^

Здраве

A
A
A

Кандидоза на кожата

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Кандидозата е гъбична болест на кожата, лигавиците и вътрешните органи, причинена от гъби от рода Candida.

Болестта от кандидоза на кожата е най-често срещана при тропиците и субтропите.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Какво причинява кандидоза на кожата?

Фунги от рода Candida са свързани с опортюнистични микроорганизми. Те са широко разпространени във външната среда, растат главно в почвата на ливади, градини и зеленчукови градини, на кората на овощните дървета, както и на плодовете, зеленчуците и плодовете.

Като сапрофити, те се намират на кожата, лигавиците и изпражненията при 1/5 от здравите хора. Основната патогена е кандида албиканс, по-рядко - Candida tropicalis, Candida pseudotropicalis и др Източникът на инфекцията е болен човек кандидоза (сексуален контакт, целувка, ястия, инфекция на плода по време на преминаване през заразения родовия канал) .. Инфекцията се улеснява от екзогенни фактори (влажен климат, мацерация на епидермиса, ръчна обработка на зеленчуци, плодове, плодове в консервната и сладкарската промишленост).

Патогенните фактори включват ендокринопатии, хиповитаминоза, състояние на имунната недостатъчност, дългосрочно използване на цитостатици и широкоспектърни антибиотици и други.

Хистопатология на кожна кандидоза

В повърхностни кожни лезии маркирани епидермален междуклетъчната оток, екзоцитоза с наличието на патогена в удебелена роговия слой, дермата - неспецифично възпалителен инфилтрат. При грануломатозни форми в дермата има грануломи с гигантски клетки на чужди тела, микроабсцеси с неутрофилни гранулоцити.

Симптоми на кожна кандидоза

Клинично разграничаване на повърхностната кандидоза на лигавиците, кожата, ноктите, хроничната генерализирана грануломатозна и висцерална кандидоза.

Кандидат стоматит често се развива при кърмачета, но може да се появи и при възрастните хора, отслабени от хронични заболявания. Болестта на кандидалния стоматит се развива в отслабени, поносими или недоносени бебета. Патологичният процес започва с хиперемия и подуване на лигавицата на бузите. Небето, венците, езика, където има бели надбягвания с размери от точката до върха, приличащи на коагулирано мляко ("млечница"). С течение на времето броят и размерът на фокусите нарастват, обединяват се и формират филми с различни размери. Когато се отстраняват, се вижда розово, понякога ерозирано, кървяща повърхност. При възрастни (тежки заболявания, водещи до отслабване на имунната система), заболяването обикновено започва след травма на лигавицата, например протези. След стадия на хиперемия и оток се появява гъста и груба плака, когато се наблюдава ерозия, се наблюдава ерозия. Ако това се отразява на езика (глосит) наблюдава бяла мъгляв покритие не само върху задната част на езика, но също така и върху страничните повърхности, в гънките (бразди); езикът се увеличава поради едем, филофилните папили се изглаждат.

Когато Candida ангина в сливиците, освен плака щепсел формира но поглъщане безболезнено, температурата на тялото не се покачва, регионалните лимфни възли не са увеличени.

При остър и подостър кандидозен вулвовагинит маркирани хиперемия и оток на лигавицата, наличие на бели депозити, малка ерозия с печени линии и ottorgshimsya епител в периферията. Наблюдавано белезникаво, ронливо, кремообразно или течно отделяне. Субективно болен сърбеж.

Candida balanoposthitis се развива след сексуален контакт с пациент, страдащ от генитална или анална кандидоза. Баланопоститът се характеризира със симптоми: образуването на вътрешния лист на препуциума и главата на пениса бял цвят на плаката, съчетано с повърхностни ерозии; субективните пациенти са загрижени за изгарянето и болката. Ако вътрешният лист на предупреждението и коронарната бразда са повредени, те стават наситени червени, подути и влажни.

Кандидозата се характеризира със следните симптоми: червен ръб на ръката, сухота, изгаряне, затягане, сивкави люспи.

Най-често засегнати са големи гънки на кожата (под млечните жлези, ингвинални, между годишни). Клинично, болестта на кандидозата на кожата протича под формата на обрив на пелена. Границите на фокуса на лезиите са ясни, с граница на белезникава мацерирана епидермиса, лакирана, пурпурно-цианотична цветна повърхност. Появяващи се ерозии са ясно очертани от заобикалящата ги кожа и по периферията им има ресни от ексфолиращ епидермис. Ерозията и мацерирането на епидермиса са ограничени до контактните повърхности на гънките. Около огнищата на лезиите понякога има видими прожекции под формата на малки везикули, пустули или еритемато-сквамозни елементи.

На четките по-често се засяга третата междудиспектна сгъвка, която става червена; Върховният слой около него е подут, белезникав, с перлено оттенък. Процесът често преминава към страничните повърхности на главните фаланги. Тази форма на кандидоза често се среща при жени, работещи в сладкарски и хранителни заводи за плодове и зеленчуци. Продължителността на заболяването е хронична, с рецидиви; пациентите са загрижени за сърбеж и изгаряне.

Подобни лезии могат да бъдат зад ушната мида, около пъпа, ануса на ануса. При гладка кожна кандидоза може да се появи под формата на еритематозни, везикулозни, псориазидни рани.

Пародонхията на кандидоза често започва с поражението на ноктите. Налице е хиперемия и подпухналост (puffiness) на okolonoglovevoy валяк, с натиск от под него е капка гной. С течение на времето паранонията преминава в хроничен стадий, засяга се нокътната плоча, която става кафява, неравна, с пояси и вдлъбнатини, след което става по-тънка, понякога се ексфолира. Candida paronychia и oiichia могат да бъдат професионални заболявания за сладкари, работници от предприятия за консервиране на плодове и ягодоплодни.

Хроничната генерализирана грануломатозна кандидоза обикновено се развива при лица с имунна недостатъчност и ендокринопатии. Заболяването започва в ранна възраст с кандидоза на устната лигавица, глосит, макрочила. След това се развива onychia и паронихия, засягащи гладка кожа на багажника, крайниците, скалпа, както psevdofurunkuleza dekalviruyuschego и циреи. Фиците на кожата са хиперемични, инфилтрирани, с наличие на ламеларни лющене, папули и туберкули. Те се решават чрез белези и фокална алопеция върху скалпа. Такива пациенти често имат пневмония, гастрит, хепатит, епилептиформни припадъци, изоставане в развитието.

Кандидозата на вътрешните органи (респираторен тракт, храносмилателен тракт, урогенитална система, кандидоза на централната нервна система, кандидоза и т.н.) се развива с продължителна антибиотична терапия.

Поради дразнещо не-рационално терапия при пациенти с кандидоза може алергична обрив - levuridy като еритематозен-плоскоклетъчен и други везикулозни обриви, често придружени от общия явления (главоболие, неразположение, и т.н.).

Какво трябва да проучим?

Как да проучим?

Какви тестове са необходими?

Диференциална диагноза на кожна кандидоза

Болестта на кандидозата на кожата трябва да се различава от туберкулозата, кокцидиоидозата, бластомикозата на белите дробове и други висцерални микози.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19]

Към кого да се свържете?

Лечение на кожата на кандидозата

Необходимо е едновременно да се проведе симптоматично, патогенетично и етиотропно лечение на кожна кандидоза.

От etiotropic агенти прилага флуконазол (flyunol, diflyuzol, Diflucan и др.), Итраконазол (teknazol, orungal и др.), Lamisil. Вагинална кандидоза флуконазол прилага еднократно в доза от 150 мг, с кожата кандидоза - 50 мг дневно в продължение на 2-4 седмици с orofaringealyyum кандидоза - 50 мг дневно за 14 дни. Итраконазол с вулвовагинална кандидоза предписано 200 мг в 2 отделни дози на ден, в случай на кожата кандидоза - 100-200 мг на ден (продължителност на лечението зависи от разпространението на процес, при орална кандидоза -. 100 мг веднъж на ден в продължение на 15 дни при вулвовагинална кандидоза ефективно вагинален супозиторий Zalain (прилага интравагинално, веднъж).

Локално прилага 1,2% -ен разтвор на йод, furatsilin, брилянтно зелено и др. Терапевтичният ефект се увеличава при определяне локални противогъбични лекарства (kanesten, travogen, Lamisil, микроспори и др.).

Необходимо е да се елиминират съпътстващите заболявания (диабет, имунна недостатъчност и др.). Ефикасността на лечението на кожна кандидоза се увеличава от витамини (А, С, група В) и усилващи средства.

Медикаменти

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.