^

Здраве

Гинеколог-Перинатология

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Перинатален гинеколог е лекар, който подготвя бременна жена за раждане. Контролира, извършва различни корективни и диагностични работи с бъдещата майка през цялата бременност. Нека да разгледаме по-отблизо кой и с какво се занимава гинеколог-перинатологът и в какви случаи е необходимо да му се обърнете за помощ.

Доктор, който подготвя бременна жена за раждане и я наблюдава през всичките девет месеца от очакванията на бебето, е перинатален гинеколог. Лекарят се занимава с проучването на перинаталния, т.е. Перинаталния период, който условно се разделя на периоди преди или по време на раждане, на трудовия период и седмицата след раждането или постнаталния период. Общият и следродилният период - имат ясни аспекти, но пренатален период започва с 28-та седмица от бременността.

Поради Перинатология, изучава физиологията и патофизиологията на новородено плода, както и терапевтична и диагностична апаратура възможност да кърми децата, които се раждат преждевременно с ниско тегло при раждане и патологии. Бебетата, които изглеждат с ниско телесно тегло, са резултат от преждевременно раждане, което може да възникне без подходящо изследване и консултация от перинатален гинеколог и поради вредните навици на майките.

Перинататологията е известна не само за диагностичните методи, но и за интензивна неонатална терапия. При интензивно лечение се разбира съвкупност от мерки, които имат дете, родено с асфикция, което е, недостиг на кислород, дишането техники за възстановяване на сърдечната дейност, обмяната на веществата на всички органи и кръв. Освен това има специално оборудване, което ви позволява да наблюдавате ефективността на основните органи на новороденото, родено с нарушения, патологии или задушаване.

trusted-source[1]

Кой е перинатален гинеколог?

Като цяло това е професионален акушер, който специализира в диагностицирането на бременности, които се появяват при усложнения и високорискова бременност. Според статистиката една от десетте бъдещи майки се нуждае от помощта на гинеколог-перинатолог. Лекарят помага при сериозни проблеми по време на бременност и усложнения. При вторична бременност една жена трябва да посети перинататолог, особено ако първата бременност е с усложнения.

Редовното посещение на гинеколог-перинатолог е добро, но това не ви дава право да не ходите на редовни приеми на терапевта. Процесът на бременност трябва да бъде наблюдаван по сложен начин както в терапевта, така и в гинеколога-перинататолог. Друга особеност на перинаталния гинеколог е неговото присъствие по време на раждане. За бъдеща майка това е гаранция, че раждането ще върви добре, особено след като процесът ще бъде контролиран от лекар, който наблюдава девет месеца бременна жена. По време на раждането, лекарят отговаря за спешна помощ за новороденото и провежда различни тестове и диагностика.

Ако отидете на гинеколог перинататолог за първи път, не се колебайте да зададете въпроси, особено ако имате тази първа бременност. Небрежен разговор с компетентен експерт ще позволи на бъдещата майка да се чувства уверена. За много майки перинатален гинеколог е човек, на когото можете да се доверите, лекар, с когото можете да се консултирате по въпроса за бременността. Не забравяйте, че е по-добре да зададете вълнуващ въпрос и да разрешите проблема веднага, отколкото в по-нататъшния, да страдате от проблеми, които не могат да бъдат решени.

Кога трябва да отида при перинатален гинеколог?

Когато е необходимо да се обърнете към гинеколога-перинатолог, въпрос, който мъчи много бъдещи майки. Работата с лекар и прегледите при гинеколог перинатолог трябва да се провежда редовно, от първия месец на бременността.

Моля, имайте предвид, че след първото ви посещение при лекаря ще бъде изготвен индивидуален график за посещение по време на цялата бременност.

 • Обикновено посещението се предписва на всеки четири седмици, т.е. Всеки месец от бременността до седмия месец от бременността. 
 • От осмия месец на бременността, посещенията на гинеколога-перинатолог трябва да бъдат на всеки две седмици. 
 • През последния месец на бременността всеки лекар трябва да посещава всяка седмица.

Такъв график на посещенията ще позволи на бременната жена да се консултира по всички нововъзникващи въпроси и да получи своевременна помощ. Освен това, редовен преглед от лекар ще позволи своевременно откриване на възможни патологии и ще гарантира добър резултат от бременността и здравословно бебе.

Какви тестове трябва да правя, когато отида при перинатален гинеколог?

Когато се обърнете към перинатален гинеколог, е необходимо да приемете няколко теста, както за бременна жена, така и за новородено бебе. Предлагаме Ви списък с задължителни тестове. 

 • Общ кръвен тест.
 • Анализ за хормони, особено тироидни хормони.
 • Общ анализ за инфекция с билирубин.
 • Проверете за хроничен херпесен вирус.
 • Цитомегаловирус и кръвен тест за фенилкетонурия.
 • Анализ на Rh фактор и кръвна група, като се вземат предвид моноклоналните антитела.
 • Анализ за токсоплазмоза, маковишидоза и рубеола.
 • Кръв от петата на новородено.

Тези тестове трябва да бъдат предадени на гинеколог-перинатолог. Самият лекар ще ви разкаже за допълнителни тестове, диагностика и необходими изследвания.

Какви диагностични методи използва перинаталният гинеколог?

В работата си, гинеколог-перинататолог използва различни методи, които позволяват цялостен контрол на бременността. Стандартните диагностични методи, използвани от перинаталния гинеколог, са:

 • Точното определяне на гестационната възраст и предварителната дата на раждане.
 • Ултразвуково сканиране и доплерово изследване на кръвния ток на фетуса.
 • Електрокардиография и рентгеново изследване.
 • Фонокардиография.

Тези методи на диагностика позволяват на гинеколо-перинатолога да проведе пълен контрол върху хода на бременността. В случай на усложнения по време на бременност, лекарят използва по-пестящи методи за диагностика, така че бебето се ражда здравословно без патологии и раждането е бързо и без усложнения.

Какво прави перинаталният гинеколог?

Основната задача на гинеколог-перинатолог е да наблюдава бременна жена. В периода на носенето на бебето, лекарят трябва да проведе маса от диагностични изследвания, за да проследи възможните патологии на новороденото. Ако говорим за изследване, проведено от перинатален гинеколог, това са ултразвукови, генетични и биохимични методи за откриване на вродени патологии в ранните етапи на бременността. Когато се идентифицират необратими патологии, лекарят предписва лечение или индикации за прекратяване на бременността.

За гинеколо-перинатолога интранетният или патримониалният период е много важен. Тъй като през този период лекарят диагностицира и контролира състоянието на майката, процеса на раждане и състоянието на новороденото. Благодарение на подобрените терапевтични и диагностични технологии перинаталният гинеколог има повече възможности да допринесе за раждането на здравословно бебе и успешен процес на раждане. Гинеколог-Перинатология разработва методи неонатална интензивни грижи, както и методи, които на практика позволява да запишете бебета с асфиксия, ниска маса, вътречерепен наранявания и деца, които са родени преждевременно.

Какви заболявания се лекуват от перинатален гинеколог?

Основната задача на перинатален гинеколог е наблюдението на бременна жена. Ако говорим за болестите, които лекува перинататолога, всички те са свързани с бременност, заболявания, които могат да се появят по време на бременност и усложнения по време на раждане. Нека да разгледаме по-отблизо болестите, които гинеколог-перинатологът третира.

 • Херпес при бременни жени.
 • Артериална хипертония.
 • Болести на бъбреците, щитовидната жлеза, черния дроб.
 • Вродени малформации и патологии.
 • Тежка токсикоза и повръщане.
 • Идиопатическая тромбоцитопеническая пурпура.
 • Различни инфекции след раждането.
 • Инфекциозни заболявания и лезии.
 • Миастения гравис и Rh несъвместимост.
 • Отделяне и плацента.
 • Преждевременно раждане и забавена бременност.
 • Ранно разкъсване на амниотични мембрани.
 • Възможност за операции по време на бременност.
 • Захарен диабет, лупус еритематозус и сърдечна недостатъчност по време на бременност.
 • Ревматични сърдечни заболявания, прееклампсия и еклампсия.
 • Усложнения поради нездравословен начин на живот и употреба на наркотици по време на бременност.
 • Ревматоиден артрит и вродена рубеола.
 • Недостатъчен минерален клапан или пролапс.
 • Трофобластично заболяване.

Нека да разгледаме болестите, които гинекологът-перинатолог третира и които често се срещат в практиката на специалист.

Травма при раждане - увреждане на периферната и централната нервна система. В категорията на вродени дефекти се кървене в гръбначния мозък и кожата си, увреждане на гръбначния мозък, повишена съдова пропускливост или съдова разкъсване, руптура на гръбначния мозък, както пълна и частична. Също така, вродени дефекти на костите и ставите, меките тъкани, кръвоизливи в гръдната кост, ожулвания и кръвоизливи в периоста. Уврежданията на коремните органи също са свързани с раждаемостта. Като правило, слезката, черният дроб и надбъбречните жлези са най-обезпокоени.

Асфиксията на новородените е патология, при която новороденото диша и в резултат на това бебето е получило кислороден дефицит. Асфиксията е първична, която се получава при раждане и вторично, т.е. Задушаване през първите дни и часове от живота.

Това е списък на основните заболявания, които се лекуват от перинатален гинеколог. Цялата работа на перинататолога има за цел да гарантира, че бременността протича възможно най-добре и нищо не застрашава здравето на майката и бъдещето на бебето.

Съвети на гинеколог-перинатолог

Съветите на гинеколог-перинатолог са практически препоръки за бременна жена и препоръки за укрепване на здравето на новородено.

 1. След раждането на дете трябва да се обърне специално внимание на неговата двигателна активност по време на сън. След раждането детето почти спи, но в този момент организмът на детето работи и е въведен в сила. Необходимо е да се следи дишането на спящо новородено, да се наблюдава периодичността на инхалациите и издишванията и фазата на продължително издишване. Ако бебето няма достатъчно кислород, той започва да трепери в съня си. Това е сигнал, че бебето трябва да провери или коригира листа, което вероятно му пречи да диша нормално.

Не се намесвайте в движението на бебето в сън, тъй като той е почти 50-60% от времето, което бебето прекарва в яслите. Отхвърлете плътното заплитане, не притискайте движенията на бебето, не пречивайте на неговата дейност.

 1. Внимателно следете температурата и микроклимата на стаята, в която е новороденото. Трябва да има температурна разлика между средата и тялото на детето. Колкото по-голяма е температурната разлика, толкова по-активен и по-висок е мускулен тонус на новороденото и това е гаранция за нормално развитие. Но температурната разлика трябва да бъде в разумни граници.
 2. Особено внимание трябва да се обърне на процеса на къпане, тъй като къпането за бебето е много важно. Процедурата по къпане позволява на детето да развие вродената способност да остане във водата, т.е. Между другото, за тези цели е разработена и работи успешно техника, която дава възможност да се преподава плуване на бебета.
 3. Не принуждавайте бебето да се движи, цялата моторна дейност трябва да е негова инициатива. През първите седмици от живота на бебето, активността е причинена от дразненето на пръстите, петите, дланите, ходилата, които стимулират моторните рефлекси. Не забравяйте, че е много важно да се насърчава свободното и независимо развитие на активността и способностите на детето с цялата му сила.
 4. Не забравяйте за превантивни уелнес масажи за новородено. От първите дни направете леки процедури за масаж на детето - светлина, спретнато потупване на тялото му.

Спазването на всички горепосочени съвети от гинеколог-перинатолог ще растат здраво бебе.

Гинеколог-Перинатология - лекарят, който контролира процеса на бременност, помага лечение на заболявания на бременната жена и се увери, че бебето се роди, без отклонения, както и процеса на раждане мина без усложнения.

trusted-source[2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.