^

Здраве

A
A
A

Изгаряне на азот

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Азотът е опасен, тъй като може да причини тежки изгаряния в резултат на контакт с кожата. В случай на проникване вътре, можете да получите сериозно изгаряне на стомаха, лигавиците, дихателните пътища (в случай на вдишване на дим). Токсични вещества, разпространени в тялото през кръвоносната система. Следователно, ако се получи изгаряне на азот, първата помощ трябва да бъде предоставена бързо на жертвата.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Причини изгаряне с азот

Азотното изгаряне е химическо увреждане - това се дължи на травматичния ефект на киселините върху тъканите. Обикновено тези наранявания са резултат от неспазване на правилата за безопасност, които се предвиждат при работа с този химикал и освен това поради произшествия в отрасли или в дома. Може да има опит за самоубийство.

trusted-source[5], [6]

Патогенеза

След контакт с кожата в течна или капкова форма, азотната киселина оставя зад сухата тъкан, която поради ксантопротеиновата реакция има жълтеникаво-зелен нюанс. В тъканите се развива коагулационна некроза, която прониква в папиларния слой на дермата, а в някои случаи преминава още по-дълбоко. Около тази част от кожата има място, на което се развива подуване и хиперемия. Лекува подобно изгаряне дълго време - в тежки случаи този процес може да трае 40-50 дни, а на това място се образува белег.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Симптоми изгаряне с азот

Симптомите на изгаряния от азот са такива прояви: твърда, суха коричка, която има ясни граници само в областта на изгарянето, като по този начин стои на фона на здрава кожа. От изгарянето с азот кожата на мястото на лезията придобива лек нюанс на жълто-зелен или жълто-кафяв цвят. Трябва да се отбележи, че обикновено киселинните изгаряния са повърхностни.

trusted-source[18], [19], [20], [21]

Етапи

В зависимост от степента на тежест на полученото изгаряне могат да се разграничат следните етапи:

  • Развитие на еритема;
  • Появата на балон;
  • Кожна невроза;
  • Последиците от негативните ефекти, които се проявяват не само върху кожата.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Усложнения и последствия

Токсичността, прехвърлена в резултат на влиянието на азота, може да има доста тежки последици. Например, поради навлизането на изпарения на веществото в очите, могат да започнат промени в окото на роговицата, както и при ектопион. След изгаряне на кожата, върху нея могат да останат белези или белези. Отравяне с азот може също да повлияе на нервната система - под формата на прости нарушения или психози.

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Диференциална диагноза

Необходимо е да се извърши диференциална диагностика на изгаряния с алкали и киселини. За това трябва да обърнете внимание на следните признаци:

  • Когато се изгарят с киселина, протича реакцията на сгъване на протеина, което води до образуване на парцали, което не позволява на киселината да премине в тъкани, които се намират по-дълбоко под кожата;
  • Изгарянията с алкали се съпровождат от протеинова хидролиза, при която не се появява износване - поради това, че тази тъкан е повредена по-дълбоко.

Разграничаването на изгарянето с азот с изгаряния на други киселини може да бъде от цвета, в който кожата е оцветена в мястото на увреждане.

Лечение изгаряне с азот

В случай на азотна киселина върху кожата, трябва бързо да направите първия мед. Помогне. Това се прави, както следва: засегнатата област трябва да се държи под вода за около 15 минути. След това трябва да използвате разтвор на сода, за да я използвате отново, за да измиете кожата. Ако изгарянето е слабо, това трябва да е достатъчно, но ако тежестта е доста висока - трябва да се види лекар.

Алтернативно лечение

Има няколко метода на алтернативно лечение, които могат да се използват като първа помощ и могат да ускорят изцелението на кожата в случай на изгаряния с азот.

Приложения, при които се използват сурови картофи: картофено грозде, нанесете получената маса върху мястото на изгаряне и задръжте за 5-7 минути. Този метод ускорява възстановяването на тъканите и локалния имунитет, а също така премахва възпалението.

Охлажда се до температура от 13-15 на зелен чай С, който се използва като тонизиращо и охлаждащата течност.

Пресен алое сок - импрегниран превръзка от марля трябва да се постави на увреденото място в продължение на 10 минути. Не го фиксирайте с превръзка, за да избегнете увреждане на кожата. Подобна процедура може да се извърши, като се използва невен от тинктура вместо алое.

Почистете листата от морбет или плантана, след това задръжте сместа върху изгарянето за 10 минути.

trusted-source[33], [34]

Повече информация за лечението

Предотвратяване

Като превантивна мярка следвайте правилата за безопасност при работа с азотна киселина: носете газовата маска и гащеризоните, не пренебрегвайте личната хигиена. Също така е важно работните места да бъдат добре проветрени - за да се избегне рискът от вдишване на отровни изпарения. Освен това трябва да се внимава киселината да не се разлее.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39]

Прогноза

Изгарянето на азот може да има различна степен на увреждане, площ и локализация - това също определя прогнозата за такова нараняване. Тя също зависи от възрастта на жертвата, състоянието на нейното здраве и тяло, обстоятелствата, придружаващи изгарянето, както и от това възможно развитие в бъдеще на инфекциозни усложнения.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.