^

Здраве

Изплакнете носа със сол

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Нос промивка или промиване на назален сол, по-точно неговият разтвор - процедура, в която носната кухина и параназалните синуси са изчистени от излишната мукусни депозирани чужди частици (включително ксенобиотици) и причиняват течащ микроби и вируси.

trusted-source[1], [2]

Показания и противопоказания

Лигавиците епител на носната кухина като мигли цилиарни (цилиарни) клетки и лигавицата секреция са защитна система на човешката дихателна система - мукоцилиарния клирънс, чрез които вдишвания въздух се пречиства и се навлажняват. За да може носът да изпълнява своите защитни функции, неговата лигавица трябва да бъде чиста и цилиарната (моторна) дейност на клетъчните клетки е висока. Това се улеснява от периодичното измиване на носа със сол.

Особено полезно е измиването на носа със сол в ринита, тъй като острото възпаление на носната лигавица през този период води до отслабване на цилиарната активност на ресничките и значително намалява защитните им свойства. В резултат на това бактериите и вирусите задържат лигавицата на носната кухина, провокирайки инфекциозното увреждане на клетките.

В оториноларингологията има следните индикации за процедурата:

  • назофарингит (остра респираторна вирусна инфекция или остър вирусен ринит);
  • остър и хроничен синузит;
  • синузит;
  • алергичен ринит (сенна хрема);
  • атрофичен ринит.

Назалната промивка има противопоказания, по-специално не се препоръчва да се измива носа, ако има нарушение на носните канали (включително атрезия на коан); ако има такъв, аденом, папилома или остеома на носната кухина и парасановите синузи; с остри и хронични форми на отит, както и с тенденция към кървене от носа.

Подготовка за измиване на носа със сол

Подготовката за тази процедура се свежда до приготвянето на всички необходими устройства и разтвор за измиване. Устройствата за тази процедура използват спринцовка или спринцовка без игла, които са запознати с техниката на йога - класическа чайник с малък обем.

Вие също ще се нуждаете от дестилирана или пречистена варена вода, загрята до + 37 ° С, чаша, чаена лъжичка и сол.

Защо солта се използва за измиване на носа? Слъзната мембрана и лигавичната секреция на носната кухина обикновено имат рН от 5.5-6; веднага след като киселинността се измества към ОН (рН 6.5-7.8), клетъчните клетки спират да работят и патогенни микроби се установяват в носната кухина, предизвиквайки настъпването на настинка. Разреждането на солта на маса, на първо място, има определен антисептичен ефект, и второ, помага да се намали нивото на рН, което помага да се възстановят защитните свойства на мукоцилиарната система.

Какви са пропорциите на солта и водата за измиване на носа?

За дневно хигиенично измиване получаване тата 0.9% изотоничен разтвор на натриев хлорид от 9 г натриев хлорид, разтворен в един литър вода. Ако е необходимо да се провежда промиване при негова назален синус, или в случаи на остър бактериален синузит, е необходимо 5-10% -та хипертоничен разтвор: 5 г сол (половин чаена лъжичка) или 10 г сол (чаена лъжичка) в 100 мл вода.

Когато обилно секрети от носа носната промивка помага сода и сол 1/3 част от сода и сол 2/3 или 1: 1. Сода изсушава лигавицата, така че по-често от веднъж на ден (за 4-5 дни), подобни процедури не се препоръчват. Отоларинголози съветват промивка разтвор за добавяне на три капки на йод в чаша: назален промивка йод сол и е подходящ за хроничен синузит, синузит и назофарингит присъствието в носните секрети на примеси гной.

Също така се използва морска сол за измиване на носа (трябва да се хранят, но не и за вани). Съдържанието на йод повишава антибактериалния му ефект. В допълнение, освен NaCl, натриевата сол съдържа натриев сулфат, хлориди и сулфати на калий, калций и магнезий в морската сол. Съединението от калиев се регулира нивото на рН на лигавиците, калциев повишава клетъчната мембрана на лигавицата епител в носната кухина, и магнезиев стимулира възстановяване цилиарния мукозни клетки.

И последното нещо, за което може да се използва сол за пране. Компанията Jadran Galenski Laboratorij (Хърватия) произвежда серия от назални продукти от Адриатическо море - Aqua Maris, включително сол Aquamaris за измиване на носа. Специалистите отбелязват, че солеността на Адриатическо море е по-ниска, отколкото в Средиземно море, тъй като разрежда прясна вода от няколко входящи реки.

А Ахил сол за измиване носната произведен Соликамск (RF) и обявен за "морска сол древен Перм море" е изкопаеми каменна сол на (Халите), което води до Перм геоложки период палеозойската (преди 252-298 млн. Години) на мястото на древния океан. С морски произход, всичко, което ядем камък (известен още като натриев) сол в продължение на стотици милиони години, съхранявани в неговия състав само NaCl.

Техниката на измиване на носа със сол

Изплакването на носа със сол при ринит се извършва за всеки нощен проход последователно (не е възможно да се изтегли или излее разтвора и в двата нора по едно и също време).

Най-простият техника назален промивка сол: за да се свържат малко разтвор шепа (температурата на + 35-37 ° С), фиксиращ палец едната ноздра постно над мивката, за да доведе до решение на свободен ноздра и инспираторния го направи в носа. Устата трябва да бъде открехната така, че водата да тече свободно. След това издиша през ноздрите. По същия начин, вторият назален проход се измива.

Промийте носа удобно с помощта на малка спринцовка или спринцовка, при което разтворът се въведе и последователно въвежда в носните проходи (вода също трябва да се излее през устата). Трябва да се има предвид, че струята течност храна не трябва да бъде силно - това разтворът се в свързване на назофаринкса и слухови на средното ухо (Евстахиевата) тръба, които отвори са разположени на страничните стени на назофаринкса.

Препоръчва се носът да се измие със сол в случай на гениантрит, като се използва чайник, в който се взема разтворът. Стоейки пред мивката, главата се навежда напред и завива леко на една страна: чрез промиване на дясната носовите пътища - наляво, наляво - надясно (т.е., измива ноздра трябва да бъде по-висока). При вдишване и задържане на дъха, разтворът през върха на каната се излива в горната ноздра и от противоположната се излива от гравитацията. Отстраняването на останалата част от разтвора се извършва чрез лаене: първо с накланяне на главата и изправяне на врата. Вторият назален проход се измива по подобен начин.

ОЧГ лекарите предупреждават: след тази процедура не можете веднага да напуснете стаята. През студения сезон, трябва да изчакате поне два или три часа, ако външността е топла - най-малко 40-45 минути.

Освен това, ако носът се изплакне със сол не се прави правилно, може да има усложнения, които се проявяват при развитието на възпаление на отит.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.