^

Здраве

Термотерапия и криотерапия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Топлинната терапия е използването в медицински и превантивни и рехабилитационни цели на нагрявани среди с висока топлинна мощност, ниска топлопроводимост и висока топлинно задържаща способност. Основните видове термотерапия са парафин и озокеритотерапия.

Парафин

Парафинотерапията е метод за локално излагане на въздействието на медицински парафин, нагрява се до температура 50-70 ° С и се прилага по определен начин към повърхността на кожата на съответните части на тялото на пациента.

Парафинът е смес от въглеводороди с високо молекулно тегло, получени при дестилация на петрол, с точка на топене 50-55 ° С; това е химично и електрически неутрално вещество. Поради високата топлинна мощност, ниската топлопроводимост, почти пълната липса на конвенция, парафинът не причинява изгаряния дори при високи температури (60 ° C и повече).

Характеристиките на действието на парафина се дължат на топлинни и механични фактори и свързани пироелектрични и компресионни ефекти.

Основни клинични ефекти: противовъзпалителни, метаболитни, трофични.

Озокеритотерапия

Озокеритотерапията е метод за локално излагане на въздействието на медицински озоцерит, нагряван до температура 46-50 ° C и приложен по определен начин към повърхността на кожата на съответните части на тялото на пациента.

Ozokerite (планински восък) е скала от група петролни битуми с точка на топене 52-70 ° C; се състои от въглеводороди от парафинови серии, минерални масла, нафтенови смоли, асфалтени, механични примеси и др.

Информацията озокерит действие, причинено от термични, химични и механични фактори и отнасящ Пироелектрични ефект на химичните реакции (реакция с кожата газообразни въглеводороди, различни минерални масла, асфалтени, смоли, въглероден диоксид и водороден сулфид) и компресия ефект.

Основните клинични ефекти: противовъзпалителни, метаболитни, трофични, десенсибилизиращи, вазодилатативни, спазмолитични.

Криотерапия

Криотерапията е метод на локално въздействие върху определени области на тялото на пациента от студени фактори от различна природа и форма.

Методи физиотерапия счита използването на студени фактори, които предизвикват намаляване на температурата) тъкани не е под границата на тяхната krioustoychivosti (5-10 ° С) и не водят до значителни промени в терморегулацията opranizma, т. Е. Локално хипотермия. Характеристиките на фактора са свързани с бързо намаляване на температурата на тъканите в зоната на крио приложение. Физикохимичните процеси се дължат на пироелектричния ефект, предимно на промяна в течните кристални структури с последващи конформационни трансформации. В тези тъкани интензитетът на метаболизма, потреблението на кислород и скоростта на различните видове мембранни транспортни средства намаляват, което от своя страна инициира появата на подходящи биологични реакции и клинични ефекти.

Основните клинични ефекти: аналгетично, анестезиращо, противовъзпалително, спазмолитично, хемостатично, десенсибилизиращо.

Устройство: хипотермичен апарат с циркулиращ охлаждащ cryoagent - "SAL-02", "скреж-2", "Gipospast-1", "Хипотермия-1", "Cryoelectronics", "Thermo", "Holov 2F", "Yatran" и и др.; синтетични криопакети, хипотермични термични тампони, крио-апликатори и криптопипи.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.