^

Здраве

Измиване на носа у дома

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Един от най-популярните и ефективни начини за повлияване на възпалителните процеси в назофаринкса е измиването на носа у дома. Процедурата е много проста, но много ефективна при алергични състояния, отлична профилактика на остри респираторни инфекции. Според привържениците на йога, измиването на носа трябва да се извършва ежедневно. С това можете да оспорите, но терапевтичният ефект от процедурата вече не изисква допълнителни доказателства.

Свидетелство

Когато миете носа у дома, ще помогнете на тялото да преодолее заболяването? Процедурата се препоръчва за синузит, фронтити, етмоидити и патологични процеси при аденоиди. Измиването също се извършва, за да се облекчи състоянието при алергичен ринит.

Течността навлиза през анастомозите и промива слуз и гной от максиларните и фронталните синуси, както и от ревящия лабиринт. Лекарите препоръчват тази процедура за синузит, който все още не е преминал в пренебрегвана хронична форма.

Техника на пране

Процедурата е много проста и може да се извърши в състояние на всеки, измиването не изисква специална подготовка. В къщи носът може да се мие по няколко начина.

Метод 1

Водата или промивната течност трябва да са на стайна температура. Необходимо е да вземете течност в дланта на ръката си. След това, като се огънете над мивката, начертайте разтвора с носа си. След това трябва да се изплюе и да се взриви, освобождавайки назофаринкса от останалата течност и гной.

Метод 2

В днешно време има много различни устройства и компресори за назална промивка, повечето от които се използват в лечебните заведения. Апарат за измиване на носа у дома също е много. Специални съдове за поливане за измиване на носа, подобни на малка чайник, се продават в аптеките. Йога практикуващите също имат подобни съдове, които се наричат нети-пот. Те могат да бъдат метални, керамични, пластмасови и дори гумени. Те всички имат тесен нос или удължена шийка, която се вкарва в ноздрите. За тези цели и бутилка капки за носа, само отворът трябва да бъде разширен, така че разтворът да може да тече. Ако ринитът се придружава от ангина или възпаление на сливиците, тогава вторият метод ще измие не само назофаринкса, но също така ще премахне поне част от плаката в гърлото и тонзилите.

Главата трябва да е в изправено положение, когато се измива по този начин. Преди процедурата, клизма с мека накрайник трябва да се пълни с течност, предназначена за изплакване. След това трябва да се наведете над мивката, да отворите устата си и да издърпате езика си. Една от ноздрите инжектира носа на круша, чиято компресия е да се постигне, че разтворът, преминаващ през назофаринкса, започва да се излива през устата.

Джет от клизма трябва да е умерен, за да се елиминира възможността за инфекция под натиска в носните синуси или средното ухо. След това идва ред на другата ноздра. Промиването трябва да бъде завършено с цялостно издуване, за да се отстранят останалите течности и слуз от назофаринкса. Това изплакване улеснява дишането след първата процедура.

Метод 3

За така наречения назален душ е необходимо да се приготви чаша от Esmarch с маркуч, чешма и върха. Върхът трябва да бъдат специално с форма, наподобяваща зехтин, 2 см, с максимален диаметър от 2 cm и диаметър в най-тясната част в обхвата от 1 см. Чаша Есмархов 0.5 с разтвор на половин метър над контейнера, определени за течаща вода. Кранът трябва да бъде поставен в такава позиция, че съставът да може да тече не по-бързо от 5 минути. Върхът се потапя в носа на носа.

По време на процедурата можете да дишате през устата си. Разтворът постепенно попада в една ноздра, измива носната преграда и се излива през втората ноздра. След като течността се излива през втората ноздра по същия начин. Можете да издухате носа си в края на половин час след края на процедурата.

Метод 4

Ако максиларните синуси са възпалени, се препоръчва да прибягнете до измиване на носа, като се движите. Този метод е подходящ за пациенти, които не са имали време да отидат в хронична форма. Много хора знаят този метод, наречен "измиване с кукувица". Това измиване изчиства както назофаринкса, така и синусите от натрупаната суплетура и слуз. Ако този метод се използва едновременно с лазерното лечение, резултатите няма да отнеме много време. Но такова лечение е възможно само в болница. Експериментите, използващи това устройство за измиване на носа у дома, обикновено са неефективни, защото след "кукувицата" трябва да използвате специално засмукващо устройство за съдържанието на назофаринкса. Механизмът на действието му е прост: поради отрицателното налягане, съдържанието на синусите се засмуква в специалния капацитет на устройството. Малко вероятно е те да могат сами да направят това, особено когато става дума за процедурата за детето.

Може да изглежда, че измиването на носа е много трудна и неприятна процедура. Но в действителност се оказва, че страховете са неоснователни, а резултатът идва веднага: измиване на носа у дома ще елиминира задръстванията, улесняване на дишането, облекчаване на подуване, премахване на назофарингеален слуз, гной, прах, бактерии и дезинфекцира носоглътката.

Решения за измиване на носа у дома

Изплакнете носа с морска сол. Морската вода има много положителен ефект върху състоянието на носната лигавица, може да спре развитието на много болести, дори хронични. Ако е възможно да се измие с морска вода, препоръчително е да се спре изборът от всички течности за измиване на носа.

Морската сол е лесна за намиране в аптеката и нейната цена е доста ниска. От солта е лесно да се направи състав за измиване на носа у дома:

  • 1 ч.л. От морска сол се разбърква в 400 ml вода. Водата се превръща в варено или рафинирано топло неотопление;
  • 2 ч.л. Морска сол за 200 ml вода. Течност с висока концентрация на сол ще отговаря единствено на тези, които са принудени да дишат прашен въздух, тъй като разтворът на назофарингеалната лигавица изсъхва;
  • 2 ч.л. Морска сол за 1 литър вода. Такъв състав е идеален за изплакване на гърлото, измиване на назофаринкса със синузит.

За бебето течността трябва да бъде по-малко концентрирана: 2-3 грама сол на 200 мл вода.

Измиване със солев разтвор. Ако не разполагате с морска сол, можете да вземете обикновена солена кухня за пране. Тя може да замени морето, запазвайки всички предимства на хидрохлоричната терапия. Идеална концентрация - 1 ч.л. Сол до 0,5 литра вода.

За миене често се прибягва до смес от сол и сода: ½ ч.л. Сол и ½ ч.л. Сода за 200 g вода. Това съединение има антибактериално действие и е предназначено за лечение, така че не е подходящо за профилактика или хигиена.

Прочетете също така: Изплакнете носа със сол

Fizrashvor. Това е съкратеното име на изотоничното решение. Съществуват няколко вида физиологичен разтвор, най-известният от които е разтворът на натриев хлорид в концентрация 0,9%. Назалният разтвор е най-безопасното средство, което няма противопоказания. Той се продава в аптеки в готови форми - в специални флакони, аерозоли и ампули. Лекарите смятат, че измиването с физиологичен разтвор може да се извърши за терапевтични цели и за превенция - да се справи с обичайното изсушаване на назофарингеалната лигавица. Лекарите се съгласиха, измиването на носа у дома с физиологичен разтвор е най-ефективната, безвредна алтернатива на съвременните скъпи медикаменти.

Противопоказания

Изглежда безвредна и универсална, тази процедура все още не винаги е показана. Във всеки случай е невъзможно да се измие носа когато носната тъкан или тежко подуване на носната преграда е значително извита, ако има доброкачествени или злокачествени тумори на назофаринкса, ако има възможност за възпаление на средното ухо, или ако има дупка в тъпанчето. В тези случаи процедурата е изпълнена с усложнения. Също така обмислете риска от алергия към съставките на изплакващия състав.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.