^

Здраве

Хирургичен фактор

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Максилофазовият хирург е лекар, чиято работа е да изследва и лекува заболяванията на челюстта и лицето. Нека да разгледаме какви заболявания лекува лекарят, методите за диагностициране и съветите за поддържане на здравето.

Максилофазовият хирург е най-популярната, но в същото време сложна медицинска специалност за днес. Лицето на човек е неговата визитка, това е външният вид, който определя индивидуалността и осигурява редица жизненоважни функции (дишане, реч, изражения на лицето, ядене). Лекарят се занимава с лечението на абсцеси, периостити, трудни зъби, възпаление на слюнчените жлези и максиларни синуси. Лекарят помага при лечението на наранявания на лицевия скелет, тумори в костите на челюстите, дефекти по раждане, патологии и деформации.

В процеса на лечение, лекарят използва многоетапен хирургически метод за лечение както на деца, така и на възрастни. Специални затруднения в процеса на хирургично лечение възникват с поддържането на нормален дихателен процес. Резултатът от лечението на чернодробните увреждания зависи от тактиката на неговото управление (анестезия, хирургическа интервенция, рехабилитация) и професионализма на лекарите.

trusted-source[1]

Кой е лицевият хирург?

Кой е лицевият хирург е квалифициран лекар, който провежда лечение за органите на устната кухина, увредени зъби, патологии и деформации на костите на лицевия скелет, врата и лицето. Районът на заболяването е инертен и кръвоснабдяване, така че всички лезии са болезнени, оставяйки недостатъци и сериозни деформации.

Максилофагичният хирург преди лечението на заболяването извършва подробна диагностика на пациента. Това се дължи на факта, че областта на лечение е близо до жизнените органи и мозъка. Всичко това предполага, че лицевият хирург трябва да бъде истински професионалист, да може да разпознава симптомите на сериозни заболявания и незабавно да лекува възпаления и увреждания на областта на челюстите.

Кога трябва да отида до максилофазовия хирург?

Кога трябва да потърся помощник по лицево-челюстния хирург и какви дефекти в челюстите и лицето изискват задължително лечение? Нека да разгледаме симптомите на болестите, лекувани от лекаря, и които се нуждаят от незабавна помощ.

  • Пародонтит - болестта се съпровожда от остра и нарастваща болка на зъбите. Болезнените усещания са свързани с натиска върху нервните окончания. Зъбите, които са засегнати от пародонтит, променят цвета си и стават мобилни.
  • Абсцес - възпаление на челюстта, причинен от останалата след отстраняването на корена на зъба и придружени от малък уплътнение на венците, които постепенно се отразява на меките тъкани на лицето.
  • Остеомиелит на челюстите - симптоматиката на заболяването е придружена от пулсираща болка в челюстта, студени тръпки, главоболие и висока температура. Болестта се дължи на некротичната пулпа на зъба.
  • Абсолютът е гнойни задръствания. Болестта се съпровожда от слабост, главоболие, висока температура и други симптоми, характерни за гнойни възпалителни процеси.
  • Лимфаденитът е заболяване, което причинява възпаление на лимфните възли. Най-често засяга главата, устата и гърлото.

Какви тестове трябва да се предприемат, когато отида при лицевият хирург?

Лечението на всяко заболяване се съпровожда от провеждането на тестове, които помагат да се диагностицира причината за лезията и да се направи най-ефективния план за лечение, който съответства на индивидуалните характеристики на тялото на пациента. Стандартните анализи, които са задължителни за всички пациенти, са - общ и биохимичен кръвен тест, както и общ тест за урина.

Висококачественият хирург може да даде насока към хистологията, т.е. Остъргване на кожата от засегнатата област. Ако заболяването е възникнало на шията и / или в областта на лимфните възли, тогава пациентът трябва да премине анализ на хормоните.

Какви диагностични методи използва maxillofacial хирургът?

Диагностичните методи помагат да се определи болестта колкото е възможно по-точно, като се акцентира върху нейните симптоми и резултатите от теста. Нека да разгледаме какви диагностични методи се използват от лицево-челюстния хирург. Най-често срещаният метод, който ви позволява да видите визуално степента на увреждане, е рентгеновите лъчи и интраоралната радиография, която се дава при случаи на челюстна и зъбна лезия.

При дефекти в зъбите и костната тъкан, лекарят извършва радиодисграфска диагностика и рентгенография. За диагностика на лицеви лезии, томография, ЯМР, КТ, цефалометрична рентгенова снимка.

Какво прави maxillofacial хирургът?

Какво прави максилофашният хирург и какво прави лекарят? Специалистът се занимава с диагностика, лечение и профилактика на заболявания, лезии и патологии на чернодробните области. Лекарят коригира вродени деформации, малоклузия и провежда естетично хирургично лечение на лицето и шията.

Максилофагичният хирург се занимава с лечението на спешни пациенти, които се лекуват с наранявания и наранявания, изискващи медицинска помощ. По принцип това са хора, които са пострадали при инциденти и аварии. Лекарят диагностицира и лекува планираните пациенти, провежда операции. Хирургът придружава пациента до пълно възстановяване.

Какви заболявания лекува максилофашният хирург?

Максилофагичният хирург е квалифициран лекар, който третира патологии и дефекти в областта на челюстите. Нека да разгледаме по-отблизо какви заболявания лекува лекарят. Всички заболявания са разделени на определени групи, които зависят от причините за лезиите. Групите включват тумори, възпаления, травми, както и придобити и вродени дефекти.

По време на работа на челюстен хирург взаимодейства с пластични хирурзи, онколози, неврохирурзи, Отоларинголози и други специалисти, които помагат направи точна диагноза и да се намери лек.

Консултиране на доктор по лицево-челюстна хирургия

Съветите на максилофагичния хирург са ценни препоръки и отговори на въпроси от интерес за много пациенти. Нека да разгледаме някои съвети от лекар.

  • Спазването на оралната хигиена е най-простият метод за поддържане и поддържане на здравето на зъбите. Превантивните прегледи при зъболекаря ще помогнат да се идентифицира наличието на заболявания и да се започне лечение навреме. Здравите зъби са гаранция, че помощта и лечението на лицево-челюстния хирург няма да се изискват.
  • Имплантацията е процес на въвеждане и замяна в тялото на изгубени органи с помощта на материали от небиологичен произход. Основните предимства на имплантацията са 100% естетически резултат, когато става дума за зъбни имплантанти, и най-важното е безопасността на този метод.
  • Вродените дефекти на областта на челюстта трябва да се лекуват от ранна детска възраст. Това ще ви помогне да избегнете затруднения и дискомфорт в юношеството и зрелостта.

Максилофагичният хирург е квалифициран лекар, чиято задача е навременна диагностика и правилно лечение на лезиите на челюстта и лицето. За това лекарят използва модерни диагностични техники и методи на лечение.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.