^

Здраве

Мед с псориазис

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Лечението на псориазис е сложен процес, който включва специални изисквания за менюто и режима на хранене. По-специално,

  • Диетата за псориазис трябва да бъде балансирана;
  • ядете често и постепенно;
  • от диетата е необходимо да се изключи много продукти: шоколад, яйца, цели млечни продукти, цитрусови плодове, зеленчуци с червен пигмент, както и остър, пушена, мазнини, кисело, сладки храни.

Възможно ли е пчелен мед с псориазис?

"Възможно ли е пчелен мед с псориазис?" - отговорът на този въпрос е двусмислен. От една страна, сладки, включително пчелен мед, не трябва да присъстват в диетата на пациента с диагноза "псориазис"; от друга страна, отдавна е доказано, че пчелните продукти са доста ефективни при псориазис, така че и древните лекари ги използват за лечение на това и други кожни заболявания.

Някои експерти смятат, че сладката деликатност при псориазиса е полезна, в минимални дози, като леко слабително - заедно със зеленчуци, плодове, растителни масла. А общата тенденция в съвременната дерматология също така води до увеличаване на употребата на пресен мед и свързани продукти; включително и защото естествените продукти са по-полезни от синтетичните продукти.

Ползи и вреди на меда при псориазис

Медът се отнася до безценните дарове на природата, това е истинско съкровище от вкусни, полезни, незаменими хранителни вещества. Съдържа цяла гама полезни природни вещества:

  • ензими,
  • минерални соли,
  • органични киселини,
  • витамини,
  • летлив.

Заедно тези съставки имат противовъзпалителни, антимикробни и противовирусни свойства.

Въпреки това, не винаги мед, както при една поговорка, яде с пълна лъжица. Ползите и вредите от пчелите при псориазис се определят от начина, по който се използват. Така че, несъмнено, уникалните свойства на продукта в случая на това заболяване не само не са от полза, но могат да навредят в голяма степен, по-специално - да провокират алергична реакция и обостряне на патологичния процес.

Въпреки това, медът за псориазис ще бъде много полезен - като компонент на мехлеми и други лекарства за външна употреба. Един от тези мехлеми съдържа протеин, целандин, вазелин, бебешки крем и мед; когато се използва, сърбежът и лющенето на кожата се намаляват.

В проучванията се наблюдават положителни промени след прилагане на различни видове чист мед или в комбинация с катран, сяра, терпентин, бисхофит. Медът подпомага пречистването и възстановяването на проблемни области, премахването на болката в ставите при псориатичен полиартрит. За лечение на стъпалата и дланите на патология локализация в тези места, което води до смес от мед с глицерол 1: 2, и мед бани са много полезни за всяка локализация на псориазис.

Дерматолозите също така използват лекарствените качества на други пчеларски продукти. Така че, на базата на прополис, се правят медицински кремове и пасти, тинктури и екстракти, мляко от прополис и други лекарства. Проведените проучвания показват ефективността на таблетките и мехлемите въз основа на пчелно млечице.

В мехлемите от псориазис, пчелен восък и отрова (апитоксин) също се използват. В някои страни лекарствата се произвеждат с апитоксин (апросартрон, випапин, апитрит, апифур, римуна).

Естественият мед и други пчелни продукти са много здрави. Медът обаче може да бъде силен алерген и да причини нежелани последствия. Да се консумира мед с псориазис не се препоръчва вътрешно, а външното приложение на пчелните продукти трябва да се извършва под наблюдението на лекар.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.