^

Здраве

Лечение на изгаряне с брилянтно зелено

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Зеленикав се нарича 1% или 2% воден или алкохолен разтвор. Zelenko е дезинфектант, който помага да се елиминира инфекцията и освен това стерилизира лекуваната област на кожата. Подобно на други антисептични лекарства, той има дразнещи свойства, така че може да предизвика дразнене на кожата или дори изгаряне. По-долу ще намерите информация как да третирате изгарянето със зелени.

Възможно ли е да изцапате изгарянето със зелени?

По време на лечението на изгаряния, зеленото трябва да се използва много внимателно - за смазване само на ръбовете на раната, образувана върху кожата, без да се засяга изгорената област. Но най-добрият начин в този случай за дезинфекция на раната е специалният спрей или гел. Не можете да използвате зелено и да третирате изгаряния с 2 степени на сериозност, при които се нарушава целостта на тъканите.

Ако изгорят кожата ви е блестящ зелен, не се опитвайте да смажете увредената зона на мазнини или калиев перманганат, защото тези средства могат да влошат само състоянието на кожата, поради което става все по-трудно да се диагностицира дълбочина изгаряне.

Как да лекуваме изгарянето със зелено?

Ако сте използвали greenie, за да обработвате раната и да я изгорите, не трябва да се притеснявате за това. Тези щети бързо преминават (ако не смазвате това място със зелена) - след 2-3 дни. Отнасяйте се за изгарянето със зеленчуци с помощта на специални средства за борба с изгарянето - такива аерозоли като левиан, винизол, оксициклозол или пантенол. Те ефективно се справят с повърхностни изгаряния и можете да ги купите без рецепта във всяка аптека.

Лечение на изгаряния със зелени, уловени в окото, трябва да започнете с промиване със слаб разтвор на манган или танинов разтвор (3%). Ако тези лекарства не са на разположение, можете да използвате студен чай или вода (течащ), за да измиете изгореното око. След това е абсолютно необходимо да се консултирате с очен лекар за по-нататъшно лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.