^

Здраве

Microangioscopy

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Капиляроскопията е метод за визуално изследване на капилярите in vivo. Пълното име на метода е широко полеви капиляроскопия на нокътното легло. Проучването се извършва с малко увеличение на микроскопа (х12-40), обект на наблюдение е дисталният ред капиляри на нокътното легло (eponymichia). Използването на малко увеличение значително разширява зрителното поле, което дава възможност да се проучат не само отделните капиляри, но и капилярната мрежа на този сайт като цяло. Изборът за изследване на нокътното легло се определя от характерното местоположение на капилярите в тази област.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Защо се прави капиляроскопия?

Диференциална диагноза на първичен и вторичен синдром на Reynaud, ранна диагностика на системна склеродермия.

Как се извършва капиляроскопията?

Проучването се провежда в отразена светлина, използвайки стереомикроскоп и източник на студена светлина. За да се постигне пропускливост на епидермиса, в изследваната област се нанася малко количество потапящо масло.

Тълкуване на резултатите

При здрави индивиди време капиляроскопия капиляри на нокътното легло е редовен серия от успоредни, идентични по размер и форма на U-образни контури равномерно разпределени по ръба на нокътното легло. В нормата на 1 мм ръб на нокътното легло е необходимо 8 капиляри и повече.

Основните капиляроскопични признаци на лезия на микроциркулационните съдове са промени в размера и броя на капилярите. Най-честите промени в размера се проявяват под формата на дилатация с различна степен на тежест. Диаметърът най-точно отразява промяната в размера. Дължината на капилярите поради индивидуалните характеристики може да варира значително в населението на хотела и следователно не се използва като рейтинг критерий. В резултат на унищожаването се наблюдава намаляване на капилярната мрежа, т.е. Намаление на броя в определена област. Намаляването на броя може да бъде изразено в различни степени до формирането на лишени капиляри, така че лавините да се промиват.

В резултат на увреждане и компрометира целостта на стената на капилярите се излиза еритроцити в периваскуларно пространство, където Хемосидеринът отлагания, образувани капиляроскопия който, когато се разглежда като серия от последователни точки между върха на капилярна и ръба на нокътната плочка.

По-рядко екстравазатите се представят от големи дренажни огньове, състоящи се от няколко малки кръвоизливи. Друг важен знак за поражението на микроциркулационните съдове е промяната във формата на капилярната верига. Патологично променените капиляри могат да получат храстови, спирални или други форми. Най-важните са капилярите на храсталака. Това са няколко капилярни бримки, свързани в основата и изпъкнали от неоплазмата на капилярите. Техният брой отразява интензивността на неоангиогенезата.

Отделните капиляроскопични признаци и техните комбинации са характерни за различни заболявания. Сред системните заболявания на съединителната тъкан се наблюдава най-голяма чувствителност и специфичност на капиляроскопските промени в системната склеродермия. Характерна за системните признаци на склеродермия - различна степен на дилатация и намаляване на броя на капилярите с образуване на аваскуларни полета. В повечето случаи е възможно да се идентифицират доминиращите промени. Структурните промени на капилярите в SSD отразяват определен етап на развитие на микроангиопатията.

Промени в капилярите и капилярната мрежа се изпълняват в тази последователност: на разширение на капилярите → → унищожаване на образуване на капилярна на аваскуларни зони → пухкава растеж на капилярите → remodelironanie капилярната мрежа. Въз основа на комбинацията от характеристики характерни време капиляроскопия изолира Capillaroscopic видове микроангиопатия в SS:

  1. ранен тип - голям брой разширени капиляри с малък спад в броя им; аваскуларни области или липсващи, или единични и минимални;
  2. преходния тип намален брой капиляри и едновременно откриване на разширени капиляри и аваскуларни области;
  3. късен тип - значително намаляване на кръвоносните съдове и големи аваскуларни области с единични капиляри или пълно отсъствие на разширени капиляри.

За всеки тип микроангиопатия се отличават характерните признаци на активност. Екстравазите, свързани с разширените капиляри, отразяват интензивността на разрушаването на капилярите и активността и микроангиопатиите в началото на промените. В късния вид, признаци на активност на микроангиопатията, храстовите капиляри показват интензивни процеси на неоангиогенеза и са свързани с аваскуларните области. В преходния тип се отбелязват признаци на активност на микроангиопатията, характерни както за ранните, така и за късните видове. Капиляроскопските промени се откриват в ранните етапи на ИЛБ и предхождат развитието на характерни клинични признаци, които определят важността на метода на изследване за диагностициране на заболяването.

Голямото значение на капиляроскопията е способността за диференциране на първичното и вторичното явление на Рейно - първата клинична проява на SSD. За разлика от явлението, свързано с Reino, при първичния феномен на Raynaud, капиляроскопските промени отсъстват или представляват малка дилатация на отделните капиляри с нормалното им число. Тежестта и еволюцията на капиляроскопските промени корелират с хода на заболяването и висцералната патология.

Характерни промени Capillaroscopic диференцират MICs склеродермия от друга група заболявания (дифузен еозинофилен фасциит, склередема Бушке при възрастни, skleromiksedema, генерализирано Морфей), при която не се откриват тези промени. Наред с това капиляроскопия придават голямо значение в диференциална диагноза на SSc с феномен на Raynaud, свързани с други системни заболявания на съединителната тъкан: дерматит (Лоли) миозит, системна лупус еритематоза и ревматоиден артрит, клиничните прояви, които са в ранните етапи може да не са достатъчно специфични. Най-силно изразени промени във формата на голям брой значително разширени и гъсти капиляри, аваскуларни зони и масивни extravasates наблюдавани дермато (поли) миозит. Тези промени са много сходни с тези, наблюдавани при SS, но по-изразени. Когато дермато (поли) миозит марки по-бързо в сравнение с динамиката на промените, свързани с развитието на болестта SSC kapillyaroskopichesnih. SSc подобни промени открити капиляри и SZST. При някои пациенти с SLE капиляроскопия разкрие умерено разширени капиляри, спирала деформация на капилярите, повишена изготвянето subpapillyarnyh плексус, но спецификата на тези промени изискват доказателство. В RA промени Capillaroscopic са представени под формата на изтъняване (намаляване диаметър) и удължение капилярни примки; броят на капилярите обикновено не се променя.

Фактори, влияещи върху резултата от капиляроскопията

Капиляроскопията може да е трудна при пациенти с тежки свивания на флексията на пръстите.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.