^

Здраве

Имплантология

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Имплантологът е лекар, който замества "парчетата" с изгубени органи. В съвременния свят най-често терминът "имплантолог" се разбира като експерт, който практикува в стоматологията. Това е може би единственият лекар, за който може да се каже, че той се усмихва. Но наистина е така. Това е имплантологът, който може да възстанови загубените зъби и да ви даде възможност да се усмихва открито и без срам.

Съвременните методи позволяват на имплантолог да извърши процедура за реконструкция на зъбите с минимална хирургическа интервенция и минимални неудобства за пациентите.

trusted-source[1]

Кой е имплантолог?

Имплантологът е лекар, който възстановява загубените зъби. Възстановяването се дължи на факта, че имплантът се вкарва в челюстта. Това е изкуствен заместител на изгубен зъб.

Работата на имплантолог е много важна. Тъй като липсата на зъби е не само козметична и естетическа стойност. Факт е, че всеки един от зъбите има своя цел, а отсъствието на дори един от тях може да има много негативен ефект върху целия организъм. Например, липсата на дъвчещи зъби може да повлияе на дъвченето на храната, което ще влоши състоянието на храната, която навлиза в хранопровода. В резултат на това може да има проблеми с храносмилателната система, както и различни заболявания на стомаха, панкреаса и други храносмилателни органи. Същият ефект върху тялото може да бъде причинен от липсата на зъби или ухапвания от зъби.

Ето защо работата на имплантолог е много важна за здравето на всеки от нас. Самият процес на имплантиране е много труден и изисква внимателен подход. Необходимо е да се отговори отговорно както на избора на имплантолог, така и на избора на метода на имплантиране. Освен това, преди да се вземе решение за такава процедура, е необходимо да се извършат всички необходими изследвания и да се извършат необходимите тестове.

Кога трябва да се свържа с имплантолог?

На първо място, вашият зъболекар може да ви насочи към имплантолог, ако е необходимо. Обърнете се към такъв специалист, когато има дефект в зъбите. Например, няма зъб или има нужда от отстраняване.

Имплантологът може да бъде лекуван не само непосредствено след извличането на зъбите, но и след известно време. Например, ако сте загубили зъб преди няколко години. Въпреки това, може да са необходими костни импланти за поставяне на импланти. Имам предвид натрупването на костна тъкан. Факт е, че костната тъкан на място, където няма зъб, може да намалее с времето. И когато има въпрос в инсталацията на зъба, или по-скоро на импланта, просто няма да бъде за това "да получиш опора". Имплантологът извършва проста операция, наречена "повдигане на синусите", и след това установява имплант, който вече е на костите.

Посещение на имплантолог също е възможно, когато има нужда от естетична корекция на външния вид на зъба, когато други методи, например инсталирането на скобата, не дават желания резултат. След това е възможно да се премахне един или няколко зъба и да се монтират импланти на мястото им.

Какви тестове трябва да правя, когато се свържа с имплантолог?

Имплантацията на зъби е много сериозна процедура и изисква много внимателен подход. За да се имплантира, организмът трябва да има силна имунна система. Имплантологът трябва да изпрати пациента на няколко теста. По-специално, тестове за ХИВ и хепатит. Тези заболявания могат не само да повлияят на присаждането на импланти, но и да окажат отрицателно въздействие върху здравето. Такава операция може да изложи на риск живота на пациента. Но също така излага на риск здравето на лекаря и другите пациенти.

Също така, пациентът трябва да потвърди липсата на диабет. Тъй като това заболяване също може да пречи на присаждането. Имплантологът трябва да разбере какви други заболявания може да има пациентът срещу изцелението на раните. Ето защо, в допълнение към стандартната тестове лекар трябва да проведе задълбочено проучване на пациента, както и обърнете внимание на състоянието не само на венците, но и общото състояние на кожата на пациента, наличието на контузии и рани. Ако не се излекуват добре - възможно е имплантите да не се повдигат добре.

Съвременната медицина е стигнала много напред и много клиники са престанали да изискват от пациентите да правят много тестове. Ето защо, ако се чувствате несигурни, трябва да се погрижите да поставите самите тестове, в крайна сметка знанията за вашето здраве никога няма да се намесят.

Между другото, противопоказание за монтирането на импланти може да се пуши. Факт е, че някои експерти са сигурни, че пушачите не получават добре импланти, а като цяло страдат от по-лоша операция.

Какви диагностични методи използва имплантологът?

Обикновено имплантологът изследва устната кухина или насочва пациента към обикновен зъболекар. Преди имплантирането, лекарят може да назначи пациент, който да извърши пълно възстановяване на устата.

Това е необходимо, за да се премахне напълно от устната кухина всички възможни възпаления и други огнища на инфекция. Тази процедура включва лечение на кариес, отстраняване на зъбите, ако е невъзможно да се спасят, както и лечението на венците и периартикуларните тъкани.

Такива процедури са необходими, за да се гарантира, че няма оперативни усложнения и инфекции. Ако тази процедура не бъде извършена, може да има проблеми с имплантацията на импланта, както и с постоперативен период.

Също така за операцията лекарят предписва рентгенови снимки и панорамна снимка на челюстта, за да провери състоянието на костната маса. Факт е, че понякога костната тъкан може да не е достатъчна за нормална имплантна инсталация. Ако костната тъкан не е достатъчна, лекарят може да предпише допълнителна операция за имплантиране на костната тъкан, което ще осигури нормална инсталация на "новите зъби".

Какво прави имплантологът?

Имплантологът е специалист, който изследва състоянието на устната кухина, както и състоянието на зъба и препоръчва на пациента специално лечение или предписва имплантация.

Експертът извършва задълбочен преглед и проучва възможните противопоказания за имплантиране. Имплантологът също трябва да се консултира с пациентите. Лекарят трябва да обясни всички рискове, както и предимствата на избрания метод за замяна на липсващи зъби.

След като пациентът се съгласи с процедурата, лекарят подготвя пациента за операцията и също така извършва самата имплантация. Процесът на имплантиране е сравнително прост, ако челната кост е нормална и може да издържи на имплантанта, лекарят завинтва специален имплант, който прилича повече на обикновен винт. Двустепенният процес принуждава лекаря да шие венците, за да даде имплантата време да се уталожи. Този процес може да продължи доста дълго - от 6 до 20 седмици. След това, когато имплантът е утвърдил, имплантологът установява специално закрепване, което след това се поставя върху короната, на която сме свикнали. На външен вид такъв зъб е абсолютно невъзможно да се различава от другите зъби в зъба. Между другото, едно от основните предимства на имплантологията е, че този метод позволява не само да се върнат зъбите, но и да не се увреждат здравите зъби, а също и да се възстанови напълно зъбката при липса на много зъби.

Какви заболявания лекува имплантологът?

Имплантологът се занимава с дефекти в зъбите. За да помогне на имплантолога да прибегне до екстремни случаи, когато зъбът не може да бъде спасен. Или има други указания за отстраняване на зъба.

Също така, имплантологът помага на пациентите, когато имат протезна нетърпимост. След това имплантирането е единственият изход от ситуацията.

Понякога имплантирането се предписва, когато не е възможно да се инсталира протеза или коронка. Тази ситуация се случва, когато няма редки зъби в реда. С такива показатели има проблеми с протезата и имплантирането е почти единственото решение на този проблем.

Имплантологът може да помогне и на пациенти, които напълно са изчезнали от зъбите. След това се поставят няколко импланта в челюстта и върху тях се поставя мост или протеза. Тази процедура напълно възстановява зъбите и връща на пациентите нормален живот. Имплантацията ви позволява да се усмихвате без страх за вашата усмивка.

Можете да се свържете с имплантолог, ако нямате един зъб. И в някои случаи е възможно естетичното възстановяване на няколко зъба, ако има доказателства за това.

Съвети от имплантолог

Първият и най-важен съвет на всеки имплантолог е да следи състоянието на вашите зъби и да посещава редовно зъболекар. В резултат на правилния подход към лечението на зъбите, не могат да възникнат проблеми с тяхното отстраняване. И не е нужно да отивате при имплантолога и да се притеснявате за инсталирането на имплантите.

Оценявайки състоянието на зъбите, имплантологът може да посъветва пациента да инсталира импланти или друга възможност да подреди зъбите. Факт е, че отсъствието дори на един зъб може да навреди много на зъбите. Костната тъкан, без да усеща натоварване, ще намалее и в непосредствена близост до липсващите зъби ще се промени. Поради това имплантолозите съветват да не се забавя с избор, а не да се замести зъб, който освен това не е необходимо да прибягва до ортодонтия.

Също така липсата на зъби може да причини не само естетични недостатъци, но и проблеми с храносмилането на храната, което на свой ред може да доведе до развитието на хронични заболявания.

Имплантолозите съветват да не се страхувате от тази процедура и да отидете на поне консултация с лекар, на когото имате доверие. Много пациенти не се осмеляват на такава процедура поради цената. Но сега има много групи имплантанти, така че е възможно да изберете материала, който ще ви е подходящ за качество и цена.

Във всеки случай имплантологът ще може да ви помогне да решите, а също и да изберете метода на лечение, който е необходим за Вас.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.