^

Здраве

Болка в колянната става

, Медицински редактор
Последно прегледани: 29.11.2021
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Колко смешно е в детството, когато коленете "крият". Скъртинг и откриване на "криза", аз искам да го повтарям отново и отново, за да се удължи моментът на забавление. Друго нещо са възрастните. Те разбират нещо - ако има криза, скоро скоро ще има болка в коляното и няма абсолютно нищо, за да се забавлявате.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Какво може да боли в колянната става?

Колянната става, или по-просто коляното, няма сложна структура. Ако не знаете неговите "компоненти", можете да бъдете много изненадани как и какво може да се разболее, когато са свързани две кости. Да видим какво може да причини болка в колянната става по време на "експлоатацията".

Колянната става е кръстоска между костите, закрепени от мускулите, сухожилията и сухожилията. Съединението е разположено в съединителната торбичка, заобиколено от кръвоносни съдове, нервни плексуси и "намазано" с течност на ставата. Между костите, в точката на връзката им, се намират междузвездни хрущяли (menisci), които осигуряват съвместно "свободно движение".

Поради гладката повърхност на менискуса и течността на ставите, движението на костите в ставата, до необходимата степен, се амортизира, гладко и непрекъснато.

Както можете да видите, болката в колянната става може да бъде причинена от нарушение в работата на един или няколко "участници в процеса на движение".

Причини за болка в колянната става

С правилната "работа" на тялото си, можете да живеете до старост без проблеми и болки в коленете си. Но дори и най-внимателната и внимателна от нас не е имунизирана от неочаквани наранявания.

Причините, поради които може да възникне болка в колянната става, са много високи. Да ги изброим в реда на "популярност".

Има много причини за болка в колянната става, особено при бегачите. Сред етиологичните фактори, по време на движение се отличава сублуксацията на пателата (когато се огъва в колянната става); хондромалацията на пателата (омекотяване на пателовия хрущял), която е най-често срещана сред младежите; интраартикуларна патология, като менискусни сълзи и обрати (обгръщащи нормалните синовиални мембрани на коляното); възпаление на мастното тяло; възпаление на сухожилието на пателата; стрес фрактура на пищяла; нарушение на оста на долния крайник. Болката в колянната става може да се облъчи от лумбалната част на гръбначния стълб или бедрото, както и да бъде резултат от патологията в стъпалото (например, прекомерно уронване).

trusted-source[6]

Нараняване

Най-често срещаното нараняване на колянната става. Хората удряха коленете си всеки ден и няколко пъти. Можете да получите натъртване по всяко време и навсякъде. Механичното увреждане със светлинни синини е ограничено до меките тъкани. В този случай на коляното се появява натъртване (натъртване), болката в началото е остра, зачервена и бързо преминава. В тежките случаи колянната става може да страда и до смяната й. При такива наранявания болката в колянната става е по-интензивна, има зачервяване, подуване с повишаване на телесната температура.

Диагноза на нараняванията

Набитото коляно трябва да се проверява независимо и степента на тежест на пострадалите. Ако движенията не са ограничени, има болка, но когато се движи и сондира коляното, то не променя характера му, така че синината не е силна и за ден-два може да бъде забравена.

Ако има силно подпухналост, болката в колянната става по време на движение се увеличава рязко, до допирната става горещо - се свържете с травмата. В такива случаи няма да има

Не е необходимо да правите рентгеново изследване на коляното, за да избегнете сериозни увреждания.

Лечение на наранявания

Леките натъртвания не изискват специално лечение. Насиненото място се разтрива, с раздразнение, за няколко минути лимпваме, падаме върху повредения крак и след няколко минути забравяме какво се е случило.

Ако ударът е със значителна сила, веднага след нараняването, нанесете студен компрес или леден пакет на повреденото коляно. Студената ще облекчи болката в колянната става. Ако има драскотини на кожата - лекувайте ги с антисептици (йод, зеленика), можете да използвате антисептични спрейове. Раната може да кърви малко. В този случай, след неговото лекуване, прилагайте не прекалено стегната превръзка, по-добре е използването на лепилна мазилка.

Тези, които имат нисък праг на болката и трудно могат да понесат дори минимална болка, струва си да вземете хапче за всякакви лекарства за болка

При тежки синини, ако болката в колянната става не намалява, най-добре е да се обърнете към травма и да преминете диагностичен преглед, за да изключите възможни усложнения. Ще има адекватно лечение.

Менископатия

Менискус щети не се случва само на професионални спортисти. В дома такива наранявания не са необичайни. Неуспешни клекове, внезапни движения, скокове - могат да предизвикат увреждане на менискуса. Има хора, които принадлежат към "рисковата група" с висока вероятност да получат менисшпатия. Те включват любители на екстремни видове почивка, хора, които преди това са претърпели възпаления на коляното, както и хора с наднормено тегло.

Диагностика менископатии

Менискусът може да се повреди или напълно (сплескване), или частично (разкъсване). И в двата случая, в момента на нараняване, се чува кликване и едва тогава най-острата болка в колянната става. Болката е толкова остра, че краката губи мобилност за известно време. Това е "кликването", което показва увреждането на менискуса, това е първият и индиректният знак, когато се прави основната диагноза. Не забравяйте да уведомите лекаря за кликване в коляното, това само по себе си ще бъде достатъчно, за да се направи правилната диагноза.

По-точната диагноза ще направи MRI на устройството. Рентгенова и ултразвукова не може да даде ясна представа за състоянието на менискуса, както и резултатите от магнитната терапия резонанс дават възможност да се види всички щети в най-малките нюанси, които, от своя страна, води до правилния избор от процедури.

trusted-source[7], [8], [9], [10]

Лечение на менисшпатията

Ако вредата от менискуса не се лекува, тогава, разбира се, болката в колянната става, след 2-3 седмици ще изчезне, отокът ще падне и крака ще се движи както преди. Но пълно възстановяване няма да се случи. Болката периодично се връща с всяко движение и процесът на възстановяване, в края на краищата, може да се проточи в продължение на години. Освен това е необходимо не само да знаете, че менискусът е повреден, но и какъв вид щети е настъпила.

Както показва практиката, най-честата повреда на менискуса е разкъсването му. Пълното разкъсване е изключително рядко и има много сложна симптоматика, предполагаща хирургична интервенция, последвана от терапевтичен период на възстановяване. Болката в колянната става ще бъде остра и няма да мине няколко часа и в двата случая.

Първото нещо, което пациентът с менописка трябва да направи, е да освободи менискуса от "акарите". По време на травмата менискусът се улавя между костите. Без да го освобождаваме, е невъзможно да продължим лечението. Опитен травматолог (ортопед или ръчен терапевт) ще "освободи" менискуса от плен, след няколко сеанса на ръчни процедури.

След поставяне на менискуса се предписва физиотерапевтично и възстановително лечение: масаж, лазерни процедури с хидрокортизон, тренировъчна терапия, магнитотерапия.

Лекарствената терапия се предписва в зависимост от степента на тежест, сложност и пренебрегване на процеса. Назначени противовъзпалителни, болкоуспокояващи лекарства.

Руптура на сухожилията

Болката в колянната става с невероятна сила може да причини нараняване, което води до разкъсване на връзки. Рядко, каква травма може да направи без болка. Но има толерирани болки и има непоносими. Така че с разкъсване на връзките, болката е непоносима.

Причините за разкъсване на връзки в коляното са много - от автомобилни злополуки до неуспешен скок от конопа близо до къщата.

Диагностика на руптура на връзките

Симптомите на руптура на връзките са силна болка, оток, а не естествената позиция на коляното. Вниманието, което веднага се позовава на себе си, е неестествена ситуация, ще помогне да се постави предварителна диагноза "по око". Потвърждаването на диагнозата може да бъде постигнато чрез изследване на рентгенови, магнитни резонанси или компютърна томография на колянната става.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15]

Лечение на руптура на сухожилията

В първите минути след нараняването е необходимо да се приложи гума, за да се осигури неподвижността на ставата. Болката в колянната става не може да бъде напълно отстранена, но може да бъде намалена чрез прилагане на мехурче с лед.

Ако се диагностицира лигамент, фиксирано закрепване на коляното ще бъде достатъчно. Ако лигаментите са счупени, тогава хирургията не може да бъде избегната. Пакетите трябва да бъдат фиксирани, тъй като те не могат да се възстановят независимо.

Бурсит

Натрупването на течност в съединителната торбичка води до увеличен размер на ставите, болезнени усещания се разпространяват в близките зони, до краката. Има остра и хронична форма.

Остра форма - постоянна остра болка в колянната става, зачервяване на кожата с ограничена подвижност на ставата. Натрупаната течност е добре палпирана под кожата, туморът има ясни контури

При хроничен бурсит в допълнение се наблюдава деформация на коляното поради уплътняването на съвместната торбичка.

trusted-source[16], [17], [18]

Причини за бурсит

  • често нараняване на коляното;
  • инфекциозни заболявания;
  • прекомерно натоварване при игра на спорт;
  • неправилно разпределение на тежестта при повдигане на тежести.

trusted-source[19], [20], [21], [22]

Диагностика на бурсит

Определете, че заболяването е било засегнато от колянната става, в случай на бурсит е възможно чрез клиничен преглед. Опитният лекар, със следен преглед, ще постави правилната диагноза. Потвърдете, че диагнозата ще помогне на радиологичната картина, която ще бъде ясно видима течност, която се натрупва в периартикулираното пространство.

trusted-source[23], [24], [25]

Лечение на бурсит

При остър бурсит е необходимо да се осигури почивка и пълна неподвижност на ставата, да се предписват противовъзпалителни и болкови лекарства. Лекарствата се инжектират директно в ставата под формата на инжекции. След като болката в колянната става е напълно спряна и възпалителният процес е отстранен, физическото упражнение е показано, което прави възможно разглобяването на увредената става и възстановяването на нейното работно състояние.

При хроничен бурсит основната задача е да се отстрани течността от съединителната торба, след което е необходимо да се приложи превръзка под налягане. Ако течността се натрупва непрекъснато, трябва да прибягвате до хирургическа интервенция, да разрязвате стената на общата чанта. Изпомпаната течност се изследва за микрофлора и, ако е необходимо, се предписва антибактериална терапия.

Артрит

Артритът, в своите прояви, е подобен на бурсит, но има по-дълбоко поражение и покрива напълно цялата става. Възпалението включва както лигаменти, така и мускули и сухожилия. В съединителната торбичка се натрупва течност. Болката в колянната става и скованост на движението, заедно с подуване нарушават подвижността и могат да доведат до пълно обездвижване на крайниците.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30]

Причини за артрит

През последните години медицинските учени все повече призовават наследствената предразположеност, която преди това е класирана последна сред всички възможни причини, като основна причина за артрита. Чести наранявания, проникващи в инфекцията на колянната става, заседнал начин на живот и неправилна диета с преобладаване на мастни и въглехидратни продукти - всичко това може да доведе до появата на артрит. Артритът може да бъде и последствие от професионална дейност, при която ставите изпитват постоянен натиск.

trusted-source[31]

Диагностика на артрита

Ясен признак на артрит е специфичната деформация на ставата. В допълнение към деформацията на ставата е необходимо да се проведе разпит на пациента, да се разбере каква болка в колянната става, колко дълго симптомите започват да се появяват, как се лекува самостоятелно. На рентгеновите лъчи, деформираните стави и увредените съседни тъкани са ясно видими.

trusted-source[32], [33], [34], [35], [36], [37], [38]

Лечение на артрит

Процесът на лечение на артрит е дълъг и се състои от цял комплекс от мерки:

  • общо противовъзпалително лечение;
  • интраартикуларни инжекции;
  • физиотерапия (електрофореза, лазерна терапия);
  • тренировка за упражнения;
  • оперативна интервенция (в тежки случаи е посочена хирургичната интервенция).

Към кого да се свържете?

Ами ако имате болка в колянната става?

Колянните стави за един ден могат да издържат на тежки товари и в продължение на много години преминават "тест на силата" и имат право понякога да ви напомнят за себе си. Ако има болка в колянната става, не го пренебрегвайте, не страдайте, но не бързайте да направите диагноза сами. Дори опитни специалисти понякога не могат да определят точната причина за възпаление без допълнителни методи на изследване. Само тясното сътрудничество между пациента и лекаря може да осигури бързи резултати при идентифицирането и лечението на всяка болест.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.