^

Здраве

Метод на биологична обратна връзка

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Biofeedback (от английски биологична обратна връзка.) -. Особен тип обучение произволна регулиране на физиологичните параметри като биоелектрически осцилации потенциали на мозъка, сърдечната честота, респираторни параметри, температура, устойчивост на кожата, мускулно напрежение и др обратна връзка може да бъде преведен като "обратна връзка "Терминът« биофидбек »в рускоезичните литература съдържа различни изпълнения -" за биологична борба "," биоконтрол обратна връзка "или (по-често през последните 10 години) като" биофидбек ".

Методът за био-обратно отразяване може да повлияе на нивото на безсъзнание. Особеността на метода се състои в неспецифичния терапевтичен ефект - намаляването на емоционалното напрежение, което е изключително важно при лечението на граничните "психични разстройства".

Преди да приложите метода за биологично възстановяване, е необходимо:

  • извършват полиграфска регистрация на редица физиологични функции на организма;
  • Идентифициране на параметрите на биоелектрични или биомеханични процеси, избрани за управление;
  • Осигурете алармена система, която обозначава "наказание" или "укрепване" ("насърчаване") в зависимост от промяната в параметрите на регулираните функции (фаза, честота, амплитуда);
  • да въведе регистрация на биологични процеси за последващия систематичен математически анализ;
  • извършват обективен количествен анализ на патологичните прояви, бърз анализ на индивидуални биоелектрически, биомеханични и вегетативни показатели;
  • включете пациента, за да участвате в лечението.

Основните атрибути на терапията са biofeedback:

  • непрекъснат мониторинг на изследваните функции;
  • пациентът се предоставя в реално време с обратна сензорна връзка за регулирана функция под формата на звук или образ;
  • Инструкции, които насърчават пациента да промени функциите си.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Индикации за използване на терапията с биологична обратна връзка

Методът на биологична обратна връзка чрез електромиография се използва за релаксиращо обучение и лечение на двигателни нарушения. Прилага се с дисоциативни двигателни нарушения, нарушения на съня, синдром на хроничната умора.

Biofeedback в параметрите на сърдечно-съдовата система (пулс, кръвно налягане, времето на разпространение на вълната на пулса и др.), Посочена в тревожност и фобийни разстройства, соматологични автономни дисфункции, регулаторни разстройства, заболявания на централната и автономната нервна система (с ОМТ и цереброваскуларна циркулация, проявява невро дистония, сърдечни аритмии).

Метод на биологична обратна връзка при температурата на кожата. Техниката е насочена към увеличаване на кръвоснабдяването на различни части на тялото. Реакция на стреса се придружава от централизация на циркулация, "изпомпване" на кръв към жизненоважни органи, повишаване на кръвното налягане, ускоряване на кръвния поток, намалява притока на кръв към крайниците и периферни съдови спазми. Усвояването на произволен контрол над температурата на върха на пръстите е ефективен начин за разширяване на съдовете на крайниците, намаляване на периферното съпротивление и по този начин предотвратяване на развитието на психо-емоционален стрес или понижаване на нивото му.

Метод на биологична обратна връзка за дермално-галванична реакция. Методите се основават на обучение супресия условно страх отговор в симулирани условия, когато е мониторинг на галванична реакция на кожата с помощта на елементи разговорен психотерапия и при последващото прехвърляне на придобити познания по-специално житейски ситуации. Пациенти с преобладаващ тревожност и безпокойство синдром фобия намаляват нивото dezaktualizyruyutsya фобийни симптоми. При пациенти с гранични психични разстройства, причинени от високо кръвно налягане, в повечето случаи, е субективно подобрение на здравето - намаляване на тревожност, подобряване на настроението, нормализиране на съня, повишена активност, значително намаляване на неврастеници, astenodepressivnyh тревожност депресия, натрапчиво, истерия и isterodepressivnogo синдроми. Биологичната обратна връзка за кожната галванична реакция е спомагателно средство за повишаване на резистентността към психически стрес.

Методът на биологична обратна връзка за респираторни показатели се използва успешно при хипервентилационен синдром, бронхиална астма, соматоформни нарушения на дихателната система. Високата ефективност на коригирането на речта, сърдечната честота, респираторната аритмия на сърцето, при лечението на заекването при деца и възрастни (Smetankin AA метод) се отбелязва. Същността на метода се състои в преподаване на контрола върху пациента и целенасочената промяна във физиологичните функции, свързани с формирането на речта (дишане, мускулна и вегетаваскуларна тонус, психоемоционално състояние).

Методът на биофидбекс, основаващ се на реоенцефалограмата, се използва за регулиране на пълненето на пулсиращата кръв, намаляване на артериалния тонус, улесняване на венозния излив. Прилага се с вегета-съдова дистония, соматоформна автономна дисфункция, мигрена, невротично-подобни соматогенни и органични нарушения на травматичен и съдов генезис.

Методът за биологично възстановяване на ЕЕГ или неврофидекс се използва за лечение на различни функционални нарушения. В английската езикова литература по принцип се приемат термините "EEG biofeedback" и "neurofeedback" (като синоними). Биологичната обратна връзка за ЕЕГ (заедно с други методи) позволява на пациента да почувства състояние, което обикновено не се контролира при нормална ситуация.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.