^

Здраве

Химиотерапия за колоректален рак

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Химиотерапията за колоректален рак е един от основните и първите стъпки в лечението. Важно условие за успешно лечение, както при всяко друго заболяване, е своевременното (на ранен етап) да се открие злокачествен тумор и да се започне лечение.

Ракът на ректума е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания. Всяка година по света тази болест се диагностицира при около 1 милион души. Около половината от пациентите умират.

В зависимост от стадия на рака, вида на лечението е предписан.

В допълнение към химиотерапията, се използват и лъчетерапия и хирургия.

Методът на лечение се определя в зависимост от степента и сложността на заболяването, различни показатели за цялостното здраве на пациента и характеристиките на неговото тяло.

Химиотерапията за колоректален рак засяга цялото тяло, забавя растежа на злокачествен тумор или убива раковите клетки.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Показания за химиотерапия за колоректален рак

Химиотерапията за ректален рак се предписва, ако по време на изследването се открият метастази в лимфните възли, разположени около ректума. При наличие на метастази, хирургичното лечение е неефективно или дори невъзможно и химиотерапията се превръща в незаменима и необходима мярка.

Химиотерапията за колоректален рак е дълъг процес, по време на който пациентът редовно се инжектира със синтетични вещества, които разрушават раковите клетки, като по този начин забавят растежа на метастазите и удължават живота на пациента.

Друга форма на тези синтетични вещества е възможна - таблетки, които причиняват по-малко вреди на целия организъм и се абсорбират по-добре. Но хапчетата са по-малко ефективни в борбата с раковите клетки, тази форма на лекарството е предписана в началните етапи на рака, според резултатите от прегледа и предписанията на лекаря.

Към кого да се свържете?

Курс на химиотерапия за колоректален рак

Химиотерапията за колоректален рак се извършва на различни етапи и при различни заболявания. Курсът на химиотерапията за колоректален рак зависи от параметрите на пациента преди или след операцията. В зависимост от хода на заболяването продължителността на курса на химиотерапията и нейната интензивност може да се променят.

Целта на хода на химиотерапията е да унищожи раковите клетки, да забави растежа на метастазите. Този вид лечение може да се използва преди и след операцията

Химиотерапията засяга цялото тяло и има различни странични ефекти.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Схеми на химиотерапия за колоректален рак

Химиотерапията за ректален рак не е алтернатива на хирургическата намеса, а процес, който я предхожда, или процес, който съпътства рехабилитацията след операцията.

Освен това се използва и този вид лечение, като лъчетерапия.

При хирургична интервенция, причината за заболяването се отстранява - злокачествен тумор. Но ако в радиуса на засегнатия орган вече има метастази, те не могат да бъдат премахнати хирургично. Различни лекарства се конкурират с тях в хода на химиотерапията.

Има няколко режима на химиотерапия:

  1. адювант, който се извършва след хирургично лечение на тумор на ректума;
  2. Нео-адювант - се извършва преди операция за намаляване на броя на раковите клетки;
  3. Нео-адювантна хеморадерапия - използва се след операция.

Препарати за химиотерапия на колоректален рак

Химиотерапията за рак на дебелото черво включва редица лекарства, които се използват в този или този режим на лечение.

Традиционното лекарство е 5-флуороурацил в комбинация с фолинат или калциев левкаварин. В допълнение се използват платинови препарати.

Такива стандартни лекарства днес са най-популярните и ефективни, но в същото време активно разработват нови химикали, които могат по-ефективно да се борят с раковите клетки и да забавят растежа на метастазите, като по този начин удължават живота на пациента.

Традиционните лекарства, предписани за химиотерапия, също са кселода, оксалиплатин, CAMPTO, UFT и други.

Според неотдавнашни проучвания ефективността му е успешно доказана от такова лекарство като Eloxatin в комбинация с гореспоменатия 5-флуороурацил.

Противопоказания за химиотерапия за колоректален рак

Химиотерапията за колоректален карцином е инжекция, предназначена да унищожи раковите клетки и да забави растежа на метастазите. Но синтетичните лекарства, които се използват за такива инжекции, не са универсални за всички пациенти и следователно се провежда предварително проучване на медицинската история и особеностите на тялото на пациента.

Продължителността на курса на химиотерапията зависи от етапа на рака и сложността на хода на заболяването. Химиотерапията за ректален рак не се предписва, ако операцията или лъчетерапията могат да бъдат по-ефективни за пациента, дават по-добри резултати. Хирургическата операция се извършва, ако злокачествен тумор в ректума може да бъде отстранен чрез операция и в тялото няма метастази.

За успешното лечение е изключително важно да се открие болестта в ранните етапи. Тогава лечението може да мине възможно най-бързо и успешно.

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Странични ефекти на химиотерапията за колоректален рак

Химиотерапията за колоректален рак не само убива раковите клетки и забавя растежа на метастазите, но също така засяга цялото тяло. Страничните ефекти от този вид лечение са неизбежни.

Страничните ефекти на химиотерапията се различават в зависимост от използваните лекарства и естеството на заболяването като цяло.

Когато се използва рак на ректума, като правило се използва 5-флуороурацил. Страничните ефекти от това лекарство се проявяват под формата на гадене, диария, орални язви. В някои случаи броят на левкоцитите в кръвта на пациента намалява и в резултат на това тялото е изключително отслабено и склонно към инфекции. Освен това пациентът може да има обрив по краката и ръцете си.

Химиотерапията за колоректален рак рядко причинява косопада.

В зависимост от комбинацията от лекарства пациентът може да изпитва невропатия, т.е. Изтръпване и изтръпване в различни части на тялото.

Когато се използва Avastatin, често се наблюдават странични ефекти подобни на грипоподобното състояние - пациентът може да има треска, преследване и главоболие.

Усложнения при химиотерапия при колоректален рак

Ракът на ректума е сериозно заболяване, което не винаги е възможно да се приложи хирургично лечение. В някои случаи, хирургическата намеса може да бъде не само невъзможна, но и безполезна.

Често усложнението на ректалния рак става пълно или частично запушване на червата.

Химиотерапията за ректален рак е доста често срещана форма на лечение при тази болест. Изразени странични ефекти и усложнения при химиотерапията.

Тежкото гадене, диарията, понижаването на левкоцитите в кръвта и всички други нежелани реакции, описани по-горе, значително намаляват качеството и комфорта на живота на пациента.

Като правило, химиотерапията за колоректален рак е високоефективен метод на лечение, както преди, така и след операцията. В случай на невъзможност за хирургична намеса, химиотерапията може значително да удължи живота на пациента, унищожавайки раковите клетки и забавяйки растежа на метастазите.

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.