^

Здраве

Кървене от носа

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Епистаксис (епистаксис) - кървене, се осъществява чрез счупване съдове, разположени в носната кухина, параназалните синуси, назофаринкса, и кървене от съда черепната кухина чрез счупване горна стена на назалната кухина.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Причини за епистаксис

Често кръвоносните съдове са идиопатични. При възрастните хора кръвоносните съдове обикновено се дължат на дегенеративни промени в артериите и хипертония. Местните причини за назално лаене могат да бъдат атрофичен ринит, наследствена телангиектазия, тумори на носа и синуси. Разбира се, не трябва да забравяме, че кървенето от кръв може да бъде проява на хеморагична диатеза.

Епистаксис местен характер често причинени от анатомична артериална плексус (сплит Kisselbachii), разположен в предната част на носната преграда формира клин прекратява разклонена небцето, nasopalatine, цепката на артерия на връзката нагоре.

За тези анатомични характеристики включват Степен лигавица в kisselbahova сплит местно повишаване на кръвното налягане, причинено от факта, че няколко anastomose артериални стволове в тази област. Факторите, които допринасят са микротравми лигавица на носната преграда, произтичащи действия, съдържащи се в вдишвания въздух, частици прах, корозивни газове и атрофия на лигавиците и променят неговата възраст. Често от местен характер, спонтанно кървене настъпва след физическо натоварване, общо прегряване на тялото по време на менструалния цикъл. В резултат на многократно срещащи кървене може да бъде разязвяване лигавица на носната преграда, последвано от появата на така наречените пълзящи септални язви (Ulcus Змийска septi Наси). Понякога в предните части на носната преграда, така наречените кървене полип носната преграда, състояща се от артериовенозни анастомози и ангиоматозни тъкани (но хистологична структура - ангиома или ангиофиброма), кървене, което се случва, когато ринит, кихане, както и спонтанно. С кървене тумор понякога смесват в присъствието на носа или на гърба на задния ръб на гърлото или други кръвосмучещи паразити, които могат да влязат в горните дихателни пътища при къпане или питейна вода от отворен вода.

Местното кървене трябва да се диференцира от кървенето, което се случва при злокачествени тумори, подрастващи назофарингеални ангиофиброми и някои често срещани заболявания.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Кървене от носа от общ произход

Често кървене от носа, причинено от често срещани причини, е много трудно усложнение, резултатът от което не винаги е благоприятно. Сред причините за най-честата генералния е хипертонична синдром, (50%), при която епистаксис играе ролята на един вид терапевтичен "разтоварване" на мозъчните съдове и предотвратяване хеморагични усложнения в него. Назалното кръвотечение на хипертоничния генезис е обилно и често с ненавременна намеса може да доведе до значително кръвотечение и хипоксичен срив.

Според VB Trushin et al. (1999, 2000), V.B.Trushina (2001, 2004), важен за причиняване на кръвотечение от носа общ генезис играе т.нар автономна дисфункция, в които има нарушения на вегетативната регулация на сърдечно-съдовата система, която е зададена показатели изследователски вегетативната индекс Kerďo в ортостатичния тест. Последният може да предскаже повторение на назалното кървене. За предотвратяване на носа кървене когато автономна дисфункция V.B.Trushin (2004) препоръчва, че комбинираният ефект транскраниалната пулса и DC в съотношение 1: 2 при честота от 77 Hz, с продължителност на импулса 3,75 MS. С адекватно или прекомерно симпатична осигуряване ортостатична използвани 0.1-0.2 mA ток; с достатъчни - в рамките на 5 минути, с излишък - 10 минути. С достатъчно симпатичен предоставяне на тока се увеличи до 0.5 mA, когато времето на излагане на 30 минути.

Други причини включват общ nasalbleedings митрална клапа, емфизем, цироза на черния дроб, бъбреците и кръвта, професионални интоксикации, недостиг на витамин С Rendu заболяването (множествена наследствен телангиектазия кожата и лигавиците, локализиран предимно върху устните и носната лигавица, често епистаксис, често хемоптиза, хематемеза, обикновено се развива вторично posttemorragicheskaya анемия, хепатомегалия често с последваща цироза), Агра синдром ulotsitoz (пълно или частично изчезване на гранулирани кръвни левкоцити; генезис - mielotoksichssky и имунната). И т.н. Често, назално кървене, причинено от честите причини са придружени от хеморагия във вътрешните органи, подкожна мазнина или други области.

Кървене от носа с травматичен произход

Този тип кървене съпътства назални наранявания в 90% от случаите и може да варира от незначителни до богати, изискващи спешна намеса. Въпреки това, за разлика от назалното кървене от "обща природа", което практически не се поддава на радикално лечение, този тип кръвоизличвания често се спира чрез най-простите методи. Кървенето от носа може да се наблюдава при фрактури на основата на черепа, и по-специално при нарушения на целостта на платформата. В тези случаи назалното кървене често се придружава от назална цереброспинална течност.

Тактиката на лекар с назално кървене от травматичен произход е както следва. На първо място, е необходимо да се оцени естеството на нараняването (нараняване, нараняване, наличие или липса на травма на мозъка, общото състояние на жертвата), интензивността на кървенето (лека, умерена, обилна). След това се вземат подходящи мерки, за да се осигури незабавна помощ на жертвата, състояща се основно от спиране на кървенето и, ако е необходимо, от борба с травматичен шок. В случай на назално нараняване се извършва хирургично лечение на рана с първична ринопластика и тампонада на носа. В същото време, за да се предотвратят гнойни усложнения, се предписват антибиотици с широк спектър на действие и подходящи хемостатици.

Епидемиология на епистаксиса

Кръвта от носа според честотата на поява се нарежда на първо място сред спонтанно кървене. Делът на назалното кървене варира от 3 до 14,3% в общата структура на хоспитализираните пациенти в ортодонската болница и е 20,5% хоспитализиран за спешни случаи.

Най-назално кървене възниква от съдовете, разположени на носната преграда. В сравнително млади лица (под 35 години), кървене от носа могат да се появят от вената се намира зад Columella (дял) носната предверието на. Възрастните хора имат кръвотечение от носа, често кръв от областта на Литъл, където се сближат предната решетка артерия, септален клон на артерия назален, горната устна и голяма артерия Пфалц артерия.

trusted-source[12]

Лечение на назално кървене

На първо място, необходимо е да се изпълнят три условия: във времето да се разпознае състоянието на шока и при необходимост да се направи кръвопреливане, да се определи източникът на кървене и да се спре кървенето. При възрастните хора кървенето от носа често причинява шок, който може да бъде фатален. Ако пациентът има признаци на шок, той трябва да бъде хоспитализиран и да започне кръвопреливане. Обикновено хората с назално кървене се настаняват на стол (това намалява венозното налягане) и в тази позиция се подпомага. Ако пациентът е в състояние на шок, трябва да се положи така, че да се увеличи максимално перфузията на мозъка. Ако няма шок или се справя, основното медицинско обслужване трябва да бъде насочено към справяне с кървене. Преди всичко стиснете ноздра с палец и показалец и го задръжте за най-малко 10 минути; препоръчително е да поставите торбичка за лед на гърба на носа и да поискате от пациента да стисне зъбите си, например запушалка от бутилка (вино) - това може да е достатъчно, за да се спрат кръвоносните съдове. Ако начин да се спре кървене от носа описани по-горе не е възможно, е необходимо да се премахне кръвен съсирек от носа му форцепс или засмукване Лука. Назалната лигавица трябва да се лекува с аерозол с 2,5-10% разтвор на кокаин - тя ще я анестезира и ще намали притока на кръв към нея поради намаляването на кръвоносните съдове. Всяка точка на кървене трябва да бъде изгорена.

Ако не може да се намери точката на кървене и епистаксис продължава zatamponiruyte ширина носа марля ивица 1 или 2.5 cm, напоена с паста восък и йодоформ. Тампонът се поставя със специални форцепс (Tilley). След като задържате предната тампонада на носа, кървенето спира и пациентът може да бъде освободен у дома. Тампона не трябва да се отстранява в рамките на 3 дни. Ако контузиите на носа продължават, въпреки предната тампонада, е необходима задната тампонада на носа. Това се извършва, както следва: след отстраняване на предната носа на тампона се провежда чрез ноздра Foley катетър, докато неговото 30-милилитрова бутилка е в назофарингеален пространство и след това катетърът балонът се изпълва с чаша приоритетно. След това предната част на носа е включена. Задната тампонада на носа се извършва в продължение на 24 часа, през които пациентът трябва да бъде в болницата. Ако кървенето от носа продължава, трябва да потулите носа, но това е много болезнена процедура и обикновено това ще деморализира пациента. В редки случаи е необходимо да се прибегне до артерия лигиране [подход максиларния артерия кървене от големи Палатинския артерия и база палатинални максиларните артерии се извършва чрез (максиларен) синус; към предната решетъчна артерия - през орбитата]. За да спрете продължаващото назално кървене, понякога трябва да свържете външната каротидна артерия.

Kод по МКБ-10

R04.0 епистаксис

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.