^

Здраве

Coloproctologist

, Медицински редактор
Последно прегледани: 20.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Coloproctologist пряко свързани с медицинската наука "колопроктология", който се занимава с изследването на различни заболявания на дебелото черво и ректума, както и развитието на ефективни методи за диагностика, оптимално лечение и профилактика.

Мнозина са чували за проктолог, но кой е coloproctologist? Трябва да се отбележи, че това е една и съща медицинска специалност. Coloproctologist - медицински специалист, който има за цел диагностика, лечение и профилактика на заболявания на дебелото черво и аналния канал: анални фисури, хемороиди, ректално фистула, абсцес, полипи на дебелото черво, тумори на дебелото черво и други неприятни заболявания. Често пациентите, които имат проблеми с дефекация или синдром на раздразнените черва, също се отнасят до този специалист.

Основната задача на колопротетолога е да диагностицира заболяването на дебелото черво и след това да проведе програма за превантивно изследване. Въз основа на резултатите от изследването лекарят прави най-оптималния план за лечение на откритата болест.

Естествено, при справянето с такива деликатни проблеми всеки човек иска да бъде уверен в успешния резултат от лечението, така че е толкова важно да се свържете с опитен професионалист и да му се доверите.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Кога трябва да отида до колопроктологията?

Колопротекторът е специалист в диагностиката и лечението на различни заболявания на дебелото черво. Той използва най-новите методи за откриване на болести и практикува методи за конструктивно и оперативно лечение на пациентите.

Много хора се интересуват от въпроса, кога трябва да отида до колопроктологията? На първо място, това трябва да се направи с появата на такива неприятни симптоми като болка, сърбеж или усещане за чуждо тяло в ануса. Струва си да се обърне внимание на такива симптоми като секреция на слуз от аналния канал, както и примеси от кръв, гной. Често запек, диария, подуване на корема, проблеми с дефекация (чувство на непълно изпразване, фалшиви желания) също е повод да се обърнете към специалист.

За да се диагностицира дадено заболяване, лекарят използва предимно цифрови проверка на ректума, а след това се свържете с другите методи за научни изследвания (ултразвук на корема, ендоскопската, колоноскопия, аноскоп, лабораторен анализ на изпражненията и т.н.). Колопротекторът ще може да направи точна диагноза, когато бъдат получени всички необходими резултати от изследването. След това назначава пациента подходящо лечение - консервативно или хирургично.

Какви тестове трябва да правя, когато отида в колопроктологията?

Колопротетологът за лечението на определена болест, на първо място, трябва да установи точна диагноза. Не е необичайно случаи, когато симптомите на проявите на различни заболявания на дебелото черво са смазвани или периодично наблюдавани. Пациентът в същото време не може да опише естеството на болката и не знае кой специалист в областта на медицината ще се справи с този или този проблем. За да бъде картината на развитието на болестта по-ясна и открита, лекарят трябва да се ръководи от резултатите от изследването.

Какви тестове трябва да правя, когато отида в колопроктологията? Обикновено самият лекар определя видовете анализи и медицински изследвания за конкретен пациент въз основа на конкретна ситуация. Те могат да бъдат бактериологични, биохимични, цитологични анализи, както и тест за съпътстващи комбинации. Често пациентът трябва да премине няколко проучвания и да представи набор от лабораторни тестове за изясняване на хода на заболяването и лекарят е в състояние да предостави най-точния анализ.

В допълнение към общия анализ на кръв, отразява състоянието на тялото на пациента като цяло, coloproctologist може да назначи за химическия състав на кръвта, което дава по-точна картина на нарушенията в работата на вътрешните органи.

Сред възможните видове анализ на урината в този случай са възможни следните варианти: 

 • общ анализ на урината, 
 • анализ на урината за ежедневна протеинурия; 
 • анализ на урината от Nechiporenka; 
 • Анализ на урината от Земнитски; 
 • анализ на урината за кетони.

В допълнение, може да са необходими и други тестове за диагностициране на заболяването, което може да помогне да се определи наличието на инфекция, паразити или други патологии в дебелото черво: 

 • копрограмма; 
 • остъргване на ентеробиоза; 
 • анализ на изпражненията за наличието на яйца от хелминта; 
 • анализ на изпражненията за окултна кръв и др.

Тези видове анализи ви позволяват да представите точна картина на хода на заболяването и своевременно да идентифицирате патологичните процеси, които се появяват в тялото на пациента. По този начин, лекарят ще може да предпише най-ефективното лечение, насочено към възстановяване на пациента. Ако е необходима хирургическа операция, ще бъдат предприети предоперативни мерки и периодът на възстановяване на пациента след операцията ще бъде под контрола на колопротетолога.

Какви диагностични методи използва колопротекторът?

Колопротекторът е специалист по всички видове заболявания, свързани с нарушения на функцията на дебелото черво. За да диагностицира болестта с максимална точност, той трябва да използва различни методи за изследване на пациента. Преди всичко пациентът трябва да премине лабораторни тестове (кръв, урина и изпражнения), за да определи общото състояние на тялото и присъствието в него на възможни нарушения от работата на вътрешните органи.

Какви диагностични методи използва колопротекторът? При първото назначение лекарят обикновено извършва визуално изследване на пациента и също така провежда палпиране на ректума. Тогава той може да назначи няколко допълнителни изследвания, като ултразвуково изследване на корема, рентгенова снимка на дебелото черво (иригография, фистулография, parietografiyu лимфография), биопсия, sphincterometry.

Освен това, пациентът трябва да премине тестове на изпражненията към яйцеклетката, латентната кръв, дисбиозата. В някои случаи съществува необходимост от диагностика на ДНК.

Сред ендоскопските методи, използвани от колопротетолога за изследване на пациента, може да се отбележи аноскопия - изследване на ректума и аналния канал; колоноскопия или colonofibroscopy (изследване на дебелото черво) и сигмоидоскопия (изследване на ректума и дисталния сигмоидна дебелото черво). Ендоскопското изследване прави възможно вземането на тъканна проба за последващо микроскопско изследване за по-нататъшна диагноза.

Трябва да се отбележи, че някои диагностични методи, използвани в практиката на колопроктологията, имат противопоказания. Така че колоноскопията не може да бъде извършена с остри форми на колит, перитонит, инфекциозни лезии, сърдечна и белодробна недостатъчност.

Какво прави колопротекторът?

Колопроктологът е специалист, който притежава комплекс от медицински познания в областта на колопроктологията и се занимава с диагностициране и лечение на заболявания на дебелото черво чрез ефективни методи на изследване.

Какво прави колопротекторът? На първо място, идентифицирането на болестта на проблеми, свързани с дефекацията, болка в ректума, симптоми на разстройства на функцията на дебелото черво. Това лекар предписва лечение на диагноза болест, а също така осъществява хирургична операция, включваща отстраняване на хемороиди, лечение фистула ректума, дивертикулит заболяването и неговите усложнения paraproctitis (при остри и хронични форми), анални фисури и т.н.

Методи за диагностика, използвани coloproctologist, насочени към определяне на улцерозен колит, чревна дисбиоза, синдром на раздразнените черва, епителен опашната, болест на Крон, перианални брадавици и полипи и рак на дебелото черво, констипация и множество други заболявания.

Coloproctologist преди назначаването на специален лечебен план за изследване на пациента, като се вземат предвид възрастта на пациента, естеството на патологичния процес, наличието на съпътстващи заболявания и избор на най-ефективните методи за диагностициране на болестта възможно най-скоро. Според получената информация за резултатите от лекуващ лекар, както консервативно и хирургично лечение, извършва необходимата предоперативна подготовка на пациента, извършване на операция или отнема пряко участие в тях, и след това следите пациент в следоперативния период (следоперативна рехабилитация).

В компетентността на колопротетолога - решението на организационните въпроси за оказване на ефективна помощ на колопротектолозите, поетапна реализация на съответните действия; предоставяне на консултативна подкрепа в звената на лечебното заведение, както и извършване на дейности, насочени към навременно откриване на заболявания от колопроктологичен тип и тяхното превенция. Колопротетологът участва и в организирането и провеждането на научни и практически конференции, лекции и медицински семинари, посветени на актуалните проблеми на съвременната колопроктология.

Какви заболявания лекува колопроктологията?

Колопротекторът използва в своята практика съвременни диагностични техники за бързо откриване на заболяването и назначаване на подходящо лечение за елиминирането му. Целият диагностичен комплекс (лабораторни и инструментални), който се изисква в конкретен случай, обикновено се извършва в рамките на 1-2 дни.

Поради избирането от опитен специалист на най-малко болезнените и в същото време най-ефективните методи продължителността на лечението на пациента в болницата обикновено не е повече от 3 дни. След лечението се извършват рехабилитационни мерки и последващо наблюдение на здравето на пациента. Можем да кажем, че колопроктологията контролира пациента на всички етапи от лечението.

Какви заболявания лекува колопроктологията? Това са почти всички заболявания, свързани с аномалии в операцията на дебелото черво, както и проблеми на дефекация, дисфункция на ануса и ректума. Сред най-честите заболявания от този тип са следните: 

 • анален сърбеж и анални фисури; 
 • дисбиоза, хемороиди; 
 • синдром на раздразнените черва; 
 • недостатъчност на аналния сфинктер; 
 • холелитиаза и колит (исхемична, улцерозна); 
 • остър парапроктит; 
 • rectocoele; 
 • дифузна полипоза, полипи на дебелото черво и ректума; 
 • параректални кисти, фистули; 
 • стриктура на ануса; 
 • криптит и папилит; 
 • възпаление на епителиалния кокцигеален път; 
 • дивертикуларно заболяване; 
 • пикови перианалични кондиломи; 
 • Болест на Crohn; 
 • доброкачествени и злокачествени тумори на дебелото черво.

Това е непълен списък на патологичните състояния и заболявания, чието лечение е насочено от действията на колопротетолога. Във всеки случай, при първите симптоми на откриване на някаква болест, е необходимо да се свържете с опитен специалист възможно най-скоро, за да избегнете отрицателни усложнения.

Съвети на лекар на колопроктологията

Колопроктологията заема специално място в медицината, тъй като нейната задача е да изследва и лекува пациенти с много деликатни проблеми, за които много предпочитат да мълчат и да отложат своето решение. Но в началните етапи на развитието на заболявания на дебелото черво може да се постигнат много по-добри резултати от лечението, отколкото в пренебрегвани случаи, когато без хирургическа намеса не може да направи.

Съветите на лекаря по колопроктологията се отнасят преди всичко до превантивни мерки, които предотвратяват заболяването. Факт е, че в началото повечето заболявания на дебелото черво се проявяват асимптоматично, имат латентен характер или "смазани" симптоми. Следователно, те не се вземат на сериозно и само след определено време те започват да напредват и водят до увеличаване на признаците, които показват сериозни здравословни проблеми. В такива случаи на самостоятелно може да доведе до необратими последици, така че най-малкото съмнение за развитието на болестта е необходимо да се обърне към опитен проктолог, който е задължен да предостави експертна помощ във всяка ситуация, без значение колко трудно може да бъде.

В наше време много честа болест е хемороидите. Провокира се от застояли процеси в ректума. Лекарите препоръчват във всеки случай да не понасят желанието да отидат в тоалетната. За предотвратяване на това заболяване трябва редовно да изпразва червата. Оптималното време за извършване на това действие е сутринта. За да се ускори процесът, след събуждане се препоръчва да изпиете чаша студена вода, за да "събудите" червата. По време на дефекация, не се разсейвайте от друго занятие, например четене на вестници. Не бързайте, процесът на изпразване трябва да се извършва в спокойна среда.

Правилното хранене е гаранция за здравословно черво. Обърнете внимание, че в диетата ви има достатъчно количество фибри. Намира се в пълнозърнест хляб, трици, плодове и зеленчуци, ядки, пресни зелени. Необходимо е също така да наблюдавате диетата си и да контролирате процеса на ежедневното движение на червата. Когато възникне запек, можете да използвате естествени съставки, които помагат за "отпускане" на червата - трева или сена. За лаксативи, които имат "химически" компоненти в състава си, струва си да се обърнете на последното място.

За укрепване на мускулите на коремната преса, експертите препоръчват използването на набор от специално разработени упражнения, насочени към предотвратяване на хемороиди, както и нормализиране на кръвообращението в малкия таз:

 • Прекоси краката си в изправено положение, трябва да ритмично компресирате и разкопайте мускулите на задните части и в същото време - и ануса (20 пъти).
 • Легнете на гърба си, след това натиснете здраво срещу стомаха и спускайте коленете си, наведени на коленете (15-20 пъти).
 • В легнало положение на гърба се препоръчва алтернативно повдигане и бавно спускане на правите крака; това упражнение може да бъде допълнено от движения, които имитират колоезденето. В същата позиция се препоръчва да кръстосвате краката последователно, като ножици (15-20 пъти).

Трябва да се отбележи, че упражненията за сила в този случай няма да са от полза. Също така, колоездачният и конен спорт са противопоказани.

Колопротекторът е длъжен да осигури висококвалифицирана медицинска помощ на пациентите си, но ако тялото му бъде помагано навреме без да започне развитието на болестта, може да се избегне посещение на лекар. В този случай превантивните мерки се превръщат в истинско спасение от всякакви заболявания, свързани с патологии и смущения в работата на червата.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.