^

Здраве

Electropuncture

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Електропунктура - ефектът върху биологично активните точки от някои нискочестотни токове, които имат изразени инхибиторни, аналгетични, хипонаситизиращи, антиангинални ефекти.

Предимствата на метода са неинвазивност, възможност за получаване на рефлексен отговор на всеки орган, мобилизиране на неспецифични механизми за защита на тялото и неговите адаптивни ресурси. Методът се използва широко при лечението на психосоматични патологии.

Elektropunkture е един от ефективни методи, включени в категорията на рефлексотерапия, и се отнася, както и други начини за въздействие биологично активни точки, стимулиране на определени области на тялото измерва освобождаването на електрически ток. Тази техника се основава на най-старите знания, съчетани с най-новите постижения в областта на биофизиката и медицината. Електропунктурата бе възложена на първия пациент в края на 18 век, за да се подобри ефекта от акупунктурата, популярна тогава. След това беше публикувана много полезна и обширна научна работа за методите на електропункцията и приложението им при лечението на различни заболявания. Авторът на научната работа, французинът Сарънджиер, изобретил първия безопасен електрически уред, който работи по определени точки на тялото по специални схеми. Оттогава електрокултурното лечение не само е изследвано, но и е било използвано последователно, може би поради относителната лекота, с която инструментът е проектиран и неговата лекота на използване. Най-известният и уважаван в света на медицината е т.нар. "Немско училище" за електротерапия, оглавявано от мрачния д-р Р. Фал. Понастоящем методите на електропробукцията помагат не само да премахнат първичните симптоми, те перфектно работят като сложна диагностика, а също така допълват основните терапевтични мерки като ефективен метод за лечение на много патологии.

trusted-source[1], [2], [3]

Устройства за електропрактика

Специфичността на метода на електропункцията не е проблем за лекарите, които вече имат акупунктурни техники. Въпросът е само доколко лекарят е готов да учи и използва уредите за електропунктура. За лекар, който познава топографията на BAP (биологично активни точки) и като правило се интересува от подобряването на уменията си, използването на електрическо оборудване няма да създаде специален проблем. Освен това медицинските електроуреди значително опростяват много процеси, свързани с категорията на рефлексотерапията.

Устройства за електроакупунктура, кой модел, че или ще трябва да има специално търсене режим - търсенето на биологично активни точки, което опростява работата и позволява на рефлексолог да "забрави" за използването на многотомни атласи по меридианите и точките.

Кои групи от НДНТ могат да намерят устройството за електропептика? 

 1. Точки, които оказват рефлекторно влияние върху централната нервна система (ЦНС).
 2. Сегментни участъци на БАП, които съответстват на инервацията на определените зони на гръбначния мозък.
 3. Така наречените гръбначния НДНТ, които са разположени по протежение на гръбначния и паравертебралния линия на мястото на излизане и автономната нервни влакна в областта на инервация на вътрешните органи и системи.
 4. Регионални ПБЗ, които се намират в кожата в областта на проекцията на вътрешните органи.
 5. Местни НДНТ, с които можете да работите върху близки тъкани - кръвоносни съдове, мускулна тъкан, стави и връзки.

По този начин съвременните устройства за електропротекция са станали не само асистенти в дейността на рефлексотерапевтите, но и дават възможност за лечение вкъщи. На пазара започнаха да се появяват нови модели, които са абсолютно безопасни за домашна употреба, разбира се, повече за превантивни цели, отколкото за сериозно лечение на хронични патологии.

trusted-source[4], [5]

Апарат за електропробиване

Първите инструменти и апарати за електро акупунктура се появили преди много време, като цяло пионер в тази област може да се разглежда като автор на научната работа на електротерапия Sarlande французин, който в края на XVIII-ти век за първи път тества ефекта на електрически ток на пациента си. Независимо от това, трябва да е било дълго време, преди да се създаде наистина ефективен и безопасен апарат. През 1963 г. В Русия е разработен от устройството за автоматично търсене на БАТ (биологично активни точки) върху тялото на пациента, авторите - Geykin и Mikhalevsky защити тяхното потомство патент допълнително устройство е била призната в много европейски страни, особено там, където училищата са активно развиващите рефлексотерапия и електропродукция (Франция и Германия). На едно и също място в тези държави апаратите за електропултура започнаха да се произвеждат в серийно производство, а в СССР учените продължиха работата по подобряването на такива устройства.

Първите устройства, одобрени за използване в съветските лечебните заведения, са били издадени през 70 години в Научноизследователския институт за инструмент радиоизотоп на Рига, тези устройства не могат да определят само БАТ, но също така ви позволява да пишете лекарства в човешкото тяло по метода на електрофореза. Оттогава тя отне много време, както и модерни устройства за електроакупунктура имат много модификации, от много сложна за много прост, разрешени за употреба в домашни условия.

Понастоящем електропунктурата се провежда в амбулаторни клиники с помощта на такива устройства: 

 • Всички модели от категорията DENAS.
 • Всички опции за категорията ELAP.
 • Axon-01.
 • Reflex 03.
 • Elfor.
 • Шубоши FZ-1.
 • Учител.
 • Електроника ELITE-4.
 • ТЕСТ.
 • BIORS.

Не е възможно в тази статия, за да се изброят всички съществуващи модели на устройства за електроакупунктура, можем само да се отбележи, че по-голямата част от тях се работи по техники Фол и Накатани и ще ни позволи да се определи нивото на енергийния баланс в организма, както и работата по определени акупунктурни точки, като по този начин нормализира здравословното състояние на пациента.

trusted-source[6], [7], [8]

Практическа електроприсадка чрез метода Voll

Методът, разработен от немския лекар R. Vollem, се основава на определянето на точния потенциал на реакцията на взаимодействие на BAP (биологично активна точка) върху действието на сила на постоянен ток от 1,5-10 μА. Отговорът на човешкото тяло към електрическия импулс се измерва, фиксира и след това се интерпретира в съответствие с предложения алгоритъм. За диагностични и терапевтични цели се използва практическа електропруктура съгласно метода Voll, ефективността на техниката се потвърждава от времето, статистически положителни данни. Освен това, според Voll, пациентите се диагностицират и лекуват в 55 страни по света, като се започне от 60-те години, което също може да се счита за потвърждение на ефективността на това развитие.

Общи принципи на метода: 

 1. Диагностиката се основава на нивото на стабилност на показанията, както и на други параметри - време и скорост на промяна на индикатора.
 2. Волтерапията предполага, преди всичко, използването на седация или активиране на избраната за лечение зона. В този случай се използват импулси с различна сила, честота и величина.
 3. Практическата електроприсадка чрез метода на Вол помага да се избере терапевтична посока и препарати, както традиционни, така и хомеопатични. Лечението се определя, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента и лекарствата се избират в зависимост от диагнозата, определена от заболяването.

През 1953 г. Д-р Voll е публично заяви, че е изобретил метод, който помага да се регулира катастрофи система на организма. Всъщност, за да се лекува резултатът е стабилен, е необходимо да се премахне основната причина за болестта, която често е скрита, освен това, не е тайна, че в продължение на дълъг период от време, симптоматично лечение е често срещана в медицината, което значително улеснява живота на пациента, но не елиминира, причинен фактор за патология. Същността на метода на д-р Voll е да се намерят истинските причини, които, според него, се коренят в енергийния дисбаланс. За мястото на прекъсване на захранването, Voll изобретил специален апарат, включващ измерване на електрическия потенциал в биологично активни точки, разположени в проекция областта на органи и системи. Тези точки са били известни отдавна, преди повече от 3000 години, акупунктура зони, използвани за откриване и лечение на заболявания от китайски лекари.

Днес почти всички лекари потвърждават информативния характер на този метод, неговата надеждност според статистическите данни е повече от 90%, което е много висок показател в диагностичния смисъл.

Какво е предимството на електроприсадката според метода Voll? 

 • Абсолютна безболезнена процедура.
 • Откриване на патология на най-ранния етап на развитие с точност 93%.
 • Откриване на предразположеност към определени болести, което прави възможно предотвратяването на болестта във времето.
 • Изявление на съществуващите заболявания с точност 95%.
 • Идентифициране на скрити паразитни болести.
 • Липса на противопоказания за диагностичната процедура.
 • Представена е възможност за индивидуален избор на лекарства и хомеопатични лекарства, като се вземат предвид възможните реакции на тялото за лечение, включително алергии.

Метод .Today Voll притежават много лекари - лекари, общопрактикуващи лекари, невролози, гинеколози, педиатри, че наистина показва възможностите на биорезонансна диагностика и терапия.

Обработка на електропракцията

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Как електрическите токове засягат човешкото тяло?

Всички процеси, протичащи в човешкото тяло, са съпроводени от определени електрически зауствания, които са силни. Принципът, при който лечението на електропултурата се придържа към пръв поглед, е съвсем проста: електрическите токове се избират според параметрите, които са подобни на човешките импулси. Като допълва, активира или обратно, намалява активността на първоначалните зауствания, електротерапията помага да се нормализира дейността на вътрешните органи и системи. Очевидната простота всъщност се опровергава от сложен рефлексен механизъм, който е включен в работата след излагане на течения на биологично активни точки, разположени в проекцията на органите, които ще бъдат лекувани. Обменните функции на най-сложните химични вещества, хормоналните и нервните системи се започват, в противен случай мозъкът и сърдечно-съдовата система работят.

Третирането на електропракцията е разделено на два основни метода: 

 1. Неинвазивен метод. Действието по зададените точки се осъществява чрез контакт на кожата и електрода.
 2. Електроакупунктурата е инвазивен метод. Изхвърлянето преминава през специална игла, която предварително се въвежда в определената биологично активна зона

Акупунктурата с помощта на електрически ток се счита за по-ефективна, тъй като тя е способна да повлияе на дълбоките структури и понякога директно в зоната на желаната мускулна тъкан. Този метод причинява по-интензивен рефлексен отговор, поради което ефектът от лечението идва по-бързо.

Въпреки някои особености на първия и втория метод, усещанията, изживявани от пациента, се вписват в рамките на удобното телесно докосване. Леко изтръпване или мравучкане са може би всички относително неудобни феномени, които могат да се появят по време на сесия на електропробуждането. Продължителността на една процедура варира от половин час до час, препоръчваният курс на сесии е най-малко шест. Видът, честотата, полярността и величината на тока трябва да бъдат избрани от лекаря в зависимост от терапевтичната задача и индивидуалните характеристики на състоянието на пациента.

Какво се случва след лечение с електропрактика?

Резултатът понякога надхвърля очакванията. В почти 99% от случаите функциите на системите и вътрешните органи се нормализират в по-голяма или по-малка степен, освен това общото състояние на дадено лице се подобрява, става все по-активно и приложимо. Получава положителен заряд и имунна система, невро-психичната структура се стабилизира.

Първото нещо, което пациентът наблюдава след завършването на пълен курс на електротерапия, е възстановяването на храносмилателните органи и безпрецедентната лекота в тялото. Мускулните спазми също бързо се отстраняват, а спастичните васкуларни състояния се неутрализират. Напълно възстановяването на енергийния баланс става след няколко курса, които трябва да бъдат завършени, за да се определи първичният резултат.

Методи за обработка с електрически ток

 1. Електропронукционна дерзонавализация.
 2. Ultratonopunktura.
 3. Биорегулирана електрическа стимулация.
 4. Транскутанна електроневростимулация (TENS).
 5. EHF electropuncture.
 6. Mioelektrostimulyatsiya.
 7. Electrochemotherapy.
 8. Трансреналинна електростимулация.
 9. Elektrosonoterapiya.

Какво се лекува с електротерапия? 

 • BA е бронхиална астма.
 • YABZH - пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника без обостряне.
 • Хронични заболявания на бронхо-белодробната система.
 • VSD - вегетативна съдова дистония.
 • NDC - невроциркулаторна дистония (хипертоничен вариант).
 • Остеохондроза на гръбначния стълб (компресионни синдроми).
 • Алергии, включително алергични дерматози.

По принцип всички хронични заболявания реагират добре на лечението на курса с електропултура, ефективността зависи от предварителната диагноза и от възможните съпътстващи патологии.

Има ли някакви противопоказания, когато лечението с електропрактика е невъзможно?

Както всеки терапевтичен метод, електротерапията също има своите ограничения. Електроструктурата е противопоказана при такива състояния и заболявания: 

 • Системни патологии на кръвно-хематологични патологии (левкемия, левкемия, злокачествена анемия).
 • Неоплазми върху кожата в зоната на биологично активни точки.
 • Хеморагични патологии - нарушение на процеса на коагулация на кръвта.
 • Остър възпалителен процес, особено при хипертермия.
 • Бременност.
 • Вродени патологии.
 • Остри психични състояния (психоза, алкохолна психоза).
 • Кахексия.
 • Епилепсия.
 • Наличието в сърцето на пейсмейкъра.
 • Отложен инсулт, инфаркт. Процедурата се провежда стриктно съобразно показанията и само 4-6 месеца след заболяването.
 • Обширен процес на разширени вени.
 • Електропунктурата не може да се комбинира с радиация или химиотерапия.
 • Гръдна ера, деца под 3 години.
 • Възрастта над 60 години е противопоказание, свързано с наличието на много патологии в тази възрастова група.

Лечението с електрически токове трябва да се извършва само в специализирани лечебни заведения, в оборудвани помещения за процедури и строго според указанията след изчерпателна диагноза.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28], [29]

Отзиви за електропрактиката

Преди няколко десетилетия имаше лекари, които бяха скептични по отношение на електропракцията, днес ситуацията се промени радикално. Рефлексология основно придобива статут на дългоочакваната от всички уважавани медицински посока, тъй като натрупаните резултати, хиляди излекувани пациенти красноречиво убедят дори и най-запалените скептиците в ефективността на този метод. Отзиви за електроакупунктура в момента само положителен, разбира се, в присъствието на специалист с достатъчно опит, освен това, един лекар трябва да се подобрява непрекъснато, включително и в областта на научните изследвания, които вече не са разбрани от физици кибернетика от лекари.

Съвременните методи за електротерапия са правилно считани за медицински, като се преместват от категорията на нетрадиционните методи на лечение в категорията на популярните и използвани методи в много лечебни заведения. Най-вероятно това признание electropuncture спечелил благодарение на положителните статистически данни, защото в света на медицината има много ясна дефиниция на - доказателствената медицина, а именно, че всеки метод трябва да се придружава от резултатите, които могат да бъдат проверени, измерени, и най-важното - да се повтаря.

Лекарите в електротерапията привличат надеждността и ефективността, пациентите - безболезнено лечение и чувство за първични ефекти веднага след първата сесия. Ето защо отговорите на електропроучването са предимно положителни, което отново доказва стойността на древния медицински опит и целесъобразността да ги комбинира с най-новите научни разработки.

В съвременната медицина електропулктурата се разглежда не само като симптоматично лечение, но и като потенциално обещаваща посока, която помага за възстановяване на енергийния баланс на човешкото тяло като цяло. Днес активно развива изцяло нова наука в интерфейса на медицината, физиката и биофизиката, индустрията в обозримо бъдеще ще разкрие тайната на взаимодействието на информационните процеси, които са отговорни за регулирането на вътрешните органи и системи. Електропунктурата в тази сфера вече заема едно от най-значимите места и вероятно е тя скоро да се издигне до следващото висше ниво, близо до фундаменталните науки.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.