^

Здраве

A
A
A

Хроничен констипация

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Хроничният запек е комплекс от няколко различни симптома, които показват, че има трудности с движението на червата. Обикновено диагнозата за запек включва или рядко (по-малко от 3 пъти на 7 дни) чревно движение, или проблеми при дефекация, при които по-малко от 35 g от съдържанието му на ден се освобождават от червата.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Епидемиология

Епидемиологичните проучвания показват, че около 5-21% от всички хора страдат от запек (средно 14%). Но в същото време само 3-5% от пациентите се лекуват с този проблем. Жените страдат от запек по-често от мъжете (3 пъти), а по време на бременност този проблем възниква при около 44% от бременните майки. Най-висок риск от запек при пациенти в напреднала възраст (около 50% от тях страдат от това заболяване).

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Причини хроничен запек

Сред причините за хроничен запек най-често се идентифицират следните:

 1. Неправилна диета и навици. Пренебрегвайки желанието да се изцеждате поради неподходящи условия или време - това допринася за влошаването на рефлекса на дефекацията. Съпътстващите обстоятелства са: намиране в непозната среда, почивка в леглото, натоварване през деня. Умишлено оспорване на дефекацията (приемане на лаксативи) поради очакванията за по-чести или редовно изпразване, отколкото е нормално за човек. Диета, в която има малко продукти, богати на растителни влакна. Намалено количество изпражнения поради употребата на лекарства, които допринасят за развитието на запек или поради изчерпване на тялото.
 2. IBS - нарушение на двигателната функция на дебелото черво, в резултат на което пациентът е рядък твърди изпражнения, придружени от слуз (Това състояние се редува с диария), остър, спазми болка в корема. Нарушението на червата може да се влоши поради стрес.
 3. Механично блокиране. Доброкачествена или злокачествена неоплазма на сигмоида или ректума. По този начин луменът в червата се стеснява, поради това, че честотата и ритъмът на изпразване се променят, има болка в корема, диария и кървене. В случай на рак на ректума, има промяна в появата на колоната на изпражненията (става като молив), както и фалшиви болезнени настоява да се изпразни с почти празно черво. Копростаза, при която втвърдени изпражнения се натрупват в прав (понякога дебел) червата. В резултат на това пациентът чувства преливане на червата и чувства болка в корема. Също така има диария - масата на течните изпражнения тече около корк в червата от втвърдените фекалии.
 4. Други заболявания, при които има запушване на червата - инвагинация, волвулус, възпаление на дивертикулума. В резултат на тези патологии, може да започне стесняване на чревния лумен (или неговото пълно затваряне), в които има коремни спазми, стол-подобни "малина желе" (в случая на инвагинация), както и в изпражненията настоящите слуз и кръв и подуване ,
 5. Патологиите на аналния канал, придружени от болезнени усещания. Поради болка може да възникне спазъм във външния сфинктер, в резултат на което ще се потисне рефлексът на дефекацията. Такива симптоми се наблюдават при анални фисури, остри хемороиди и в допълнение към ректалната фистула.
 6. Използването на лекарства, които предизвикват запек.
 7. Състоянието на депресията.
 8. Неврологични нарушения, в резултат на които може да се наруши автономната инвазия на червата. Сред тези заболявания - множествена склероза, различни наранявания на гръбначния мозък, аганглион.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22]

Патогенеза

Хроничният констипация може да се развие поради различни фактори, обща връзка в патогенезата на всеки от които е дискинезия на дебелото черво. Поради прекъсването на работата на това тяло, балансът между анти-перисталтичния и провокиращия двигател е дестабилизиран. Наблюдава се увеличаване на антиперисталтичната активност и зоната на действие на обратните вълни се разширява по цялата дължина на червата. В резултат на това сегментиращите контракции стават по-активни, поради това, че масите на фекалиите се реконструират.

trusted-source[23], [24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31]

Симптоми хроничен запек

Честотата на чревното изпразване е различно, но е нормално 1 път в рамките на 2-3 дни. Ако дефекацията се случва веднъж седмично или по-малко, това показва, че има проблеми с червата. Симптомите на запек също са, че изпражненията стават плътни, сухи, като овце - тъмни бучки или малки топчета. Също така изпражненията могат да имат подобна на лента, боб или ореблен вид.

Понякога може да настъпи блокажна диария - в този случай, поради продължителното забавяне на изпразването, слузът, който възниква в резултат на дразнене на чревните стени, започва да разрежда изпражненията.

Симптомите на запек също могат да бъдат raspiruyuschie и болка в корема. Пациентът се чувства облекчен след изтеглянето на газове или дефекацията.

Неприятна проява на запек е и метеоризмът, който възниква от бавното движение на фекалната материя по дебелото черво и факта, че активността на чревните бактерии води до повишено производство на газ. В допълнение към тези симптоми, подуване може да се случи и при неволни реакции на други органи - повишена сърдечна честота, болка в сърцето и т.н.

При запек, апетитът на пациента се влошава, неприятният вкус в устата, изтръпването на въздуха. Мускулни и главоболие, намалена способност за работа, лошо настроение, нервност, нарушения на съня също могат да бъдат наблюдавани.

При постоянна запек появата на кожата може да се промени - става бледа, има жълт нюанс. Кожата губи еластичност, става по-слаба.

Синдром на хроничен запек

Синдром на хроничен запек - много често срещана патология, която значително влошава качеството на живот. Хроничният запек е хетерогенно заболяване, което се наблюдава при всяка група от населението. Честотата на появата им се увеличава с възрастта.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36]

Хронична идиопатична констипация

Хронична идиопатична запек или инертен дебелото черво - разстройство на двигателната активност на дебелото черво, което е причинено от скоростта на намаляване на скоростта на изместване изпражнения в червата (с всяка анатомични аномалии отсъства). Етиологичните фактори на това заболяване са механични, структурни, метаболитни и също кортико-висцерални ефекти върху дебелото черво.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42]

Хронична атонична запек

Ако атоничният запек не се излекува, той може да продължи на хроничен стадий с доста животозастрашаващи последици:

 1. Фисурата на ануса, който причинява силна болка, тъй като при всяко действие на дефекация отново се разминава и започва да кърви. В този случай, ние не трябва да позволи появата на нов запек, защото поради това пукнатината ще се възпламени повече и ще се увеличи.
 2. Хемороиди - появяващи се в аналния пасаж болезнени конуси, понякога кървене при натоварване. Кървенето обикновено придружава вътрешни хемороиди. Когато заболяването се превърне в тежка форма, пациентът изпитва постоянна болка - докато ходене, седейки, лъже.
 3. Интоксикация. Фекалните маси трябва да напуснат тялото навреме, тъй като съдържат много токсини. Ако изпражненията останат в червата за дълго време, тези токсини се абсорбират в кръвта, като по този начин отравят тялото.
 4. Намален имунен статус, който се дължи на интоксикация. С намален имунитет тялото става по-трудно да се бори с различни вируси и инфекции.
 5. Синдромът на мързеливия черво, който се случва в резултат на злоупотребата с лаксативи за облекчаване на хроничния запек. Под въздействието на наркотиците мускулатурата на червата престава да функционира, тъй като настъпва навикът. Ще бъде много по-трудно да се отървем от този проблем, отколкото от препятствия.
 6. Онкологични заболявания на дебелото черво - това е едно от най-тежките последици от хроничния запек. Симптомите на развитието на това заболяване са анемия, наличие на кръв във фекалиите, промяна в изпражненията. Лицето започва да отслабва бързо и също така чувства непълнотата на дефекацията. Но в началото болестта се развива без никакви прояви, следователно е необходимо да се провежда редовно за преглед на гастроентеролог, особено ако има основания за безпокойство.
 7. Дивертикуларна болест на дебелото черво. Дивертикала - изпъкналост на чревната стена, която се получава поради запек, когато забавянето на изпразването рязко увеличава налягането в червата. Diverticulum може също да бъде вродена. Симптомите на заболяването са кръв в изпражненията и болка в корема. Корените, които се натрупват в дивертикула, могат да причинят възпаление, което по-късно може да доведе до развитието на раков тумор.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47]

Хроничен констипация с нервна природа

Хроничният запек, възникващ върху нервната почва, се появява или в резултат на дисбаланс между пара- и симпатиковата нервна система, или поради депресивното състояние на пациента.

Неврогенни също се счита за запек, която възниква поради нарушение на подвижността на двигателя на червата, което се развива поради проблеми в невропсихичния регион. В допълнение, причините за разстройството могат да бъдат проблеми с усложнения рефлексен акт на дефекация, неволен ефект от променена патология на органите, както и органично разрушаване на гръбначния мозък и мозъка. По този начин неврогенният запек може да бъде разделен на няколко подгрупи: психогенен, условен рефлекс, дискинетичен (в който преобладават спазми или акции), както и органични.

trusted-source[48], [49], [50], [51], [52]

Хроничен констипация при възрастните хора

Хроничният запек при възрастните хора обикновено се появява много по-често, отколкото при остри. В днешно време хроничният запек се счита вече за независима патология, въпреки че често е симптом на някои други стомашно-чревни заболявания. Признаци на хроничен запек в напреднала възраст са такива обстоятелства:

 • В рамките на една седмица имаше по-малко от 3 движения на червата;
 • Столът е скрап и твърд с 25% изпразване;
 • Най-малко 25% от изпразването се извършва само при опъване;
 • Повече от 25% от изпразването предизвикват усещане за недовършена дефекация;
 • Най-малко 25% от изпразването причиняват чувство за аноректална блокада;
 • За изпразване в 25% от случаите се изисква помощ от ръцете;
 • Няма признаци, които да потвърждават IBS на пациента. 

Ако най-малко 2 от горните прояви се проявяват най-малко 3 месеца на година, това показва развитието на хроничен запек.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58], [59]

Усложнения и последствия

Последица от продължителен хроничен запек може да бъде разнообразие от усложнения, като проктосигмоидит (възпалителен процес в ректума и сигмоидно дебело черво) и вторичен колит.

Продължителното претоварване на фекалиите в цекаура може да доведе до обратно хвърляне на съдържанието в тънките черва, което води до ентерит. Сред усложненията, които придружават запек, също хепатит и патологии на жлъчните пътища.

Хроничният запек може да причини различни заболявания на ректума. По същество това са хемороиди, но често се появяват и анални фисури с парапроктит.

В някои случаи констипацията води до удължаване и разширяване на дебелото черво, което прави болестта още по-упорита.

Най-тежката последица от хроничния запек е появата на раков тумор.

trusted-source[60], [61], [62], [63], [64], [65]

Диагностика хроничен запек

Хроничният запек се диагностицира в такива случаи:

 • Изпразването на червата става по-малко от 3 пъти седмично;
 • При дефекация пациентът трябва да се напряга;
 • Столът има туберкулозна или плътна консистенция;
 • Появата на усещане за непълнота на дефекацията.

trusted-source[66], [67], [68], [69], [70], [71]

Анализи

За потвърждаване на диагнозата могат да се правят тестове:

 • засяване на изпражненията върху чревната микрофлора;
 • изследване (хистохимични и хистологични) биопсии на чревната лигавица.

trusted-source[72], [73], [74], [75], [76], [77], [78], [79], [80], [81], [82], [83], [84]

Инструментална диагностика

За да се идентифицират симптомите на хроничен запек, могат да се използват и инструментални диагностични методи:

 • Иригоскопия (рентгеново изследване на дебелото черво);
 • колоноскопия;
 • изследване на двигателната активност на дебелото черво;
 • функционално изследване на мускулно-скелетната система на ректума.

Какво трябва да проучим?

Диференциална диагноза

В случай на хроничен запек, особено при хора на възраст над 45 години, като по този начин след като се появи наскоро и нарастващата тежестта на симптомите (анемия, бърза загуба на тегло), следния приоритет изключи възможността от рак.

Също така е необходимо да се изключат следните заболявания:

 • Има различна природа на стесняване на червата (възпаление на дебелото черво, стесняване на радиация или исхемичен произход, дивертикулоза);
 • Инфекция с паразити или хронични инфекциозни заболявания на червата;
 • Неврологични заболявания (парализиран тремор, вегетативно разстройство, множествена склероза);
 • Захарен диабет, агангиоза, хипотиреоидизъм;
 • склеродермия;
 • Холестатични патологии;
 • Хроничен констипация в резултат на медикаменти;
 • ендометриоза;
 • Язва.  

Към кого да се свържете?

Лечение хроничен запек

Лечението на хроничен запек включва не само употребата на лаксативи. В допълнение към симптоматиката трябва да има и терапия, насочена към стимула, който е причинил запек.

Самостоятелното лечение в този случай не се препоръчва, тъй като продължителната редовна констипация може да е признак на тежка патология или да допринесе за появата на животозастрашаващи усложнения.

Трябва също да се подразбира, че самостоятелно приложение на лаксативи медикаменти, които не се считат за особено лекарства и техните ефекти върху тялото, както и странични ефекти често води до още по-сериозни проблеми с акта на дефекация, като двигателна активност на червата се намалява. В допълнение, в този случай дозата на лекарството става все повече и повече всеки път, в резултат на което в течение на времето той обикновено губи своята ефективност и не засяга тялото.

След като установи причината за развитието на хроничен запек, лекарят определя какво лечение да се възложи на пациента. Това отчита всички патогенетични фактори, така че лекарствата да повлияват по-ефективно организма, като същевременно не предизвикват странични ефекти, които могат да влошат разстройството на червата.

Климя за хроничен запек

При хроничен запек, клизмите трябва да бъдат единични. Пациентите трябва да редуват употребата (1 стр. / Год.) От водно масло (всеки ден сутрин, максимум 200 ml) и почистване на клизмите. Тази процедура се извършва с цел възстановяване на загубения от червата рефлекс.

trusted-source[85], [86], [87], [88], [89], [90], [91], [92]

Лаксативи за хроничен запек

Хроничният запек най-ефективно елиминира лаксативите от групата на пребиотиците: те спомагат за стабилизирането на чревната микрофлора и също така стимулират чревната подвижност. Поради това ефектът на лекарството ще бъде дълъг и стабилен.

Prelax се използва в дневна доза от 2-6 супени лъжици. По време на хранене. Продължителността на курса на лечение може да бъде най-малко 2 седмици и максимум 3 месеца. Контраиндикация с висока индивидуална чувствителност към елементите на лекарството.

Дневната доза сироп Lactusan за възрастни е 20 ml (разделени на 2 приема); на децата се предписват 10 ml при същите условия. Вземете наркотика, когато имате нужда от храна. В таблетките дозировката за възрастни е 8-10 бр / ден, а за деца над 5 години - 3 бр / ден. Терапевтичният курс трае 1-2 седмици. Ако се започне форма на заболяването, лечението може да се удължи до 1 месец. Странични ефекти: в началото на курса на лечение може да се наблюдава подуване на корема, което изчезва след няколко дни. Поради лактулозата слабият ефект може да бъде твърде силен и да провокира развитието на диария. Lactusan е противопоказан при случаи на висока чувствителност към адитивни елементи и други компоненти на лекарството, с лактазен дефицит, както и галактоземия.

Dufalac се консумира сутрин, докато яде. Дозите са определени за всеки пациент поотделно. За запек или за омекотяване на изпражненията се използват такива дозировки:

 • Възрастни - 15-45 ml начална доза и 10-25 ml поддръжка;
 • На възраст от 7-14 години - 15 ml първоначално, 10 ml поддържаща;
 • На възраст от 3-6 години - 5-10 ml, а началната и поддържаща;
 • Деца под 3 години - 5 ml първоначално и подкрепящо.

Обикновено дозата се намалява след 2 дни на употреба в зависимост от нуждите на пациента. Ефектът на лекарството се проявява 2 дни след първото приемане, тъй като това е свойството на лактулозата. Дозата или честотата на употреба може да се увеличи, ако след 2 дни от приемането на лекарството състоянието на пациента не се е подобрило.

Странични ефекти на Dufalac: нарушения на храносмилателния тракт (гадене, подуване на корема, повръщане); с предозиране може да започне диария. Противопоказан е с чревна обструкция, висока чувствителност към галактоза, фруктоза лактоза или активно вещество на лекарството, както и галактоземия. С повишено внимание се предписва за диабет.

Физиотерапевтично лечение

Физиотерапевтичното лечение ще бъде по-ефективно в комбинация с диетата. Ако запекът е от хранителен характер, напояването на червата, за което минерални води, които имат слабително действие, са подходящи като метод на лечение. Минералната сулфатна вода трябва да се пие на празен стомах сутрин и вечер за около 2 седмици. Ако запекът също причинява коремни спазми, трябва да пиете топла вода.

Ако запек се случва в резултат на атония на дебелото черво, трябва да направите стомашен масаж, да изпълните процедурите по механична терапия и терапевтична гимнастика, да направите кръгла душ и под-аква баня. Благодарение на масажа, подобрява се чревната подвижност. Ако пациентът чувства спазми, трябва да използвате термични процедури - да прилагате апликации от парафина върху стомаха, да вземете иглолистни вани.

Алтернативно лечение

Съществуват и методи за алтернативно лечение на хроничен запек.

Налейте 1 стек. Вряща вода 2 кутии. Трици и оставете да се охлади, след това изцедете течността и получената смес от трици да ядете на празен стомах. При правилното прилагане на това алтернативно слабително средство, подобрението в храносмилателната система се получава само след 5 дни, а стабилизацията на изпражненията се осъществява на 10-ия ден. Дори по-ефективен, този инструмент ще бъде комбиниран с клизма.

Също толкова ефективен за запек е и чаят, получен от кората на зърнастеца.

Друга рецепта: вземете лимонова кора, ревен (0,5 кг) и захар (200 г). Разтворете захарта във вода (0,25 ml), обелете и нарязайте ревен. Съставките се наливат в тенджера и готвят, докато сместа се приготви. Трябва да приемате лекарството всеки ден, докато има подобрения.

Чай от листата на риган - изсипете 30 г съставка 1 литър вряща вода, настоявайте и използвайте по 0,5 чаши всяка. 3 рубли / ден.

trusted-source[93], [94], [95], [96]

Билколечение

Хроничният запек е много ефективен в борбата с целулиазата. За да приготвите слабително от тази билка, трябва да я срежете и да го разбъркате със захар (вземете 250 г и за двете съставки). Поставете сместа на марля, обвийте я в турникет и я поставете в буркан, пълен със серум. Затворете го с капак и го завъртете в плътна тъкан. Поставете контейнера на място, затворено от светлината, и оставете да се влива в продължение на 2 седмици. Получената тинктура щама и консумират 0.5 стека. Преди хранене (за 20 минути). При лечението се придържайте към следния режим - приемайте лекарството 2 седмици на ден, а след това почивка за 2 дни, след което възобновете приема.

Качественото слабително действие върху тялото има сенна. За да направите лекарство от него, трябва да смесите 2 ч.л. Листа от тази билка със сини сливи (100 g) и се изсипва смес от 3 купища. Вряща вода. Вливайте лекарството в продължение на 3 часа, след което се отцеждайте. Готови тинктура за пиене на всеки час за 5 супени лъжици. Преди пълното възстановяване на червата.

Хомеопатия

Сред хомеопатични лекарства, които могат да помогнат при запек, са следните: Sulfuris премахва смущения и стабилизиране порталната циркулация, където заедно с запек при пациент има сърбеж в аналната област, както и хемороиди. При подобни симптоми, но при по-тежки хемороиди, трябва да се приема Aesculus hippocastanum.

Nux vomica се използва, ако функцията на червата е обърната - когато се наказва да се отстрани, сфинктерът не се отпуска, а по-скоро договаря, предотвратявайки излизането на изпражненията.

Диета за хроничен запек

Характеристики на диетата за хроничен запек: основата на питателна диета трябва да бъдат храни и ястия от тях, които подобряват чревната перисталтика. В същото време, храната трябва да бъде напълно изключена от нея, което може да причини гниене или ферментация в червата, както и стомаха.

За нормализиране на функционалната активност на червата от диетата е необходимо да се извади продукта от полъха и квасено тесто, заведения за бързо хранене, супи, се влива с първия бульон, квас, сладка газирана вода, боб, и макаронени изделия. Освен това не можете да ядете гъби. Забранено е да пиете какао, прекалено силен чай, желе и кафе. От сладкото е невъзможно да се използват кексовете, съдържащи крем, както и шоколад; от плодове и плодове - боровинки, банани и дървесни видове.

trusted-source[97], [98], [99]

Меню с хроничен запек

Приблизително дневно меню за хроничен запек.

Диетата трябва да бъде разделена - има нужда от малки порции от 5-6 рубли / ден. Менюто може да има приблизително тази последователност:

 • За зелена салата (тон и пресни зеленчуци), извара с добавка на конфитюр или мед, както и слаб чай;
 • Втората закуска включва плодова салата (препоръчително е да я направите от круши, ябълки, череши, както и от портокали, ананаси, сливи и т.н.);
 • На обяд яде супа от морски дарове, омлет със зеленчуци и компот от сушени плодове;
 • Следобедните леки закуски трябва да се състоят от слаб чай с десерт (това може да бъде например балсам или пастил);
 • За вечеря се приготвя блюдо, което включва грапава елда с масло и рибни бисквити (печени);
 • 3 часа преди лягане, пийте обезмаслен кефир (1 стек).

Упражнения за хроничен запек

Когато упражненията за хронична запек са най-добре направени сутрин, а по-късно отново след обяд. Моля, имайте предвид, че процедурите могат да се извършват не по-рано от 1,5-2 часа след хранене.

Легнете на гърба си, като разширявате ръцете си около страните, вдишвайте с вдишване и в същото време вдишвате ануса и издишайте обратно до предишната позиция. Изпълнете тази процедура 2-3 r.

Приемайки позицията на лъжата, огъване / unbending, както и за намаляване / повдигане на краката, в допълнение към въртящите се спирания (всички движения на 4-5 реки).

В легнало положение поставете ръцете по тялото. Разтеглете дланите си нагоре, разтегнете ръцете си и ги огънете в лактите, след това ги върнете на предишната позиция и завъртете дланите си на дъното. Процедурата трябва да се повтаря 5-6 r.

В легнало положение с ръце по тялото. При издишване завийте надясно, с лявата ръка до ръба на леглото, заемайте предишната позиция на вдъхновението. Повторете движението с дясната си ръка. Направете това упражнение 3-5 r.

Поставете легналата позиция, хванете гърба на леглото с ръцете си и извършвайте велосипедни движения с краката си - направете 8-20 завъртания с всеки крак.

В легнало положение, огънете краката в коленете, след това ги намалете / разредете - повтаряйте 4-5 r.

Легнете на гърба си с ръце на главата си. Извършете повдигане на багажника, като използвате опорната част на главата и петата като опорни точки на ръката. При катерене, начертайте аналния вход. Процедурата трябва да се повтаря 4-5 r. След като завършите горното упражнение, поставете ръцете си върху гърдите си, както и върху стомаха, след това два пъти дълбоко вдишвайте гърдите си, а след това и корема си.

Вземете позицията на "колената на коленете" и от своя страна дръпнете краката си назад (повторете 4-5 рубли).

В положение на коляно-лакът, повдигнете таза чрез изправяне на коленете. Процедурата трябва да се повтори 3-4 r. Ако е възможно, след тази процедура, опитайте се да останете в ръцете на 3-4 къси рафтове, докато ритате по стената. Правейки подпори, изпълнявайте ритници.

Вземете стоящото положение и краката се сглобяват. Направете разтягане, докато сте в ануса. Процедурата е 2-3 r.

Приемайте място с кръстосани крака. Протегнете, издърпайте аналния проход - повторете процедурата 2-3 r.

За да поддържате краката заедно, да сте в изправено положение и ръцете да се разтварят отстрани и с вдъхновение да се разтегнете, като сте издърпали анален вход. Извършете процедурата 3-4 r.

Застанете изправен и затворете краката си. Направете мухи крака отстрани, както и напред-назад. Повторете упражнението 3-4 r.

Най-напред ходенето е обичайната стъпка, след това - повдигнете коленете си високо, а след това отново обратно до нормалното. Процедурата продължава 1-2 минути.

Поставете позиция и намалете краката си, сложете ръцете си на кръста си, след това отпуснете лактите обратно, за да вдишате, като по този начин натиснете гърдите си напред. Заедно с това движение, вдигнете ануса. При издишване вземете първоначалната поза. Извършете процедурата 2-3 r.

Станете, намалете краката си, поставете ръцете си по тялото. Тихо и дълбоко вдишвайте / издишайте 2-3 r.

trusted-source[100], [101], [102], [103], [104]

Предотвратяване

Предотвратяването на запек е навременното откриване и лечение на заболявания на храносмилателната система, както и други патологии, които водят до запек. Освен това е необходимо да се храните правилно и да включвате храни, богати на органични фибри, във вашата диета. Пийте достатъчно количество течност, преместете много, спазвайте режима на хранене на деня, а също и във времето, за да изпразните червата.

trusted-source[105], [106], [107], [108], [109], [110]

Прогноза

Хроничният запек често има благоприятна прогноза. Но трябва да се има предвид, че тази патология може да има усложнения - образуване на фекална обструкция, развитие на фекален перитонит или чревна обструкция. Тези проблеми са особено важни за парализираните хора, както и за възрастните хора.

trusted-source[111]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.