^

Здраве

Имуноглобулин Е в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Механизмът на атопичните алергични реакции е тясно свързан с имуноглобулините Е (реагенти). Те имат способността да бързо фиксиране на клетките на кожата, лигавицата мастоцити и базофили, така че в свободна форма имуноглобулин Е присъства в кръвната плазма в много малки количества. Времето на полуживот на имуноглобулин Е е 3 дни в кръвния серум и 14 дни в мембраните на мастоцитите и базофилите. Чрез повтарящ се контакт с антиген (алерген) взаимодействие reaginic антитела и антиген се появява на повърхността на базофили и мастни клетки, което води до дегранулация, освобождаване на вазоактивни фактори (хистамин, серотонин, хепарин и т.н.) и развитието на клинични прояви на анафилаксия. Имуноглобулин Е причинява тип I свръхчувствителност от незабавен тип - най-разпространеният тип алергични реакции. В допълнение към участието си в алергични реакции от тип I имуноглобулин Е е също участва в защитния имунитет противоглистно.

Референтни стойности (норма) на концентрацията на общия имуноглобулин Е в серума

Възраст

Концентрация, kE / l

1-3 месеца

0-2

3-6 месеца

3-10

1 година

8-20

5 години

10-50

На 15 години

15-60

Възрастни

20-100

Повишената концентрация на имуноглобулин Е е по-често откривана при деца с алергии и сенсибилизация към голям брой алергени. Честотата на откриване на повишено ниво на имуноглобулин Е е по-висока при пациенти със свръхчувствителност към хранителни и поленови алергени, отколкото при деца със свръхчувствителност към домашния прах и плесен.

Основни заболявания и състояния, придружени от повишаване на концентрацията на общия имуноглобулин Е в серума

Болести и условия

Възможни причини

Алергични заболявания, причинени от IgE антителаалергени:
Атопични заболявания: 
алергичен ринит;прашец;
атопична бронхиална астма;прах;
атопический дерматит;храна;
алергична гастроентеропатиялекарства;
Анафилактични заболявания:химични вещества;
системна анафилаксия;метали;
уртикария и ангиоедемчужд протеин
Алергична бронхопулмонална аспергилозанеизвестен
хелминтозаIgE-IT
Хипер-IgE синдром (синдром на Job)Дефект на Т-потискащите вещества
Селективен IgA дефицитДефект на Т-потискащите вещества
Синдром на Wiskott-Aldrichнеизвестен
Тимусная аплазия (синдром Ди-Джорджи)неизвестен
IgE миеломаB-клетъчна неоплазия

Реакцията "присадка срещу приемник"

Дефект на Т-потискащите вещества

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Увеличаване на имуноглобулин Е

При възрастните, определянето на концентрацията на имуноглобулин Е в серума е по-малко диагностично, отколкото при децата. Повишените нива на имуноглобулин Е се откриват само при 50% от пациентите с атопична бронхиална астма. Най-високите стойности на концентрацията на имуноглобулин Е в кръвта се отбелязват при свръхчувствителност към голям брой алергени в комбинация с бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит. При свръхчувствителност към един алерген, концентрацията на имуноглобулин Е може да бъде в рамките на нормалния диапазон.

Алергичната бронхопулмонална аспергилоза се придружава от значително увеличаване на съдържанието на имуноглобулин Е в кръвта. Концентрацията му се увеличава при почти всеки пациент с алергична аспергилоза в периода на остра белодробна инфилтрация. Нормалното ниво на имуноглобулин Е при пациенти с активно белодробно заболяване прави възможно изключването на диагнозата аспергилоза.

Определянето на имуноглобулин Е е важно за диагностицирането на рядко заболяване - хипер-IgE-синдром. Тя се характеризира с увеличаване на концентрацията на IgE в кръвта действия 2000-50 000 CFU / L, еозинофилия, изразен уртикария и еритема на инхалирани алергени, прашец, храна, бактериални и гъбични алергени. Бронхиалната астма за този синдром е нехарактерна.

При оценката на резултатите от определянето на общия имуноглобулин Е, трябва да се има предвид, че приблизително 30% от пациентите с атопични заболявания имат концентрация на имуноглобулин Е в нормални условия.

Кога е понижен имуноглобулинът Е?

Намаляването на съдържанието на имуноглобулин Е в кръвта се открива с атаксия-телангиектазия, дължащо се на дефект на Т-клетките.

Концентрацията на общия имуноглобулин Е в кръвния серум при определени патологични състояния

Патологични условия

Концентрация, kE / l

Алергичен ринит

120-1000

Атопична бронхиална астма

120-1200

Атопический дерматит

80-14 000

Алергична бронхопулмонална аспергилоза:

 

Опрощаване;

80-1000

Изостряне

1000-8000

IgE-миелома

15 000 и повече

При диагностициране на алергия не е достатъчно да се установи повишаването на концентрацията на общия имуноглобулин Е в кръвта. За причина за алергии трябва да се идентифицират специфични антитела на имуноглобулинов клас Е. Момента лаборатории са в състояние да откриват алерген специфичен IgE в серума на повече от 600 алергени, които най-често предизвикват алергични реакции при хора. Независимо от това, откриването на алерген-специфична IgE (която и да е алерген или антиген) не доказва, че този алерген, отговорен за клиничните симптоми. Тълкуване на резултатите от научните изследвания трябва да се правят само след сравнение с клинични данни и подробна история на алергия. Липсата на специфични IgE в серума не изключва участие в механизма на патогенезата на IgE-зависими заболявания, тъй като местен синтеза на IgE и мастоцитите сенсибилизация може да възникне в отсъствието на специфичен имуноглобулин Е в кръвта (например, алергичен ринит). Антителата от други класове, специфични за този алерген, особено класа на имуноглобулин G, могат да доведат до фалшиви отрицателни резултати.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.