^

Здраве

Болка в стомаха

, Медицински редактор
Последно прегледани: 17.10.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Болката в стомаха може да бъде тежка или слаба, в зависимост от заболяването, което го причинява. Много е важно да се разбере естеството на стомашната болка, навреме, за да получите необходимата помощ от лекар.

Ако имате болки в стомаха, преди всичко е необходимо да се характеризира неговата интензивност, характер и локализация на болката. Това ще помогне за правилната диагноза и предписването на адекватно и ефективно лечение.

Болката в стомаха може да бъде от различно естество: парене в стомаха, болка, гризане, тъпа, остра болка в стомаха, издърпване, спазми, рязане, често придружено от спазми на стомаха.

Болката в стомаха и нейната връзка с приема на храна са много важни при локалната диагноза на патологичния процес.

Когато язва на стомаха често "гладна болка", изчезва след хранене. Болки в стомаха един или два часа след хранене могат да причинят спазматично свиване на червата.

Болката в стомаха, която ви събуди по средата на нощта, заслужава внимание. Нощна болка в стомаха, може да означава, на първо място, стомашна язва. Такива болки в стомаха могат да възникнат с функционални нарушения на стомаха, включително различни нарушения на храносмилането и диспепсия.

Често болките в стомаха са придружени от други симптоми: киселини, гадене, повръщане, оригване, лош дъх, подуване на корема, нарушение на стола - запек или диария.

trusted-source[1], [2], [3]

Причини за стомашна болка

Когато лекарят диагностицира, той ще се опита да открие причините за болката в стомаха, да направи правилната диагноза. Болка в стомаха може да бъде свързана с:

 • Неправилен прием на храна (големи прекъсвания на рецепцията)
 • преяждане
 • Храна, която не отговаря на стандартите
 • стрес
 • Повишена физическа активност
 • Стомашно-чревни заболявания
 • Вътрешни наранявания

Ако стомашната болка се появи веднага след хранене, тя може да е показател за хроничен гастрит. Ако болката се появи веднага след хранене и трае един час и половина - това може да е признак на стомашна язва. Ако болката се появи след час и половина - това може да бъде язва на пептична язва (пилор).

Ако болката се проявява най-вече през нощта, придружена от чувство на глад, тя може да бъде причинена от язва на дванадесетопръстника или стомашна язва. Или причината може да бъде дуоденит.

trusted-source[4]

Заболявания, причиняващи стомашна болка

Нека погледнем по-отблизо болестите, които могат да причинят стомашни болки.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Гастрит

Гастрит може да бъде от няколко вида, а именно:

 • Бактериална (поради патогенни бактерии)
 • Стресови (поради стрес)
 • Ерозия поради ерозия
 • Гъбични (поради инвазия на гъбички или вируси)
 • Атрофични (причинени от атрофия - изтъняване - на стомашната лигавица или възпаление на този орган)
 • Еозинофилен (поради алергии)

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13]

Какво причинява гастрит?

Гастритът може да бъде причинен от дразнене с алкохол, хронично повръщане, стрес или употребата на лекарства като аспирин или други противовъзпалителни средства. Тя може да бъде причинена и от някоя от следните причини:

 1. Helicobacter pylori (H.): бактерия, която живее в лигавицата на стомаха. Без лечение инфекцията може да доведе до язва, а в някои случаи и до рак на стомаха.
 2. Стомашна анемия: заболяване, при което в стомаха липсват естествените вещества, необходими за правилното усвояване и усвояване на витамин В12.
 3. Стомашен рефлукс: обратен поток на жлъчката в стомаха от жлъчните пътища (до дразнене, поради което черният дроб и жлъчката са свързани.
 4. Инфекции, причинени от бактерии и вируси.

Ако гастрит не се лекува, той може да доведе до сериозна загуба на кръв и да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.

Какви са симптомите на гастрит?

Симптомите на гастрита варират в зависимост от конкретния организъм, много хора нямат никакви симптоми до обостряне на заболяването. Най-честите симптоми обаче са:

 • Гадене или повтарящо се храносмилане
 • подуване на корема
 • Коремна болка
 • повръщане
 • стомашно разстройство
 • Изгаряне или усещане за болка в стомаха между храненията или през нощта
 • Икота
 • Загуба на апетит
 • Повръщане на кръв

Рак на стомаха

Рак на стомаха започва поради неуспехи в разделянето на клетките, които образуват тъканта. Тъканите образуват органи.

По правило клетките растат и се делят, образувайки нови, тялото се нуждае от тях. Когато клетките стареят, те умират и новите клетки заемат тяхното място.

Понякога този процес се проваля, новите клетки се образуват, когато тялото изобщо не се нуждае от тях, а старите или увредените клетки не умират както трябва. Натрупването на допълнителни клетки често образува полипи или тумори.

Туморът в стомаха може да бъде доброкачествен (не рак) и злокачествен (рак). Доброкачествените тумори не са толкова вредни, колкото злокачествени тумори.

trusted-source[14]

Доброкачествени тумори:

 • рядко носят заплаха за живота
 • могат да бъдат отстранени и обикновено не се натрупват отново
 • не прониквайте в тъканта наоколо
 • не се прилагат за други части на тялото

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19], [20], [21]

Злокачествени тумори:

 • може да бъде животозастрашаващо
 • често раковите заболявания могат да бъдат премахнати, но понякога да нарастват отново
 • може да расте и уврежда съседните органи и тъкани
 • може да се разпространи в други части на тялото

Рак на стомаха обикновено започва своето развитие в клетките на вътрешния слой на стомаха. С течение на времето ракът може да нахлуе в по-дълбоките слоеве на стомашната стена. Туморът на стомаха може да започне да расте през външния слой на стомаха в съседните органи, като черния дроб, панкреаса, хранопровода или червата.

Раковите клетки на стомаха могат да се разпространят, като се отделят от оригиналния тумор. Те засягат кръвоносните съдове или лимфните съдове, които се разклоняват във всички тъкани на тялото. Раковите клетки могат да се разпространят в лимфните възли в корема. Те могат да се разпространяват и в други тъкани и да растат, образувайки нови тумори, които могат да увредят тези тъкани. Разпространението на тези клетки се нарича метастаза.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Симптоми на рак на стомаха

Ранният рак на стомаха често не причинява симптоми. Тъй като раковите клетки растат, най-честите симптоми са:

trusted-source[28], [29], [30], [31], [32]

Дискомфорт или болка в стомаха

 • Затруднено преглъщане
 • Гадене и повръщане
 • Загуба на тегло
 • Чувство на пълнота или подуване дори след оскъдна храна
 • Повръщане на кръв или кръв в изпражненията

Тези симптоми може да не са свързани с рака. Други здравни проблеми, като язва или инфекция, могат да причинят същите симптоми. Всеки, който е забелязал тези симптоми, особено болки в стомаха, трябва да уведоми своя лекар за тях, тъй като тези проблеми изискват диагностика и лечение възможно най-рано.

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Пептична язва и язва на дванадесетопръстника

Пептичната язва, известна също като стомашна язва, е локализирана в стомашната лигавица, което води до болки в корема и е възможно кървене и други стомашно-чревни симптоми. Най-честата причина за стомашни язви е стомашната инфекция, свързана с бактерията pylori Helicobacter (H pylori). Може да се разпространи чрез замърсена храна и вода. Много хора се заразяват с H. Pylori в ранна възраст, но симптомите често се срещат в зряла възраст.

При някои хора, H. Pylori може да причини инфекции в стомашната лигавица, което може да доведе до стомашна язва. Увреждане на лигавицата на стомаха поради стомашна киселина увеличава вероятността инфекцията с H. Pylori да доведе до язва на стомаха. Други рискови фактори за стомашна язва включват употребата на алкохол и тютюн, както и продължителна употреба на лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Тежкото стомашно заболяване може да се свърже и с развитието на стомашна язва.

Симптомите на стомашната язва могат да бъдат постоянни или спорадични, а протичането на заболяването не е едно и също при различни хора. Ако H.pylori наистина причинява стомашни проблеми, симптомите няма да спрат до лечението на инфекцията. Някои хора, които имат язва на стомаха, страдат асимптоматично, докато други могат да изпитат пареща болка, силно гадене и повръщане.

trusted-source[37], [38], [39], [40], [41], [42], [43], [44]

Стомашни полипи

Стомашните полипи са необичайни израстъци на стомашната лигавица. Те са редки, обикновено прикрепени към горния стомашно-чревен тракт. Обикновено се откриват по време на ендоскопия. Като допълнителен метод за изследване обикновено се извършва биопсия. Тогава лекарят определя, че това е хиперпластичен полип или аденом.

Хиперпластичните полипи са най-честата форма на стомашни полипи. Те могат да се появят индивидуално или в групи и най-често се срещат в долната част на стомаха, наречена стомашна кухина. Хиперпластичните стомашни полипи са гладки, кръгли израстъци на крака, които растат върху стомашната лигавица. Те често се развиват в присъствието на хронично възпаление, например в случай на гастрит или инфекция с H. Pylori. Лечението, ако е необходимо, може да включва лекарства за лечение на възпаление или инфекция; Утешението е, че хиперпластичните полипи рядко стават злокачествени.

Ако имате полипи на стомаха, може да изпитате:

 • Коремна болка или чувствителност към палпация на корема
 • кървене
 • Гадене и повръщане

Стомашните полипи се образуват в отговор на възпаление или други увреждания на стомашната лигавица.

Аденоми на стомаха могат да се образуват от жлезисти клетки, намерени на вътрешната лигавица на стомаха. Неговите клетки се развиват в резултат на грешка в ДНК. Тези промени правят клетките уязвими и могат да станат ракови. Въпреки че аденомите са по-рядко срещан вид стомашен полип, те могат да причинят рак на стомаха.

trusted-source[45], [46], [47], [48], [49], [50], [51], [52]

Причините за стомашна болка могат да бъдат други заболявания. Например:

 • Запек.
 • Храносмилане.
 • Напрежението на коремните мускули.
 • Наранявания на стомаха и други вътрешни органи.
 • От претоварване.
 • Силен стрес.
 • Алергия.
 • Възпаление на апендикса.
 • Инфекция.
 • Страхове, фобии.

trusted-source[53], [54], [55], [56], [57], [58]

Към кого да се свържете?

Как да диагностицира стомашна болка?

За да се определи точната диагноза, е важно да се вземе предвид интензивността на болката в стомаха. Леката болка в стомаха често показва гастрит.

При умерена болка в стомаха лекарите обикновено не търсят медицинска помощ, което води до прогресиране на заболяването и поява на усложнения. Рядко болки в стомаха могат да покажат язва или рак.

Страданието в стомаха може да бъде животозастрашаващ симптом или признак на язва на други органи, разположени до стомаха.

Болката с камата в стомаха е много опасно хирургично състояние. Тези болки могат да са индикация за перфорация на стомашни язви, в резултат на което съдържанието на стомаха влиза в коремната кухина.

Ако имате остра и остра болка в стомаха, спешно трябва да се свържете с гастроентеролог.

Какво боли стомаха Ако имате болки в стомаха (болки в епигастралната област), първо трябва да мислите за гастрит. Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, което най-често се среща не само при възрастни, но и при деца.

Тежка болка в стомаха може да е индикация за отравяне или химически изгаряния, причинени от поглъщането на храни с ниско качество или химически активни вещества като киселини или основи.

Други органи, които се намират наблизо или участват в патологичния процес, като жлъчния мехур, панкреаса, сърцето, плеврата, тънките черва, могат да предизвикат болка в стомаха.

Не оставяйте настрана болката в стомаха, без внимание и самолечение, като приемате обезболяващи. Тъй като болката в стомаха може да означава сериозни заболявания на храносмилателната система, и липсата на своевременна медицинска намеса ще доведе до прогресиране на заболяването, което може да доведе до кървене и рак на стомаха.

Трябва да се консултирате с лекар, ако болката в стомаха се появява редовно, трае няколко часа или дни, имате загуба на апетит и загуба на тегло.

trusted-source[59], [60], [61]

Интензивност на стомашните болки

Всяка болест дава своя вид болка. Например, при хроничен гастрит, стомашната болка може да варира от едва доловима до тежка. А при стомашна язва болката може да бъде толкова силна, че човек не може да го понася. Дуоденитът или язвата на дванадесетопръстника могат да бъдат придружени от най-интензивна и остра болка в стомаха. Ако смятате, че болката постоянно се влошава, трябва да се консултирате с лекар. В противен случай, ако издържите до последно, човек може да умре от болезнен шок. Пример за такова заболяване може да бъде перфорирана язва.

Важно е да се знае, че интензивността на стомашната болка може значително да намалее, ако човек има операция на стомаха. Тогава той може да не почувства болка дори при влошаване на язвата.

trusted-source[62]

Характерът на болката в стомаха

Тя може да варира в зависимост от вида на заболяването и усложненията, причинени от тази болка. Например, парещата болка описва гастрит или язва, а тъпата болка може да бъде симптом на хроничен гастрит или стомашни язви в началния етап. Понякога язва на стомаха или язва на дванадесетопръстника може да бъде придружена от силна болка, подобна на спазми.

Ако средата на стомаха боли, това може да означава хроничен гастрит с ниска киселинност. Ако болката се увеличи драстично, това означава, че човек може да има колит, холецистит или панкреатит. Ако болката е рязане, остра, възникваща внезапно, тогава диагнозата може да бъде открита холецистит или панкреатит, както и язва на дванадесетопръстника.

Ако болката е много остра, камата, която не може да бъде толерирана, може да е индикация за перфорация на язвата.

На кого да се обърна, ако стомахът ме боли?

Ако имате болка в стомаха, можете да се свържете с онколог, гастроентеролог, хирург, терапевт.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.