^

Здраве

Доктор по спортна медицина

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Животът, разбира се, е прекрасно нещо, но не може да се направи без наранявания. Несъмнено, ако човек се занимава с професионален спорт, травмите за него са нормални. Но вие можете да се сблъскате с такива проблеми в реалния всекидневен живот. В такива ситуации, спортисти, а не само за помощ на лекар по спортна медицина.

trusted-source[1], [2]

Кой е лекар в спортната медицина?

Доктор по спортна медицина е специалист, който се занимава с рехабилитация, лечение и профилактика на всички видове заболявания, нарушения и наранявания на опорно-двигателния апарат. Лечението на такъв специалист предполага предписване на физически упражнения с гимнастика.

При работа с спортисти лекарят по спортна медицина трябва не само да познава самия спортист и графика на тренировките му, но и да следи за храненето, почивката, физическата активност за бърза рехабилитация. Лекарят по спортна медицина не само трябва да познава клиничните прояви и лечението на нараняванията, но също така трябва да обхваща такива области като тренировъчна терапия, масажи, гимнастика, развлекателни дейности. Всичко това ще допринесе за бързо възстановяване и възстановяване от нараняване.

Какви диагностични методи използва лекарят по спортна медицина?

Лекарят по спортна медицина трябва първо да определи правилната диагноза. За тази цел пациентът ще трябва да направи кръвни изследвания и общ тест за урина. Други методи за диагностициране включват MRI, кардиограми, рентгенография, дуплексно сканиране на съдове, изследвания на ултразвук и течности в ставите. Всички тези мерки ще помогнат да се направи точна диагноза и да се предпише ефективно лечение.

Какви заболявания се лекуват от лекар в спортната медицина?

Както вече споменахме, лекарят по спортна медицина се занимава с лечението на заболявания, свързани с наранявания на опорно-двигателния апарат. За насочване на заболявания, които се занимава, тя трябва да включва бурсит, синовит, nervopatiyu, възпаление периостална тъкан, нараняване на носа и чести кръвотечение от носа дентална травма, увреждане на мозъка (мозъчно сътресение, контузии, компресия) травма на гръбначния Stobo, увреждане на ръцете и краката. Това означава, че директно от лечението на която е включена в компетентността на лекаря на спортната медицина, са на носа, устата, мозъка с черепа ръцете и краката. И ако ситуацията с наранявания е изключително ясна, тогава тук са симптомите на бурсит трябва да се разбере.

Ако мястото на анатомичната торбичка се образува мек и заоблен оток, причиняващ болка, тогава трябва да потърсите медицинска помощ от лекар. Появата на такъв тумор като правило е придружена от повишаване на телесната температура, общо неразположение и нарушаване на съвместните функции. Ако бурситът премине в хронична форма, туморът в ставата, с диаметър до 10 см, ще продължи постоянно, периодично да се напълва с нова течност и да образува кистозна форма. В този случай постоянният надзор на лекар в спортната медицина е просто необходим.

Съвети за лекар по спортна медицина

Поддържането на здравословен начин на живот ще помогне да се избегнат различни заболявания, свързани с нарушения на ендокринната система и повишена нервност. В същото време умерената физическа активност ще помогне да се поддържа тялото във форма и да се предотвратят наранявания в ежедневието, свързани с навяхвания и наранявания на ставите. В много отношения LFK е подходящ за тези цели. LFK отдавна се използва в медицинската практика. Този метод е добре препоръчан като профилактичен и като рехабилитация за ранно възстановяване от травма. Освен това, терапията с упражнения има добър ефект върху нервната система, сърдечно-съдовите и дихателните системи, които в бъдеще ще спомогнат за избягване на различни заболявания, свързани както с травматизъм, така и с общи заболявания. Прекарването на няколко минути на ден при умерено упражнение не е толкова трудно, но ефектът от постоянното им представяне ще забележите веднага. Насладете се на всеки момент и момент от живота си, здравословното хранене и упражненията лесно ще ви помогнат с това. В крайна сметка е наистина здравословно да живееш!

trusted-source[3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.