^

Здраве

Дисфагия

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Дисфагията е трудно за поглъщане на храна или течности. Ако това не се дължи на катар, дължащо се на настинка, това е сериозен симптом, който оправдава по-нататъшното изследване на пациента (ендоскопски), за да се изключи неоплазмата. Ако пациентът се оплаква от усещане за буца в гърлото neproglochennogo на извън периода на поглъщане на храна, диагнозата е вероятно да алармено състояние - това, което се нарича Глобус hystericus.

Обикновена жалба е усещането за "застояла" храна на входа на хранопровода. Това състояние предотвратява движението на течности, твърди храни или и двете от фаринкса до стомаха. Дисфагията се класифицира в областта на орофарингеята или хранопровода в зависимост от нивото, на което се проявява. Дисфагия не трябва да се бърка с усещане за Глобус (isterikus глобус - spheresthesia) усети присъствието на буца в гърлото, който не е свързан с акт на нарушение на поглъщане, а преминаването на храна.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Причини за дисфагия

Сред причините за дисфагия са неоплазмите, неврологичните и други фактори.

Злокачествени неоплазми

 • Рак на хранопровода
 • Рак на стомаха
 • Рак на гърлото
 • Външно налягане (например рак на белия дроб)

Неврологични причини

 • Парализа на булеварда (болест на моторните неврони)
 • Страничен медуларен синдром
 • "Миастения гравис"
 • Сирингомиелия

друг

 • Добродетелни стриктури
 • Тироиден дивертикулум
 • Axalazija kardii
 • Системна склероза
 • езофагит

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Фарингеален "джоб" или хартиена торба

Това е херния изпъкналост на лигавицата в "мястото на излагане на Killian" на долната constrictor. Това може да бъде лош дъх, регургитация на храната и видима върху издутилата торба (обикновено вляво). Диагнозата се прави при поглъщане на барий по време на флуороскопия. Лечението е хирургично.

Рак на гърлото

Пациентите с орофарингеални тумори се консултират с лекар само когато болестта вече е в напреднал стадий. Симптоми: дискомфорт в гърлото, усещане за бучка в гърлото, излъчване на болка в ухото (олтагия) и локално дразнене на фаринкса на топла или студена храна. Хипофарингеалните тумори проявяват дисфагия, промени в гласа, олтаргия, стридор и болка в фаринкса. Обикновено лечението е комбинирано - хирургично, химиотерапевтично и радиационно.

Рак на хранопровода

Ракът на хранопровода често се съпътства от ахалазия, язва на Барет, озомизация на мукозата на хранопровода (състояние, при което се извършва ексфолирането на кожата); синдром на Plummer-Vinson; пациентите с рак на хранопровода, като правило, пушат.

Дисфагията е прогресивна. Възможно е хирургична резекция (над 5-годишно оцеляване - рядкост); като палиативна операция - интубация със специална тръба (например Celestin).

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Доброкачествена стриктура на хранопровода

Причини: гастроезофагеален рефлукс, поглъщане на корозивни вещества, наличие на чужди тела в хранопровода, травма. Лечение: дилатация на хранопровода (ендоскопски или бузмами при анестезия).

trusted-source[28], [29], [30], [31]

Ахалазия

В същото време има нарушение на перисталтиката на хранопровода с недостатъчно отпускане на долния езофагеален сфинктер. Пациентът е в състояние да поглъща както течна, така и плътна храна, но много бавно. Ако барият е погълнат, рентгенолог вижда ранното запълване на "лентата" на хранопровода, но разширяването му се случва със закъснение. Такива пациенти могат да имат лош дъх, както и повтарящи се белодробни инфекции, дължащи се на вдишване на патогенни микроби. След миоктомия, до 75% от пациентите се лекуват. Помощта се осигурява от пневматичната дилатация на хранопровода.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Синдром на Plummer-Viysoa

Това атрофия на лигавицата и растежа на специален съединителна тъкан в хранопровода на фона на желязодефицитна анемия, е също в postkrikoidnoy (разположен зад cricoid хрущял) карцином.

Орофарингеальная дисфагия

Дрофарингеалната дисфагия е трудно прогресиране на храната от орофаринкса в хранопровода; се дължи на нарушение на функцията, близка до хранопровода.

Най-често това се случва при пациенти с неврологични заболявания или мускулни нарушения, които засягат стрии на мускулите. Неврологичните заболявания включват болестта на Паркинсон, удар, множествена склероза, амиотрофична латерална склероза (болест на Lou Gehrig), булбарна полиомиелит, псевдобулбарна парализа и други CNS. Мускулните нарушения включват дерматомиозит, миастения гравис и мускулна дистрофия.

Симптомите на дисфагия включват първоначално трудно преглъщане, назална регургитация и аспирация в трахеята, придружена от кашлица. Диагнозата се установява чрез директно наблюдение на пациента и чрез видеозапис на флуороскопия на гърлото на барий. Лечението на дисфагия е насочено към основната причина.

Эзофагеальная дисфагия

Езофагиалната дисфагия е трудно преминаване на храната през хранопровода. Това е резултат от механични препятствия или двигателни увреждания.

Причини за механично запушване включват вътрешни лезии на хранопровода, като пептични стриктура, рак на хранопровода, и долния езофагеален мембрана. Механично обструкция може да се дължи на външни патологични процеси причинява езофагеален задръстване и включващ: увеличен лявото предсърдие, аортна аневризма, съдови промени като анормална субклавиална артерия (дисфагия мистериозна), ретростернална гуша, цервикален кост ошипяване и подуване на гръдния кош, обикновено рак на белия дроб , Рядко хранопровода е засегната лимфом или метастатичен леомиосаркома. Прием разяждащи вещества често води до подчертано стесняване.

Нарушенията на подвижността са причина за дисфагия в нарушаването на гладката мускулна тъкан на хранопровода (т.е. Нарушение на перисталтиката на хранопровода и функцията на хранопровода). Моторни нарушения включват афазия и дифузен спазъм на хранопровода. Системната склеродермия може да бъде причина за двигателни увреждания.

Моторни нарушения причиняват дисфагия при приемане на твърди и течни храни; механичната обструкция причинява дисфагия, когато приемате само твърда храна. Пациентите имат най-голяма трудност да ядат месо и хляб; обаче, някои пациенти не могат да приемат никаква твърда храна. Пациентите, които се оплакват от дисфагия в долната част на хранопровода, обикновено правилно отбелязват местоположението на причината и с оплаквания от дисфагия в горния хранопровод - често неясни.

Дисфагия може да бъде периодично (напр., Дисфункция на долния езофагеален сфинктер, долния езофагеален пръстен или дифузен езофагеален спазъм), бързо прогресиращ за няколко седмици или месеци (напр., Рак на хранопровода) или напредва в продължение на няколко години (напр., Пептична стриктура) , Пациентите, които имат дисфагия, причинени от пептична стриктури обикновено имат история на гастроезофагеална рефлуксна болест.

Дисфагия, когато приемате течна или твърда храна, помага да се разграничат двигателните нарушения от обструкцията. Трябва да се извършат рентгенови проучвания с барийното гърло (с твърда хлебообразна топка, смесена с барий, обикновено под формата на капсула или таблетка). Ако проучването разкрие обструкция, ендоскопията (и вероятно биопсията) показва, че изключва злокачествеността. Ако изследването с барий е отрицателно или има съмнение за двигателни нарушения, трябва да се направят изследвания на езофагеалната подвижност. Лечението на дисфагия има за цел да елиминира причината.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

Крикофарингеална дискоординация

При крикофарингеална дискоординация има несъответстващо намаляване на криофарингеалния мускул (горния хранопровод). Това нарушение може да доведе до дивертикул на зенкер; повторното аспириране на съдържанието на дивертикула може да доведе до хронично белодробно заболяване. Причината може да бъде елиминирана чрез операция, състояща се в дисекция на криофарингеалния мускул.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59], [60], [61], [62], [63], [64]

Тайнствена дисфагия

Тайнствената дисфагия възниква в резултат на компресиране на хранопровода от съдовете поради различните им вродени аномалии.

Съдова аномалия е обикновено анормална полето субклавиална артерия, простираща се от лявата страна на аортната дъга, аортната арка удвояване или надясно аортната дъга с лявата артериална лигамент. Дисфагия може да се появи в детска възраст или по-късно в резултат на атеросклеротични промени в анормалния съд. Рентгеновото изследване с бариево гърло показва външно компресиране, но за крайната диагноза е необходима артериография. Най-често не се изисква специално лечение, но понякога има нужда от хирургическа корекция.

Как се диагностицира дисфагията?

"Ключът към диагнозата", получен от анамнеза

Ако пациентът е в състояние да се пие течността толкова лесно и бързо, както обикновено (с изключение на такива ситуации, когато гъста храна се е присъединила към езофагеална лигавица), той показва стриктури, а ако не - да си представя нарушение на моторното функция на хранопровода (ахалазия, неврологични събития ). Ако пациентът е трудно да направи действителното преглъщане движения, е необходимо да се подозира бълбови парализа. Ако дисфагия е постоянно или много болезнено, не можем да изключим стриктури, дължащи се на злокачествени новообразувания. Ако по време на прием на течности от гърлото на пациента се чуват звуци бълбукането и се появява издатина на врата, е необходимо да се мисли за присъствието на "джоб и фаринкса" (храна повтаряната от него може, хвърля обратно в горната дивизия фаринкса).

Патологията на фаринкса не е трудна за диференциална диагноза. Диагностичната задача е да се определи естеството на дисфагия - функционална или органична.

Функционално дисфагия характеризира с епизодични или преходно явление и се провокира от дразнещи храни, повечето от течността, студени и топли, остри, кисели, и др. В същото време не причинява припадъци esophagism гъста храна. Тежестта на проявите не се променя с течение на времето. Времето на поява не зависи от етапа на преминаване на храната през хранопровода.

Дисфагията, причинена от органичната патология, се характеризира с бавно развитие, с постепенно претегляне. Тя се провокира от преминаването на плътна храна, затрудненията при преминаването на течности се забелязват при дълбоки случаи на стеноза. Притокът на храна с вода носи облекчение. Повръщане се забелязва вече в широко разпространени случаи; Нивото на увреждане може да бъде определено до момента на възникване, болката зад гръдната кост след поглъщане на храната: в цервикалния участък - след 1-1,6 с; в гръдния кош - след 5-6 сек; в сърцето - в 7-8 в. Остри болки са характерни за улцерозен езофагит, рефлукс-езофагит, дивертикулит, - чужди тела, рядко са с рак.

Дисфагията с органичен характер, дори слабо изразена, трябва да бъде тревожна за рака, тъй като тя е най-ранната и може би единствената от ранните прояви. Задължителен комплекс от изследвания трябва да включва PHEGS и контрастна флуороскопия на хранопровода. В случай на откриване на органична патология, допълнителни изследвания се извършват от гръдния хирург или, ако има специалисти в тази област, специалисти от центровете на езофагеална и медиастинална хирургия.

Изследване на пациентите

Пълен клиничен анализ на кръвта, определяне на ESR, флуороскопия с глътка барий; ендоскопия с биопсия; изследвайте контрактилитета на хранопровода (докато пациентът трябва да погълне катетър със специален сензор).

trusted-source[65], [66], [67], [68], [69]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.