^

Здраве

Икота

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хълцането (singultus) представлява повтарящ неволно намаляване бленда, последвано от рязко затваряне на глотиса, което води до забавяне на вдишания и причинява отличителен звук. Епизодите с бързо преминаване са често срещани. Постоянни (> 2 дни) и тежки (> 1 месец) пристъпи на хълцане са редки и много обезпокоителни за пациента.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Причини за изгаряне

Хълцането се появява в резултат на дразнене на центробежните или ефрементни диафрагмени нерви или медуларни центрове, контролиращи дихателните мускули, особено диафрагмата. Хълцането е по-характерно за мъжете.

Причините за хълцането обикновено не са известни, но преходните хълцания често са причинени от разтягане на стомаха, пиене на алкохол или поглъщане на горещи или дразнещи вещества. Постоянният и тежък хълцач е полиетиологичен, включващ най-често гастроезофагеалния рефлукс (ГЕРБ) и други заболявания на хранопровода. Допълнителни коремни причини са чревни заболявания, панкреатит, бременност, заболяване на жлъчния мехур, чернодробни метастази, хепатит и коремни операции. Причините могат да бъдат заболявания и наранявания на гръдния кош и медиастинални органи, плеврит, пневмония, перикардит или хирургични интервенции на диафрагмата. Метаболитните нарушения включват уремия и алкохолизъм. Тумори на задната мускулатура или удари могат да причинят хълцане, стимулирайки центровете в медуларната ретикуларна формация.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Оценка и лечение на хълцането

При остри епизоди на хълцане не се изисква специална оценка, ако нормалната медицинска анамнеза и физическият преглед не разкриват никакви аномалии; идентифицираните нарушения изискват подходящо проучване. Продължителният хълцане и липсата на видима причина изискват проверка, включваща определяне на серумните електролити, урейния азот в кръвта и креатинина, рентгенография на гръдния кош и електрокардиография. Необходимо е да се извърши ендоскопия на горния стомашно-чревен тракт и, ако е възможно, да се наблюдава рН на хранопровода. Ако не се открият аномалии, може да се извърши MRI на мозъка и CT на гръдната кухина. Откритите нарушения изискват лечение (напр. Инхибитори на протонната помпа в ГЕРБ, дилатация на хранопровода).

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22]

Симптоматично лечение на хълцането

Лечение Хълцане включва използването на много прости действия, но никой от тях са доста ефективни: увеличаване на парциалното налягане на СО 2 инхибира съкратителната активност на диафрагмата, което се постига чрез серия от дълбоки закъснения вдишвания или дълбоко дишане в хартиена торба.

ВНИМАНИЕ. Полиетиленовите торбички могат да блокират ноздрите и не трябва да се използват.

Може да е ефективно да се стимулира вагиновия нерв с преглъщащи движения (напр. Преглъщане на сух хляб, захар или чип лед, сцепление на езика, стимулиране на повръщане). Има много други алтернативни начини.

Постоянните hiccoughs често са устойчиви на лечение. Препоръчани са много различни медикаменти. Баклофенът може да бъде ефективен като агонист на y-аминомаслена киселина, 5 mg перорално на всеки 6 часа, с увеличение на дозата до 20 mg на прием. Други лекарства включват хлорпромазин 25-50 mg интравенозно на всеки 6 часа, метоклопрамид 10 mg перорално 4 пъти на ден и различни антиспастични лекарства. В допълнение, инхибитори на протонната помпа могат да бъдат използвани емпирично. В тежки случаи блокадата на диафрагмения нерв може да се използва в малки дози от 0,5% от прокаинния разтвор, като същевременно остане предпазлив, за да се избегне дихателната недостатъчност и пневмоторакс. Дори двустранната фремикотомия не винаги е ефективна.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.