^

Здраве

Извличане на зъби от мъдрост

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Премахване на мъдрец - едно от най-трудните стоматологични процедури, тъй като често се дължи на неправилно място, кариозни лезии, силна кариес и, като следствие - възпаление на възникване огнище в устната кухина.

Прочетете още:

"Зъби на мъдростта" - това име се свързва с периода на тяхното изригване: те обикновено израстват в човек на доста зряла възраст - от 18 до 24 години, а понякога и по-късно. В ред на разположение в dentition (като се започне от центъра), тези зъби понякога се наричат "осем" или "трети молари" (молар - голям molar зъб). Обикновено човек има четири изсъхнали мъдреци. Според резултатите от многобройни проучвания, те не изпълняват определени функции в процеса на дъвчене, въпреки че имат същата структура като останалите зъби. Необходимостта от премахване на зъби от мъдрост възниква, когато те не могат да избухнат или да се развият неправилно (например, хоризонтално), като по този начин увреждат зъбите наблизо. Трудното местоположение усложнява процеса на почистване на зъбите на мъдростта, което провокира развитието на кариес. Поради постепенното унищожаване на зъба на мъдростта се увеличава размножаването на бактериите, което често води до възпалителни процеси и развитие на инфекции.

Индикации за отстраняване на зъб мъдрост

Отстраняване на мъдреци се препоръчва в случаи, които водят към усложнения, причинени от нарушения в растежа на зъбите. Когато се появят такива проблеми, пациентите съобщават за болки в изригването на зъбите, затруднено отваряне на устата, венците, зачервяване и подуване, повишена температура, поява на халитоза, дискомфорт по време на дъвченето, преглъщането болезнено.

Индикациите за отстраняване на зъба на мъдростта са директно свързани със симптомите, сигнализиращи за възпалителния процес или появата на инфекция:

 • развитието на перикоронит - процесът на затруднено изригване на зъбите, който причинява възпаление на венците, които го покриват ("качулка") и пародонталните тъкани;
 • анормален растеж на зъба (например под ъгъл или хоризонтално), което води до увреждане или унищожаване на близките зъби;
 • разрушаването на зъба на мъдростта поради кариозни лезии;
 • травматизъм на процеса на ерупция, който се свързва предимно с увреждане на венците, травма на лигавицата на вътрешната повърхност на бузите, образуване на белези, развитие на възпалителния процес и т.н.
 • формирането на фоликуларна киста в основата на мъдрец;
 • развитие на абцес или флегмон, причинено от неправилно поставяне на мъдрец;
 • остеомиелит на челюстите в областта на мъдрата мъгла;
 • развитието на неврит на тригеминалния лицев нерв поради трудното изригване на зъба на мъдростта, както и други проблеми.

При най-малкото неудобство, причинено от болезнено изригване на мъдреци, се препоръчва незабавно се консултирайте с лекар, зъболекар, който ще разгледа въз основа на рентгенова обективно да оцени ситуацията, за приемането на адекватни решения.

Един от най-често срещаните проблеми е трудното изригване на зъба на мъдростта, което води до възпаление на венците, частично покриващо зъба - т.нар. "Худ". Неговата постоянна травма на твърда храна, както и образуването на плака, създават много благоприятни условия за увеличаване на размножаването на патогенни бактерии. Така около зъба на мъдростта се образуват огнища на инфекция и пародонталните тъкани се възпаляват.

Преждевременното обжалване пред специалист или пълното отсъствие на лечение за увреден зъб от мъдрост е изпълнено със сериозни усложнения. Най-честите от тях са остеомиелит на челюстта, абсцеса или флегмон. Ето защо е толкова важно да се гарантира, че медицинските грижи се предоставят на пациента възможно най-скоро.

Към кого да се свържете?

Мъдростта процедура за отстраняване на зъбите

Премахването на зъб мъдрец изисква квалифициран специализиран подход, следователно, опитен, обучен зъболекар трябва да изпълни тази операция. Преди процедурата лекарят трябва да извърши рентгеново изследване на болния зъб, за да определи местоположението на зъба, както и характеристиките на структурата.

Процедурата за отстраняване на зъб мъдрост с навременното лечение на пациента в денталната клиника е практически безболезнена, при локална анестезия и впоследствие няма никакви неприятни усложнения. Обикновено тази операция се състои от следните стъпки:

 • провеждане на локална анестезия (анестезия);
 • гингивален разрез, за да осигури достъп до болен зъб;
 • отстраняване на зъб мъдрост с модерни зъбни инструменти;
 • зашиване на венците.

В повечето случаи зъболекарите използват неабсорбируеми конци за бодните шевове, които са практически безболезнени след няколко дни след зарастването на раната на мястото на отстранения зъб. Ако процедурата за отстраняване на зъба на мъдростта се извърши правилно, зарастването на раната от отстранения зъб ще премине бързо и без усложнения. В този случай пациентът трябва внимателно да следва препоръките на зъболекар по отношение на устната хигиена.

Анестезия с премахване на зъб мъдрост

Мъдростта извличане на зъбите най-често се извършва въз основа на местната анестезия. Различни методи и средства се използват като анестезия.

Етапите на процеса на локална анестезия настъпва, както следва: прилага вещество засяга нервните пречене на нервните импулси, които предава сигнала на стимулиране на нервните окончания (т.е., болкови усещания) в мозъка. Така човек придобива имунитет срещу болка на мястото, където действа активното вещество. След известно време това вещество се отстранява от тялото и възниква пълно възстановяване на нервните импулси.

Анестезията с отстраняването на зъб мъдрост може да се използва в различни форми.

 • Инфилтрационната анестезия е най-често срещаната форма на локална анестезия, използвана за лечение и отстраняване на молари или зъбни канали, както и извършване на зъбни операции върху зъбния пулп. С помощта на спринцовката анестетикът се инжектира в слизестата мембрана, венците или вътреочно.
 • Анестезията е повърхностна анестезия. Тя се прилага под формата на спрейове, гелове, главно за отстраняване на подвижни (мляко) зъби при деца, както и за отстраняване на плака и депозити дезинфекция устната лигавица преди приложение дълбоко anesteziynogo средства.
 • Анестезията е по-дълбока анестезия и се провежда при обемни хирургични интервенции: зъбни операции на венците, отстраняване на големи молари и други подобни. Активното вещество се инжектира в клоните на тригеминалния нерв.
 • Интралигаменталната анестезия се използва от стоматолозите за анестезиране на отделен зъб. В този случай, анестетикът се инжектира директно във вискозитета близо до зъба.

Някои от най-добрите анестетици, широко използвани в модерната стоматология, са вещества, базирани на Articaine. Техните имена са "Septanest", "Ultrakain", "Ubistezin" и др. Продължителността на тези упойващи лекарства е до 6 часа. За астматици, пациенти с алергични заболявания, както и бременни и кърмещи жени, е показан Mepivastezin.

trusted-source[1], [2], [3]

Операцията за премахване на зъба на мъдростта

Премахването на зъб мъдрост може да бъде проста и сложна, в зависимост от степента на увреждане на зъба и вида на възникналия проблем. С просто отстраняване на зъба на мъдростта се използват клещи и асансьори, а самата процедура не включва сложни манипулации под формата на разрези на венците и пробиване на определена част от костта.

Операцията за премахване на зъб мъдрец в този случай се извършва стъпка по стъпка:

 • да установи дали пациентът има алергични реакции към лекарства за избор на най-добрия метод за анестезия;
 • събиране на анамнеза - подробно разпитване на пациента за наличието на сериозни заболявания (с цел предотвратяване на развитието на усложнения по време на операцията или следоперативния период);
 • въвеждане на анестезия;
 • чакане на прием след анестезия с анестезиращ ефект (приблизително 3-5 минути);
 • Подготовка на зъболекар за хирургия (подбор на медицински инструменти, основаващ се на локализирането на зъб мъдрост, неговото състояние, наличие на инфекция, възпаление и др.);
 • работа с използване на специално зъболекарско оборудване;
 • зашиване на зъбната дупка, за да се ускори лечението на раните.

Провеждането на проста процедура за извличане на зъб мъдрец като цяло отнема до 10 минути (без да се взема предвид времето за изчакване за анестетичен ефект). Пациентът трябва да посещава зъболекаря неколкократно след операцията.

В сложни случаи поведението на стоматологична операция за отстраняване на мъдрец (най-често - засегната зъб не е в състояние напълно да изригне, или зъб с хоризонтален растеж) с помощта на бормашина, направени съкращения венци задължително извършват зашиват рани. Само по себе си подготовката за процедурата е подобна на тази, извършена с обикновено отстраняване на зъбите, като единствената разлика е, че времето за изчакване за действието на анестетика се увеличава до 10 минути. Целият комплекс от манипулации, свързани с отстраняването на зъб мъдрост се извършва изключително в медицински условия, отговарящи на хигиенните стандарти и стерилитета. Процедурата за комплексно извличане на мъдрост обикновено включва редица действия:

 • разрезът на меките тъкани;
 • пробийте или вижте мястото на костите, разположено над зъба на мъдростта;
 • извличане на зъби със стоматологични инструменти;
 • зашиване на рана.

Няколко дни след операцията се провежда второ изследване на пациента. Зъболекарят отстранява шевовете едва след това, ако е убеден в лечението на раната и пълната липса на признаци на възпаление или инфекция. Следоперативният период обикновено е последван от 5-дневен курс на антибиотична терапия.

Ултразвукова извличане на зъби от мъдрост

Извличането на зъби от мъдрост може да се извърши с помощта на различни медицински технологии. В наше време, той намери своя широка употреба ултразвукова хирургия (така наречената "pezohirurgiya.") - един от най-модерните техники, които се използват при извършването на манипулации, свързани с костната тъкан, както и хирургически операции на лицево-челюстната област на различна степен на сложност.

Ултразвуковото извличане на зъби от мъдреци с помощта на специално оборудване има редица предимства и гаранции:

 • възможността за извършване на операцията в най-недостъпните места;
 • минимално ниво на травматична тъкан и устна кухина;
 • липса на увреждания на оралната и костната лигавица (оток, силна болка, топлина);
 • значимо намаляване на постоперативните усложнения;
 • висока точност на произведените манипулации, което води до предвидим резултат;
 • бързо заздравяване на рани след хирургична интервенция.

В сложни случаи, например, като например премахването на засегната (Uncut) мъдрец ултразвукова система става оптимално един за операцията, тъй като използването на тренировка може да доведе до опасни последици под формата на долночелюстната увреждане на нерв или максиларните синуси. Когато достъпът до зъб за мъдрост е ограничен поради отдалечената му позиция в устната кухина, е трудно да се работи с въртящи се зъбни инструменти. Следователно премахването на зъба на мъдростта с помощта на ултразвукова техника е рационален начин за осъществяване на този вид операции.

Мъдростта изваждане на зъбите по време на бременност

Премахването на зъба на мъдростта по време на периода на носене на детето е разрешено само в случаите, когато бъдещата майка има проблеми, свързани с изригване или необичайно нарастване на зъба. По-специално, това е силна болка, лигавичен оток, треска, възпаление в устата и други проблеми.

Премахването на зъб мъдрец по време на бременност през първия триместър не се препоръчва поради възможни рискове за плода. Операцията се извършва само в екстремни случаи, когато поради нарушение на зъбния растеж се наблюдават симптоми на тежко възпаление.

През второто полугодие нивото на риск от заплаха за плода се намалява значително, следователно, ако е необходим зъб мъдрост, се посочва операция. В този случай обаче трябва да се помни възможността от токсични ефекти на анестетиците върху организма на бъдещата майка и дете. Ако е възможно, все още е желателно отлагането на премахването на зъба на мъдростта за следродилния период.

През третия семестър на носенето на бебе, отстраняването на зъб мъдрост е възможно, но отново само в екстремни случаи, поради риска от преждевременно раждане. По време на кърменето няма противопоказания за манипулация, за да се премахне зъбът на мъдростта, но в този случай зъболекарят трябва да използва анестетици с най-ниско ниво на токсичност.

Трябва да се разбере, че всяка хирургична интервенция, включително извличането на зъбите, е истински стрес за човешкото тяло, особено за бременни жени. Следователно, преди да вземе окончателно решение за операцията, опитен стоматолог внимателно обмисля алтернативни средства и методи. Ако ситуацията е некритична, извличането на зъба се отлага за постнаталния период. За щастие днес има специални анестетици, разработени за бременни жени. Те са абсолютно безопасни, защото не могат да проникнат в плода през плацентарната бариера.

Извличане на зъби от мъдрост под анестезия

Извличането на мъдрец може да се извърши под обща анестезия в случаите, когато зъбът е напълно или частично разрушен, а също и ако има сложна коренна структура. Общата анестезия дава възможност на лекаря да отстрани безпрепятствено всички зъбни фрагменти, без да се притеснява, че пациентът чувства болка или случайно наранен от медицинско оборудване поради внезапни движения.

Премахването на зъб мъдрец под анестезия може да се извършва само в професионални стоматологични клиники. В процеса на такава операция обикновено се включват стоматологичен хирург, анестезиолог и в някои случаи компетентен респиратор.

Сред основните предимства на извличането на зъбите при обща анестезия са следните:

 • пълна липса на болка и дискомфорт по време на операцията;
 • предотвратяване на страха от паника;
 • възможността за извършване на сложни операции за премахване на зъба на мъдростта;
 • с изключение на възможността за получаване на случайни наранявания.

С отстраняването на мъдрещия зъб с всякакво ниво на сложност, общата анестезия дава възможност да се извърши тази процедура бързо и на най-високо професионално ниво. Обща анестезия ще бъде най-добрата ако е необходимо протезен челюст екстракция разложен зъби и техните фрагменти, разклонени корени изпълняват кюретаж или кюретаж. След операцията пациентът може да почувства дискомфорт, който обикновено се свързва с излекуване на тъканите, но този процес е кратък. Разбира се, преди да решите да се извърши операция за отстраняване на мъдреци под обща анестезия, лекарят трябва да направи оценка на физическото състояние на пациента: наличието на алергични реакции към всички медицински препарати, както и сърдечно-съдови заболявания и други тежки условия, обща анестезия, която може да бъдат противопоказани.

Премахване на горния зъб на мъдростта

Мъдростта изваждане на зъбите е много сложна операция, особено когато зъбът има значителни щети или унищожение, както и усукана корен. Често при рязане на горните и долните зъби мъдрост да възникнат проблеми поради факта, че този процес е бавен и не до края, в резултат на което на зъба е под лигавицата, които бяха ранени твърда храна и причинява човек болка. Ако зъбът на мъдростта не изригне докрай, в нея се образува "кратер", в който се натрупва храна. Това води до развитие на кариес, както и до появата на неприятна миризма от устната кухина.

Премахването на горния зъб на мъдростта се извършва поради кариозно унищожение или неправилно развитие. Тъй като зъбите на мъдростта се считат за атавизми, тъй като те не изпълняват съществена функция, препоръчително е да ги премахнете, а не да ги лекувате. Трябва да се отбележи, че премахването на горната "осем" е по-бързо и по-лесно от долната. На първо място, това се дължи на наличието му.

Операцията за отстраняване на горния зъб на мъдростта е под локална анестезия. Обикновено използването на S-образна форцепс е достатъчно за успешна процедура. Въпреки това, в сложни случаи, операцията от зъболекар се извършва стъпка по стъпка:

 • смолата се дисектира;
 • зъбът е нарязан на по-малки парченца;
 • части от зъба се отстраняват внимателно;
 • Шевовете се наслагват върху дисектираната дъвка.

След операция в продължение на 3-5 дни, пациентът може да има оток и болка, с цел да се елиминират кои болкови лекарства обикновено се използват.

Премахване на долния мъдрец

Премахването на зъб мъдрост, което има проблеми с растежа, както и ясно изразено унищожение, е единственият правилен изход. В този случай лечението на зъба практически не се разглежда. Специалните трудности при отстраняването на долния зъб на мъдростта създават локализация, както и факта, че костта на долната челюст е много по-плътна от горната. Специалният рентгенограф, направен преди процедурата за отстраняване, ще ви помогне да избегнете различни усложнения по време на операцията. С помощта на рентгенограмата се определя топографията на зъба на мъдростта, количеството и посоката на нейните корени, локализирането на разрушителни огнища близо до увредения зъб, както и други анатомични особености. Без рентгенови лъчи, операцията по отстраняване е разрешена само ако е изложено на врата или силното разхлабване на зъба.

Премахването на долния зъб на мъдростта обикновено се извършва при регионална (анестезия), защото локалната анестезия е неефективна в този случай. Обикновено денталният хирург започва такава операция, разчитайки на помощта на обучен помощник. Първоначално се извършва анестезия, а след това се извършват хирургически манипулации, за да се извлече долния "осем". Ако зъбът е скрит под дъвката ("качулка"), лекарят прави рязане и отварянето на венците. След това се освобождава зъбната коронка и с помощта на прави или ъгловати асансьор корените се отстраняват. Използват се и коронарни и хоризонтални форцепс. Тогава зъболекарският хирург "изхвърля" съдържанието на дупката, останала след отстраняването на долния мъдрец. Последният етап на операцията е приложението на шевовете. При симптоми на възпаление, лекарят използва антисептик за измиване на раната, както и противовъзпалителен агент за вкарване в устната кухина. Прилагането на шевовете има благоприятен ефект върху лечението на раната.

Премахване на качулката за мъдрост

Отстраняването на зъба на мъдростта се дължи на появата на сериозни проблеми с неправилния растеж на Г8. Често изригването на зъб от мъдрост се съпровожда от възпаление на т.нар. "Худ" (лигавицата на венците, частично покриваща зъбната корона). Възпалителният процес е свързан с перикоронит - активното развитие на инфекцията между повърхността на изригващия зъб мъдрост и качулката, надвиснала над него. В този случай, пациентът може да се оплаче на лекар за подуване, подуване и болезненост на венците, подуване на лимфните възли, треска, подуване на бузите, затруднено преглъщане.

Премахването на качулката на зъб мъдрост се счита за консервативно лечение на перикоронит. Основната задача на стоматолога е да се изхвърли обвивката на качулката, за да се премахне зоната на активно умножение на микробите. Такава хирургична интервенция се извършва при локална анестезия и всъщност е ниско-травматична. Той включва следните етапи:

 • въвеждане на анестезия;
 • Изрязване на качулка с хирургически инструменти;
 • пълно измиване на постоперативната рана с ефективни антисептици;
 • лекарствена терапия;
 • повтарящо се приемане на пациента с цел контролен преглед на следоперативната рана.

След хирургично отстраняване на стоматологичен манипулации качулка пациент назначен специален изплакване антисептичен разтвор (калиев перманганат, Furacilinum и др.), И антибиотици (с енергично възпаление).

За съжаление, често се случва, че изрязването на качулката не дава желаните резултати - докато възпалителният процес не намалява. В този случай се препоръчва премахването на зъба на мъдростта. За да разреши този проблем задълбочено, зъболекарят се обръща към рогенгенограмата, за да определи с най-голяма точност вероятността за правилен растеж на зъба на мъдростта. Понякога е по-добре незабавно да се използва методът за извличане на зъбите, вместо да се придаде неефективно лечение на пациента.

Отстраняване на отстранен зъб за мъдрост

Премахването на зъб от мъдрост може да се задейства от невъзможността за изригването му. В този случай зъбът остава вътре в челюстта или частично покрит от лигавицата. Ако се наблюдава подобен модел, тогава ние говорим за така наречените. Ретиназиран зъб. Това се случва, че такъв зъб, поставен под венците или челюстта, не причинява никакви проблеми и дискомфорт на лицето. Съществуват обаче случаи, при които зъбът за заздравяване предизвиква развитието на различни усложнения, по-специално възпаление в челюстната апаратура. Тогава тази аномалия изисква незабавна намеса на опитен медицински специалист - зъболекар или ортодонт.

Премахване на повлияха мъдреци - единственото правилно решение, ако съответната пациента за предупредителните сигнали, показващи развитието на възпаление: треска, дискомфорт, болка в ухото от ударената подреждането на зъбите. От само себе си процедурата за отстраняване е доста сложна и може да отнеме до 3 часа във времето, тъй като местоположението на зъба в костта пречи на отстраняването му по обичайния начин. Операцията се извършва при локална анестезия и се състои от следните етапи:

 • муцуната на венците се отрязва;
 • с помощта на бор се пробива костна тъкан;
 • зъбът е разделен на отделни фрагменти;
 • всички части на зъба се отстраняват;
 • в дупката (раната) се поставя антисептично средство;
 • зашиване (с голяма рана);

Следва да се отбележи, че процесът на възстановяване след такава операция е много болезнен. Пациентите изпитват силна болка при отваряне на устата, подуват се в областта на костното пробиване. Разбира се, подобни последици са съвсем нормални. При интензивна болка лекарят предписва анестетици на пациента. Обикновено периодът на рехабилитация обикновено отнема до 5 дни.

Премахване на корена на зъб мъдрост

Премахването на зъб мъдрост може да бъде усложнено от извита коренова система, която пречи на операцията. Когато зъбната коронка е предвидена, зъболекарят може по-лесно да открие корените и да извърши отстраняването. Но ако зъбът за мъдрост е напълно унищожен, тогава е почти невъзможно да се оцени състоянието му без рентгенов лъч. В този случай само рентгенови изображения ще позволят да се определи точното местоположение на зъба, да се изучи формата на неговите корени, да се открият характеристиките на структурата на дупката, нейната дебелина и плътност.

Премахването на корена на един мъдър зъб без преувеличение е една от най-неприятните манипулации в денталната практика. Сложността на тази процедура зависи както от размера на корена на зъба и от разклонението му, така и от необичайните промени в околните тъкани. Във всеки случай, само една висококвалифицирана специалист трябва да извърши такава операция.

Разбира се, преди да започне процедурата за отстраняване на корена на зъба на мъдростта, пациентът се инжектира с анестетик. Високата точност на определянето на дозата на препарата позволява да се поддържа анестетичния ефект през цялата операция. Важен фактор за успешното протичане на процедурата за отстраняване е изборът на хирургически инструменти. С помощта на съвременните асансьори и клещи, които работят на принципа "лост", което значително увеличава натоварването, можете бързо да отстраните не само зъбите, но и дълбоко разположените корени. За да се предотврати развитието на усложнения в постоперативния период, пациентът трябва да изпълни всички предписания на лекаря, за да предотврати инфекция или възпаление.

Премахване на основите на мъдреците

Мъдростта извличане на зъбите понякога се случва, когато зъбът все още не е избухнал, но вече има проблеми с неговия растеж, което може да има значително отрицателно въздействие върху нормалното развитие на оклузията.

Отстраняването на рудименти от зъби от мъдрост се показва на лице, когато поради нарушения на развитието на зъбите възникват различни ортодонтски проблеми. Най-оптималната за тази процедура е възрастта от 13 до 16 години. Операцията на тази операция обаче е разрешена при по-възрастни хора, ако техните мъдреви зъби все още не са избухнали. Най-често се премахват основите на "осемте", разположени на долната челюст. Получената тълпа от зъби се изразява по-силно, отколкото в горната челюст.

Индикации за операцията за премахване на елементите на "осмиците" са следните фактори:

 • патология в изригването и нормалното развитие на зъби от мъдрост;
 • различни усложнения, дължащи се на забавено изригване на осмици: образуване на костни джобове, развитие на кисти, както и разрушаване на твърди тъкани и т.н .;
 • превантивни мерки, насочени към предотвратяване на възпаление и различни усложнения, придружени от трудно изригване на "осемте";
 • подготовка на пациента за операция по лицето;
 • предотвратяване на повтарящи се челюстни патологии.

Премахването на основите на зъби от мъдрост е доста сложна стоматологична операция, която изисква специални условия, поради което се извършва стриктно в болницата, за да се избегнат следоперативни усложнения.

Премахване на разрушените зъби на мъдростта

Премахването на зъб мъдрец се препоръчва в случаите, когато изригването му причинява редица усложнения. Понякога "трети молари" (т. Нар. Мъдреви зъби в медицинската терминология) изглеждат "родени" вече разрушени. При тази ситуация отстраняването на зъба е неизбежно, тъй като инфекцията може бързо да проникне във вътрешността на зъбния канал и да причини сериозно усложнение, наречено "пародонтит". Симптомите на развитие на това заболяване са силна болка в зъба, която се поставя в ухото и се разпространява през челюстта. Премахването на унищожения зъб на мъдростта в този случай трябва да се извърши колкото е възможно по-скоро, така че инфекцията да не причинява условия, които са опасни за човешкия живот.

Понякога възпалителният процес, който се случва в зъба, може да има хронична форма, т.е. Зъбът на мъдростта може да изглежда унищожен, но не боли. Въпреки това, във всеки един момент могат да възникнат екзацербации: на фона на намаляването на имунитета или развитието на обикновена настинка унищоженият зъб на мъдростта ще донесе много проблеми на човек. В допълнение, той е постоянен източник на разпространение на хронична инфекция в тялото. Ето защо се препоръчва да се отстрани зъбът, който се разпада от зъбния гниене, във всеки случай и трябва да се направи възможно най-скоро.

Премахване на неразбит зъб на мъдростта

Премахването на зъб мъдрец има смисъл, ако зъбът започна да нарушава човека, причинявайки силна болка, причинявайки дискомфорт по време на дъвчене, а също и предизвиквайки много други неприятни усещания. Много често има проблем с изригването на "осемте", защото няма достатъчно място в зъбната арка за нормалното израстване на зъба на мъдростта. В този случай се препоръчва непрекъснат зъб на мъдростта да бъде отстранен възможно най-рано, за да се избегне развитието на различни усложнения, по-специално сериозни инфекциозни и възпалителни процеси в областта на челюстите.

Премахването на непрекъснат зъб от мъдрост е много важна процедура. Сложността на операцията се дължи на потапянето на зъба в твърдите костни тъкани. Колкото по-дълбоки са зъбите, толкова по-трудно е да се премахнат. По същество процесът на отстраняване на такъв зъб става както следва.

 • Преди операцията пациентът получава адекватна анестезия.
 • Зъболекарят прави разрез в лигавицата в областта на зъба.
 • Горната част на костната тъкан на "осем" се отстранява.
 • С помощта на специални медицински инструменти (асансьори), лекарят разделя зъба на мъдростта от околните тъкани и го измества от дупката.
 • След извличането на неразтопен зъб от мъдрост, шевът се поставя върху постоперативната рана.

Понякога след извършване на подобна операция на мъдрост, при пациентите могат да се наблюдават следните симптоми:

 • синдром на болка;
 • затруднено дъвчене и отваряне на устата;
 • едематозна тъкан около гърлото на отстранения зъб;
 • алвеолит (възпаление на гърлото на отстранения зъб); 
 • Кървене, инфекция на кладенеца и др.

Възможни усложнения след операцията се наблюдават приблизително в 2% от случаите. Пациентите, които имат намален имунитет, трябва предварително да започнат да приемат антибактериални лекарства, което би намалило риска от постоперативни усложнения.

Премахване на дистопичен мъдрец

Премахването на зъб за мъдрост се показва в случай, че има проблеми с неговото развитие и изригване. При стоматологичната практика често се срещат случаите, когато зъбът на мъдростта нараства необичайно, не може напълно да избухне, или неговото местоположение в устната кухина е неправилно. В този случай говорим за така наречените. "Dystopic" (аномално нарастващ) зъб за мъдрост. Такива усложнения обикновено се свързват с факта, че на последно място изригват мъдрели зъби и често просто нямат достатъчно място в дъгата.

Отстраняването на дистремен зъб от мъдрост се свързва с трудността на изригването му поради вече образуваната костна тъкан. При първите симптоми на възпаление в резултат на изригването на "осем" е необходимо да се консултирате със зъболекар, тъй като отстраняването в този случай трябва да се извърши незабавно.

Процедурата за отстраняване започва с анестезия. След това стоматологът дисектира лигавицата, за да получи достъп до зъба. Понякога е необходимо да видите зъб на отделни части, за да извлечете качествено всички фрагменти. След екстракция на зъбите се извършва антисептично лечение на постоперативната рана и се прилагат шевове.

След отстраняване на дистопичния мъдрец, пациентът не се препоръчва да яде и да пие няколко часа. Необходимо е внимателно да се следи лечебният процес на раната, особено когато в дупката се образува кръвен съсирек, който изпълнява защитни функции и е много важен за затягане на раната.

Препоръки след отстраняване на зъб на мъдростта

Премахването на зъба на мъдростта изисква прилагането на медицински препоръки, насочени към ранното заздравяване на раната и възстановяване на тялото след трансферирания стрес.

По-долу са дадени основните препоръки след премахването на зъба на мъдростта:

 • Тампон с памучна вата, приложен към гнездото на отстранения зъб след операция за спиране на кървенето, трябва да се съхранява в продължение на поне 20 минути.
 • След операцията не се препоръчва да ядете храна за 3 часа; Също така е забранено пушенето и приемането на алкохол.
 • В случай на силна болка се препоръчва да се вземе анестетик, след консултация с лекар.
 • За да се намали кървенето и да се предотврати образуването на отоци, е възможно да се приложи студено по бузата от страната на отстранения зъб.
 • За да се избегне инфекцията на раната и развитието на възпалителния процес, на втория ден след операцията за отстраняване на зъба, изплакнете устата с разтвор на антисептици (според указанията на лекаря).
 • Пациентът трябва да намали физическото натоварване, което може да предизвика кървене в гнездото.
 • В диетата трябва да присъства мека храна, за да се избегне повторно нараняване на раната.
 • Необходимо е да се избягва докосването на езика на следоперативната рана, тъй като всяко движение може да увреди кръвния съсирек, образуван в дупката, за най-бързо изцеление на раната.
 • Не се препоръчва да изглаждате зъбите си в първите дни след екстракцията на зъбите, за да предотвратите допълнително увреждане на увредените меки тъкани.
 • Сънят и почивката трябва да бъдат на висока възглавница, за да се намали потокът от кръв към главата и по този начин да се намали рискът от оток.

Цената за премахване на зъби от мъдрост

Премахване на зъб мъдрост в нашето време - процедурата не е евтина, но можете да говорите само за точната цена на операцията във всеки конкретен случай. Разбира се, цената за този вид операция директно зависи от ценовата политика на стоматологичната клиника.

Цената за премахване на зъба на мъдростта зависи преди всичко от сложността на процедурата. Ако говорим за просто отстраняване, тогава неговата средна цена е 200 UAH. Обикновено обхватът на разходите по операцията не включва размера на плащанията, свързани с избора на анестезия, рентгенови лъчи, допълнителни лекарства. Цената на операцията за отстраняване зависи и от местоположението на зъба на мъдростта, състоянието му (цяло, повредено), близостта до нервите и околните зъби. Обикновено разходите за отстраняване на ретината са много по-високи от изрязаното.

За сложно извличане на зъба на мъдростта е необходимо повече време и усилия. Освен това, такава операция често се съпровожда от сложни медицински манипулации: пробиване на костната тъкан и шиене на следоперативната рана. За да разберете цената на операция за премахване на Г-8, най-добре е да се консултирате със зъболекар, който ще проведе професионален преглед на устната кухина.

Прегледи за премахването на зъб мъдрост

Въпросът за премахването на зъба на мъдростта рано или късно ще засегне почти всеки, особено ако има проблеми с грешния растеж и местонахождението на Г-8.

Премахването на зъб от мъдрост е процедура, която изисква човек да се подготви за операцията, положително вътрешно отношение и познаване на някои въпроси, свързани с тази хирургическа намеса. За пациента ще бъде много полезна предварителната консултация с квалифициран зъболекар, която ще отговори на всички въпроси от интерес за клиента и ще обясни хода на операцията. Ако след като говори с вашия стоматолог при хора все още остават съмнения относно решението да се отиде за един толкова сложен и неприятна работа, че е полезно да се запознаете с клиентите на дадена стоматологична клиника.

Прегледите за премахването на зъба на мъдростта наистина могат да помогнат на човек, който има такава важна операция. В различни онлайн форуми и сайтове на стоматологични институции на хората да споделят своите проблеми, опит, живели опит, проблеми, свързани с отстраняване на мъдрец. Положителна обратна връзка определено ще зависи от професионализма и квалификацията на стоматолог-хирург, както и ръководството на дентална клиника. Преглед на бивши пациенти по време на операция, видове анестезия, сложност на следоперативния период, особено рани грижи - цялата тази информация ще бъде много полезно за тези, които ще зъболекар за решение за лечение или премахването на т.нар .. - Третият молар.

Отстраняване на мъдреци - не една проста операция, така че преди да вземе решение за тази важна и сериозна стъпка трябва да бъде да се намери опитен и компетентен специалист, който ще направи всичко, както трябва, на най-високо професионално ниво. Потребителите на форум за обратна връзка ще ви помогнат да намерите подходяща клиника и дори лекар, който се радва на доверие в този или онзи град.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.