^

Здраве

Физиотерапия за заболявания на червата при деца

, Медицински редактор
Последно прегледани: 19.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

При децата, в допълнение към органичните заболявания на стомашно-чревния тракт, функционалните заболявания на червата (до 80%) често изискват физиотерапевтични методи на лечение. Тези заболявания са полиетиологични, изискват лечение, насочено към основните връзки на патогенезата, главно нормализиране на функциите на нервната и ендокринната система, възстановяване на увредените двигателни и секреторни функции на червата.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Показания за физиотерапия при чревни заболявания при деца

Физиотерапията за заболявания на червата при деца се предписва в зависимост от вида на заболяването. При синдром на раздразнените черва с запек, с функционален запек, бяха разработени следните препоръки.

  • С хипертмоторна дискинезия, електрофореза папаверин, плафифилин, не-шипи на корема. Електродът на лекарството е свързан към анода, безразличителният електрод е поставен върху сегментната зона (гръден кош или лумбален гръбнак). При по-големи деца може да се използва индуктиротермия на коремната област. Използвайте устройството на ICV-4, предписвайте ниска топлинна доза всеки ден. 5-8 процедури на курс. По време на продължително запек, е препоръчително да се използва парафин или озокерит приложения на корема, синусоидално модулирани токове (I и IV от вида на работата) в продължение на 3-5 минути, а разбира се на 8-10 процедури.
  • При хипомоторна дискинезия трябва да се увеличи моторната активност (игри на открито, разходки). Задължително активно втвърдяване, избърсване, душ, през зимата общото ултравиолетово облъчване съгласно основната схема. За да се увеличи регулаторната функция на централната нервна система, е показана ендоназалната електрофореза на витамин В6.
  • За да подобрите тонуса на червата, подобрете функцията на двигателя, задайте синусоидално модулирани токове от апарата "Amplipulse". Електродите се поставят в проекцията на дебелото черво (алтернативно през възходящ, напречна и низходящи разделения) и сегментни зони (в verhnepoyasnichnom гръбначния стълб) PP-P, FM: 30-50 Hz, GM; 75-100% за 5-10 минути, 10-12 процедури дневно. Също така провеждайте електрофореза на прозирин.

При деца с нарушения на автономната нервна система се предписват процедури, като се вземе предвид вегетативната хомеостаза. При симпатикотония се предписва обща електрофореза, съгласно Vermel SB, електрофореза на зоната на яката според E. Shcherbak. С еуфилин, папаверин, бром, магнезий. 10-12 процедури са достатъчни за курса.

Определете водни процедури, успокоявайки нервната система - иглолистна баня. Етеричните масла и терпени, съдържащи се в екстракта, проникват добре през мастните жлези и космените фоликули в повърхностните слоеве на кожата, намалявайки чувствителността му. Парите от летливи ароматни вещества се издигат от повърхността на водата, възбуждащи обонятелните рецептори на носната кухина и лигавицата на дихателните пътища. Процедурата намалява възбудимостта на централната нервна система, укрепва инхибиторните процеси в мозъчната кора. Ароматните вещества на иглите рефлективно увеличават притока на кръв във вътрешните органи и мускулите, което допринася за намаляване на общото периферно съпротивление на съдовата система (спазмолитично действие).

При ваготон, електрофорезата се предписва с калциев хлорид в областта на яката, електрофореза с кофеин, мецанон. В хода на 10-12 процедури.

Приложени терапевтични вани: сол иглолистен (200 г морска сол и 100 г екстракт от бор на 200 литра вода), въглероден диоксид (1000 г натриев бикарбонат на 200 литра вода).

За децата ваните се предписват за 5-10 минути, в зависимост от възрастта от 2-3 години на ден или на ден. Курсът е достатъчен за 10-15 вани, температурата на водата е 36-37 °.

При функционални разстройства на червата се вижда, че пиенето на минерални води, действащи върху нервните рецептори, вградени в чревната стена и облекчаване на спазмите, подобрява функцията на двигателя. Известна е вода с малка и средна минерализация, хипомоторната дискинезия може да използва силно минерализирани минерални води.

Бикарбонат, натриев сулфат, магнезиев питейна вода подобри изолиране на панкреатичен сок и жлъчка, възстановяване на увредена мотор и евакуатори червата активност, различни видове коригиране на метаболизма в тялото. Студената вода повишава двигателната активност на стомаха и увеличава чревната подвижност, бавно транспорт на йони в лигавицата клетки. Минералната вода бързо преминава от стомаха в червата, има слабително действие.

Хидрогенкарбонат йони инхибират сАМР-зависимо фосфорилиране на ензимите, намалява секрецията на солна киселина. Дефицитът на протони инхибира образуването на пепсини, гастрин и секретин, подобрява перисталтиката. Сулфатни йони в червата на практика не се абсорбира, но увеличават неговите моторни функции, осигурявайки слабителен ефект. Калциеви и магнезиеви йони повишават контрактилната функция на мускулните клетки на чревната стена гладки и намаляване на двигателната активност, нафтил, humins, битум и феноли се абсорбира бързо в кръвта в стомаха и горната част на тънките черва, стимулиране на чревната флора и насърчаване на развитието на антибиотици и биологично активни компоненти.

При лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, придружено от намаляване на подвижността на червата, деца предписани Ekateringofsky минерална вода, Essentuki №17, Izhevskoye Karmadon, Lipetsk, Semigorsky, Batalinskaya, Lysogorskaya, Галисия и сътр.

Хидро-хлорид и натриев калциев питейна вода под формата на топлина нормализиране повишена подвижност, се забави скоростта на трансфер вода от стомаха в дванадесетопръстника, чревна мускулна релаксиращ слой забавя стол. В червата топлата минерална вода възстановява смущения в секреторната, двигателната и евакуационната дейност и коригира различни видове метаболизъм.

Натриевите катиони, влизащи в интерстипиума и кръвта, възстановяват осмоларността, която отслабва чревната перисталтика. Калциевите йони повишават контрактилната функция на елементите на гладкия мускул на чревната стена. Калиевите йони възстановяват повишената функция на двигателя и евакуацията.

Използвайте Боржоми минерална вода Krainka, Narzan Slavyanovskaya, Smirnoff и др. Тази вода се използва и в синдром на раздразнени черва с тенденция за диария.

При дискинезия с гинеромагнити, минералната вода се предписва в топла форма (40-45 ° C), тя се приема на празен стомах 35-60 минути преди хранене, бавно, на малки глътки 3-4 пъти на ден.

При хипомоторна дискинезия, студена минерална вода (18-25 ° C), пийте на празен стомах 40 минути преди хранене, бавно, на малки глътки 3-4 пъти на ден.

Дневният обем на минералната вода се изчислява от изчисляването на 3 ml / kg телесно тегло на деца от 4-5 години.

Курсът на лечение с минерална питейна вода на амбулаторна база е 28-40 дни, в курорта - 21-26 дни. Повтарящият се курс на лечение за пиене се извършва след 3-4 месеца.

В комплексите за лечение на дискинезии на червата е необходимо да се включат терапевтична гимнастика и масаж на коремната област за рефлекторно действие върху чревната функция, тонуса на мускулите на коремната стена.

При хипермоторна дискинезия са показани гимнастически упражнения за отпускане на мускулите на багажника, коремна стена и крайници. Тя изисква дифрагматично дихателно обучение, лек масаж на корема. С внимателен вибриращ масаж и нежно месене на мускулите на коремната стена е възможно да се облекчат рефлексивно спазмите на червата при деца.

В хипомоторния вариант на разстройствата, терапевтичната гимнастика, която укрепва мускулите на коремната преса и гръбнака, е от голямо значение. Периодичното повишаване на вътреболничното налягане стимулира функцията на червата. Препоръчвайте също плуване в басейна.

С функционална ендопресия е възможно да се стимулира анален сфинктер на SNIM-1 апарата. Диадинамичните токове обаче предизвикват силно стимулиране под електродите, което ограничава употребата им при деца. Поради тази причина, в болница Смоленска област Детския в момента се използва електрическа стимулация с помощта на "Amplipuls-4, -5", където се използват синусоидално модулирани токове в по-малко дразнещо.

Лечение на пациенти, страдащи encopresis, извършва съгласно следната процедура: ректално електрод преди вкарване в ректума на дълбочина 2,5-5 см (в зависимост от възрастта) и се поставя в стерилна марля "оформена като торбичка от 8 слоя тензух. Подлагайте подложката с физиологичен разтвор или топла вода. Ректалният електрод е свързан с положителния полюс на източника на ток. Вторият (безразличен) електрод като водеща плоча на 100 cm 2 с уплътнението навлажнена с топъл физиологичен разтвор или вода, е позициониран върху вагината и свързан към отрицателния полюс на източника на ток.

Излагането на определени типове ток се извършва в ректифициран режим (II-режим) в следната последователност.

  1. За 15 s непрекъснато модулиран синусоидален ток (първи вид работа) се захранва с честота на модулация от 100 Hz с модулационна дълбочина от 50%. В този случай пациентът изпитва лека вибрация в ректума. Токът се увеличава постепенно до изразителни, но безболезнени усещания, увеличавайки се до 1-5 mA.
  2. В рамките на 3.5 минути подават непрекъснато модулира синусоидално ток (първи вид работа) с модулация честота 50 Hz с дълбочина на модулацията на 100%, токът се увеличава постепенно, докато пациенти сила Feel безболезнени ритмични контракции на мускулите на коремната стена, перинеума, уретрата сфинктер и външния сфинктер анус
  3. За 2,5 минути се прилага променлив ток с променлив ток, модулиран с честота 50 Hz и 150 Hz (тип TY-Y операция), с модулация до 100%. Токът се довежда до сетивата на малка вибрация, редуваща се с ритмични контракции на мускулите.
  4. В рамките на 6 минути се изпраща ток под формата на пауза. В този случай модулирани колебания с честота 50 Hz, с модулация дълбочина от 100%, се редуват с паузи след 1 секунда (TT-ти вид работа). Този вид ток причинява краткосрочни изразени контракции на мускулите с последваща релаксация. Токът постепенно се увеличава до усещане за интензивни, но безболезнени и добре поносими мускулни контракции.

Процедурите се извършват ежедневно. Броят на процедурите в хода на лечението не надвишава 10. В тези случаи, когато след 5-6 процедури се отбелязва подобрение, лечението трябва да бъде спряно и възобновено след двуседмична почивка. В случай на рецидив курсът на електростимулация трябва да се повтаря за един месец. Този метод се използва при деца от 6-7 години.

Децата в предучилищна възраст (на възраст от 4 до 6 години) могат да използват техниката на електростимулация на мускулите на тазовия под. Един електрод (75 см 2 ) е фиксиран с облицовка в долната част на корема над гърдите и свързан с отрицателния полюс на източника на ток. Два други свързани електрода (50 cm 2 ), свързани заедно, се поставят на задната повърхност на горната трета на бедрото под глутеалната гънка и се свързват с положителния полюс на източника на ток. Текущите параметри и времето на експониране са същите като в предишната процедура,

При деца с функционална ендопресия се наблюдава положителен ефект по време на MIL-терапията. Магнитолайзера се извършва по стандартна програма с 10-дневен курс на апаратите "Милта", "Рикта", "Мустанг" и др. Целта на лазерната обработка:

  • нормализиране на метаболитните процеси в клетките на чревната лигавица, ефекти върху нервните окончания и kovovenosnye съдове на червата и mesentery за подобряване на микроциркулацията, нормализиране на подвижността. Засяга зоната на прожектиране на дебелото черво.
  • предна коремна стена; паравергебрал от двете страни на нивото на лумбосаклюалните прешлени. В рамките на 6 месеца след лечението, повечето деца наблюдават постоянен положителен ефект.

При лечението на запек при деца, рефлексотерапията също се използва широко. Техниката е ефективна за коригиране на вегетативните дисфункции и моторни (хипо- и хипермоторни) нарушения, включително различни начини за повлияване на акупунктурните точки. Сред разновидностите на рефлексотерапията, акупунктура, моксибузия, канален масаж, магнитна вакуумна терапия, акупресура, лазерна пункция се отличават. Акупунктурните точки се избират, като се вземе предвид естеството на вегетативните дисфункции и двигателните нарушения в дебелото черво.

Санаториум и спа лечение на деца с патология на стомашно-чревния тракт

Санаториум-спа-лечението на деца с патология на храносмилателната система е най-важният етап от рехабилитационната система. Богатството на различните медицински фактори, които се проявяват в различните региони на Русия, дава възможност за поетапна рехабилитация на здравето на децата.

На мястото на устройството детските санаториуми са разделени на местни и разположени в курортната зона. Предпочитание трябва да се обърне на подобряване на здравето на децата в местните санаториуми, освен ако няма рязка промяна в климата и няма дълъг ход.

Изборът на деца с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт за лечение на санаториуми се извършва в следния ред. B детски санатории, разположени извън курортите, вземат деца на възраст от 1 до 14 години включително, в санаториуми за деца и в курорти - от 3 до 14 години. В района на Смоленск заболявания на стомашно-чревния тракт при деца могат да бъдат лекувани в санаториума "Майка и дете" (с. Боровой), както и в санаториума. NM Przhevalsky (район Демидов).

В Русия и страните от ОНД, има значително количество от местните мотели и курорти, които осигуряват рехабилитация и рехабилитация за лечение на деца със заболявания на храносмилателната система: Anvakan (Армения), Arzni (Армения), Arshan (Русия), Боржоми (Грузия), Darasun (Русия), Джермук (Армения), Друскининкай (Литва), Essentuki (Русия), Железноводск {Русия), Карачи (Русия), Morshin (Украйна), Налчик (Северна Осетия), Пятигорск (Русия), е известен с NSC (Украйна), Старая Руса (Русия ), Ta E с (руски), Трускавец (Украйна), Уст-Kachka (Русия), Chmielnik (Украйна ), Шира (Русия). Шмаковска (Русия).

През последните години голяма популярност започва да използва чужди курорти за рехабилитация на деца със заболявания на стомашно-чревния тракт: Bad Дюркем (Германия), Баден-Баден (Германия), Бад Ишл (Австрия) Bad Kissengen (Германия), Bad- Frankenhausen (Германия) Balve (Унгария), Бормио (Италия) Borsec (Румъния), Вител (Франция), Виши (Франция), Горна Баня (България), Duszniki Здруй (Полша), Kayyafa (Гърция), Калдас де -Melavelya (Испания), Карлови Вари (Чехия), Contrexéville (Франция), Kyachano Терме (Италия) и др.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.