^

Здраве

Методи, използващи информационното действие на физическите фактори върху човешкото тяло

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Тези нови методи не се отнасят до традиционната физиотерапия. Тяхната особеност е в използването предимно на информационния компонент на външен физически фактор, действащ върху човешкото тяло.

Необходимостта от внимателно внимание към информационния ефект на външните физически фактори върху функционирането на структурите и системите на тялото е посочена от някои автори преди това.

Беше извършена подробна теоретична обосновка и бяха създадени подходящи технически средства за това въздействие върху човешкото тяло за лечение, профилактика и рехабилитация. Резултатите от лечението и рехабилитацията на пациенти с различни патологии свидетелстват за висока терапевтична ефективност при използването на този апарат.

В съответствие с това е необходимо да се отдели специална част от физиотерапията и да се формулира дефиницията му въз основа на специфични особености.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Информация физиотерапия

Информация физиотерапия - е метод за обща или местна въздействие на органите и системите външен физически фактор, електрически параметри, които са сравними с енергията на клетъчни структури и ритъма на влиянието на този фактор съответства на нормалния ритъм на функциониране на системите на човешкото тяло.

Основната разлика между действие физиотерапевтична техника информация за човешкото тяло е фактор джудже изходна мощност енергия действащ сравнима с енергия клетката, а коефициентът на модулация суб за генериране на физически фактор, за да се синхронизира с честотата на работните ритми на функционалните системи на организма.

Основните действащи фактори на информационната физиотерапия са импулсен електрически ток, импулсно електромагнитно поле, честотно-модулирано електромагнитно излъчване от радиочестотния диапазон и оптичен спектър на съответните параметри.

Понастоящем има няколко технически устройства, разрешени от Комитета за нови медицински технологии на Министерството на здравеопазването на Русия за серийно освобождаване и използване в медицинската практика, които отговарят на определението за физиотерапия за информация.

Автономна electrostimulator стомашно-чревния тракт (AESZHKT) - импулсен генератор на електрически ток с правоъгълна форма с ток в единичен импулс 9-16 тА със средната импулсен ток на 98-332 mA.

Амплитудата на напрежението между електродите на AESJTT е до 4.5 V. Ето защо енергийният капацитет на този физически фактор е 4-10-4-1.5-10-3 W и е сравним с клетъчната биоенергия. Честотата на генериране на единични импулси е около 40 Hz, честотата на повторение на импулса е 3 Hz, т.е. Честотните характеристики на AESJCT съответстват на нормалните ритми на функциониране на системите на стомашно-чревния тракт. Това техническо устройство е присъщо физиотерапевтичен апарат, който, макар и в човешкото тяло (в стомашно-чревния тракт), има съответстващ ефект върху органите и системите в продължение на 48-52 часа.

Устройството "Infita" - генератор на електромагнитно, предимно електрическо поле под формата на определени импулси. Когато далечен експозиция (на разстояние 20-25 см от източник) мощност поток плътност действащ фактор в телесна повърхност на пациента е около 10 MW / cm 2, т. Е. Енергийни параметри сравнима излагане на енергия клетъчни структури. Честотата на генериране на импулси е 20-70 Hz, а в този диапазон съществуват ритъми на функциониране на много телесни системи.

Генератори на електромагнитна радиация с информационно действие върху човешкото тяло - апарати за физиотерапия "Nov", "Azor-IC", "Chrono-EHF" и "Chrono-DMV".

В нискоенергийната SMV терапевтична апаратура "Nov", дължината на вълната на EMR е 7.52 cm (т.е. Носещата честота е около 4 GHz) с изходна мощност от 2 mW. Тъй техника експозиция се използва апарат "ноември" главно далечен, след това при 15 cm разстояние от облъчената повърхност на тялото радиация MRP на пациента е 15-25 Mw / cm 2, което съответства на енергията на биологични структури. Честотата на лъчевата модулация (информационна честота) е 10 Hz, което съответства на ритмите на нормалното функциониране на много системи на човешкото тяло.

Апарат за LED терапевтично инфрачервено лъчение "Azor-IR": работна (носеща) честота 3.5-10 14 Hz; дължина на вълната 0.85 μm; начинът на генериране на радиация е непрекъснат; параметри на честотата дискретна модулация на излъчването (информационни честоти) 2, 5, 10, 21, 80 Hz; MRP на облъчената повърхност по време на метод контакт експозиция, 7,5 MW / cm 2.

Устройството за нискоенергийна EHF-терапия "Chrono-EHF": оперативна (носеща) честота от 150 GHz; дължина на вълната 2 mm; начинът на генериране на радиация е непрекъснат; диапазон на модулационните честоти на излъчване от 1 до 100 Hz, плавно регулируем; изходната мощност е 10 mW; мрежово захранване; тегло 1.5 кг.

Апарат за нискоенергийна DMV терапия "Chrono-DMV": работна (носеща) честота 433,92 MHz; дължина на вълната 67 см; начинът на генериране на радиация е непрекъснат; диапазон на модулационните честоти на излъчване от 1 до 100 Hz, плавно регулируем; изходна мощност 13 mW; мрежово захранване; тегло 1.5 кг.

Благодарение на електрически устройства доста ниски енергия радиация "Азорски-IR", "хроно-EHF" и "хроно-SCM", сравнима с енергийни biostructures поради модулация на радиация в изключително ниско честотен обхват, съответстващ на ритъма на работата на органите и системите, които се оказаха влияние, оптимизирането на резултата от използването на тези устройства беше постигнато с цел коригиране на информационните процеси в тялото.

Към групата устройства с информационно действие въз основа на EMR са налице технически устройства като "Threshold-1" и "Minitag".

Устройство "Праг 1" (EMR честотен диапазон от 30-120 GHz) генерира при излагане контакт плътността на техника мощност на потока от около 510 -7 W / cm 2 (0.5 MW / cm2) в режим на непрекъснато излъчване.

Устройство "Minitag" генерира електромагнитно лъчение с честота в обхвата 30-625 000 GHz с superminimum изходна мощност (MRP в метод контакт експозиция 10 -7 W / cm2) и времето на експозиция при определена локализация на точките на удара. Синхронизация се постига чрез предварително диагноза операция честота на биологично активни точки, съответстващи на специфичен орган или система с уникален регистрационен устройство - анализатор информационен сигнал ( "АИС"), която получава електромагнитни вълни в честотен диапазон 60,5-62,5 GHz. Това ни позволява да оптимизираме честотните характеристики на действащия фактор от позицията на изискванията за влияние на селективната информация в тази или онази патология на организма.

Трябва да се отбележи, че изделията, "праг за 1" и "Minitag" се използва за процедури Рефлексотерапия на изток, по-специално на въздействието пункция, а това поставя изисквания към точно познаване на лице квалифицирани философски и технически аспекти на ориенталски пункция терапия.

Клиничните ефекти в информационната физиотерапия са много разнообразни и съответстват на определена честотна модулация на EMR, в зависимост от необходимостта от нормализиране на функцията на съответната органна или телесна система. Клиничните ефекти също са свързани с целевия ефект на физиотерапевтичния информационен фактор за профилактика, лечение или рехабилитация на пациенти и хора с увреждания. Трябва да се обърне особено внимание на големите възможности и висока ефективност на информационната физиотерапия, когато се извършват с помощта на подходящи курсове за оборудване на психологическа рехабилитация на пациенти и хора с увреждания.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.