^

Здраве

Холинестераза в кръвта

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Холинестераза в кръвта - един от многото важни и необходими ензими, които за краткост в медицинския свят се определят от НЕ.

Вярно е, че истинската холинестераза се открива основно в мускулните тъкани на скелета, в тъканите на нервната система, малък брой от които се намират в червените кръвни клетки - червените кръвни клетки. Тази холинестераза се нарича ацетилхолинестераза или AChE.

Друг СЕ се нарича серум или псевдохолинестераза, но не заради неговата "фалшивост", а заради някои вторични функции. Холинестеразата работи в голяма част от хидролизата на ацетилхолин, който на свой ред, като важен невротрансмитер, предава нервни импулси.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Каква е холинестеразата в кръвта?

Нивото и активността на ChE помага да се диагностицира степента на интоксикация, да се изясни състоянието и да се оцени функционирането на черния дроб. Също така, преди сериозна хирургична намеса, се извършва анализ на ХЕ, за да се изключат всички възможни усложнения и рискове.

В серума нивото на холинестераза, което е толкова необходимо, се разкрива за оценка на състоянието на черния дроб, за да се определи степента на интоксикация. Първият отговор на всеки отравяне само ацетилхолинестеразата, спадът на нивото си от 40% се счита за сериозна заплаха за здравето, когато ацетилхолинсеразата под 80% от нормалното, може да дойде нервна парализа и нейната нулева дейност изисква реанимация. Холинестеразата е важна и за оценката на чернодробната функция. Ако холинестераза намалява неговата активност от 40-50%, е сигнал за симптомите на остър хепатит forme.70% намаляване на ChE активност - доказателства за цироза или краен стадий на чернодробно onkoprotsessa. Активирайте над предписаното ниво на холинестеразната кутия за различни заболявания, това е признак на хронична исхемична болест на сърцето (CHD), възможно е и диабет. Холинестеразата също се увеличава при генетична хепатоза с хиперпигментация - синдром на Гилбърт. Трябва да се отбележи, че холинестеразата в кръвта може да бъде абсолютно нормална при латентен хепатит, който се проявява без очевидни клинични симптоми. В такива случаи е необходима по-подробна и подробна диагноза.

Холинестеразата в кръвта, нейното нормално ниво и промени

Нормалното ниво на холинестеразата варира от 5300 до 12900-13000 единици / литър.

Намаляването на холинестеразата се наблюдава при всички хронични заболявания, свързани с черния дроб, с развиваща се цироза, след хирургични операции и предписване на определени медикаменти. Също така е възможно острият спад на холинестеразата при остра интоксикация, онкопроцеси и миокарден инфаркт. В допълнение, при много бременни жени, холинестеразата в кръвта се понижава, особено през третото тримесечие.

Увеличаване на холинестераза показва хипертония, възможно нефроза, диабет от всички видове, някои психични заболявания (MDS), онкологични процеси в млечните жлези, остра алкохолна зависимост. Освен това, през първото тримесечие, холинестеразата може да се увеличи при бременни жени, това се счита за норма.

Халинестераза в кръвта - важен биохимичен показател, пряко свързан с други ензими - трансаминази. Ако се понижи холинестеразата, активността на трансаминазите се увеличава и обратно. Ако холинестеразата в кръвта се нормализира чрез адекватни терапевтични мерки, това показва, че функцията на черния дроб се възстановява.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Каква е ролята на холинестеразата в кръвта?

През последните години, с помощта на множество изследвания, функциите на холинестеразата стават по-разбираеми. В допълнение към факта, че този ензим активно предава нервни импулси, преди повече от двадесет години е открито друго свойство на CHE - хидролизата на излишъка от ацетилхолин. Така че, при болестта на Алцхаймер, когато активността намалява и "изчерпването" на AChE, тяхната функция се приема от псевдохолинестеразата.

Серумният ензим може с право да се нарече защитен. Чолинестеразата успешно защитава организма от различни токсини, особено карбамати, органофосфати и други, които за съжаление сега се съдържат в огромни количества в храните (пестициди, нитрати). Също така, холинестеразата в кръвта се справя добре с отравяне със силни етерни отрови - сарин и други подобни, с предозиране на психоактивни вещества. Интоксикацията с кокаин може да бъде неутрализирана от препарати, съдържащи синтетичен CHE. Държавното регулиране на клетъчните мембрани, участва в образуването на пептиди (аминокиселинен остатък молекулни съединения), холин метаболизъм - това не е пълен списък на функции, които носи кръв холинестераза.

Къде се образува холинестеразата?

Холинестеразата от втори тип, т.е. Суроватка, се синтезира в черния дроб, отчасти се произвежда от панкреаса и холинестеразата влиза в кръвния поток чрез екскреция в черния дроб.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.