^

Здраве

Диагноза на остеомиелит

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

В момента на диагнозата на остеомиелит, изясняване на местоположението и обема на лезии, както и за определяне на ефективността на лечението се извършва на базата на лабораторни, бактериологични, морфологични и радиологични методи, които могат да бъдат разделени на приоритетите и допълнително.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Към кого да се свържете?

Лабораторна диагностика на остеомиелит

Лабораторните тестове са полезни за установяване на възпалителния процес и неговата тежест. Многобройни проучвания показват, че съдържанието на левкоцитите в кръвта не служи като чувствителен показател. Въпреки това, други маркери на възпалението, като ESR и С-реактивен протеин, въпреки че не са специфични, но поради тяхната чувствителност, могат да бъдат полезни при пациенти със съмнение за тази патология. Броят на левкоцитите, ESR и концентрацията на С-реактивен протеин трябва да бъдат проверени при прием и по време на лечението при всички пациенти. Други лабораторни тестове могат да бъдат използвани за наблюдение на чернодробната и бъбречната функция, както и за разпознаването на такива съпътстващи заболявания като захарен диабет.

Микробиологична диагноза на остеомиелит

Диагнозата и дефиницията на етиологията зависи от изолирането на патогенен микроорганизъм от местата на увреждане на костите, кръвта или течността на ставите. При пациенти с хематогенна форма е трудно да се изолира причинителят на заболяването. При остра хематогенна форма се наблюдава положителна кръвна култура в по-малко от 50% от случаите. Културите на изхвърлянето на фистула не са надеждни за прогнозиране кои микроорганизми са в засегнатата кост. В хроничен вариант на заболяването често се свързват интрахомастични инфекции, а сеитбата от фистула и язви при едва половината от пациентите съвпада с истинския причинител на костната инфекция. При полимикробната микрофлора сеитбата от фистулата е още по-малко информативна. За да се определи етиологията на патологията, биопсичните данни са по-важни, което позволява да се определи истински причинителен агент на заболяването в 75% от случаите.

За навременна изолация и идентификация на патогенни микроорганизми се предлага използването на бактериоскопия, анаеробни техники на бактериологични изследвания, газова-течна хроматография, серологични методи за идентификация на патогена. Ако антибиотиците са предписани на пациент преди бактериологично изследване, тогава емпиричният режим на лечение трябва да бъде прекратен 3 дни преди да се вземат проби от културата, за да се идентифицира причинителят на заболяването.

Рентгенова диагностика на остеомиелит

В хематогенния вариант, рентгенологичните промени обикновено отразяват разрушителния процес, най-малко 2 седмици късно във връзка с инфекциозния процес. За да се открият промени в обичайната роенгенграма, трябва да възникне загуба от 50 до 75% от минералната субстанция на костната матрица. Най-ранните промени са оток, сгъстяване на периотезата или повишение и фокална остеопороза.

CT изобразяването осигурява картина на костта и обкръжаващата мека тъкан с по-висока пространствена и контрастна резолюция. Подробности за разрушаването на кортикалната кост, периостит и промени в меките тъкани позволяват не само качествена, но и количествена оценка на състоянието на костите (остеодензитометрия). Ранните открития могат да бъдат интрамедуларен газ и повишена плътност на костния мозък. CT може да се използва за определяне на хирургическата тактика и за диференциране на остри и хронични форми на заболяването.

В хронична форма на заболяването CT позволява по-добро в сравнение с конвенционалните радиография, за да се визуализира поглъщането кост sekvestralnuyu кутия, газът в медуларен канал и гноен zatoki. Реконструкция спирала CT multiplanar е по-ефективно, отколкото стандартен CT, тъй като позволява да се постигне оптимално качество на изображението, като същевременно се намалява времето за сканиране чрез комбиниране на две тънки парчета - линейни и спирала, което позволява да се получи качествен вторичен реконструкция, и значително намаляване на излагането на радиация (50%) , Триизмерната реконструкция осигурява възможност за по-точно представяне на картина за задържането на ендосталния растеж. В допълнение, той ви позволява да идентифицирате паразитните течности и натрупвания.

Магнитно резонансно изображение

ЯМР има много висока чувствителност и специфичност при диагностицирането на остеомиелит, превишаващи способностите на CT. Този метод позволява не само да се идентифицира костната патология, но и да се диференцира инфекцията на костите и меките тъкани. За разлика от CT и конвенционалната радиография, ЯМР дава фино контрастиращо многоелементно изображение на костния мозък и меките тъкани. С негова помощ е възможно да се направи разлика между инфекцията на меките тъкани, съседни на костта, и истинските възпалителни промени в костния мозъчен канал, което често е проблематично при други изследвания.

ЯМР е ефективен метод за предоперативно планиране на хирургично лечение, като с тази техника може да се определи степента на нежизнеспособни обогатени тъкан и топография в непосредствена близост до мястото на възпалението анатомично важни структури, което намалява травма на операцията и да се избегнат усложнения по време на операция.

Радионуклидна диагноза на остеомиелит

Радионуклидната диагностика на остеомиелит се използва за ранно откриване на болестта, определяне на локализация, разпространение и степен на развитие на инфекциозния процес. Най-често използваната костна сцинтиграфия с 11Tc. Тази диагноза на остеомиелит има висока чувствителност при разпознаване на заболяването и резултатите могат да бъдат получени още на първия ден след началото на заболяването. Въпреки това, за потвърждаване на диагнозата на този метод не е достатъчно специфично, както се случва натрупване изотоп не само в областта на остеобластната активност, но в областта на повишена концентрация на полиморфонуклеарни левкоцити и макрофаги в злокачествени тумори и области на увеличен кръвен поток. Радионуклидното сканиране с 99mTc се извършва, когато диагнозата е двусмислена или е необходима оценка на степента на възпаление.

Друг метод за радионуклидна диагностика на остеомиелит е имуносцинтиграфия, използваща левкоцити. Принципът на метода се основава на миграцията на левкоцитите в центъра на възпалението. Това изследване надхвърля описаните по-горе методи и може да бъде метод за избор при диагностицирането на остеомиелит.

Ултразвукова диагноза на остеомиелит

Ултразвукът е надежден, неинвазивен и информативен метод за идентифициране на натрупването на гной. С това, също така е възможно да се определи оток дефекти и нередности меките тъкани на повърхността на костите, калуса, периостална реакция кортикална кост усамотява и усамотява основните меките тъкани, натрупване на течност в ставите и тъканите paraartikulyarnyh.

Топография на емисиите от позитрон

През последните години се наблюдава работа по използването на позитронна емисионна томография за диагностициране на остеомиелит. Тя се основава на принципа на натрупване на ултра-късния изотоп на флуородеоксиглюкозата в избухването. Методът позволява да се определят местата на повишено натрупване на фосфорилирани продукти на флуородеоксиглюкозата и по този начин да се потвърди или изключи тази патология.

Проучване на периферната циркулация

Вродените компоненти на патогенезата на гнойния възпалителен процес са нарушения на вътрешноезичната микроциркулация и регионалното кръвообращение. Ангиография е информационен метод за изучаване на рентгенова анатомията на съдово легло, но инвазивност, висока цена и относително ограничено количествен тълкуване на функцията на дисталния съдово легло да се ограничи неговото прилагане. Този метод се използва главно в пластичната хирургия, използвайки клапи на съдовия педиклел. Регионалната кръвна циркулация може да бъде оценена и с помощта на ултразвуков Доплер и дуплексен ангиоскунинг. За да се оцени микроциркулацията, те предполагат използване на лазерно доплерово поточно измерване, термична обработка и полярография. Перкутанното определяне на напрежението на кислорода и въглеродния диоксид помага да се контролира кръвообращението в засегнатата област и трансплантираните тъканни присадки.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.