както и общи и местни. Абсолютни противопоказания са случаи, при които тази процедура не може да бъде извършена във всеки случай. Те включват, преди всичко, извънматочна бременност. В този случай няма да можете да премахнете такава бременност, но може да предизвикате само тежко кървене. Това е едно от местните противопоказания. Също така противопоказанието може да бъде съпътстващо остри възпалителни заболявания на вътрешните или външните генитални органи. Много е важно тази процедура да не утежнява хода на хроничния адхезит. Наличието на цервикална киста или ендометриална киста на матката също е противопоказание за тази процедура. Общите противопоказания за мини-аборт са остри възпалителни процеси на други органи и системи, онкопатология в активната фаза, както и кръвни заболявания, които са придружени от нарушение на коагулацията.

Предимствата на миниатюрния аборт, разбира се, са неговата ниска травматична природа, което е важно, особено ако една млада жена е първият аборт. Това се дължи на особеностите на процедурата. Такава намеса прави възможно значително намаляване на продължителността на рехабилитационния период и след процедурата при липса на усложнения жената може да се прибере вкъщи. Това важи и за рехабилитация, свързана със следващата бременност, тъй като след мини-аборт повторната бременност може да бъде значително по-бърза, отколкото след хирургичен аборт.

Що се отнася до недостатъците на мини-абортите - тогава това е времето на това. В края на краищата, тази процедура е възможна до шест седмици от бременността, когато не може да бъде открита всяка бременност, особено при жени с нарушения на овариалния менструален цикъл. Техническата процедура също е недостатък, защото не всяка болница, особено държавната болница, може да извърши тази процедура. По-често тази техническа поддръжка не е евтина, поради което, когато е възможно да се направи мини-аборт, това е доста скъпо, тъй като в повечето случаи това са частни клиники.

Не забравяйте за усложненията. Какво представлява опасният мини-аборт? Първо, когато няма достатъчно аспирация на яйцеклетката и е възможно остатъци черупки децидуа, които по време на продължителна устойчивост може да причини horionepitelioma. Това е злокачествено заболяване, което има неблагоприятна прогноза. Ето защо, по-късна дата провеждане мини аборт е забранено, защото тогава се свържете с яйцеклетката на ендометриума е много здраво и е възможно да напусне частици тъкани, които предизвикват тази трансформация. Мини аборт опасност от кървене, въпреки че този метод е по-малко агресивни, но с разгрома на голям маточни кръвотечения от кораба може да изрази с незначителни емисии. Ако е нарушил правилата за асептична и антисептично, или в присъствието на жена, свързано възпалителни заболявания на половите органи, а след това на мини аборта е опасно развитие на възходящ инфекции с участие в процеса на яйчниците, маточните тръби или пикочните пътища.

Това са основните точки, които трябва да се вземат предвид преди извършването на тази процедура.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Мини абортна техника

Подготовката за процедурата за мини-аборт трябва да бъде изчерпателна, за да се избегнат възможните усложнения, както абортът, така и бременността в бъдеще.

Необходимо е точно да се определи продължителността на бременността, тъй като тази процедура е много ограничена във времето. Поради това е необходимо да се извърши цялостен преглед на жената върху фотьойла, да се установи вероятната продължителност на бременността до датата на последната менструация и да се проведат допълнителни изследователски методи. Необходимо е да се проведе ултразвуково проучване, което да отговаря на всички възможни въпроси за периода на бременност, точното местоположение на феталното яйце и присъствието на съпътстваща патология. Също така е много важно да се извърши бактериоскопско изследване на смазката от влагалището. Това позволява да се изключи възпалителният процес и дава възможност за извършване на инвазивни интервенции без риск от възходяща инфекция на вътрешните полови органи. Това са общите правила за подготовка на тази процедура, за която трябва да преминат всички жени. Ако има съпътстващи заболявания с жена, тогава е възможно да се консултират специалисти по този или този проблем.

Анестезията по време на мини-аборт се избира от специалист и зависи от продължителността на интервенцията и наличието на съпътстващи патологии. По-често мини-абортът се извършва под обща анестезия, която позволява на жената да се отпусне и следоперативният период се провежда в по-малко стресираща психологическа обстановка.

Техниката на мини-абортите може да бъде различна, ако е възможно най-ранната дата на аборта.

Мини аборт с помощта на хапчета е достъпен и лесен метод, поради възможността за извършването му на амбулаторна база, но под стриктния контрол на лекаря. За тази цел се използват хормон-съдържащи препарати. Този вид аборт се извършва на два етапа. Първият етап е приемането на прогестеронов антагонист, който осигурява отхвърляне на феталното яйце от маточната кухина и всъщност предизвиква неволен аборт. В този случай жената е под наблюдението на лекар. След отхвърлянето на феталното яйце, е необходимо тя да излезе под въздействието на свиване на мускулните влакна на матката. Следователно, вторият етап от медицинския аборт е приемането след 48 часа на простагландинови препарати. Тези лекарства стимулират маточната контракция, а яйцеклетката напусне маточната кухина под формата на кърваво изпускане. След това, след една седмица, е необходимо да се подлагат на многократно изследване и ултразвуково изследване, като наблюдение на състоянието на жената.

Мини аборт у дома включва използването на различни методи, билки, които стимулират преждевременното свиване на матката и добива на феталното яйце. Но такива методи са много опасни, тъй като те могат да предизвикат тежко кървене със сериозни усложнения. Поради това не е възможно да се използват такива методи, особено предвид наличието и лекотата на консултация с квалифициран лекар и извършването на професионален аборт.

Мини аборт с помощта на вакуум аспирация работи на принципа на домашна прахосмукачка, но има капацитет от тридесет пъти по-голям. В този случай този метод трябва да се извършва под наблюдението на ултразвук, което ви позволява точно да определите къде се намира феталното яйце. В този случай първо разширете шийката на матката с ламинария или простагландин и след това въведете датчик, който под наблюдението на ултразвук се изпраща към ембриона. След това прикачете устройството, което води до изчерпване на феталното яйце. Това е основният принцип на този метод.

Хирургическият мини-аборт е преждевременно прекъсване на бременността в ранните етапи, което може да се извърши до дванадесет седмици. Ето защо, този метод е най-широко използван, в края на краищата, е на 9-10 седмици, че бременността се потвърждава. В същото време, изстъргването на маточната кухина с вътрешната функционална топка на ендометриума се извършва технически, което е много травматично, в сравнение с вакуумната аспирация. Следователно, ако е възможно, трябва да се предпочита миниапортация с вакуум аспирация.

Мини аборт в маточните миоми може да се извърши и ако миомата е локална и се проявява като възел в маточната кухина, която се намира под субкусиите. Тогава хирургическият мини аборт е най-оправданият метод на лечение, който има приоритет. Използването на вакуум може да причини кървене, затова не се препоръчва.

Последици и усложнения от мини-абортите

Винаги е необходимо да се запомнят възможните усложнения при всяко действие, дори и да са минимално инвазивни методи, но те все още могат да имат сериозно въздействие върху здравето.

Последствието от мини-аборт, който се смята за най-сериозен, е скелет на пикочния мехур и хориоепителиом. Тези усложнения могат да се развият с непълни аборти, когато остават части от децидуа, които са склонни към злокачествен растеж. Също така, усложненията от самата процедура на самия мини-аборт са кървене, което може да има както изразен характер, така и естеството на незначителното кърваво освобождаване. Разпределение след аборт може да продължи в продължение на няколко дни, и с изключение на характера на кървава те могат да бъдат под формата на гнойна, тогава трябва да се обърне внимание на това, защото това е доказателство за сериозно възпалително заболяване.

Болката в корема след мини-аборт също е често срещан симптом, тъй като се извършва дразнене на маточната кухина и реакцията е спазъм на мускулните влакна и болка в корема. Такава болка може да бъде нормална и не трябва да има изразен характер или дълго време да се притеснява. Следователно, всяка интензивна болка изисква втори преглед и преглед от лекаря.

Температурата след мини-аборт може да се повиши при нормални условия до подчинени цифри, ако такова покачване е над тези цифри, тогава трябва да помислите за възможна причина. Това може да бъде причинено от възпаление след мини-аборт, който се развива с екзогенна инфекция или след активиране на вътрешните огнища на инфекцията. Ето защо е необходимо не само внимателно изследване и подготовка за мини-аборт, но в някои случаи е необходимо да се подложите на превантивно следоперативно антибиотично лечение.

Подуването след мини-аборт може да се дължи на храносмилателни разстройства след анестезия, когато възникне чревна пареза. Така в ранния период може да възникне такова усложнение, тогава е необходимо да се започне червата със специална диета.

Сексът след мини-аборт трябва да бъде отложен до следващата менструация, когато цикълът се възобнови и след първия менструален цикъл рискът от усложнения намалява.

Рехабилитация след мини-аборт, зависи от метода, който е използван. Ако вакуум аспирация се извършва този период не е дълъг - един месец. Когато става въпрос за хирургически аборт, след периода на рехабилитация е най-дългата от три до шест месеца. През този период не препоръчвайте да забременеете. Грижа гениталиите след мини-аборт е по-различно от това при нормални условия - извършва ежедневно хигиената, понякога е необходимо да се използват антибактериални противовъзпалителен свещичка или свещи в развитието на възпалителния процес.

Мога ли да забременея след мини-аборт? Този въпрос засяга всички жени, които решават тази стъпка. Това наистина е много важно. Отговорът тук е недвусмислен - обикновено можете да забременеете, ако спазвате всички препоръки на лекаря за рехабилитационния период и навременния преглед, разбира се, при липса на усложнения.

Мини-абортът е оперативна мярка, която включва аборта на ранна бременност. В този случай е необходимо да се направи оценка не само на наличието на индикации, но и на възможните противопоказания. Трябва да отделите време и внимателна подготовка, за да избегнете усложнения. Във всеки случай, това решение се взема от жена и е необходимо да се внимава, преди да се извършват манипулации не само със собственото й здраве, но и с живота на нероденото му дете.

trusted-source[6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.